Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Γαλλία: Εάν πρέπει να φύγουμε από το ευρώ… Jacques Sapir



ΠΗΓΗ: contramee

”Το ευρώ είναι ένας θεσμός που – νομικά – είναι ελάσσονος σημασίας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Εξάλλου 11 χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης (ΕΕ) δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ. Δε θα απειλούσε λοιπόν η έκρηξή του το κοινοτικό οικοδόμημα. Από την άλλη πλευρά, αν η έξοδος μίας ή περισσότερων χωρών από αυτή τη ζώνη θα ήταν ικανή να γκρεμίσει τα θεμέλια της ΕΕ, θα έπρεπε τότε οι θιασώτες του ευρώ ν’ ανησυχούν σοβαρά για τη σταθερότητά της και να αναγνωρίσουν ότι αυτή έχει υπονομευθεί από μία κρίση που ξεπερνάει κατά πολύ το απλό ζήτημα της νομισματικής ένωσης.”

Και στη Γαλλία συζητούν την έξοδο από τη ευρωζώνη

Μήπως είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί μία διεθνής ομάδα επιστημόνων- μελετητών , που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις;

Σας παρουσιάζουμε, συνοπτικά, τη σημαντική μελέτη του Jacques Sapir*με τίτλο: S’il faut sortir de l’euro…

Στο τέλος, θα βρείτε τη μελέτη στα γαλλικά καθώς  και αρθρογραφία του γάλλου διανοητή.

Πώς οι ξένες κυβερνήσεις θα πάρουν τα σπίτια μας!



foto: http://www.lukasvasilikos.com/
ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/04/2012
Οι ξένες κυβερνήσεις, και όχι οι κομμουνιστές, θα μας πάρουν τα σπίτια! Θα μπορούσε να ήταν σύνθημα της Αριστεράς, σαν αυτά τα εμφυλιοπολεμικά της Δεξιάς, αλλά τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά. Είναι ο κίνδυνος μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τα σπίτια των Ελλήνων να καταλήξουν ως περιουσία σε ξένες κυβερνήσεις!
Ιδού πώς λειτουργεί το σύστημα: οι τράπεζες προχωρούν στην ανακεφαλαιοποίησή τους και εντάσσονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με την ένταξη των τραπεζών στο ΤΧΣ όλες οι περιουσιακές αξίες των τραπεζών, τα λεγόμενα assets, περιέρχονται στο ΤΧΣ, δηλαδή στο κράτος (απαραίτητη διευκρίνιση: στα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα δάνεια και οι υποθήκες πάνω στα δάνεια). Ταυτόχρονα όμως τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών περιέρχονται πια, εκτός από το ΤΧΣ, και στη δικαιοδοσία του αγγλικού δικαίου που διέπει τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI.

Γιάννης Δραγασάκης: Να αποτρέψουμε το μεγάλο σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε βάρος της κοινωνίας



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησις των ελληνικών τραπεζών τείνει να εξελιχθεί σε μείζον εθνικό σκάνδαλο μεταφοράς νέων βαρών στην κοινωνία. Για την ώρα η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ διά του Αλ. Τσίπρα στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο εμπόδιζε τις αδιαφανείς και περίεργες μεθοδεύσεις τόνισε με έμφαση στην κατάμεστη από 500 άτομα αίθουσα του ξενοδοχείου “Τιτάνια” ο Γιάννης Δραγασάκης, εισηγητής στην χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η επιτροπή του Χρηματοπιστωτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα κυριότερα σημεία της εισήγησης Δραγασάκη ήταν: Αν τα 50 δισ. ευρώ που χρεώνεται το ελληνικό δημόσιο για να καλύψει τις ζημιές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, εξαιρώντας χωρίς εξηγήσεις μέχρι στιγμής την Αγροτική και το Τ.Τ., δεν γίνουν κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου, όπως δεσμεύονταν δημοσίως μέσα στη Βουλή τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κ. Βενιζέλος, από τα 50 δισ. διεκδικήσιμα για επιστροφή θα είναι μόνον τα 16! Με λίγα λόγια, οι τράπεζες που φέρουν τεράστια ευθύνη για την οικονομική κρίση και τις φούσκες που δημιουργήθηκαν, σώζονται επειδή οι ιδιοκτήτες και οι μέτοχοι δεν έχουν χρήματα για τις αυξήσεις κεφαλαίων ή δεν θέλουν να ρισκάρουν τις δικές τους περιουσίες, φορτώνοντας επιπλέον βάρη στο κοινωνικό σύνολο.

Φόβοι ενώπιον των εκλογών



foto:  http://www.lukasvasilikos.com/ 
ΠΗΓΗ: Καθημερινή 24/4
Tου Νίκου Γ. Ξυδάκη
Δεκατρείς ημέρες προ των εκλογών, η ατζέντα χρωματίζεται, μεταξύ πολλών άλλων, από δύο φόβους: τον φόβο της ακροδεξιάς και τον φόβο της ακυβερνησίας. Και οι δύο φόβοι έχουν πραγματική βάση, αλλά, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, υπερτονίζονται καθυστερημένα και υστερόβουλα, χωρίς να αναδεικνύονται οι γενεσιουργές αιτίες και χωρίς να εντοπίζονται οι συνέπειες στις πραγματικές διαστάσεις.
Ως προς την ακυβερνησία: τα δύο μεγάλα κόμματα που έχουν ακεραία την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας επί 38ετία, άρα και την κύρια ευθύνη για το σημερινό ναυάγιο, ζητούν ψήφο για να ξανακυβερνήσουν, με τα ίδια πρόσωπα, με ίδιες δομές, ίδιες πρακτικές. Ο κατεδαφιστής είναι ο πιο άξιος οικοδόμος, λένε, και ψελλίζουν συμπληρωματικά και μια συγγνώμη. Παράδοξο; Οχι. Δυστυχώς, οι άνθρωποι αυτοί, κατά τεκμήριο ανεπαρκείς και λιπόψυχοι, δεν μπορούν να εννοήσουν τη ζωή τους εκτός εξουσίας. Ακόμη και η νομή των ερειπίων είναι λόγος ύπαρξης γι’ αυτούς.

Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΛΙΤΟΤΗΤΑΣ



ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ 25/4
Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Κανένας τους δεν θα γλιτώσει! Κανένας ηγέτης χώρας-μέλους της ΕΕ που εφαρμόζει τις πολιτικές εξουθενωτικής λιτότητας που υπαγορεύουν οι Γερμανοί μέσω Βρυξελλών δεν κατορθώνει να αποτρέψει την ανατροπή της κυβέρνησης της οποίας ηγείται! Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είναι ο... δέκατος τρίτος (!) πρωθυπουργός κράτους της ΕΕ που παραιτείται ή ανατρέπεται την τελευταία διετία - και μάλιστα ο δεύτερος Ολλανδός πρωθυπουργός που πέφτει στο διάστημα αυτό, καθώς ο προηγούμενος έπεσε το 2010Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα είναι σε δέκα μέρες ο 14ος ηγέτης που θα ηττηθεί, ενώ ήδη παραπαίει και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Νέτσας και ίσως αποδειχθεί θέμα ημερών μόνο να γίνει το 15ο «θύμα» της ευρωλιτότητας.
Ποτέ άλλοτε η πολιτική της ΕΕ δεν είχε αποδειχθεί τόσο «θανατηφόρα» για τις κυβερνήσεις που την εφαρμόζουν. Ούτε... πολιτική πανούκλα να ήταν!

The Eurozone Recession: Are There Alternatives?






CEPR Co-Director Mark Weisbrot recently debated Mahmood Pradhan, Deputy Director of the IMF’s European Department, on the eurozone crisis and strategies for its resolution. While Pradhan argued for strategies that would lower labor costs, Mark argued that the European authorities, including the European Central Bank, should reverse course, intervene to lower long-term interest rates, and support stimulus programs for economic recovery; and that some governments should consider leaving the euro if the authorities insist on continued austerity and high unemployment. A video of the event is available below or after the jump

Τι σημαίνουν για τις καταθέσεις οι ζημιές σοκ των τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ



foto: http://www.lukasvasilikos.com/
ΠΗΓΗ: Banks' News

Άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι η ασφάλεια των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, καθώς αν κάτι «στραβώσει» υπάρχει κίνδυνος επεισοδίου.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς) λόγω των απομειώσεων από το PSI που έφτασαν τα 25 δισ. ευρώ, εμφάνισαν το 2011 ζημιές συνολικού ύψους 28 δισ. ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι τα ίδια κεφάλαιά τους εξανεμίστηκαν, το συστημικό επεισόδιο αποσοβήθηκε μετά την παρέμβαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο εγγυήθηκε την αναπλήρωση των 18 δισ. ευρώ που ήταν αναγκαία.
Προσωρινή στήριξη
Η στήριξη που παρασχέθηκε στην παρούσα φάση με αυτόν τον τρόπο είναι προσωρινή, καθώς απομένουν να διευκρινιστούν μία σειρά από ζητήματα, από τα οποία θα καθοριστούν οι τελικές ανάγκες σε κεφάλαια έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Οι πρώτες εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για ένα έλλειμμα κεφαλαίων της τάξης των 25 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καλύψουν οι τέσσερις μεγαλύτεροι τραπεζικοί όμιλοι.
Τα κεφάλαια αυτά θα εισφερθούν κατά πάσα πιθανότητα κατά 90% από το ΤΧΣ και κατά 10% από τους ιδιώτες μετόχους.

Eurostat: Και όμως η Ελλάδα έχει φθηνό κόστος εργασίας!


ΠΗΓΗ: avanti popolo

Αλλος ένας μύθος καταρρέει (και οι μυθοπλάστες κρύβονται).


Μας έχουν πιπιλίσει το μυαλό ότι έχουμε υψηλότερο κατώτατο μισθό από την Ισπανία και την Πορτογαλία – μας το είπαν τόσες φορές που το έμαθε μέχρι και η Λαγκάρντ και το χρησιμοποιεί στις συνεντεύξεις της. Βέβαια χρησιμοποιούν ότι τους συμφέρει και δεν λένε ότι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι πιο χαμηλός από της Ισπανίας και της Πορτογαλίας…

Τώρα έρχεται η Eurostat για να αποκαλύψει ότι το 2010 (δηλαδή πριν από τις μειώσεις του 2011 και του 2012) στην Ελλάδα το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! Δηλαδή είμαστε ήδη μία φθηνή χώρα, αλλά και πάλι δεν επενδύουν.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat το 2010 το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας στην Ε.Ε. των 27 ήταν 22,5 ευρώ και στην Ευρωζώνη στα 26,9 ευρώ. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα το μέσο κόστος εργασίας ανά ώρα απασχόλησης ήταν στα 17,5 ευρώ.

Αλλά και το 2011 η απόσταση Ελλάδα – Ε.Ε. διευρύνθηκε καθώς το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας στην Ε.Ε. διαμορφώθηκε στα 23,1 ευρώ και στην Ευρωζώνη στα 27,6 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα μειώθηκε λόγω των περικοπών στους μισθούς.

AvantiPopoloGR 

Stiglitz: Η πολιτική είναι η ρίζα του προβλήματος



ΠΗΓΗ: euro2day

Οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν σε διπλή ύφεση, προειδοποιεί ο Αμερικανός οικονομολόγος Joseph Stiglitz, μιλώντας στο περιοδικό The European. Ο ίδιος κάνει λόγο για παραλογισμό σε ό,τι αφορά τις περικοπές στην κοινωνική προστασία, ενώ προβλέπει και τη δημιουργία νέων κινημάτων διαμαρτυρίας. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λιτότητα από μόνη της «είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι καταστροφική», καθώς οδηγεί σε διπλή ύφεση, η οποία θα μπορούσε να είναι πολύ σοβαρή. «Πιθανότατα θα κάνει την ευρωπαϊκή κρίση χειρότερη», τονίζει, συμπληρώνοντας πως «οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις θα είναι πολύ κακές για την Ευρώπη». 

Ωστόσο, όπως εκτιμά, το ευρύτερο θέμα αφορά το «γερμανικό μοντέλο». Όπως υποστηρίζει, αυτό το μοντέλο έχει πολλές πτυχές -μεταξύ των οποίων και το κοινωνικό μοντέλο-, που δίνουν τη δυνατότητα στη Γερμανία να αντέξει πολύ μεγάλη πτώση του ΑΕΠ της προσφέροντας υψηλά επίπεδα κοινωνικής προστασίας. 

Μετά τα spreads, CDS, μνημόνια, επιλεκτική χρεοκοπία, credit event ποιο θα είναι το επόμενο επεισόδιο στο ελληνικό δράμα; ….Το διπλό νόμισμα στην Ελλάδα αυτό προετοιμάζουν μεθοδικά



Foto: http://www.lukasvasilikos.com/
ΠΗΓΗ: bankingnews.gr
Π. Λεωτσάκος

Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί ένα δράμα με ιδιαίτερη πλοκή με επίκεντρο την τύχη της ελληνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα για να φθάσει στο σήμερα παρακολούθησε πολλά επεισόδια της τραγωδίας που συντελέστηκε. 
Παρακολούθησε προς τα spreads από τις 21 μονάδες βάσης έναντι των γερμανικών έφθασαν στις 6-7 χιλ μονάδες βάσης πρόσφατα. 

Τότε το πολιτικό σύστημα εξήγησε στην κοινωνία  ότι «οι κακοί κερδοσκόποι φταίνε»
Παρακολούθησε τα spreads από τις 150 μονάδες βάσης στις 7800 μονάδες βάσης. 
Τότε το πολιτικό σύστημα εξήγησε στην κοινωνία ότι «οι κακοί κερδοσκόποι και η αδύναμη οικονομίας μας» τα οδήγησαν στα ύψη. 
Η ελληνική κοινωνία παρακολούθησε τα μνημόνια. Παρακολούθησε μια κυβέρνηση που παρέδωσε την χώρα σε μηχανισμούς στήριξης το ονόμασαν «διάσωση της χώρας». 
Τα μνημόνια δεν άλλαξαν στο ελάχιστο την τύχη της χώρας απλά επιδείνωσαν το οικονομικό προφίλ των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας.

Ζίζεκ: Occupy Wall Street: τι άλλο θα ακολουθήσει;




Του Σλαβόι Ζίζεκ, The Guardian 24/4/2012

μετάφραση Αριάδνη Αλαβάνου
“Για τον Μαρξ, το ζήτημα της ελευθερίας δεν θα έπρεπε να τοποθετείται πρωτίστως στην πολιτική σφαίρα. Το κλειδί για την πραγματική ελευθερία βρίσκεται μάλλον στο “απολίτικο” δίκτυο κοινωνικών σχέσεων, από την αγορά μέχρι την οικογένεια, όπου η αλλαγή που χρειάζεται, αν θέλουμε μια πραγματική βελτίωση, δεν είναι μια πολιτική μεταρρύθμιση, αλλά μια αλλαγή στις “απολίτικες” κοινωνικές σχέσεις παραγωγής. Δεν ψηφίζουμε για το ποιος κατέχει τι, για τις σχέσεις στο εργοστάσιο κ.λπ. -- όλα αυτά αφήνονται σε διαδικασίες εκτός της σφαίρας της πολιτικής”.
Τι κάνουμε ως συνέχεια του κινήματος “Κατάληψη της Γουόλ Στριτ” , όταν οι διαδηλώσεις που άρχισαν πολύ μακριά –στη Μ. Ανατολή, την Ελλάδα, την Ισπανία, το Ην. Βασίλειο-- έφτασαν στο κέντρο και τώρα είμαστε πιο δυναμωμένοι και ορατοί από όλο τον κόσμο;
Μιμούμενος το κίνημα Κατάληψη της Γουόλ Στριτ στις 16/10/2011, ένας διαδηλωτής στο Σαν Φρανσίσκο απευθύνθηκε στο πλήθος προσκαλώντας το να συμμετάσχει σαν να ήταν ένα χίπικο γεγονός, του στιλ της δεκαετίας του 1960:
“Μας ρωτούν ποιο είναι το πρόγραμμά μας. Δεν έχουμε πρόγραμμα. Είμαστε εδώ γιατί περνάμε καλά”.