Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Brussels signals easing of fiscal rules



ΠΗΓΗ: FT
By Peter Spiegel in Brussels and Hugh Carnegy in Paris

Senior European officials are championing an investment pact to stimulate economic growth in the eurozone as voters in France and Greece look set to punish leaders who have backed tough austerity measures.
In a marked shift of emphasis, Olli Rehn, the EU’s top economic official, will on Saturday call for additional government spending for large-scale infrastructure projects, arguing there is not sufficient private-sector demand to create jobs. Unemployment has surged in several eurozone countries, hitting its highest levels since the creation of the single currency and fuelling voter anger.

The commissioner will also give a clear signal that he is willing to loosen the EU’s tough new budget rules for countries like Spain, which has been forced to slash public spending in the face of a sharp economic downturn to meet Brussels-mandated deficit levels.
“The stability and growth pact is not stupid,” Mr Rehn will say, according to a draft of his address seen by the FT. “Yes, the EU fiscal framework is rules-based … but at the same time, the pact entails considerable scope for judgement when it comes to its application.”

Der Spiegel: "Η Μέρκελ πρέπει να φοβάται αυτή την Κυριακή"



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 05/05/2012

Όλα είναι κάπως αντιφατικά αυτή την περίοδο για την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Στο ομοσπονδιακό επίπεδο, η ισχύς της είναι αναμφισβήτητη, οι αντίπαλοί της αποδυναμώνονται συνεχώς. Στα κρατίδια, η εξουσία της ξηλώνεται, το κόμμα της, οι Χριστιανοδημοκράτες, έχουν κάθε λόγο να φοβούνται άλλη μία ήττα. Και στην Ευρώπη, έχει γίνει για πολλούς το πιο μισητό πρόσωπο, το Δημοσιονομικό της Σύμφωνο, η συνταγή της λιτότητας τίθεται εν αμφιβόλω.



Μια καγκελάριος, τρεις κόσμοι

Αυτή την Κυριακή κατά κάποιο τρόπο αυτοί οι τρεις κόσμοι συναντιούνται. Γίνονται εκλογές εντός και εκτός συνόρων. Στο κρατίδιο του Σλέσβιχ Χόλσταϊν ο νυν συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών- Φιλελευθέρων μάλλον θα ηττηθεί. Στη Γαλλία, ο σύμμαχος της Μέρκελ, ο Νικολά Σαρκοζί, τρέμει ότι θα χάσει την εξουσία. Και στην Ελλάδα, την επομένη των εκλογών, μπορεί να υπάρξει ακυβερνησία.

Μετά από αυτή τη σούπερ Κυριακή, η Μέρκελ δεν θα μπορεί να διατηρεί ξεχωριστά αυτούς τους τρεις κόσμους, όπως με σχετική άνεση έκανε μέχρι τώρα. Ακόμη και οι πιο φιλικά προσκείμενοι παρατηρητές εκτιμούν ότι η καγκελαρία της έχει φτάσει σε σημείο καμπής.

Καρτούν

Μην ψηφίσετε… Σόιμπλε!



foto: http://www.lukasvasilikos.com/

ΠΗΓΗ: Το Βημα
του Γ. Μαλούχου

Για χιλιοστή φορά το Βερολίνο απείλησε χθες, παραμονή των εκλογών, την Ελλάδα: ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να «υποστεί τις συνέπειες» αν η κυβέρνηση μετά τις εκλογές δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στα πλαίσια του μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Υπενθύμισε δε ότι η συμμετοχή στην ΕΕ είναι οικειοθελής καθώς και ότι το εκλογικό αποτέλεσμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Γαλλία ουδεμία επίδραση πρόκειται να ασκήσει στην γερμανική οικονομική πολιτική: με άλλα λόγια, ουδείς άλλος υπάρχει στην Ευρώπη πλην της Γερμανίας…

Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για όλα αυτά: ασφαλώς και η Γερμανία δεν επρόκειτο  να αλλάξει την πολιτική της που έφτασε όλη την Ευρώπη στο χείλος του χάους, γιατί είναι μια συνειδητή και οργανωμένη πολιτική. Ασφαλώς και δεν την επηρεάζει τίποτε από ό,τι γίνεται, ακόμη και στη Γαλλία, γιατί δεν είναι ευρωπαϊκή αλλά αμιγώς εθνικιστική πολιτική που έχει «καταλάβει εξ εφόδου» την Ευρώπη. Ασφαλώς και το Βερολίνο θα απειλούσε… Δύο και πλέον χρόνια, κάθε μέρα που περνάει, οι Γερμανοί κερδίζουν και χρήματα και πολιτική ισχύ από την κρίση. Δεν τους αρέσει καθόλου ότι μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε άλλη γνώμη…