Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Κοινωνική «έκρηξη» φοβάται το ΔΝΤ


πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


 Η χειρότερη εργασιακή κρίση από τη δεκαετία του 1930 δημιουργεί τον κίνδυνο κοινωνικής «έκρηξης» σε Ευρώπη και Αμερική, προειδοποιεί το ΔΝΤ.


Σε «επικίνδυνα νερά» βρίσκεται η αγορά εργασίας, καθώς η ύφεση έχει αφήσει πίσω μία «έρημο ανεργίας», είπε ο Ντομινίκ Στρος Καν, επικεφαλής του ΔΝΤ, μιλώντας σε συνδιάσκεψη στο Όσλο σχετικά με την κατάσταση της αγοράς εργασίας διεθνώς, την οποία το ΔΝΤ είχε διοργανώσει μαζί με τη Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO).
Κατά τον Στρος Καν, μία νέα ύφεση είναι μάλλον απίθανη, αλλά παρόλα αυτά ο κόσμος δεν έχει γλιτώσει ακόμη από τον κίνδυνο μίας βαθύτερης, κοινωνικού χαρακτήρα αυτή τη φορά, κρίσης. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» το να θεωρεί κανείς ότι η Δύση είναι ασφαλής ξανά, έχοντας φτάσει κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού μόλις τον προηγούμενο χρόνο. «Δεν είμαστε ασφαλείς» επεσήμανε.

Έκθεση Ιδεών : Πως περνώ το καλοκαίρι μου


Μάθημα : Έκθεση Ιδεών
Θέμα : Πως περνώ το καλοκαίρι μου
Του Μαθητή:  Αδιόριστου* Εκπαιδευτικού
Τάξη:
Τόσα χρόνια στο σχολείο κάθε χρόνο άλλο θρανίο
μια ζωή στην ίδια τάξη θεωρία μα και πράξη
……………………………………………………
Σαν γαϊδούρι που παλιώνει μα περπατησιά δεν στρώνει
έμεινα στην ίδια τάξη θεωρία μα και πράξη

( Στίχοι-Μουσική Γιώργος Ζήκας)
Τα καλοκαίρια μου τα τελευταία 10-15 χρόνια είναι πολύ προβλεπόμενα, αναμενόμενα και επαναλαμβανόμενα. Τίποτε το εξαιρετικό, τίποτε το καινούριο. Έχουν όμως ( κάθε χρόνο) πολύ σασπένς! Κάτι σα να παρακολουθείς θρίλερ σε θερινό κινηματογράφο!Γίνεται να είναι κάτι ταυτόχρονα συνηθισμένο και να έχει σασπένς; Γίνεται, όταν εμπλέκεται το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας!

Δυτικά μοντέλα: Από τη δημοκρατία στο φασισμόΠΗΓΗ: "ΔΡΟΜΟΣ"
του Στ. Ελληνιάδη
Αν η ποιότητα της δημοκρατίας ορίζεται από το βαθμό εξασφάλισης των δικαιωμάτων των μειοψηφιών, των μειονοτήτων και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, τότε το επίπεδό της στις καπιταλιστικές μητροπόλεις και τις περιφερειακές τους χώρες πέφτει συνεχώς υπό την ισχυρή επήρεια του αναδυόμενου νεοφασισμού. Τρία επίκαιρα παραδείγματα είναι αρκετά για να καταδείξουν το γεγονός: Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ.
Γαλλία: επιστροφή στα ναζιστικά πρότυπα

Στη Γαλλία, ο Σαρκοζί και η κυβέρνησή του με τη δεύτερη νομοθετική απαγόρευση ενέτειναν την επίθεσή τους εναντίον των μουσουλμάνων γυναικών που ντύνονται σύμφωνα με τα δικά τους ήθη και έθιμα, στέλνοντας ένας σαφές εκφοβιστικό μήνυμα σε όλους τους πολίτες που έχουν άλλη κουλτούρα και ιδιαιτέρως στους αλλόθρησκους που προέρχονται από τις πρώην αποικίες στην Ασία και την Αφρική.

Ο κατασκευαστικός καπιταλισμός στην εποχή της κρίσης και του Μνημονίου
ΠΗΓΗ: "Δρόμος"
Του Ανέστη Ταρπάγκου.
Η χρυσή 10ετία (1995-2004)
Στο συνολικό πλαίσιο καπιταλιστικής ανάπτυξης που αναδείχθηκε στην 12ετία 1996-2007, καταγράφηκε και η αντίστοιχη κατασκευαστική έκρηξη, τόσο στο επίπεδο των μεγάλων έργων της περιόδου, όσο και στο επίπεδο των ιδιωτικών οικοδομικών έργων, σε σημείο που η 10ετία 1995-2004 να μπορεί εύλογα να χαρακτηριστεί ως η «χρυσή 10ετία» του ελληνικού κατασκευαστικού κεφαλαίου. Πρόκειται για την περίοδο που τροφοδοτήθηκε η κατασκευή των μεγάλων έργων τεχνικής υποδομής κύρια στο επίπεδο των συγκοινωνιακών έργων , αλλά και άλλων υδραυλικών έργων, έργων διαχείρισης αποβλήτων, λιμενικών κ.λπ., στη βάση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων του 2ου και του 3ου ΚΠΣ, αλλά και των αντίστοιχων εθνικών πόρων.