Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Οικονομικοί Μηχανισμοί και Κρίση: A



Βασικές παράμετροι για την κατανόηση των μηχανισμών της κρίσης


Επεξεργασία : Καλαϊτζίδου Ιωάννα, Μάρτιος 2010

Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τις παραμέτρους λειτουργίας της δυτικής οικονομίας , των  οικονομικών και πολιτικών μηχανισμών της , των κρίσεων που δημιουργεί , αλλά και του οφέλους που προσπορίζει συγκεντρώσαμε μερικά από τα στοιχεία της και τα παραθέτουμε παρακάτω :

Περιεχόμενα



Τα Credit Default Swaps (CDS)

"Την άμεση διεξαγωγή έρευνας για το ρόλο και τις επιπτώσεις κερδοσκοπικών κινήσεων που συνδέονται με τη διαπραγμάτευση Credit Default Swaps (CDS) επί κρατικών ομολόγων χωρών της ΕΕ, καθώς και την εξακρίβωση τυχόν κατάχρησης της αγοράς, ζητούν η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο."

Σε κοινή τους επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, που φέρει ημερομηνία10 Μαρτίου, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Ελλάδας ζητούν επίσης να ενισχυθεί η διαφάνεια στην αγορά παραγώγων.
Την επιστολή υπογράφουν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Ταυτόχρονα Παπανδρέου, Μέρκελ, Σαρκοζί και Γιούνκερ  διατυπώνουν την παραίνεση «…να αποτρέψουμε κερδοσκοπικές κινήσεις που προκαλούν τόση αβεβαιότητα στην αγορά ώστε οι τιμές να μην παρέχουν πλέον ακριβή πληροφόρηση και η χρηματοδότηση μιας χώρας να φθάνει σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα. Για το λόγο αυτό προτείνουμε θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, έρευνα για τον ρόλο και τις επιπτώσεις των κερδοσκοπικών πρακτικών σε σχέση με τις συναλλαγές CDS σε κρατικά ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών».

Λιτότητα από τον Νότο ώς τον Βορρά: (Πορτογαλία-Γερμανία)


ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ


 21-3-2010


ΛΙΤΟΤΗΤΑ στον Νότο, λιτότητα και στον Βορρά. Η εκτίναξη των ελλειμμάτων και η εμμονή της Κομισιόν για μείωση τους στο 3% του ΑΕΠ το αργότερο έως το 2014 αναγκάζει τις κυβερνήσεις να υιοθετούν συνεχώς περιοριστικά μέτρα.


Τα γερμανικά συνδικάτα διεκδικούν αυξήσεις αλλά αναγκάζονται να βάλουν και νερό στο κρασί τους.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε νέο τετραετές πρόγραμμα λιτότητας:
*«Παγώνει» τους μισθούς στον δημόσιο τομέα έως το 2013, εισπράττοντας αντιδράσεις από τα συνδικάτα, τα οποία ετοιμάζονται για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο υποστηρίζουν ότι έχουν απολέσει σε πραγματικούς όρους ήδη 7% του εισοδήματός τους την προηγούμενη δεκαετία.
*Δεν θα αντικατασταθεί το 50% των δημόσιων υπαλλήλων που θα συνταξιοδοτηθεί.
*Οι δημόσιες επενδύσεις θα μειωθούν στο 2,9% του ΑΕΠ το 2013 από 4,9% που ήταν το 2009. Η κυβέρνηση περιορίζει επίσης κατά 40% τις στρατιωτικές δαπάνες και ανέστειλε την κατασκευή τρένου υψηλής ταχύτητας που θα συνέδεε τη Λισαβόνα με το Πόρτο και την ισπανική πόλη Βίγκο.

Τα 15 «μέτρα-φωτιά» που επιβάλλει το ΔΝΤ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της 13ης και της 14ης σύνταξης, κοινωνικό συμβόλαιο με τον ιδιωτικό τομέα για πάγωμα μισθών, αλλά και νέες αυξήσεις σε ΦΠΑ, με ταυτόχρονο περιορισμό των εξαιρέσεων, και μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.

Οταν ένα κράτος προσφεύγει στο ΔΝΤ πρέπει και να... πληρώσει το ανάλογο τίμημα...Ο λόγος για κάποια από τα επιπλέον μέτρα που ενδεχομένως πρέπει να θεσπίσει η ελληνική κυβέρνηση αν διαβεί την πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οταν ένα κράτος προσφεύγει στο ΔΝΤ για δανεισμό οφείλει να υπακούσει στους όρους που υπογράφει ρητά στη δανειακή του σύμβαση και είναι δεσμευτικοί. Το καλοκαίρι του 2009, όταν δηλαδή η εικόνα για την ελληνική οικονομία ήταν διαφορετική και ουδείς γνώριζε ότι το έλλειμμα θα ήταν διψήφιο, το κλιμάκιο του ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα ζήτησε πολλά μέτρα δημοσιονομικά αλλά και διαρθρωτικά.
Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει «συμμορφωθεί» μόνο σε έναν βαθμό με αυτά στο πλαίσιο των «συστάσεων» που έλαβε τον Φεβρουάριο από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών (πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο, αύξηση ΦΠΑ κ.λπ.). Ωστόσο, οι συστάσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι πολύ πιο σκληρές από τις κοινοτικές προσταγές, καθώς ζητάει:

Zanon - Εργοστάσιο χωρίς αφεντικό (Μέρος 1ο)



RageTMGr  May 19, 2008 — Αργεντινή. 

Το εργοστάσιο κεραμεικών του Luigi Zanon, ιδρύθηκε το 1980, κατά την στρατιωτική δικτατορία. Χτίστηκε σε δημόσια γη και με δημόσια κονδύλια. 

Το 2001 όμως, κατά την μεγάλη οικονομική κρίση της Αργεντινής, αποφασίζει να κλείσει, αφήνοντας τους εργάτες με πολλούς μισθούς απλήρωτους. 
Οι εργάτες καταλαμβάνουν το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο και το θέτουν σε λειτουργία. Ο πρώην ιδιοκτήτης, δεν παρουσιάζει αντίσταση και έτσι ξεκινάει η αυτοδιαχείριση του εργοστασίου χωρίς προϊσταμένους και managers, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται συλλογικά, σε εργατικά συμβούλια. 
Ένα τολμηρό πείραμα που επιχειρήθηκε μέσα απ'την απόγνωση των εργατών, καταλήγει επιτυχές. Ένα χρόνο αργότερα η Αργεντινή βγαίνει απ'την κρίση, και το εργοστάσιο είναι κερδοφόρο, όμως ο παλιός ιδιοκτήτης, Luigi Zanon, προσπαθεί να το ανακτήσει, με νόμιμους και παράνομους τρόπους.

Αυτό είναι ένα ντοκυμαντέρ για την Zanon, ή όπως αποκαλείται σήμερα, FaSinPat, δηλαδή "εργοστάσιο χωρίς αφεντικά". 

Ελληνικοί υπότιτλοι: TRiSTERO


ΠΑΡΙΣΙ VS ΒΕΡΟΛΙΝΟ


Κυριακή 21 Μαρτίου 2010


Η Γαλλία υψώνει το ανάστημά της στη Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση βρέθηκε ξαφνικά να απολογείται για την οικονομική πολιτική της και να κατηγορείται ότι υποσκάπτει τη συνοχή του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος

 


ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ πανηγυρίζουν και νιώθουν υπερήφανοι για την Κριστίν Λαγκάρντ. Επιτέλους, να και κάποιος που τόλμησε να πει όσα ήθελαν οι Γάλλοι αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι του Νότου. Η υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας μίλησε με ασυνήθιστη ομολογουμένως τόλμη για το γερμανικό πρόβλημα στους κόλπους της ζώνης του ευρώ. Εν μέσω της ελληνικής κρίσης και ενώ ο γερμανικός και βρετανικός Τύπος βρίθει υποτιμητικών δημοσιευμάτων για το σύνολο των αδύναμων οικονομιών της Ευρώπης, η γαλλίδα αξιωματούχος προκάλεσε με τις εμπρηστικές επισημάνσεις της την μήνιν του Βερολίνου. Η γερμανική κυβέρνηση βρέθηκε ξαφνικά να απολογείται για την οικονομική της πολιτική και να κατηγορείται ότι υποσκάπτει τη συνοχή του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος. Και ενώ ως τώρα οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που έτειναν το δάκτυλο προς τους «απείθαρχους εταίρους» της Ενωσης ζητώντας μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, οι Γάλλοι έβαλαν τώρα στο στόχαστρο την πολιτική της χαμηλής εγχώριας ζήτησης και της εκτίναξης των εξαγωγών που ακολουθεί η Γερμανία. «Είναι βέβαιο ότι απαιτείται μεγαλύτερη σύγκλιση»τόνισε με νόημα η γαλλίδα υπουργός. Και η νύξη της δεν αφορούσε ούτε την Ελλάδα ούτε τους συνήθεις υπόπτους της λιγότερο ανεπτυγμένης ευρωπαϊκής περιφέρειας. 

«Αν η Λυών έπαιζε καλύτερο ποδόσφαιρο,
 τότε τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για την Μπάγερν». Με αυτόν τον κάπως ανορθόδοξο τρόπο απάντησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην πρόκληση τής κατά τα άλλα «φίλης» όπως ο ίδιος αποκάλεσε την Κριστίν Λαγκάρντ. Είχε προηγηθεί μέσα στην εβδομάδα η αιχμηρή δήλωση της τελευταίας κατά του γερμανικού μοντέλου ανάπτυξης το οποίο χαρακτήρισε « μη βιώσιμο σε βάθος χρόνου» για το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης. Οσο για τον Σόιμπλε έσπευσε να διευκρινίσει ότι « δεν μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε την πολιτική με όρους ποδοσφαιρικού ανταγωνισμού». 


Ο "Έλλην ασθενής" διχάζει την Ε.Ε.


 21/03/2010


Απόλυτη είναι πλέον η σύγχυση που επικρατεί στο θέμα της παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα, τέσσερις μέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Όλα τα ενδεχόμενα είναι μισάνοιχτα και ταυτόχρονα μισόκλειστα, στο δίλημμα «ευρωπαϊκή βοήθεια ή προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δίνονται από διαφορετικές πλευρές διαφορετικές απαντήσεις, ενώ οι πιο αισιόδοξοι ελπίζουν ότι δεν θα χρειαστεί κανένα από τα δύο. Το δίλημμα διχάζει τις χώρες της Ευρωζώνης, την Κομισιόν, κάποιες χώρες ακόμη και στο εσωτερικό τους. Η Γαλλία και οι Νότιοι, για παράδειγμα, θέλουν να δώσει η Ευρώπη χείρα βοηθείας στην Ελλάδα, εάν αυτό χρειαστεί, ενώ η Φινλανδία και η Ολλανδία δηλώνουν ευθαρσώς ότι το «ελληνικό πρόβλημα» μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνο το ΔΝΤ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Πορτογάλος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, δίνει τροφή στη σπέκουλα περί «πρόσκλησης» του ΔΝΤ, λέγοντας ότι «δεν είναι ζήτημα κύρους» εάν επιλεγεί ως αποτελεσματικότερη η λύση του Ταμείου -αν και περιέργως δηλώνει ότι «η Γερμανία είναι έτοιμη, στην περίπτωση που ζητήσει βοήθεια η Ελλάδα, αν και μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη»-, την ώρα που ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών, ο Φινλανδός Όλι Ρεν, καλεί τους «27» να συμφωνήσουν την προσεχή Πέμπτη σε ένα ευρωπαϊκό «πακέτο» βοήθειας για την Ελλάδα. Η Γερμανία, τέλος, είναι στο εσωτερικό της διχασμένη, με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την ώρα να σιωπά, αφού ωστόσο είχε προηγουμένως ξεκαθαρίσει ότι τυχόν προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ για βοήθεια θα αποτελούσε επιβεβαίωση μιας αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάντως, η στροφή της Μέρκελ στο θέμα του «ελληνικού προβλήματος», που αφήνει ανοιχτή πλέον την πιθανότητα ώθησης της Ελλάδας στα «νύχια» του ΔΝΤ, αφενός επιβάρυνε το ευρώ σε σχέση με το δολάριο, αφετέρου προκάλεσε δυσάρεστες εκπλήξεις στους Γερμανούς τραπεζίτες.