Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Νόαμ Τσόμσκι: Ακαδημαϊκή ελευθερία και ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων


 
ΠΗΓΗ: The Press Project
του Νόαμ Τσόμσκι


Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Σκάρμπορο, 6 Απριλίου 2011
[Μετάφραση του απομαγνητοφωνημένου κειμένου από την επίσημη ιστοσελίδα του ομιλητή http://chomsky.info. Για την πλήρη διάλεξη, ο σύνδεσμος είναι http://bit.ly/oJEEUZ]


Πριν από λίγους μήνες, πήγα στο Μεξικό για διαλέξεις στο Εθνικό Πανεπιστήμιο (UNAM). Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό πανεπιστήμιο με εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές - φοιτητές υψηλού επιπέδου και αφοσιωμένους – εξαιρετικές σχολές. Και είναι δωρεάν. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση τους πριν από δέκα χρόνια αποπειράθηκε να προσθέσει και περιορισμένα δίδακτρα αλλά, μετά από μια εθνικού επιπέδου αποχή των φοιτητών, τελικά υποχώρησε. Και μάλιστα, υπάρχει ένα κτίριο διοίκησης που τελεί ακόμα υπό κατάληψη από τους φοιτητές και χρησιμοποιείται σαν κέντρο ακτιβισμού για όλη την πόλη. Υπάρχει επίσης, στην ίδια την πόλη, ένα άλλο πανεπιστήμιο το οποίο όχι μόνο είναι δωρεάν αλλά έχει και ελεύθερες εγγραφές. Παρέχει μάλιστα δυνατότητα ενισχύσεων σε όσους το χρειάζονται. Πήγα και εκεί: έχει και αυτό εντυπωσιακό επίπεδο σπουδών, φοιτητών, σχολών κλπ. Και μιλάμε για το Μεξικό: μια φτωχή χώρα.  


Σκάνδαλο μιζών 100 εκατ. ευρώ για την EADS στην Αυστρία




Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Σε σκάνδαλο μεγατόννων εμπλέκεται η κοινοπραξία EADS στην Αυστρία καθώς η αυστριακή δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες κατά της εταιρείας κατασκευάστριας του μαχητικού τέταρτης γενιάς EF-2000 Typhoon, κατόπιν των στοιχείων που αποκαλύφθηκαν σε υπόθεση χρηματισμού 
Αυστριακών πολιτικών από την EADS για να αγοραστεί το Eurofighter

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από δημοσίευμα περιοδικού που αφορά στη συμφωνία ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ που ολοκληρώθηκε το 2003. Σύμφωνα με το έγγραφο, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το αυστριακό περιοδικό «Format», η EADS διέθεσε το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ σε μια εταιρεία ονόματι «Vector Aerospace» για να διαχειριστεί τις αναγκαίες δωροδοκίες με σκοπό την εξασφάλιση του συμβολαίου

Ιταλός που συνελήφθη και ανακρίθηκε την περασμένη άνοιξη από τις αρχές, αποκάλυψε κατά την ανάκρισή του ότι η EADS διέθεσε 84 εκατομμύρια ευρώ την εταρειία.
Η υπόθεση μπορεί να κάνει ζημιά στον διαγωνισμό της Ινδίας...

ΚΕΡΔΗ - ΡΕΚΟΡ ΣΤΗ ΧΡΥΣΗ 5ΕΤΙΑ 2003-2007, ΑΛΛΑ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΟΙ



Κέρδη στο ζενίθ και φόρους στο ναδίρ απήλαυσαν στη διάρκεια της χρυσής πενταετίας 2003-2007 οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που ενώ συσσώρευσαν τα μεγαλύτερα κέρδη στην ιστορία τους, ανταπέδωσαν κατ' αναλογία τα λιγότερα από ποτέ στον κουμπαρά της κοινωνίας
.
Η χρυσή 5ετία των τραπεζών δεν αποδείχθηκε φορολογικά επωφελής για το Δημόσιο
Η χρυσή 5ετία των τραπεζών δεν αποδείχθηκε φορολογικά επωφελής για το Δημόσιο
Το «χαράτσι» των 870 εκατ. ευρώ που καλούνται εν μέσω οικονομικής ύφεσης να πληρώσουν ως έκτακτη εισφορά οι 300 πιο εύρωστες εταιρείες της χώρας, μπορεί να πλήττει άδικα αρκετές από αυτές, εντούτοις ως απόλυτο νούμερο αντιστοιχεί στους φόρους που γλίτωσαν την προηγούμενη τετραετία μόνο οι πέντε μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες και κλάσμα του οφέλους για τις χιλιάδες εταιρείες που ευνοήθηκαν από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ευνοϊκών ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αποφύγετε την «τσιμπίδα» του φοροελεγκτικού μηχανισμού



Picture 0 for Αποφύγετε την «τσιμπίδα» του φοροελεγκτικού μηχανισμού
Αναλυτικά όλες οι εστίες παραοικονομίας-φοροδιαφυγής και τα κριτήρια ελέγχου μέσα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις
06 Μαι 2011

Η παραοικονομία στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και σε συνδυασμό με την φοροδιαφυγή έχουν συμβάλλει στο να αντιμετωπίζουμε τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα.

Η παραοικονομία στην Ελλάδα εντοπίζεται σε : 

- Εισοδήματα που δεν δηλώνονται στις φορολογικές αρχές ενώ αποκτώνται νόμιμα, (όπως εισοδήματα από δεύτερη εργασία ή από εργασία ατόμων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας), προκαλώντας αντίστοιχη εκτεταμένη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή.

- Εισοδήματα από παράνομες δραστηριότητες, όπως λαθρεμπόριο (καυσίμων, ποτών, τσιγάρων, ναρκωτικών κλπ.), τοκογλυφία, παραεμπόριο (πλανόδιο εμπόριο από οικονομικούς μετανάστες και στεγασμένο εμπόριο χωρίς έκδοση αντίστοιχων παραστατικών πώλησης), μαύρο χρήμα (χρηματισμοί- διαφθορά).

Οργιο φοροδιαφυγής μεγάλων επιχειρήσεων



ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης  20/4/1995
( το κειμενο μπορει να ειναι παλιο, οι μεθοδοι ομως φοροδιαφυγης ειναι διαχρονικές)

Ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος, παραδέχτηκε χτες δημόσια, ότι μεγάλες επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν ασύστολα, απορρίπτοντας το μύθο που καλλιεργούσαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και ο ΣΕΒ, πως οι μεγάλες επιχειρήσεις δε φοροδιαφεύγουν γιατί έχουν "οργανωμένα" λογιστήρια
Το όργιο φοροδιαφυγής, στην οποία επιδίδεται προκλητικά και χωρίς προσχήματα το μεγάλο κεφάλαιο, ομολόγησε χτες για πρώτη φορά δημόσια ο αρμόδιος υφυπουργός ΟικονομικώνΔ. Γεωργακόπουλος,με δημόσιες δηλώσεις του στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ του Γ. Αλαφούζου. Για πρώτη φορά, έδωσε στοιχεία - χωρίς βέβαια να κατονομάσει τις επιχειρήσεις - σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι από τα αποτελέσματα των ελέγχων των διωκτικών αρχών του υπουργείου σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών, μέσω της διακίνησης πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Είναι πάντως, αξιοσημείωτο, ότι ενώ αποτελούσε κοινό μυστικό - για το οποίο μόνο το ΚΚΕ μιλούσε δημόσια - ότι δηλαδή η μεγάλη μάζα της φοροδιαφυγής βρίσκεται στο μεγάλο κεφάλαιο, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αναζητούσε την καταπολέμησή της με ελέγχους και μέτρα (όπως τα "αντικειμενικά" κριτήρια), που αφορούσαν μόνο τις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.

Εργοδοτικός παράδεισος και εργασιακή κόλαση οι «ειδικές ζώνες»


ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία
του Μπ. Μιχάλη

Στις τελευταίες 4 δεκαετίες οι επιπτώσεις της προσανατολισμένης στις εξαγωγές εκβιομηχάνισης έθεσαν σε αμφισβήτηση τις δημοφιλείς στρατηγικές υποκατάστασης των εισαγωγών που ώς τότε ακολουθούσαν οι περισσότερες χώρες του κόσμου.

Με εξαντλητικά ωράρια και αμοιβές πείνας δουλεύουν οι Μεξικάνες εργάτριες στο εργοστάσιο του ομίλου Tecma, ο οποίος λειτουργεί 18 maquilladoras σήμερα για λογαριασμό 33 πολυεθνικών επιχειρήσεων στα σύνορα του βόρειου Μεξικού
Με εξαντλητικά ωράρια και αμοιβές πείνας δουλεύουν οι Μεξικάνες εργάτριες στο εργοστάσιο του ομίλου Tecma, ο οποίος λειτουργεί 18 maquilladoras σήμερα για λογαριασμό 33 πολυεθνικών επιχειρήσεων στα σύνορα του βόρειου Μεξικού




Η αλλαγή αυτή συνέβη παράλληλα με τη ραγδαία ανάπτυξη των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), περιοχών στην επικράτεια μιας συνήθως αναπτυσσόμενης χώρας, οι οποίες με στόχο την προσέλκυση εξαγωγικά προσανατολισμένων βιομηχανιών από το εξωτερικό προσέφεραν προνομιακό καθεστώς λειτουργίας και δράσης έναντι των εγχώριων επιχειρήσεων.

Η εκπαίδευση ως αγορά



Πηγή: aristeroblog 


αναδημοσίευση από το ΠΡΙΝ (28.8.2011)


Κείμενα: Π. Αντωνόπουλος, Α. Καλούσης, Γ. Κρεασίδης, Ντ. Ρέππα, Κ. Τουλγαρίδης

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζοντας το πρώτο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο, επιχειρεί μια διαρκή επίθεση με στόχο την απαξίωση,  την υποβάθμιση και εντέλει τη διάλυση της δημόσια και δωρεάν παιδείας.
Εκρηκτική θα είναι η κατάσταση σε σχολεία και Πανεπιστήμια με τη νέα χρονιά. Η ψήφιση του νόμου-εκτρώματος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προμηνύει σεισμικές δονήσεις πολλών ρίχτερ.
Ταυτόχρονα, το πρώτο κουδούνι θα βρει τα σχολεία με χιλιάδες κενά μια και φέτος είχαμε τους λιγότερους διορισμούς μεταπολεμικά (546  έναντι 2500 πέρσι).
Με δεδομένο ότι συνταξιοδοτούνται 11.500 εκπαιδευτικοί, ο αριθμός  προσλήψεων  αναπληρωτών (16.220 από το Γενικό Κρατικό Προϋπολογισμό και 4.500 μέσω ΕΣΠΑ) καθώς και οι συμπράξεις μεταξύ Μ.Κ.Ο. και «Καλλικρατικών» δήμων για πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού καταδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης για επέκταση και εδραίωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο χώρο της εκπαίδευσης με συνθήκες γαλέρας.