Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

"ΤΡΕΛΛΟ" ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΣΜΟΣ









ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ


ΤΡΊΤΗ, 23 ΜΑΡΤΊΟΥ 2010


Αν η Γερμανία είναι η οικονομική-βιομηχανική, η Γαλλία είναι η πολιτική καρδιά της Ευρώπης. Και το μόνο κράτος της ευρωζώνης που έθεσε ζήτημα λειτουργίας της ως μηχανισμού μεταφοράς πλεονασμάτων στη Γερμανία και στραγγαλισμού της ζήτησης και, κατά συνέπεια, και της οικονομικής ανάκαμψης. Μέχρι τώρα, η ελληνική κρίση ερμηνεύεται κυρίως, από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, της ελληνικής περιλαμβανομένης, ως αποτέλεσμα ελληνικών προβλημάτων και επιθέσεων “κερδοσκόπων”, όπως ονομάζονται κατ¨ ευφημισμόν οι μεγαλύτερες – κυρίως, αλλά όχι μόνο αμερικανικές - επενδυτικές τράπεζες. Αυτές οι ερμηνείες προφανώς δεν επαρκούν, γιατί τότε δεν θα υπήρχαν προβλήματα στην Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, αν όχι και Γαλλία. Τα ισπανικά δημόσια οικονομικά αίφνης είναι παραδειγματικά, αυτό όμως δεν εμπόδισε ούτε τη φούσκα ακινήτων, ούτε την ιδιωτική υπερχρέωση. ¨Όπως σημειώνει η γαλλική επιθεώρηση “Aλτερνατίβ Εκονομίκ”, επί χρόνια το αποκλειστικό ενδιαφέρον της Κομισιόν για τα ελλείμματα, καθιστούσε γραφικό οποιονδήποτε επεσήμαινε δομικές αδυναμίες της Ισπανίας. Ακόμα και πριν εμφανισθεί το ευρώ, αφαιρώντας από τα κράτη τη δυνατότητα υποτίμησης, ήταν αδύνατο σε οικονομίες με τόσο διαφορετικό επίπεδο παραγωγικότητας να οδηγηθούν σε σύγκλιση χωρίς αντισταθμιστικές πολιτικές. Για τις οποίες αγωνίστηκε και τις κέρδισε στην εποχή του ο Ανδρέας Παπανδρέου.






Και στη Σουηδία Απεργία;

Μετάφραση by Elva

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του συνδικάτου εμποροϋπάλληλων  και της Σουηδικής . Ομοσπονδίας Εργοδοτών-Εμπόρων (πάνω στο μισθολογικό και το θέμα των εταιριών που απασχολούν προσωρινό προσωπικό)  χάλασαν το Σαββατοκύριακο και τελικά δεν υπήρξε συμφωνία παρά τις ...6 εβδομάδες διαπραγματεύσεων!

Η απεργία, που έχει εξαγγελθεί για τη 1η Απριλίου θα επηρεάσει περισσότερους από 5.000 εργαζομένους σε 79 καταστήματα και αποθήκες, συμπεριλαμβανομένης της H & M, Ikea και ICA .


Καλές Γιορτές!

Οι παρακάτω φωτογραφικές συνθέσεις είναι του φίλου CONSTANTINople
http://www.directcommunication.eu




για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου




για την εορτή του Πάσχα

Ποιους Ωφελεί η Ανάκαμψη;

Profits, commodities and debt



    • Buttonwood's notebook  Mar 22nd 2010


Μετάφραση by CYNICAL

Αν χρειάζεστε μια εξήγηση σχετικά με το γιατί υπάρχει τέτοια απογοήτευση από τους πολιτικούς και στις δυο όχθες του Ατλαντικού δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στους πίνακες που συνέταξε ο Dhaval Joshi του hedge fund RAB Capital. Η παρατηρούμενη ανάκαμψη έχει ευνοήσει πολύ τις εταιρίες και καθόλου τους εργαζόμενους.

Στις ΗΠΑ ο Joshi υπολογίζει ότι το εθνικό εισόδημα έχει ανέβει στα $200 δις από τη χειρότερη στιγμή της ύφεσης, το Μάρτιο του 2009. Τα εταιρικά όμως κέρδη την ίδια περίοδο έχουν ανέλθει κατά $280 δις, ενώ οι μισθοί ελαττώθηκαν κατά $90δις. Κάποιος πρέπει να γυρίσει πίσω στο 1950 για να βρει κέρδη που ξεπερνούν τους μισθούς σε απόλυτες τιμές. Αλλά ακόμα και τότε η διαφορά ήταν σε πολύ μικρότερη κλίμακα.

Στη Βρετανία το εθνικό εισόδημα ανέβηκε κατά $27 δις στα τελευταία δυο τέταρτα του προηγούμενου χρόνου, τα κέρδη ανέβηκαν κατά $24 δις, και οι μισθοί μόνο κατά $2δις.

Το κλειδί της διαφοράς μεταξύ Αμερικής-Βρετανίας είναι ότι στην Αμερική η παραγωγικότητα ήταν μεγαλύτερη της Ευρωπαϊκής για το λόγο ότι μπορούσε να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους κατά πολύ περισσότερο. Θεωρητικά είναι καλό οι πόροι, και της εργασίας συμπεριλαμβανομένης, να ανακατανέμονται σε πιο παραγωγικές χρήσεις. Θα ήταν εντάξει αν οι εργαζόμενοι μπορούσαν να βρουν γρήγορα δουλειά σε νέες δυναμικές επιχειρήσεις, ή επανεκπαιδεύονταν, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβαίνει έτσι.