Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Η έξοδος από το ευρώ ως εναλλακτική λύση: η περίπτωση της Αργεντινής



Vicenç Navarro

Μια θεωρία, που προωθείται από σημαντικούς χρηματοπιστωτικούς κύκλους, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), είναι αυτή που αναπτύσσεται από δύο οικονομολόγους του , τον  Ken Rogoff και την Carmen Reinhart, που με έκπληξη είδαμε σε ένα πρόσφατο άρθρο να αποκαλούνται  "οι νέοι  γκουρού της οικονομίας ",και  οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ύφεση, που προκαλείται από τις οικονομικές κρίσεις, πρέπει να επιλύεται με αργό ρυθμό μετά από πολλά χρόνια αργής και επώδυνης  πορείας ανάκαμψης. Στα γραπτά τους, οι συγγραφείς τονίζουν τις λέξεις  αργό και επώδυνο. Η προώθηση αυτής της θεωρίας από το ΔΝΤ και η αποδοχή της  από τα νεοφιλελεύθερα χρηματοπιστωτικά και οικονομικά μέσα ενημέρωσης  , στηρίζεται στο συμπέρασμα  ότι είναι οι δημόσιες πολιτικές που ευθύνονται για την χαμηλή ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών και, ειδικότερα, οι χώρες  που αποκαλούνται  περιφρονητικά    PIIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία), χοίροι στα αγγλικά.

Bloomberg: Το ελληνικό deal δεν θα σώσει το ευρώ


ΠΗΓΗ: euro2day


Η συμφωνία για το PSI και τη μείωση του ελληνικού χρέους δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που πρέπει να γίνουν για να σωθεί το ευρώ, εκτιμούν οι συντάκτες του Bloomberg. 

Όπως επισημαίνουν, κάποια στιγμή, ενδεχομένως τις επόμενες εβδομάδες, η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με ένα μεγάλο πρόβλημα στο σχέδιό της για ενίσχυση των δημοσιονομικών της περιοχής, καθώς ορισμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, πολύ απλά δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. 

«Όσο πιο νωρίς το καταλάβουν αυτό οι ηγέτες της Ευρώπης και λάβουν τα κατάλληλα μέτρα,τόσο λιγότερο ακριβή θα είναι η λύση», σχολιάζουν. 

Could Ecuador be the most radical and exciting place on Earth?


Ecuadorian President Rafael Correa
President Rafael Correa's approval ratings are in excess of 70%. Photograph: Guillermo Granja/Reuters
Ecuador must be one of the most exciting places on Earth right now, in terms of working towards a new development paradigm. It shows how much can be achieved with political will, even in uncertain economic times.
Just 10 years ago, Ecuador was more or less a basket case, a quintessential "banana republic" (it happens to be the world's largest exporter of bananas), characterised by political instability, inequality, a poorly-performing economy, and the ever-looming impact of the US on its domestic politics.
In 2000, in response to hyperinflation and balance of payments problems, the government dollarised the economy, replacing the sucre with the US currency as legal tender. This subdued inflation, but it did nothing to address the core economic problems, and further constrained the domestic policy space.

Οι επιχειρηματίες εγκαταλείπουν, ξέρουν κάτι;



ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ
του Γ. Κατερίνη

Έκπληκτοι οι εργαζόμενοι στην εταιρία καλλυντικών Γερολυμάτος, που είχε εξαγοραστεί από τον Όμιλο Λαυρεντιάδη, άκουγαν στις αρχές Δεκεμβρίου από κάποιον εμφανιζόμενο ως υπεύθυνο της επιχείρησης, ότι θα μπουν σε ένα καθεστώς διαλείπουσας εργασίας μιας ημέρας την εβδομάδα, δηλαδή, σε εργασία χωρίς μισθό και κατά συνέπεια χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης.
Μέσα από μια ύποπτη αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ουσιαστικά μια μεγάλη και σύγχρονη επιχείρηση εγκαταλείφθηκε, μαζί με τους εργαζόμενούς της. Ο Όμιλος Λαυρεντιάδη, αφού συγκέντρωσε πλειάδα επιχειρήσεων από τον κλάδο του φαρμάκου και των καλλυντικών, εγκαταλείπει σταδιακά υποδομές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Τις ίδιες μέρες, οι εργαζόμενοι σε μια σύγχρονη εκτυπωτική μονάδα -την 3Ε Εκτυπωτική- αποφασίζουν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Ο ιδιοκτήτης κηρύσσει λοκ-άουτ κι εγκαταλείπει το ιδιόκτητο εργοστάσιο, με τον εξοπλισμό του και μισοτελειωμένες εργασίες για να μην πληρώσει λίγες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Η μείωση του μισθολογικού κόστους δεν έχει βελτιώσει τον ανταγωνισμό, επισημαίνει ο ΙΟΒΕ




Στο ύψος τους παραμένουν οι τιμές στην Ελλάδα, παρά τη μείωση του εργατικού κόστους, λόγω της μηδαμινής προόδου στις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούσαν σε βελτίωση των συνθηκών ανταγωνισμού. Ως αποτέλεσμα, η μείωση των μισθών απορροφάται από τα περιθώρια κέρδους και επιτυγχάνεται ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.
Αυτό είναι το συμπέρασμα του επιστημονικού συμβούλου του ΙΟΒΕ Νίκου Ζόνζηλου, που μιλώντας για τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την ανεργία σε ανοικτή συζήτηση του ΕΛΙΑΜΕΠ, με τίτλο «Ελλάδα: μεταρρυθμίσεις, ρήξεις τομές», επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το κεντρικό ερώτημα στον γρίφο της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι το κατά πόσο περνά η μείωση των μισθών στις τιμές.