Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Αύριο ανοίγουν τα διόδια σε όλη τη χώρα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ

Τι συμβαίνει ακριβώς με τις συμβάσεις παραχώρησης των οδικών αξόνων και πώς έχει αυξηθεί η τιμή των διοδίων από το 2008 έως και 400%!
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στα διόδια της Ελευσίνας


Αύριο, σε όλη την Ελλάδα, τα ληστρικά διόδια που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων, ανοίγουν με πρωτοβουλία που έχουν πάρει οι Γραμματείες του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης των ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).
Απαιτώντας «να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια» οι Γραμματείες σε κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν πως «τα διόδια είναι μέρος του πολέμου που έχουν εξαπολύσει κατά του λαού (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ) για να προστατέψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων». Και επισημαίνουν: «Τα διόδια και οι διαρκείς αυξήσεις δεν έγιναν για καλύτερους δρόμους, αλλά για να ωφεληθούν οι μεγαλοεργολάβοι. Εχουν τεράστιες ευθύνες το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του συστήματος, γιατί μαζί ψήφισαν την παράδοση των οδικών αξόνων στους μεγαλοεργολάβους».

ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΘΝΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟ Ή ΤΟΝ «ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΑΛΙΣΜΟ»


 ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ
του Θόδωρου Παρασκευόπουλου

Με το βλέμμα στραμμένο στους δρόμους της Ευρώπης

Eνα από τα επιχειρήματα που είχαν προβληθεί κατά της «Συνταγματικής Συνθήκης» και της γρήγορης πολιτικής ενοποίησης, της «γέννησης ενός κράτους στη ζούλα», όπως είχε ονομάσει αυτή τη διαδικασία ο Ελεφάντης, ήταν ότι η ανυπαρξία ευρωπαϊκού λαού επέτρεπε μόνο την αυταρχική επιβολή αυταρχικής κρατικής δομής. Επιπλέον όμως, η απουσία του ευρωπαϊκού λαού προσφέρει το έδαφος για την απόρριψη της «κοινότητας μεταβιβαστικών πληρωμών», δηλαδή για την ανάληψη αλληλεγγύως των βαρών και των δυσκολιών. Η νεοφιλελεύθερη αρχή «ο καθένας μόνος του», που φυσικά είναι υπέρ του ισχυρότερου, έχει κατ’ αυτόν τον τρόπο νομιμοποιητική βάση. Από αυτή την άποψη, η ενωμένη Ευρώπη είναι αναίρεση της αρχής της αλληλεγγύης, της fraternitιe της γαλλικής Επανάστασης, και προσιδιάζει περισσότερο στις ανάγκες του όψιμου καπιταλισμού. Είναι όμως, ακριβώς γι’ αυτό, διαρκώς ανασφαλής και η απειλή της διάλυσης θα τη συνοδεύει για καιρό ακόμα.

Ξέφρενη η πορεία της ανεργίας, έφτασε στο 13,5% τον Οκτώβριο

ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία

Περισσότεροι από 56.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά μέσα σε ένα μήνα, με αποτέλεσμα η ανεργία στη χώρα τον Οκτώβριο να σπάσει και πάλι τα ρεκόρ και να φτάσει στο 13,5%. Περισσότεροι από 680.000 άνθρωποι αναζητούν δουλειά, με την ανεργία να πλήττει πρωτίστως τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο του 2010 ανήλθε σε 13,5%, έναντι 9,8% τον Οκτώβριο 2009 και 12,6% το Σεπτέμβριο 2010.
Χωρίς δουλειά είναι το 34,5% των νέων, ηλικίας 15-24 ετών, ενώ άνω του μέσου όρου -στο 18,3%- διαμορφώνεται η ανεργία και στις ηλικίες 25-34 ετών.
Η ανεργία δεν αναγνωρίζει την ισότητα των φύλων, δεδομένου ότι εκτός αγοράς εργασίας βρέθηκε το 10,6% των ανδρών, αλλά και το 17,6% των γυναικών.

Η επιζήμια μόρφωση

Εάν η ελληνική κοινωνία και οι πολιτικές ηγεσίες έχουν αποφασίσει να διακόψουν τη μορφωτική ανάπτυξη των ανθρώπων γιατί κοστίζει πολύ, ε, τότε οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων είναι σε σωστή κατεύθυνση.
Εάν θεωρούν ότι είναι πολυτελής η τριτοβάθμια εκπαίδευση, τότε οι ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας των τελευταίων χρόνων έχουν δίκιο. Η μόρφωση είναι ακριβή, περιττή, επιζήμια, αφού τα περισσότερα γνωστικά αντικείμενα, ειδικά των ανθρωπιστικών σπουδών, έχουν μικρή πρακτική χρησιμότητα. Εάν η ελληνική κοινωνία έχει συμπεράνει ότι η γνώση είναι ένα είδος «manual» -όπως οι οδηγίες χρήσης στις ηλεκτρονικές συσκευές ή στα πλυντήρια- εάν δηλαδή έχει συμπεράνει ότι το γνωστικό απόθεμα, η ποίηση, η φιλοσοφία, ο μαθηματικός ή λογισμικός στοχασμός, η αρχιτεκτονική κ.λπ. είναι άχρηστα, τότε έχουν απόλυτο δίκιο οι πολιτικοί επιτελείς: καταναλώνουμε ενώ δεν το χρειαζόμαστε, και η εκπαιδευτική υστερία των Νεοελλήνων είναι μια μορφή κατανάλωσης. Να κοπεί.

Μείωση της συμμετοχής των νοικοκυριών στο ΑΕΠ την τετραετία 2004-2008


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/01/2011
ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ*
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών (ΕΟΠ) της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι του έτους 2008. Στα ερωτηματολόγια της ΕΟΠ, εκτός από τα ερωτήματα για τις δαπάνες των νοικοκυριών, περιέχονται και ερωτήματα σχετικά με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος καθώς και για τον αριθμό των μελών τους. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν, ανάμεσα στα άλλα, και για μια εκτίμηση τόσο του συνολικού εισοδήματος όσο και του κατά κεφαλήν εισοδήματος του πληθυσμού, καθώς και εκτίμηση του ποσοστού συμμετοχής του στο συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας. Με βάση τα αποτελέσματα των ΕΟΠ των ετών 2004 και 2008 γίνεται μια προσπάθεια στο άρθρο αυτό να εκτιμηθούν οι μεταβολές που σημειώθηκαν την τετραετία 2004-2008 στα καίριας σημασίας αυτά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

Η τύφλα της ΕΕ και του Παπανδρέου


ΠΗΓΗ: Εργατική Αλληλεγγύη   (Τεύχος 950)
του Σωτ. Κοντογιάννη

"Όταν ένας τυφλός οδηγεί τον άλλο πέφτουν και οι δυο μαζί στο λάκκο" γράφει το Ευαγγέλιο. Ο πίνακας του Bruegel (η Παραβολή των Τυφλών) ήταν αφιερωμένος στην "τύφλα" του κλήρου (αυτό συμβολίζει η εκκλησία στο βάθος), που μαζί με τους ευγενείς αποτελούσε την ανώτερη τάξη της κοινωνίας της εποχής. Και η ανώτερη τάξη οδηγούσε την κοινωνία στον γκρεμό.
Όπως και σήμερα. Και το υπόδειγμα της "τύφλας" είναι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη στο δρόμο του Μνημονίου και των περικοπών -τον δρόμο της "εξυγίανσης" χωρίς να βλέπει καν ότι ο δρόμος καταλήγει απλά στο λάκκο.


Ο γύρος των περικοπών ξεκίνησε στην Ευρώπη από την Ιρλανδία. Όταν ο Παπακωνσταντίνου "ανακάλυπτε" τη δημιουργική στατιστική της κυβέρνησης του Καραμανλή η Ιρλανδία είχε ήδη πίσω της δυο "πετυχημένους" γύρους λιτότητας. Ο ΓΑΠ έβαλε στόχο να την φτάσει και να την ξεπεράσει. Η Ελλάδα είχε την τιμή να είναι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και ύστερα προχώρησε σε ένα γύρο λιτότητα "χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Δύσης" -όπως παραδέχονται οι οικονομολόγοι. Ο Παπακωνσταντίνου μπήκε σε τιμητική θέση στον κατάλογο των "καλύτερων", δηλαδή πιο νεοφιλελεύθερων, υπουργών Οικονομικών του κόσμου. Και ο ΓΑΠ κέρδισε το Γερμανικό βραβείο "Κβαντρίγια" για την "δύναμη και την "ειλικρίνειά" του (τρομάρα μας). Και η Ιρλανδία έμεινε πίσω, δεύτερη και καταϊδρωμένη, ενώ η Πορτογαλία παλεύει με νύχια και με δόντια για το χάλκινο.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ


ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ  ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ
ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ 15 Ιανουαρίου 2011,

στις 11:00 π.μ. στη Λαμία, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων, Λεωνίδου 11, 2ος όροφος


Την ίδια μέρα στις 18:00 ανοίγουμε τα διόδια Πελασγίας

Το Σάββατο 15 Ιανουαρίου θα γίνει η 3η συνέλευση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Επιτροπών Αγώνα Κατά των Διοδίων. Η κυβέρνηση και οι εταιρείες συνεχίζουν να προκαλούν : αυξήσεις διοδίων, σύλληψη Δήμαρχου Στυλίδας, απειλές για νομοθετικές μεταρρυθμίσεις…Μετά την τεράστια επιτυχία της πανελλαδικής κινητοποίησης της 9ης Γενάρη είναι πλέον φανερό ότι είμαστε χιλιάδες και μπορούμε να νικήσουμε!
Συντονίζουμε το βηματισμό μας, σχεδιάζουμε τις επόμενες κινήσεις μας στην ανοιχτή πανελλαδική συνέλευση του κινήματος κατά των διοδίων.