Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ECONOMY ITALY Crisis fatal for small businessmen



πηγή: 5 April 2012 LINKIESTA MILAN
Niels Bojesen

Since the crisis began in 2008 at least fifty artisans and business owners have committed suicide in the region that was the engine of Italy’s economic miracle of the 1990s. Those who have been unable to adapt to new circumstances have seen the collapse of the model that built a prosperity they thought would never end.

Leonardo Bianchi
Laura Tamiozzo's eyes are glued to the laptop screen, and her voice, soft but determined, resonates in the parish hall of the San Sebastiano Centre. in Vigonza, a village near Padua. Behind her is a poster of the FILCA-CISL union (Veneto), which has organised the public meeting.

The poster shows rows of graves and 25 names of long-established companies that have closed their doors, amid general indifference. “Dear Flavia, it has not been easy for me to write this letter, but I wanted to tell you that the tragedy that struck your family is also the one that hit my own.”

Laura Tiamozzo reads out the letter that she sent on Jan. 22 to Flavia Schiavon, 35, who is sitting next to her. The Great Crisis took away their fathers. Both were building contractors, and both committed suicide.

Οι συνέπειες του ευρώ.



ΠΗΓΗ: veriorama
Περισιανίδης Ευθύμιος


Το κείμενο αυτό αναφέρεται εκ πρώτης σε αυτούς που είναι κατά του μνημονίου. Σε δεύτερο επίπεδο σε αυτούς που είναι σκεπτικιστές απέναντι στο ευρώ αλλά πιστεύουν ότι πλέον δε μας συμφέρει να φύγουμε και να επιστρέψουμε στο εθνικό μας νόμισμα.

Αρχικά να εξηγήσουμε τι σημαίνει ευρώ. Το ευρώ είναι ξένο νόμισμα. Ξένο νόμισμα σημαίνει πως το νόμισμα που κυκλοφορεί στη χώρα δεν εκδίδεται από το δικό σου κράτος. Το εκδίδει κάποια άλλη κεντρική εξουσία, (η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα για παράδειγμα) και το τροφοδοτεί ως δάνειο στις δικές σου τράπεζες. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η κεντρική αυτή εξουσία, η οποία σου επιβάλλει και τα μνημόνια συμπτωματικά, ρυθμίζει το πόσο χρήμα θα κυκλοφορεί στην οικονομία σου, τα επιτόκια καταθέσεων, τα επιτόκια δανεισμού και την πολιτική που θα ακολουθήσουν σε πολλούς τομείς οι τράπεζές και η οικονομία σου. Επιπρόσθετα, αλλά όχι άνευ σημασίας, χρησιμοποιώντας ξένο νόμισμα δεν μπορεί η χώρα να καθορίσει την εξωτερική ισοτιμία του νομίσματος, δηλαδή την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της.

Παρακάτω θα προσπαθήσω να εξηγήσω τι συνέπειες είχαν όλα αυτά τα τελευταία 10 χρόνια στην οικονομία μας. Επειδή όμως, πιθανό να πιστεύετε πως πλέον δε μας συμφέρει να φύγουμε από το ευρώ, θα προσεγγίσουμε και τις συνέπειες που θα έχει η παραμονή μας τα επόμενα χρόνια. Εξετάζουμε δηλαδή το παρελθόν και το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Προσεχώς μισθοί Βουλγαρίας;



ΠΗΓΗ: mega tv 


ΕΡΕΥΝΑ

Τίτλος: Πρέπει να φτάσουμε τους μισθούς Βουλγαρίας για να βγούμε από την κρίση;

Περίληψη: Η «'Ερευνα» με τον Παύλο Τσίμα  διαπιστώνει και παρουσιάζει τη σημερινή κατάσταση της εργασίας στην Ελλάδα και τον τρόπο που διαμορφώνονται πλέον οι μισθοί στη χώρα.
Η κ. Λαγκάρντ, ο κ. Τόμσεν και πολλοί άλλοι επιμένουν ότι  για να βγει η  Ελλάδα από την κρίση, πρέπει  να μειώσει το μισθολογικό της κόστος στα επίπεδα γειτονικών βαλκανικών χωρών.  'Εχουν δίκιο ή άδικο;
Παράλληλα, η εκπομπή «ταξιδεύει» στην  γειτονική Βουλγαρία, για να «ανακαλύψει» το μέλλον μας.  Εργαζόμενοι στους καίριους κλάδους της οικονομίας  μιλάνε για το εισόδημά τους και  περιγράφουν  το πώς τα βγάζει πέρα η οικογένειά τους  στις σημερινές συνθήκες.

Σπύρος Ραυτόπουλος: Αυτοκυβέρνηση και καθεστώς ετερονομίας




Τοποθέτηση του Σπύρου Ραυτόπουλου, συνθέτη και συγγραφέα, στην εκδήλωση-συζήτηση: Άμεση δημοκρατία, αυτοδιαχείριση, αλληλέγγυα συνεργατική οικονομία, που διοργάνωσε η εργατική εφημερίδα ΔΡΑΣΗ στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα, στις 29 Μαρτίου 2012.

Πηγή: εφημερίδα ΔΡΑΣΗ (via Διακυβέρνηση και πολιτική)

Πώς θα σταματήσουμε τους φασίστες; Σπύρος Μαρκέτος




 ΠΗΓΗ: contramee

Εφημημερίδα Χρονικά ,5 Απριλίου 2012

Συνέντευξη με τον Σπύρο Μαρκέτο*

Υπάρχουν ιστορικά παραδείγματα για το τι σημαίνει φασιστική απειλή σε καιρούς κρίσης;
Όλος ο κόσμος ξέρει το πιο πρόχειρο τέτοιο παράδειγμα, τη ναζιστική Γερμανία. Όταν οι καπιταλιστές της χτυπήθηκαν από το κραχ του 1929, καταστροφικό όσο και η σημερινή κρίση στην Ελλάδα, για να κρατήσουν τα προνόμιά τους έδωσαν την εξουσία στον Χίτλερ. Η αριστερά, απορροφημένη από τις διαιρέσεις της, δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα τον κίνδυνο. Μόλις δυνάμωσαν οι ναζί την τσάκισαν, κι έστησαν το απάνθρωπο καθεστώς τους. Εξαπέλυσαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ώσπου εντέλει κατέστρεψαν κι εκείνους που τους είχαν φτιάξει……
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από το να υποτιμάς τον φασισμό. Οι ηγέτες του αρχικά φαίνονται γελοίοι, ο Χίτλερ και ο Μουσσολίνι ακριβώς έτσι έμοιαζαν στους συγχρόνους τους, αλλά είναι επικίνδυνοι. Δεν πρέπει να τους δώσουμε καμιά ευκαιρία να δυναμώσουν.

Μια θεωρία λέει ότι διαφημίζεις τους νεοναζί όταν μιλάς γι’ αυτούς, και είναι καλύτερο να τους αγνοείς. Ποια η γνώμη σου;

Ο «ελληνικός» φοβος της Ευρώπης...



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10

Από το Δουβλίνο και το Λονδίνο μέχρι την Μαδρίτη και την Ρώμη ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη: Μην γίνουν σαν την Ελλάδα... Δεν πρόκειται για υπερβολή. Μπορεί στην Αθήνα η πολιτική ελίτ να προσποιείται πως όλα πάνε μέλι γάλα, ωστόσο η συνταγή της λιτότητας αμφισβητείται σχεδόν παντού, με πιθανή εξαίρεση την Μέκκα των προγραμμάτων λιτότητας την Φρανκφούρτη όπου έχει την έδρα της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Βερολίνο που διατηρεί το γενικό πρόσταγμα...

Στην Ιταλία, τα προγράμματα λιτότητας, που ξεκίνησαν πολύ πριν αναλάβει καθήκοντα ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι τον Νοέμβριο του 2011, η υποψία είναι πως παρά την πρόοδο που επιφέρουν στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος η στασιμότητα που δημιουργούν στην οικονομία υποθηκεύει τα μελλοντικά δημόσια έσοδα και οδηγεί σε έκρηξη μακροπρόθεσμα το δημόσιο χρέος. Εξ ου και το ξέσπασμα του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι: "Η ασθένεια που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει για τη χώρα μας είναι αυτή που έχει ήδη προκαλέσει καταστροφή στην Ελλάδα κι αρχίζει να κάνει το ίδιο στην Ισπανία" τόνισε σε ομιλία του στο πλαίσιο συνέδριο του κόμματός του στη Ρώμη. Πολύ πιο διακριτικές εξ ίσου όμως σαφείς αμφιβολίες διατυπώθηκαν κι από την εφημερίδα Wall Street Journal από την πρώτη της σελίδα μάλιστα την Τετάρτη 4 Απριλίου: "Το σενάριο που ξεδιπλώνεται τώρα στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία - θα αφήσει τις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης με υψηλότερους λόγους δημόσιου χρέους παρά τις επώδυνες προσπάθειες τους να το μειώσουν. Αυτό με τη σειρά του θα αφήσει τη νομισματική ένωση ως σύνολο ευπρόσβλητη σε περαιτέρω εντάσεις".

Μόνο οι πλούσιοι επωφελούνται απο την οικονομική ανάκαμψη της Αμερικής



Του Ρόμπερτ Ράιχ
πηγή Financial Times 2/4/2012 (via MAA

Ο Ρόμπερτ Ράιχ είναι καθηγητής στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και έχει διατελέσει υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Κλίντον. Το άρθρο του, άρθρο ενός μετριοπαθούς δημοκρατικού, συμβάλει στην αποκάλυψη ενός μεγάλου ψεύδους που διαχέουν κυβερνήσεις και ΜΜΕ στις κοινωνίες του δυτικού καπιταλισμού και φυσικά στην Ελλάδα: Ότι η ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου και η καταστροφή των κοινωνικών υπηρεσιών με τα προγράμματα ακραίας λιτότητας οδηγούν σε μια ανάκαμψη που θα τελικά, στο μέλλον, θα τους ανακουφίσει και θα “βάλει μπρος την οικονομία”.

Οι έμποροι ειδών πολυτελείας χαμογελούν. Το ίδιο και οι ιδιοκτήτες πολυτελών εστιατορίων, οι πωλητές πανάκριβων αυτοκινήτων, αυτοί που πουλάνε πακέτα διακοπών , οι οικονομικοί σύμβουλοι και οι προσωπικοί γυμναστές. Γι' αυτούς και τους πελάτες τους, η ύφεση έχει τελειώσει. Η ανάκαμψη αναπτύσσει τώρα πλήρη ταχύτητα.

Αλλά η υπόλοιπη Αμερική δεν έχει ανάκαμψη. Ασθενεί ακόμη βαριά. Τα οικονομικά πολλών Αμερικανών παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

Συνάντηση του Αριστερού Βήματος. Δευτέρα, 9 Απριλίου, 6.30 μ.μ. ΑΣΟΕΕ, Αίθουσα Αντωνιάδη – Διάλογος για την “επόμενη ημέρα”




Κείμενο συζήτησης για τη συνάντηση του Αριστερού Βήματος Διαλόγου και Κοινής Δράσης.

H πολιτική της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης έχει οδηγήσει τη χώρα στο να γίνει ενέχυρο και λάφυρο στα χέρια των πιστωτών της. Η απροκάλυπτη εξυπηρέτηση των πιο αντιδραστικών συμφερόντων της καπιταλιστικής κυριαρχίας και η ανοιχτή συμμαχία των μνημονιακών πολιτικών δυνάμεων οδηγούν τον εργαζόμενο λαό στη συστηματική εξαθλίωση. Η ανεργία έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Οι εργαζόμενοι ζουν σ’ ένα καθεστώς πλήρους ανασφάλειας και κοινωνικής απαξίωσης. Το βιοτικό επίπεδο υφίσταται δραματική πτώση. Ένα αίσθημα αδιεξόδου και απόγνωσης κατακυριεύει κυρίως τη νεολαία. Οι συνεχείς παραβιάσεις του Συντάγματος, οι αλλεπάλληλες παραβιάσεις των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, ο συνεχώς αυξανόμενος κρατικός αυταρχισμός και η συστηματική κατασυκοφάντηση των διεκδικητικών αγώνων των εργαζομένων διαμορφώνουν το σημερινό σκηνικό της κοινωνικής φρίκης και των αντιδημοκρατικών εκτροπών.

Οι ζωές οι δικές μας, οι ζωές των άλλων



Πηγή: βλέμμα
του Ν. Ξυδάκη

Στην οδό Ακαδημίας, στην είσοδο κτιρίου, βρίσκεται ξαπλωμένος ένας νεαρός άνδρας. Πάνω σε υπνόσακκο, σκεπασμένος με μια κουβέρτα· όπως είναι ανάσκελα, ασχολείται με μια συσκευή, σαν κινητό, πλάι του μια σακούλα τσιπς. Βρίσκομαι στο πεζοδρόμιο, παραδίπλα του, έξω από τον κινηματογράφο που παίζει το φιλμ «Χιόνια στο Κιλιμάντζαρο», γενική είσοδος 6 ευρώ. ΚΙ άλλοι θεατές έχουν βγει στον δρόμο για το τσιγάρο του διαλείμματος· όλοι έχουν δει τον παράδοξο άστεγο στο μαρμάρινο κατώφλι, με το κάτι-σαν-κινητό, αλλά κανείς δεν τον κοιτά ευθέως. Οι λιγοστοί διαβάτες της κυριακάτικης νύχτας, νέοι άνθρωποι κυρίως, προσπερνούν κι αυτοί σαν να μη βλέπουν. Ο άστεγος χίπστερ είναι αόρατος. Στη γωνία της Χ. Τρικούπη οι τακτικοί άνδρες των ΜΑΤ, Νυχτερινή Φρουρά με πλήρη εαρινή εξάρτυση. Η Λυρική έχει σχολάσει από ώρα, είναι σκοτεινή, λιγοστά αυτοκίνητα περνούν.

Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει 3 φορές - Τρία credit event θα υπάρξουν, το πρώτο σημειώθηκε 9 Μαρτίου, το δεύτερο 18 Απριλίου ή 15 Μαίου, αλλά το χειρότερο θα έρθει αρχές του 2013 και ελπίζουμε να μην είσαστε παρόντες…..



ΠΗΓΗ: www.bankingnews.gr
του Π. Λεωτσάκου

(upd3)Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει 3 φορές. Ναι καλά διαβάσατε 3 φορές.
Θα αποτελέσει η χώρα παγκόσμια πρωτοτυπία, προφανώς δεν θα είμαστε περήφανοι ως κοινωνία και λαός γι’ αυτή μας την πρωτιά αλλά το σίγουρο είναι ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει 3 φορές. 

Η πρώτη χρεοκοπία σημειώθηκε επίσημα με όρους ISDA της Διεθνούς Ένωσης Swaps και Παραγώγων στις 9 Μαρτίου ενώ 19 πληρώθηκαν τα CDS. 
H δεύτερη χρεοκοπία θα έρθει πιθανότατα 18 Απριλίου (ή 15 Μαίου)  καθώς τότε λήγει η προθεσμία για τα XS ελληνικά ομόλογα αλλοδαπού δικαίου. 
Οι κάτοχοι των 8,3 δις ευρώ δεν συναινούν να συμμετάσχουν εθελοντικά στο PSI, το ελληνικό κράτος δηλώνει ότι δεν θα πληρώσει τα ομόλογα γιατί απλά δεν έχει αλλά και αν το κάνει θα προκαλέσει την αντίδραση όσων συμμετείχαν εθελοντικά. 
Στις 15 Μαίου λήγουν 450 εκατ. ευρώ (FRN). Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει περίοδος χάριτος ορισμένων  ημερών, υπάρχουν φόβοι ότι η Ελλάδα μπορεί να κηρύξει στάση πληρωμών, με την υπόθεση προφανώς να παραπέμπεται στη δικαιοσύνη.