Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Οι ληστές

ΠΗΓΗ: "Ε"
Η ελληνική οικονομία διαφέρει των άλλων ευρωπαϊκών κατά τούτο: οι βιομηχανίες της δεν έχουν βιομήχανους.
Ο πρόεδρος του συνδέσμου ελληνικών βιομηχανιών κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, για να αντιπροσωπεύει επαρκώς την παραγωγική του τάξη, πούλησε τα εργοστάσιά του. Το υπουργείο Οικονομικών, εξάλλου, αδυνατεί να βρει βιομήχανο για να τον φορολογήσει. Εντούτοις κάποιοι προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση.

Πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και ο όμιλος που τον περιβάλλει, για να θωρακίσουν την οικονομία της χώρας πρόκειται να ιδρύσουν μια βιομηχανία υπογραφών. Η καινοτόμος επιχείρηση, αφού εδραιωθεί στο εσωτερικό δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας, θα επεκταθεί και στην Ευρώπη, για να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υπογραφές υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου. Η ρηξικέλευθη προσπάθεια θα αξιοποιήσει τη γυμνασιακή πείρα που αποκτήθηκε κατά τη συγκέντρωση χιλιάδων αυτογράφων στα νεανικά λευκώματα της αθωότητας και των μεγάλων προσδοκιών. Αλλά τα άλμπουμ εκείνα, εικονογραφημένα με την αφέλεια της ηλικίας, συγκέντρωναν ψευδώνυμα όπως «νυχτολούλουδο», «μαύρος κύκνος», «προδομένη αγκαλιά», «Δόκτωρ Ντεθ», «Υβόνη». Και επειδή νομίζουμε ότι δεν είναι αυτό που θα ενισχύσει την έκδοση ευρωομολόγων, φοβούμεθα ότι ο όμιλος Παπανδρέου θα επιστρέψει στο μόνο που γνωρίζει να κάνει: στη ληστεία.

κώστας λαπαβίτσας: η ευρωζώνη ανάμεσα στη λιτότητα και την αθέτηση πληρωμών



Πηγή: Aformi Blog

Η ελληνική κρίση, η ΕΕ και οι ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις


Σταύρος Δ. Μαυρουδέας
Τμήμα Οικονομικών Παν. Μακεδονίας
Δεν έχει κλείσει χρόνος από την υπαγωγή της χώρας μας στα δεσμά του Μνημονίου που συνομολόγησε η ελληνική αστική τάξη με το ΔΝΤ και την ΕΕ και η οικονομία βυθίζεται σε ολοένα και βαθύτερη κρίση ενώ τα εργασιακά δικαιώματα και οι μισθοί έχουν ήδη πληγεί σοβαρά. Όμως παρόλη αυτή την από κοινού επίθεση του ελληνικού και του ευρωπαϊκού κεφαλαίου δεν φαίνεται διέξοδος για την κρίση του ελληνικού καπιταλισμού. Το πρώτο Μνημόνιο έχει ήδη αποτύχει καθώς απέτυχαν ήδη οι ποσοτικοί στόχοι του, αλλά έχει επίσης αποτύχει και το δεύτερο (που προέκυψε κρυφίως μέσω της «επικαιροποίησης» του πρώτου) ενώ στον ίδιο δρόμο βαδίζει και το τρίτο που εφαρμόζεται σήμερα (με επίκεντρο τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις). Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας όχι μόνο δεν εξαλείφεται αλλά εντείνεται και ήδη αρχίζουν τα σχέδια για επιμήκυνση του χρέους (φυσικά με νέα ανώτερα επιτόκια), για ελεγχόμενες χρεοκοπίες και φυσικά όχι για 4ετή αλλά για πολυετή μετατροπή της χώρας σε οικονομικό και εν τέλει πολιτικό προτεκτοράτο. Πως εξηγείται αυτή η συστηματική αποτυχία των αστικών σχεδιασμών παρόλη την προς το παρόν προφανή αδυναμία του εργατικού και λαϊκού κινήματος να τους ανατρέψει;

Γιατί Γερμανία δεν κατανοεί τα αίτια της κρίσης




Η Γερμανία ορίζει τους κανόνες. Αυτή θα ορίσει το βαθμό μελλοντικής ευημερίας της Ευρωζώνης, ή ακόμη και την επιβίωσή της. Η Γερμανία αποτελεί την κεντρική ευρωπαϊκή δύναμη – γεωγραφικά, πολιτικά και οικονομικά. Η Γαλλία το γνωρίζει. Το ερώτημα είναι πώς θα χρησιμοποιήσει η Γερμανία την ισχύ της. Η απάντηση εξαρτάται όχι μόνο από τις εκτιμήσεις του Βερολίνου για τα συμφέροντά του, αλλά και από την κατανόηση των γεγονότων από μέρους του. Το δεύτερο πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο από το πρώτο.

Το Ντυνάν, ο "τσάρος" και το... ξεπούλημα!



ΠΗΓΗ: Euro2day
του Χρ. Κίτσιου 

Δημοσιεύθηκε: 07:52 - 23/12/10

Ενέργεια χωρίς προηγούμενο χαρακτηρίζει η αγορά την απόφαση του ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» να προχωρήσει σε αποκλειστικές συζητήσεις πώλησης του ομώνυμου νοσοκομείου με αδιαφανείς και συνοπτικές διαδικασίες

Με μια λακωνική ανακοίνωση, το κοινωφελές ίδρυμα γνωστοποίησε, χθες, ότι έκανε αποδεκτή την από τις 20 Δεκεμβρίου πρόταση ενδιαφέροντος του Ιατρικού Αθηνών και του Asklepios για την εξαγορά του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν». 

Χορήγησε, μάλιστα, κατόπιν θετικής εισήγησης του προέδρου του, κ. Ανδρέα Μαρτίνη,δικαίωμα αποκλειστικότητας στο Ιατρικό και στο Asklepios, ώστε ως τις 20 Ιανουαρίου να συγκροτήσουν το κατάλληλο επενδυτικό σχήμα και να υποβάλουν αξιόπιστη προσφορά εξαγοράς του νοσοκομείου.