Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

FT: Από το "Δεν Πληρώνω" στη μεταρρυθμιστική κόπωση

ΠΗΓΗ: euro2day
By Kerin Hope (FT)
Ξεκίνησε στις Αφίδνες, μία μικρή πόλη έξω από την Αθήνα. Οι κάτοικοι της περιοχής, εξαγριωμένοι που έχασαν το προνόμιο εξαίρεσης από τα διόδια για την χρήση του αυτοκινητόδρομου για 500 μ., σήκωσαν ένα πανό με την επιγραφή «Δεν Πληρώνω».

Μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, το "Δεν Πληρώνω" έχει εξελιχθεί από μία μεμονωμένη διαμαρτυρία σε πανεθνική κίνηση εναντίον των μέτρων.

Οι αυξανόμενες αντιδράσεις στις μεταρρυθμίσεις δημιουργούν νευρικότητα στις αγορές και θορυβούν τους εταίρους της Ελλάδας στην ευρωζώνη, των οποίων οι ηγέτες συναντώνται την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

«Είμαστε ένα κίνημα λαϊκό και όχι πολιτικό, που ακολουθεί μία στάση πρόληψης κατά την χειρότερη κρίση της Ελλάδας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» δηλώνει ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης, ο 30χρονος προμηθευτής mini market και ένας από τους ιδρυτές του "Δεν Πληρώνω".

Αυτό το... πακέτο ποιος θα το πάρει;


thumb
ΠΗΓΗ: Ποντίκι
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Η μεγάλη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού Δημοσίου από τη Moodys τη Δευτέρα – και η κατά τι μικρότερη των ελληνικών τραπεζών στη συνέχεια – οδήγησε στην αλματώδη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και, επιπλέον, έβαλε στο τραπέζι, ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν από την αυριανή εμβόλιμη ευρωσύνοδο κορυφής, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο έτσι ή αλλιώς είναι η «βαριά» ατζέντα για την Ελλάδα.
Ο οίκος αξιολόγησης στην έκθεσή του, εκφράζοντας όπως πάντα τη θέληση των «αγορών», έβαλε ευθέως θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους πριν από το 2013 και τη λήξη του Μνημονίου. Και μάλιστα ενώ η Γερμανία ήδη από το φθινόπωρο θέλει τον μελλοντικό ευρωπαϊκό μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων ως μηχανισμό ελεγχόμενων χρεοκοπιών, ο οποίος προχωρεί ταχύτατα.
Στο ίδιο πνεύμα παρενέβη πάλι ο... Σόρος, ο οποίος είπε χθες ότι οι «αγορές» δεν θα δώσουν στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης κι άλλο περιθώριο αναβολής στην αναδιάρθρωση χρέους των πιο αδύναμων μελών της – κυρίως της Ιρλανδίας και της Ελλάδας – όσο κι αν υπάρχει ανησυχία για τις ζημιές που θα υποστούν οι τράπεζές τους. Συγκρατήστε δε το σημείο της παρέμβασής του που λέει ότι «με το να επιμένουν ότι το παρόν χρέος είναι ιερό και απαραβίαστο, δημιουργούν μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων».

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ


ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Β. Βιλιάρδος
Η ανάγκη περιορισμού της παγκοσμιοποίησης, το δολάριο και το γουάν, η Κίνα και η Ινδία, η υπόλοιπη Ασία, το ΔΝΤ και η Ασιατική Κρίση του 1997, καθώς επίσης το δίλημμα της Ελλάδας

Τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά κεφάλαια παγκοσμίως, ειδικά αυτά που «παραμένουν πιστά» στη δύση, περιορίζονται συνεχώς – με το ενδεχόμενο ενός νέου «κύκλου του διαβόλου», ενός αγριότερου καλύτερα πολέμου για την εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας, εκ μέρους κρατών και επιχειρήσεων, να φαίνεται όλο και πιο ρεαλιστικό. Το αργότερο όταν οι επενδύσεις διεθνώς υπερβούν τις αποταμιεύσεις, παράλληλα με την είσοδο μας στην εποχή του πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων, η κατάσταση θα εξελιχθεί σε μία «εκτός ελέγχου» διαδικασία”.

Αναμφίβολα η «ασύμμετρη παγκοσμιοποίηση», όταν περάσει κάποια συγκεκριμένα όρια, έχει εξαιρετικά δυσάρεστα, αν όχι καταστροφικά αποτελέσματα – μεταξύ των οποίων τους συναλλαγματικούς πολέμους που βιώνουμε σήμερα, καθώς επίσης τις υπόγειες διαμάχες των ανεπτυγμένων με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες (με «αιχμή του δόρατος» τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, τις οποίες αναλύσαμε στο πρώτο μέρος του άρθρου μας). Εάν λοιπόν δεν υπάρξει μία «αναδιαπραγμάτευση» της όλης διαδικασίας, με βάση την οποία θα επιδιωχθεί μία προσεκτική, συμμετρική, παγκόσμια οικονομική «αφομοίωση», αντί της άναρχης υπερπαγκοσμιοποίησης των τελευταίων δύο δεκαετιών, θα οδηγηθούμε σε πρωτόγνωρες, εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις.

H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Γιατί θα επιβιώσει η Ευρωζώνη;Πηγή: Sofokleous 10
Στις 16 Δεκεμβρίου 2010 οι Ευρωπαίοι επικεφαλής κυβερνήσεων διακήρυξαν ότι ‘είναι έτοιμοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί’ για την προστασία της Ευρωζώνης. Τα λόγια δεν κοστίζουν και οι σκεπτικιστές ίσως αναρωτιούνται αν πρέπει να τους πάρουν στα σοβαρά. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει. Η Ευρωζώνη είναι πολύ πιθανό να επιβιώσει, αν και όχι χωρίς περαιτέρω αναταραχές.
Για να το υποστηρίξω παραθέτω τρία επιχειρήματα: πρώτον, η Ευρωζώνη στηρίζεται από ισχυρή πολιτική δέσμευση, δεύτερον, η δέσμευση αυτή έχει πίσω της τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των κρατών μελών και, τέλος, τα μέλη έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τα πράγματα. Με λίγα λόγια, η Ευρωζώνη έχει τη βούληση και τα μέσα να διατηρήσει ζωντανό το πείραμα του ευρώ. 

Debtocracy. Χρεοκρατία. Ένα ντοκιμαντέρ για την κρίση 
www.debtocracy.gr 
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ντοκιμαντέρ με παραγωγό το θεατή. Το Debtocracy αναζητά τα αίτια της κρίσης χρέους και προτείνει λύσεις που αποκρύπτονται από την κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Το ντοκιμαντέρ θα διανέμεται δωρεάν από τα τέλη Μαρτίου χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδοσης και θα υποτιτλιστεί σε τουλάχιστον τρεις γλώσσες.

Το Debtocracy παρακολουθεί την πορεία χωρών όπως ο Ισημερινός, που δημιούργησαν Επιτροπές Λογιστικού Ελέγχου αλλά και την αντίστοιχη προσπάθεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα. Ο Αρης Χατζηστεφάνου (δημιουργός της εκπομπής Infowar στο Ρ/Σ Σκάι και αρχισυντάκτης του Thepressproject.gr) και η Κατερίνα Κιτίδη (αρχισυντάκτρια του tvxs.gr και του τηλεοπτικού Infowar) μιλούν με οικονομολόγους, δημοσιογράφους και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο περιγράφοντας τα βήματα που οδήγησαν την Ελλάδα στην παγίδα του χρέους- τη χρεοκρατία.

Τα λερά «παιδιά» του Φρίντμαν...Η πρώτη πλευρά της κρίσης είναι η κλοπή της γης, η αρπαγή των κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων, η μόνιμη ημιαπόλυση, η μόνιμη ημιπρόσληψη, ένα μόνιμα οριακό τρεμούλιασμα στα 200 ευρώ, ένα εργασιακό τίποτα, του νέου ενοχικού εργαζόμενου που πίνει το βράδυ -περίλυπος- εσάνς με ζάχαρη.
Οι Moody's και τα υπόλοιπα «παιδιά» του Μίλτον Φρίντμαν διαλύουν με οικονομικό τραμπουκισμό κάθε χώρα, κοινωνική μορφοποίηση, κόμμα, συνδικαλιστική ένωση, μικρές επιχειρήσεις, την ίδια την ιστορία, και πάνω στον πόνο και τον τρόμο χτίζουν αυτό το σπινθηροβόλο και μεθυσμένο σκοτάδι.
Η δεύτερη πλευρά της κρίσης όμως θα μπορούσε να είναι να στυλώσεις άφοβα τα πόδια. Οργανωμένα και έξυπνα, δυνατά και θεληματικά... Ακριβώς αυτή η καθοδηγημένη από τους οίκους διαλυτική τελετουργία μπορεί να χτίσει καινούργιες ανοικτές διεκδικήσεις, απρόβλεπτες κοινωνικές συνθέσεις, άλλου τύπου αιτήματα, να συγκροτήσει άλλη εργασιακή γλώσσα. Αν μηδενίζεται κάθε κατάκτηση από το κυρίαρχο διεθνές σύστημα, μπορεί να μηδενιστεί και κάθε απώλεια. Αν μπορούν να σου πάρουν τα πάντα, μπορεί και να χάσουν τα πάντα. Αρκεί στην έρημο που φτιάχνουν να διεκδικήσεις.

Δώστε λεφτά στις τράπεζες, επιδοτήστε τους εργολάβους, και παρουσιάστε το ως "μείωση διοδίων"του ciaoant1
Τα παράσιτα -ντόπια και ξένα- του τραπεζικού συστήματος ζουν "βασιλικά": Κανείς δε τα σταματά από το να ρουφάνε ότι βρίσκουν στο διάβα τους. Τι και αν εργάτες πεθαίνουν, μένουν στο δρόμο - όλα αυτά είναι αδιάφορα στο βαθμό που οι εργάτες δεν κινούνται εναντίον τους, άρα είναι ασήμαντοι.

Η κυβέρνηση έχει κηρύξει στάση πληρωμών σε τεράστια κομμάτια της κοινωνίας, προκειμένου να μη κηρύξει στάση πληρωμών προς τα τραπεζικά παράσιτα, και δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει ρότα.

Το "ιντριγκαδόρικο" βέβαια κομμάτι της ιστορίας είναι πως οι απαιτήσεις των παρασίτων αυτών είναι τόσο αστρονομικές, που οδηγούν την κυβέρνηση στα να κηρύξει στάση πληρωμών όχι μόνο απέναντι στα γνωστά θύματα, τους εργάτες (παρεμπιπτόντως, τα επίσημα -μαγειρεμένα- νούμερα της ανεργίας έσπασαν ένα ακόμα ρεκόρ, και τώρα έφτασαν το 14,8%), κάτι που "εντάξει μωρέ, το ξέρουμε", αλλά και σε μεγάλα κομμάτια μικρομεσαίων, ακόμα και σε μερικούς μεγαλοαστούς.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΔΩΝ
Την Δευτέρα 7.3 χιλιάδες συμπολίτες μας διαπίστωσαν με απίστευτη ταλαιπωρία τα αγαθά της ιδιωτικής «πρωτοβουλίας», βλέπε παραχώρησης, στις εθνικές οδούς που δόθηκαν με τις γνωστές απίστευτες συμβάσεις παραχώρησης στους εθνικούς μας εργολάβους. Η αγανάκτηση για τα χαράτσια στους σταθμούς διοδίων έδωσε τη θέση της στην ταλαιπωρία και τον τρόμο, στην απίστευτη έκθεση σε κίνδυνο όλων όσων επέστρεφαν στα σπίτια τους. Η εγκατάλειψη χιλιάδων πολιτών στις εθνικές οδούς και η απίστευτη προχειρότητα στη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων ασφάλειας της κυκλοφορίας δίκαια μετατράπηκε σε οργή. Εκατοντάδες μηνύματα στα τηλέφωνα και τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» μας ενημέρωναν για την απόφαση όλων όσων έζησαν αυτά τα περιστατικά να μην τα αφήσουν να περάσουν χωρίς απάντηση. Η θέση μας είναι γνωστή. Διεκδικούμε με κάθε πρόσφορο μέσο το δίκιο μας. Ωστόσο έχοντας από την αρχή του κινήματος την αίσθηση ευθύνης που μας αναλογεί προτείνουμε σε όσους έχουν αποφασίσει να κινηθούν και δικαστικά με αγωγές κατά των εταιριών διαχείρισης των εθνικών οδών και να απαιτήσουν αποζημιώσεις, να προτιμήσουν και για οικονομικούς λόγους, την κατάθεση ομαδικής αγωγής που προτίθεται να αναλάβει το νομικό τμήμα των Επιτροπών Αγώνα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ». Όσοι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στη δικαστική δίωξη των υπευθύνων με αγωγή και θέλουν να εκπροσωπηθούν από το νομικό μας τμήμα ομαδικά, μπορούν να στείλουν εντός; 15 ημερών τα πλήρη στοιχεία τους στο email, denplirono@hotmail.gr με την ένδειξη ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΓΩΓΗΣ. Το νομικό τμήμα του κινήματος θα επικοινωνήσει μαζί τους προκειμένου να υλοποιήσουμε τις σχετικές διαδικασίες με μια ομαδική αγωγή. 

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ- ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ"