Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012



ΠΗΓΗ: tvxs
Απολύτως εκτεθειμένες είναι οι συντάξεις μπροστά στη «ψιλή» του PSI. Παρόλες τις αντίθετες εκκλήσεις, στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων συμμετέχουν και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία μάλιστα έχουν μείνει ανοχύρωτα σε αντίθεση με τις τράπεζες. Επιπλέον, στα περίπου 2 δις ευρώ υπολογίζεται το κόστος αν επιβεβαιωθεί το σενάριο κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.Ποια ταμεία αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο από το PSI. Τι κοστίζει στις συντάξεις η εισφοροδιαφυγή και η καλπάζουσα ανεργία. Θανάσης Τσακανίκας: «Διαπράττεται έγκλημα. Να εξαιρεθούν τα ασφαλιστικά ταμεία από το PSI, ειδάλλως να χρηματοδοτηθούν οι απώλειες».
Η έκθεση στα ομόλογα
Η οικονομική ζημιά για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων συναρτάται από το τελικό ύψος του «κουρέματος» στα ελληνικά ομόλογα. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι τα ομόλογα τα οποία κατέχουν συνολικά τα ασφαλιστικά ταμεία αντιστοιχούν σε 24 δις ευρώ, με βάση την αρχική εκτίμηση για 50% «κούρεμα», τα ταμεία χάνουν συνολικά 12,5 δις ευρώ. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες οι οποίες κάνουν λόγο για «κούρεμα» της τάξης του 70%, οι απώλειες θα ανέλθουν στα 16,8 δις ευρώ.

Ειδικότερα, ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου κυρίως κατέχουν:

ΙΚΑ - ΕΤΑΜ 2,2 δις ευρώ
ΤΕΑΔΥ 1,7 δις ευρώ / Επικουρικό Δημοσίων Υπαλλήλων)
ΤΕΑΙΤ 600 εκατ. ευρώ / Επικουρικό Ιδιωτικού Τομέα)
ΕΤΑΠ - ΜΜΕ 350 εκατ. ευρώ / Εργαζομένων στον Τύπο)
ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ (συνολικά, μέσω και ΤτΕ) κατά 5 δις ευρώ / Μηχανικοί, Υγειονομικοί, Νομικοί
ΟΓΑ περίπου 1,5 δις ευρώ / Αγρότες
*Στον ΟΑΕΕ δεν ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ.

W. MUNCHAU: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2012!





ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ 60% "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟ 



ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
Σε απλές, πλην όμως, εξόχως διαφωτιστικές και διεισδυτικές διαπιστώσεις προβαίνει ο γνωστός αθρογράφος των Financial Times και του Spiegel, Wolfgang Munchau στο τελευταίο άρθρο του, στο Spiegel Online με τίτλο "Η κόλαση της διπλωματίας για την Ελλάδα".
Οι διαπιστώσεις του συστημικού αρθρογράφου που ακολουθούν μπορεί να μην έχουν δίαυλο επικοινωνίας με τις γνωστές θέσεις της iskra γιαδιαγραφή του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του χρέους με έξοδο από το ευρώ και σύγκρουση με την ΕΕ σε σοσιαλιστική προοπτική. Όμως, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ξεσκεπάζουν όλη την εγχώρια αστική προπαγάνδα γύρω από το PSI, ενώ είναι, δυστυχώς, και "προωθημένες" σε σχέση με θέσεις που εκφράζουν ορισμένες δυνάμεις της Αριστεράς.

Σύμφωνα με τον W. Munchau, το PSI, με όποια μορφή και αν ολοκληρωθεί δεν πρόκειται να φέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθιστώντας απαραίτητο ένα νέο κούρεμα μέχρι το Σεπτέμβρη του 2012.

Κύκλος πέντε συζητήσεων από την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου στο Floral, Φεβρουάριος 2012



Κύκλος πέντε συζητήσεων από την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου στο Floral, Φεβρουάριος 2012

Πόσο ακόμη σε κρίση; Υπάρχει διέξοδος; Με το ευρώ ή χωρίς; Υπάρχουν περιθώρια κοινής δράσης της Αριστεράς; Ποιος ο ρόλος των ΜΜΕ; Θα αποξενωθούμε και θα κλειστούμε στους εαυτούς μας ή θα αναπτύξουμε μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης και συλλογικής αντίδρασης σε μια κοινωνία που αλλάζει, σε μια κοινωνία που βρίσκεται υπό κατασκευή; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα συζητηθούν σε ένα νέο κύκλο συζητήσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΛΕ για κοινωνικό έλεγχο του χρέους και για άμεση παύση πληρωμών.


Ημερομηνία: Όλες τις Τετάρτες του Φλεβάρη
Ώρα έναρξης: Στις 8 το βράδυ
Διάρκεια: 2 ώρες
(Θα προβλέπεται αυστηρός συντονισμός και συγκεκριμένη διάρκεια της κάθε ομιλίας ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για διάλογο, ερωτήσεις, κριτική και προτάσεις).

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου | Προτάσεις για έξοδο από την κρίση

Οι εναλλακτικές προτάσεις εξόδου από την κρίση. Παρουσίαση προτάσεων αναφορικά με την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη βιομηχανία, τη διατροφική και ενεργειακή επάρκεια.

Ομιλητές:
Γιάννης Τόλιος (Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών)
Γιώργος Παυλόπουλος (οικονομολόγος)
Δημήτρης Καζάκης (οικονομολόγος)
Συντονισμός:
Γιώργος Παπαλεξίου (οικονομολόγος)

Ακόμη και το ΙΟΒΕ ζητάει αλλαγή πολιτικής



ΠΗΓΗ: sofokleous10.gr
«Αυξήσεις στους πραγματικούς μισθούς στα όρια ή λίγο κατώτερες της αύξησης της παραγωγικότητας, σαν συνθήκη μεσοπρόθεσμης διατηρησιμότητας της ανταγωνιστικότητας τιμών, αλλά και συντήρησης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Προώθηση στοχευμένων παραγωγικών δημοσίων επενδύσεων, που ταυτόχρονα θα ενισχύουν την ζήτηση, αλλά και το παραγωγικό δυναμικό της οικονομίας. Οι δημόσιες επενδύσεις έχουν τόσο ισχυρή θετική επίδραση στη δραστηριότητα, που τελικά δεν επιβαρύνουν το έλλειμμα, ανεξάρτητα από τον τρόπο χρηματοδότησης τους.
Η περικοπή τους τα τελευταία χρόνια για δημοσιονομικούς (αλλά και γραφειοκρατικούς) λόγους ήταν ολέθριο σφάλμα, με δυσμενείς επιπτώσεις στη δραστηριότητα, αλλά και το έλλειμμα».
Οι παραπάνω προτάσεις δεν προέρχονται από κάποιο θινκ τανκ ριζοσπαστών αντι-μνημονιακών οικονομολόγων. Διατυπώθηκαν από το ΙΟΒΕ, το επίσημο κέντρο μελετών της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, και κατατέθηκαν υπό την μορφή προτάσεων κι ως «βραχυχρόνια μέτρα για άμεση ενίσχυση της ζήτησης και ανάκαμψη της δραστηριότητας». Πρόκειται για συστάσεις που δεν είναι συνηθισμένες, αποκλίνουν σημαντικά και ασυνήθιστα των κοινότοπων οδηγιών που διατυπώνονται κάθε τρεις και λίγο, επαναλαμβάνοντας το γνωστό τροπάρι για μείωση μισθών και ημερομισθίων και ελαστικοποίηση της εργασίας!

Oι ηθικολογικές ερμηνείες της κρίσης αθωώνουν την πολιτική εξουσία



ΠΗΓΗ: rednotebook.gr

Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά

Τη συνέντευξη πήραν οι Βαγγία Λυσικάτου, Μιχάλης Νικολακάκης και Δημοσθένης Παπαδάτος Αναγνωστόπουλος


Η κρίση που έχει ξεσπάσει από το 2008 δεν πλήττει μόνο την εργατική τάξη, αλλά και ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού, τα οποία η Αριστερά καλείται να εκφράσει. Ανατρέχοντας όμως στην κρίση της δεκαετίας του ’70, παρατηρεί κανείς ότι, στην προσπάθεια να συμπεριλάβει στη στρατηγική της τα τμήματα αυτά της κοινωνίας, η Αριστερά τους μίλησε τη γλώσσα του Έθνους – της πατρίδας, της ανάταξης της εθνικής οικονομίας, της υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος. Αυτό συνέβη στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βρετανία, αλλά και εδώ. Κάνοντάς το όμως αυτό, η Αριστερά φάνηκε να υπογράφει την ίδια στιγμή και την απώλεια της κοινωνικής της αυτονομίας, τη συνθηκολόγησή της με το κεφάλαιο. Με δεδομένη αυτή την εμπειρία, τι είδους οριοθετήσεις έναντι του «έθνους» οφείλει να κάνει η Αριστερά, προκειμένου να είναι πολιτικά αποτελεσματική ως τέτοια;


Κ.Τ.: Ας ξεκινήσουμε από ένα ζήτημα που είναι θεμελιώδες. Όπως αναφέρατε, αυτή τη στιγμή φαίνεται να πλήττονται από την κρίση πολλές κοινωνικές κατηγορίες, οι οποίες μέχρι τώρα συγκροτούσαν τα λεγόμενα μεσοστρώματα ή τις μεσαίες τάξεις. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Υπ’ αυτή την έννοια βρισκόμαστε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, στην αρχή μιας διαδικασίας γενικότερης υποβάθμισης των μεσαίων στρωμάτων, με αποτέλεσμα οι κοινωνίες να μην είναι καν αυτό που ονόμαζαν κοινωνίες των δύο τρίτων, αλλά να τείνουν προς την κατεύθυνση κοινωνιών των δύο ή τριών δεκάτων. Αν συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, το εβδομήντα και πλέον τοις εκατό του πληθυσμού, που υποβαθμίζεται διαρκώς, θα είναι, εν δυνάμει τουλάχιστον, αντιμέτωπο με παρόμοια προβλήματα με αυτά που αντιμετώπιζε η κατά κυριολεξίαν εργατική τάξη. Ως εκ τούτου, τίθεται ένα θέμα επαναπροσδιορισμού των συλλογικών υποκειμένων στα οποία αποτείνονταν οι αριστερές δυνάμεις -- και πάλι όχι μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά παντού. Το πρόβλημα είναι τεράστιο διότι η γλώσσα της Αριστεράς, η κατά παράδοση ισχύουσα θεωρία της αριστερής σκέψης, είχε και έχει ακόμα τεράστιες δυσκολίες να προσβεί σε αυτά τα νέα και υπό διαμόρφωση πολιτικά υποκείμενα, τα οποία μεταβάλλονται συνεχώς στο πλαίσιο της σημερινής παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας.

Η Πορτογαλία στο μάτι του ευρω-κυκλώνα



Πηγή: FT (via euro2day)
by David Oakley

Το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας εκτινάχθηκε σε νέο ρεκόρ, καθώς κλιμακώνονται δραματικά οι φόβοι ότι η Λισσαβόνα θα υποχρεωθεί να κηρύξει στάση πληρωμών σε χρεωστικές υποχρεώσεις της. 

Τα επιτόκια στις πορτογαλικές εκδόσεις, που κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές, ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ από την ένταξη στο ευρώ, για τα 3ετή, 5ετή και 10ετή ομόλογα, ενώ το κόστος αγοράς εξασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοστασίου μέσω των CDS, επίσης ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ. 

Οι φόβοι για χρεοκοπία της πορτογαλικής οικονομίας έχουν κλιμακωθεί δραματικά πλέον. Ενας τραπεζίτης δήλωσε στους FT: «Η Ελλάδα θα κηρύξει χρεοστάσιο. Η αγορά είναι πεπεισμένη για αυτό. Και πλέον θεωρείται πολύ πιθανό να ακολουθήσει η Πορτογαλία. Η χώρα δεν έχει αρκετά χρονικά περιθώρια να αποκαταστήσει την οικονομία της και να επαναφέρει τα yields στα κρατικά ομόλογα σε ανεκτά επίπεδα.» 

Sberbank: Να βγει η Ελλάδα από το ευρώ για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να αποπληρώσει τα χρέη της - Το ίδιο να σκεφτούν και οι άλλες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης



ΠΗΓΗ: bankingnews.gr
Ο σωστότερος τρόπος για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα της είναι να φύγει από την ευρωζώνη, δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank, German Gref, μιλώντας στο World Economic Forum στο Davos της Ελβετίας.
«Ένα τραγικό τέλος είναι καλύτερο από έναν ατελείωτο τρόμο», ανέφερε ο Gref μιλώντας στην πρώτη ημέρα του forum, αναφερόμενος στο ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα βοηθήσει σταδιακά τη χώρα να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της και τις αναπτυξιακές προοπτικές της με την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. 
Ίσως να μην πρέπει να περιορίσουμε τη συζήτηση μόνο στην Ελλάδα, αλλά να μιλήσουμε και για την πορεία στην ευρωζώνη και άλλων περιφερειακών χωρών της ζώνης, ανέφερε ο Gref. Δεν μπορώ να καταλάβω πως οι χώρες αυτές μπορούν να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητα τους και να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα τόσο υπέρογκα χρέη τους με το τόσο ισχυρό ευρώ.

For Greece default is the only option


Greeks protest about debt talks
Employees of the Greek ministry of culture hold wooden crosses during a march in Athens on 17 January to protest at new debt talks between government, employers and Greece's institutional creditors. Photograph: Aris Messinis/AFP/Getty Images
Negotiations to reduce Greek debt have been suspended after no agreement could be reached last week. At some point in the near future Greece seems certain to default on its obligations. But the drama surrounding the talks in Athens, Berlin and Paris shows that there will be nothing co-operative about Greek default. It is a ruthless contest dominated by the so-called troika: the European Union, the European Central Bank, and the International Monetary Fund.
At every turn the interests and rights of people across Europe have been disregarded. Negotiations have proceeded in secrecy. Greece, whose government is led by an unelected central banker, is represented by a team of politicians and technocrats who have performed lamentably during the crisis. They have hired bankers Lazard Freres and lawyers Cleary Gottlieb, renowned sovereign default specialists, although the benefits remain to be seen. Those who are owed money by Greece have been represented by the International Institute of Finance, a self-styled mouthpiece for bankers. Other lenders, including hedge funds, have no collective representative.

Η έκρηξη της «μεταμικρομεσαίας κοινωνίας»



Η ομιλία του καθηγητή στην παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Λυγερού «Από την κλεπτοκρατία στη χρεοκοπία»

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
του Κ. Τσουκαλά

Ο κύκλος της Μεταπολίτευσης, γράφει ο Σταύρος Λυγερός, είναι ο κύκλος της μικρομεσαίας θάλασσας. Αυτόν ακριβώς τον κύκλο περιγράφει, ανατέμνοντας τις τύχες του, καταγγέλλοντας την απόληξή του και αναλύοντας το «κοινωνικό συμβόλαιο» που τον θεμελίωσε. Ο χαρακτηρισμός είναι, νομίζω, απολύτως εύστοχος. Και σε ό,τι με αφορά προσωπικά, είναι επίσης και ιδιαίτερα ευπρόσδεκτος. Θυμάμαι ότι όταν, το 1984, πριν από είκοσι οχτώ χρόνια, είχα γράψει ένα απαισιόδοξο άρθρο με τίτλο «Η δομή της απασχόλησης και το μικρομεσαίο θαύμα», οι αντιδράσεις της αισιόδοξης τότε Κεντροαριστεράς και Αριστεράς υπήρξαν ομόφωνα επικριτικές. 

Αισθάνομαι λοιπόν διπλά ευχαριστημένος που ο συγγραφέας του βιβλίου μού έκανε την τιμή να μου ζητήσει να μιλήσω γι' αυτό. Πρώτον, εξ αντικειμένου, επειδή πιστεύω ότι το βιβλίο είναι εξαιρετικό, πρωτότυπο, καλογραμμένο και σε πολλά σημεία αποκαλυπτικό. Και δεύτερον, εξ υποκειμένου, επειδή οι ενδελεχείς αναλύσεις του Σταύρου Λυγερού φαίνεται να επιβεβαιώνουν πολλά απ' όσα ήδη τότε φοβόμουν, δίχως βέβαια να μπορώ να προβλέψω τη θεαματικά απρόσμενη πορεία τους.

Ινδία: Με χρυσό αντί για δολάριο, θα πληρώνει το ιρανικό πετρέλαιο!



ΠΗΓΗ: xrimaNews.gr  defence.net

Η Ινδία αποφάσισε να εγκαταλείψει το δολάριο στις συναλλαγές της με το Ιράν για την αγορά πετρελαίου, υιοθετώντας το χρυσό, ως μέσο συναλλαγής. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το ειδησιογραφικό site Debka σε μια είδηση που κάνει ήδη το γύρο του κόσμου. 

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η Κίνα πρόκειται να ακολουθήσει σύντομα, στην εγκατάλειψη του δολαρίου για την αγορά ιρανικού πετρελαίου. 

Και οι δύο χώρες μαζί λαμβάνουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ή το 40% από τις συνολικές εξαγωγές του Ιράν που φτάνουν τα 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. 

Η κίνηση αυτή της Ινδίας, αλλά και της Κίνας –η οποία και αναμένεται- πρόκειται να επιτρέψουν στην κεντρική τράπεζα του Ιράν να ξεπεράσει το εμπόδιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση καθώς έχουν παγώσει τα κεφάλαιά της. 

Εάν τελικά υιοθετηθεί η νέ αυτή πρακτική συναλλαγής, τότε ειδικοί οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως κάτι τέτοιο θα αυξήσει κατακόρυφα την τιμή του χρυσού και θα ρίξει αντίστοιχα την τιμή του δολαρίου. 

Στην αναφορά της συγκεκριμένης ιστοσελίδας αναφέρεται πως μια ινδική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε πρόσφατα την Τεχεράνη για τη διευθέτηση του θέματος της πληρωμής του πετρελαίου στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων. Σύμφωνα με αυτά που ανακοινώθηκαν συμφωνήθηκε οι πληρωμές να γίνονται σε ιαπωνικά yen και ινδικές ρουπίες, ενώ η συμφωνία για το χρυσό κρατήθηκε μυστική. 

Ειδικότερα η Ινδία παραγγέλνει κάθε χρόνο πετρέλαιο αξίας 12 δισ..δολαρίων κάτι που αντιστοιχεί στο 12% της συνολικής της κατανάλωσης. 

Το Νέο Δελχί πρόκειται να πραγματοποιήσει τη νέα μορφή αυτή των πληρωμών μέσω των τραπεζών UCO με έδρα στην Καλκούτα και της τουρκικής τράπεζας Halk Bankasi της 7ης μεγαλύτερης στην Τουρκία, η οποία ελέγχεται ως επί το πλείστον από το κράτος. 

Στις 31 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama είχε υπογράψει μια νέα δέσμη κυρώσεων εναντίον του Ιράν με στόχο να κάνει δυσκολότερες τις συναλλαγές κρατών που χρησιμοποιούν ιρανικό πετρέλαιο. 

Πηγή: defencenet.gr