Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Γιατί δεν πρέπει κανείς να κατηγορεί την Ελλάδα, Ισπανία και Ιρλανδία για τα δεινά της Ευρώπης



Kash Mansori
It’s all Greece’s fault. That’s what a lot of Europeans secretly—or not so secretly—think as they grumble at the prospect of coming up with yet more money to bail the eurozone out of its debt crisis. But what if that easy view of how Europe landed in its current predicament is not just simplistic, but wrong? 
Nonsense, argue the grumblers. Clearly the crisis started because debt in the eurozone’s periphery—Greece, Ireland, Portugal, and Spain—became so large that investors grew frightened that entire countries were at risk of default. If those countries hadn’t racked up all that debt by shamelessly living beyond their means, then none of this would have happened. But this narrative misses a crucial element of the true origin of the eurozone debt crisis. In particular, it misses the fact that the very design of Europe’s common currency area not only caused, but was meant to cause the eurozone’s periphery to incur large amounts of international debt. Further, there was little that the governments of those countries could do to stop it. Far from causing the crisis, the peripheral eurozone countries were up against powerful forces outside their control, forces that probably made this crisis inevitable no matter how responsibly they behaved.

Περίπτωση proton bank: Με τον παρά μας …σώζουμε τα λεφτά μας


Πηγή: aristero blog
Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι τα  ατομικά συμφέροντα των πολιτών εν τέλει είναι αντιδραστικά και ανταγωνιστικά μεταξύ τους, εκτός αν τα αντιληφθούμε σε ένα συλλογικό κοινωνικό πλαίσιο ταξικής διαπάλης
Η περίπτωση της  ”σωτηρίας” της proton bank, μέσω της ”κρατικοποίησης” της τα λέει όλα΄, πολύ συνοπτικά και καθαρά: Ένας φέρελπις έλληνας επιχειρηματίας (Λαυρεντιάδης), πολυ-παινεμένος και δοξασμένος, χρησιμοποίησε ένα περίπου ευαγές ίδρυμα (την Τράπεζα του), ως μοχλό για να μαζέψει χρήμα από τους ευκολόπιστους πολίτες με τη συνηγορία και τη σφραγίδα της Τράπεζας Ελλάδας. Ταυτοχρόνως,  αφήνει την τράπεζα με μία «μαύρη τρύπα», ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν προβληματικά δάνεια, στα οποία περιλαμβάνονται τα περίπου 200 εκατ. ευρώ σε δάνεια επιχειρήσεων συμφερόντων του. Η Τράπεζα στη συνέχεια κινδυνεύει. Η Τράπεζα Ελλάδας παρεμβαίνει και τη ”σώζει” με ζεματιστά δικά μας χρήματα. Μα δε σώθηκαν οι καταθεσεις; Σωστά. Ο καθένας μας σώζει τον άλλο και όλους μαζί μας κλέβουν οι επιχειρηματίες  και το κράτος τους. ‘Η αλλιώς:  μήπως ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι τα ατομικά συμφέροντα των πολιτών εν τέλει είναι αντιδραστικά και ανταγωνιστικά μεταξύ του,  εκτός αν τα αντιληφθούμε σε ένα συλλογικό καοινωνικό πλαίσιο ταξικής διαπάλης; Π.Μ.

 

Βερναρδάκης: Αν δεν δηλώσει παρούσα η Αριστερά, θα το κάνει κάποιος άλλος



ΠΗΓΗ: tvxs

(Γιατί δεν) «κερδίζουν» τα αριστερά κόμματα από την κρίση; Επωφελούνται με την έννοια της σημαντικά ανοδικής τάσης των εκλογικών τους ποσοστών, ωστόσο, δεν είναι σε θέση να μετουσιώσουν μία πολιτική - κυβερνητική λύση για τη διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση, απαντά ο αναλυτής, επιστημονικός σύμβουλος της Vprc, Χριστόφορος Βερναρδάκης. Κύρια αιτία, κατά τη γνώμη του, είναι ο πολυκερματισμός της Αριστεράς και κατ’ επέκταση το γεγονός ότι οι δυνάμεις που τη συγκροτούν δεν δηλώνουν στην πράξη παρούσες να αναλάβουν την ευθύνη για την προστασία των λαϊκών στρωμάτων.


«Κερδίζει» από τη σημερινή κρίση η Αριστερά; Εκλογικά ναι, καθώς όπως εξελίσσονται οι μετρήσει κοινής γνώμης αποδεικνύουν ότι αθροιστικά τα κόμματα της Αριστεράς, αν «κατέβαιναν» στη λογική ενός κοινού εκλογικού μετώπου βάσει κάποιου μίνιμουμ προγράμματος, σήμερα θα ξεπερνούσαν και τη ΝΔ, θα αναδεικνύονταν σε πρώτο κόμμα. Δηλαδή, υπάρχουν πλέον συνθήκες ανατροπής του υφιστάμενου κομματικού συστήματος, αφού θα προκύψουν σίγουρα τουλάχιστον 7-8 κόμματα στην επόμενη Βουλή και μάλιστα δεν είναι ακόμη γνωστή η δεύτερη κομματική δύναμη μετά τη ΝΔ. 

Υπ. Εξωτερικών: Αύξηση 30% στα μυστικά κονδύλια σε μία μέρα!


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ 
Νέες σκιές δημιουργούνται γύρω από τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και προσωπικά για τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς αφορούν την περίοδο που ήταν και υπουργός Εξωτερικών. Με τα τρία έγγραφα που δημοσιεύει σήμερα η "Αυγή" προκύπτει μία πρωτοφανής πίεση προς το υπουργείο Οικονομικών να γεμίσει με ρευστό τα ταμεία των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ. Είναι δε τέτοια η πίεση, ώστε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης αναγκάζεται να υπογράψει τρία έγγραφα την ίδια ημέρα, στις 28 Ιουλίου 2010, με τα οποία στέλνει στα "μαύρα ταμεία" του υπουργείου Εξωτερικών 5.700.000 ευρώ!
Υπογραμμίζεται ότι τα τρία έγγραφα έχουν συνεχόμενο αριθμό πρωτοκόλλου -στοιχείο που δημιουργεί ερωτηματικά για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Με το υπ’ αρ. πρωτ. 50413 δίνονται 1.125.000 ευρώ στα μυστικά κονδύλια, με το υπ’ αρ. πρωτ. 50414 δίνονται 1.575.000 ευρώ και με το υπ’ αρ. πρωτ. 50415 άλλα 3.000.000 ευρώ.

Τόπο στους τεχνοκράτες; Φτάνει πια ο νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός!



"Ας κάνουν στην άκρη", συμβουλεύει ο Αλέξης Παπαχελάς (ΑΠ) τους πολιτικούς από τις στήλες της Καθημερινής. Ας περιοριστούν, μας λέει στο ρόλο των συμβούλων των τεχνοκρατών. Γιατί στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, αυτοί οι τελευταίοι πρέπει να μας κυβερνήσουν. Πού θα τους βρούμε; Μα η Ελλάδα διαθέτει πληθώρα ικανών ανθρώπων. Κι ας εξαφανίσθηκαν προ πολλού, προσθέτει, οι γενικοί διευθυντές "που έπαιζαν τα θέματα στα δάχτυλα".  Αγαπητέ Αλέξη, φαίνεται πως ζούμε σε διαφορετικούς πλανήτες.
Πηγή: tvxs 
Του Σωτήρη Βαλντέν
Αφού λοιπόν εξέλιπαν οι γενικοί διευθυντές, αυτά τα αστέρια που θα μπορούσαν να μας κυβερνήσουν χωρίς πολιτικούς, ας αυτοπροταθούν, λέω, οι ικανοί τεχνοκράτες. Κι αν οι υποψήφιοι είναι πολλοί, ας επιλεγούν από μιαν επιτροπή δημοσιογράφων του "Μέγκα". Η νέα φωτισμένη ηγεσία μας, κατά τον ΑΠ, θα αφήσει τα "ψευτοπατριωτικά κόμπλεξ" και θα μας εκπροσωπήσει απέναντι στους ξένους που "δεν θέλουν να μας κλέψουν", ενώ θα μας προστατέψουν και από εμάς που "κλέψαμε τους εαυτούς μας". Αγαπητέ Αλέξη, φαίνεται πως ζούμε σε διαφορετικούς πλανήτες. 

Εθνική λύση ή διάλυση



thumb
Του Δημήτρη Καζάκη
Οικονομολόγου – Αναλυτή
Βρισκόμαστε εν μέσω θύελ­λας στις διεθνείς αγορές κε­φαλαίου και κυρίως στις χρη­ματιστικές αγορές, όπου η κίνηση των χρηματιστηρίων σημειώνει διαρκώς αρνητικά ρεκόρ πιάνοντας πά­το. Τόσο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ όσο και στην Ασία, όπου μέχρι πρόσφατα στηρίζονταν όλες οι ελπίδες «ανάκαμ­ψης» της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι χρηματαγορές έχουν αισίως φτά­σει πολύ κοντά στο επίπεδο του φθινο­πώρου του 2008, όταν είχε ξεσπάσει το μεγάλο κραχ μετά την κατάρρευση τηςLehman Brothers. Από τις 26 Ιου­λίου έως σήμερα τα χρηματιστήρια έχουν χάσει πάνω από 9 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης, κυρίως από τις τρα­πεζικές μετοχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Μόνο μια εβδομάδα νέων αρνητι­κών ρεκόρ χωρίζει τις διεθνείς αγορές χρήματος από ένα νέο μεγάλο κραχ. Κι αυτή τη φορά όλα δείχνουν ότι θα είναι πολύ χειρότερο από το προηγούμενο.

Οι καταλήψεις της ημέρας

Τελευταία ενημέρωση:
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις υπουργείων, δημοτικών κτιρίων και ΧΥΤΑ σε όλη τη χώρα από δημοσίους υπαλλήλους που αντιδρούν στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας και στο νέο μισθολόγιο.
Από το πρωί ομάδα εργαζομένων έχει καταλάβει το τμήμα συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επί της οδού Κάνιγγος, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία ομάδα ατόμων εμποδίζει την είσοδο των εργαζομένων στο κεντρικό κτίριο του Γενικού Λογιστηρίου που βρίσκεται επί της Ακαδημίας.
Κατάληψη πραγματοποιείται στο υπουργείο Εσωτερικών που βρίσκεται στη Β. Σοφίας 15 καθώς και το παράρτημά του που βρίσκεται στην οδό Ευαγγελιστρίας 2, στο ληξιαρχείο στην οδό Μητροπόλεως, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και στη Διεύθυνση πληροφορικής της κοινωνικής ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ)

«Κόψτε τον λαιμό σας!»...



Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Όποιος ακόμη πιστεύει ότι η ευρωζώνη εργάζεται σκληρά – και μάλιστα «μαζί» με την... ελληνική κυβέρνηση – για τη σωτηρία της Ελλάδας, ας τοξεχάσει. Κατ’ αρχάς η Μέρκελ και ο Σαρκοζί, μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο, ήταν σαφείς: δενσυνεργάζονται με την κυβέρνηση της Ελλάδας για το μοντέλο «διευθέτησης» του χρέους, αλλά με τηντρόικα, της οποίας η έκθεση θα αποβεί, λένε, καθοριστική για τις τελικές εξελίξεις. Τρίχες! Ούτε αυτήν δεν περιμένουν...
Άλλωστε τόσο η τρόικα όσο και η ηγεσία της ευρωζώνης έχουν σαφέστατη εικόνα εδώ και καιρό για την κατάσταση του ελληνικού χρέους και η διαπραγμάτευση μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας δεν αφορά πλέον τρόπους «βοήθειας» προς την Ελλάδα, αλλά τρόπο να μειωθούν οι απώλειες στο τραπεζικό ευρωσύστημα από το ελληνικό «κούρεμα».

To γράφημα δραχμής-δολάριου δείχνει το παρελθόν και το .. μέλλον της ελληνικής κρίσης;


dr_usd_xrimanewsΠηγή: Sofokleous 10
Π. Παναγιώτου

Από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι και σήμερα οι ΗΠΑ είναι ταυτόχρονα η μεγαλύτερη οικονομική, στρατιωτική και νομισματική δύναμη στον κόσμο, με το νόμισμα τους, το δολάριο, να είναι το νούμερο ένα αποθεματικό νόμισμα, αυτό στο οποίο αποτιμώνται όλα τα βασικά εμπορεύματα διεθνώς και αυτό στο οποίο γίνονται όλες οι συναλλαγές στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων. 
Πετρέλαιο, αγροτικά εμπορεύματα, πολύτιμα και βιομηχανικά μέταλλα αποτιμώνται σε δολάριο και προϋποθέτουν τη χρήση του προκειμένου να διεξαχθεί το διεθνές εμπόριο.

ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ



ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΟΥ, δρ. οικονομικών επιστημών
Η κρίση υπερχρέωσης που βιώνει ο ελληνικός λαός και συνολικά η ελληνική κοινωνία, αποτελεί προϊόν της γενικευμένης κρίσης του συστήματος και ειδικότερα του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης του ελληνικού καπιταλισμού, καθώς επίσης κρίση της «οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης» (ΟΝΕ) και του ενιαίου νομίσματος - ευρώ. Αν σε προηγούμενες οικονομικές κρίσεις ο ελληνικός καπιταλισμός είχε κάποια περιθώρια προσαρμογής, σήμερα στα πλαίσια της ευρωζώνης τα περιθώρια έχουν στενέψει πάρα πολύ, ενώ ο βρόγχος των αλλεπάλληλων «Μνημονίων», επιτείνουν την ύφεση, οδηγώντας τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού στη φτώχεια και κοινωνική περιθωριοποίηση.

Η περικύκλωση της Γουόλ Στριτ πάει... Ελβετία



Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ 10/10
Βέρνη 
Διαδηλώσεις προγραμματίζονται να γίνουν το Σάββατο στη Ζυρίχη, τη Γενεύη και τη Βασιλεία, στην Ελβετία, σε διαμαρτυρία για την υπέρμετρη, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, εξουσία του τραπεζικού τομέα, κατά το πρότυπο του κινήματος που ξεκίνησε πριν από έναν μήνα στις ΗΠΑ κατά της «απληστίας» της Γουόλ Στριτ, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.Χίλιοι διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν το Σάββατο από περίπου τις 11:00 ώρα Ελλάδος στην Παράντεπλατς της Ζυρίχης, κέντρο της ελβετικής οικονομίας, όπου βρίσκονται οι έδρες των UBS και Credit Suisse.«Στόχος μας είναι να είναι ειρηνική (η διαδήλωση), οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά θα είναι αντιπαραγωγική», εξήγησε ο Φάμπιαν Φίρερ, ακτιβιστής της ελβετικής πτέρυγας της οργάνωσης "We are change" (Εμείς είμαστε η αλλαγή), η οποία συσπειρώνει μεταξύ άλλων αντιτιθέμενους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.Στην ομάδα στο Facebook "Occupy Paradeplatz", οι μετέχοντες στην οποία ανέρχονταν σήμερα σε σχεδόν 800, οι διοργανωτές εξηγούν ότι οι ελβετικές διαδηλώσεις θα διοργανωθούν στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας ημέρας συγκεντρώσεων.«Οι τράπεζες έχουν μεγαλύτερο λόγο από τους πολίτες. Αυτό δεν πρέπει να γίνεται έτσι. Θα πρέπει να διορθωθεί αυτή η κατάσταση», σημείωσε ο Φίρερ.«Οι τράπεζες δεν θα πρέπει να σώζονται με τα λεφτά του φορολογούμενου και μετά να διαμαρτύρονται δύο χρόνια αργότερα για μια πιο αυστηρή ρύθμιση», σημείωσε.«Όμως οι τράπεζες φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη συσσώρευση κεφαλαίου, ώστε να μπορούν να κερδοσκοπούν στο Χρηματιστήριο», υπογράμμισε."Ελπίζουμε ότι θα κινητοποιηθούν πολλοί άνθρωποι" το Σάββατο για τη διαδήλωση, η έγκριση για την οποία βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με τις τοπικές αρχές, σύμφωνα με τον ίδιο."Όμως θα φτάσουμε ως το τέλος, ό,τι κι αν συμβεί", κατέληξε. Οι ελβετοί διοργανωτές ακολουθούν το παράδειγμα του κινήματος κατά της Γουόλ Στριτ στις ΗΠΑ, όπου οι ακτιβιστές διανύουν την τέταρτη εβδομάδα κατάληψης μιας πλατείας στην καρδιά του χρηματιστηριακού κέντρου της Νέας Υόρκης.Σύμφωνα με την www.occupytogether.org, (μαζί για την κατάληψη) που παρουσιάζεται ως "ανεπίσημη" ιστοσελίδα καταγραφής στις ΗΠΑ των παρόμοιων κινητοποιήσεων με αυτές στη Νέα Υόρκη, τέτοιου είδους καταλήψεις έγιναν σε περίπου 68 πόλεις το Σάββατο, μεταξύ των οποίων η Ουάσινγκτον, το Λος Άντζελες, το Σικάγο, το Μαϊάμι και το Ντάλας.