Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Εβδομάδα των παθών με νέα αντιλαϊκά μέτρα ξεκινάει από αύριο



Πηγή: ΠΡΙΝ
του Λ. Βατικιώτη                                                                                                         
Ως γλυκιά ανάμνηση θα θυμόμαστε από αύριο τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες που διήρκεσε η απαγόρευση ανακοίνωσης νέων αντιλαϊκών μέτρων από την κυβέρνηση. Από αύριο κιόλας τα δυσάρεστα για το ΠΑΣΟΚ εκλογικά αποτελέσματα θα περάσουν σε δεύτερο πλάνο, σχεδόν θα εξαφανιστούν από τα πρωτοσέλιδα, υπό το βάρος των νέων μέτρων που θα ανακοινώνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς, όπως συνέβαινε μέχρι τον Σεπτέμβρη.
Δεν μπορεί μάλιστα να μείνει ασχολίαστος ο χειρισμός που αποκαλύπτεται καθώς κυβέρνηση και τρόικα, αυτοί δηλαδή που στηλίτευαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την υπαγωγή των «αδήριτων» οικονομικών προτεραιοτήτων στον «τρισκατάρατο» πολιτικό κύκλο, υπέταξαν πλήρως τον προγραμματισμό τους στις εκλογικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Το συμπέρασμα είναι απλό: Η χειραγώγηση των στατιστικών στοιχείων, των ημερομηνιών άφιξης της τρόικας και ανακοινώσεων της Γιούροστατ δεν είναι εν γένει κακή. Βλάπτει και στηλιτεύεται εάν χρησιμοποιείται για να απομακρυνθεί χρονικά η εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων. Αν αντιθέτως οι παραπάνω μέθοδοι χρησιμοποιούνται για να μπει πιο βαθιά το μαχαίρι των περικοπών, τότε είναι θεμιτές και αναγκαίες.

G20: Ρητορική ανακωχή στον πόλεμο όλων εναντίον όλων



Πηγή: Δρόμος
Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου. 

Την αρχή του τέλους της παγκοσμιοποίησης σήμανε συμβολικά η Σύνοδος Κορυφής των 20 πλουσιότερων οικονομιών του πλανήτη, το γνωστό G20, στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.
Η σύνοδος δεν πρόσθεσε τίποτα περισσότερο στις αποφάσεις που είχαν λάβει προ μηνός οι υπουργοί Οικονομίας των χωρών του Ομίλου. Ταυτόχρονα, όμως, βοήθησε να αποκαλυφθεί σε όλο της το μεγαλείο -ή μάλλον σε όλη της την αποκρουστικότηταη ατμόσφαιρα του γενικευμένου πολέμου όλων εναντίον όλων, με τελικά θύματα τις κοινωνίες οι οποίες δοκιμάζονται αλλού από ατυχέστατες «κεϊνσιανές» πολιτικές (βλέπε ΗΠΑ) και αλλού από προγράμματα εξουθενωτικής λιτότητας (βλέπε Ευρώπη). Οι ηγέτες των 20 κατέληξαν σε ένα εξαιρετικά «χαλαρό» κείμενο συμφωνίας, επιπέδου ευχολογίου, που, ενδεχομένως, εκτονώνει προσωρινά την ένταση των διενέξεων στο δίπολο νομίσματα εξαγωγές, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει τη λήξη του νομισματικού και εμπορικού πολέμου που έχει ξεκινήσει με εναρκτήριο πυρ την απόφαση της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Fed για μια τρίτη δόση «ποσοτικής χαλάρωσης», δηλαδή για μια ακόμη πλημμυρίδα φθηνών δολαρίων ύψους 600 δις. 

Φυσιολογική η άνοδος, και θα συνεχισθεί


Πηγή: Το ΒΗΜΑ
του Σπ. Μαρκέτου

Μισό χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου η οικονομία καταρρέει, η κοινωνία στενάζει και η πολιτική ζωή έχει εκτροχιαστεί. Οι κάλπες επικύρωσαν την αποτυχία του ΠαΣοΚ, που πήρε μόνον 1,7 εκατομμύρια ψήφους. Καμία έκπληξη εδώ· από τον Φεβρουάριο έγραφα ότι η αναδιανομή του εθνικού προϊόντος υπέρ των πλουσίων «θα εξαερώσει άμεσα τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης, και μεσοπρόθεσμα δεν απειλεί απλώς με εξάρθρωση το κυβερνών κόμμα, αλλά και υπονομεύει την πραγματική οικονομία και την ίδια τη δημοκρατία μας. Λύση επομένως ηθικά, πολιτικά και οικονομικά απαράδεκτη. Επιλέγοντάς την το ΠαΣοΚ, για να κερδίσει μερικούς βασανιστικούς μήνες φυγής από την πραγματικότητα, δυναμιτίζει το κύρος του στους οπαδούς του». Λίγοι, νομίζω, θα αρνούνταν σήμερα ότι αυτά ακριβώς συνέβησαν. Οι κυβερνώντες, δείχνοντας νοοτροπία τζογαδόρου, πόνταραν στην τρομοκράτηση ενός αδαούς και παραιτημένου πληθυσμού- και διαψεύστηκαν οικτρά. 

Γιατί η Αριστερά του 40% είναι στο περιθώριο;




Πηγή: Αυγή
Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/11/2010
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ*
Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου ανέδειξαν στην Αττική πρώτη δύναμη την Αριστερά. Εντούτοις, το βράδυ των εκλογών, η Αριστερά ήταν στα υπόλοιπα, στα αποτελέσματα που κανένα ενδιαφέρον δεν έχουν. Κατά παράδοξο τρόπο, ο «δικομματισμός» εμφανίστηκε νικητής και, καθώς αυτό δεν αρκούσε, εφευρέθηκε ένας νέος «νικητής», η αποχή. Δύο φαντασιακοί «νικητές», υπαρκτοί και οι δύο φυσικά, αλλά υπερτονισμένοι έναντι του ενός και μοναδικού νικητή: της Αριστεράς.

Η κριτική την εποχή της κρίσης ή η απαξίωση των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών



ΠΗΓΗ: Αυγή
Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/11/2010
ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Στο πλαίσιο των μεταρρυθμιστικών πολιτικών που κατακλύζουν τα πανεπιστήμια της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, οι κοινωνικές και οι ανθρωπιστικές σπουδές, και μάλιστα αυτές που επιμένουν να διεκδικούν ένα πανεπιστήμιο-φορέα δημοκρατικής, συμμετοχικής και ελεύθερης παραγωγής νέας γνώσης και κριτικού στοχασμού, μετατρέπονται στον «εσωτερικό εχθρό» της προωθούμενης επιχειρησιακής «αναμόρφωσης».