Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Τι είχε αποκαλύψει η "Καθημερινή" (προ έτους) για το μεγάλο κόλπο με τα CDS...



Πηγή: Press-gr.blogspot.com
Της Σοφιας Παπαϊωαννου (καθημερινή)
21 Μαρτίου 2010

Το Τ.Τ. διασφαλίστηκε για τη χρεοκοπία της ... ελληνικής οικονομίας. Η αγορά των CDS λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών  και η πώληση με εξασφάλιση του απαραίτητου κέρδους
Την ώρα που στην Ελλάδα κατηγορούν τους κερδοσκόπους του εξωτερικού που έπαιξαν με τα σενάρια πτώχευσης της χώρας μας με τα περίφημα ασφάλιστρα κινδύνου, τα credit default swaps (CDS) των ελληνικών ομολόγων, και την ώρα που με αφορμή την οικονομική κατάσταση της χώρας μας συζητείται παγκοσμίως η επιβολή αυστηρότερων κανόνων και ελέγχου της αγοράς των CDS, αποκαλύπτεται πως ελληνική τράπεζα έπαιξε και κέρδισε με CDS.

Η είδηση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία, αφού με τα στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα η ελληνική τράπεζα που αγόρασε CDS είναι κρατική και πρόκειται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Οπως αποκαλύπτεται, ο τέως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης είχε αγοράσει ασφάλιστρα κινδύνου για να...


H λάσπη




O Πάσχος Μανδραβέλης είναι ένας έξυπνος άνθρωπος μαλλον. Αν δεν ήταν δεν θα είχε καταφέρει την άναγνωρισιμότητα του και ό,τι  άλλο έχει καταφέρει για τον εαυτό του. Άρα μπορεί να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του επαρκώς. Επίσης είναι δημοσιογράφος καρριέρας, άρα έχει υποχρεωτικά καλή πληροφόρηση. Τέλος η ενασχόληση του με τον χώρο της "Κεντροαριστεράς" είναι σίγουρο ότι τον κάνει γνωστη των απαραίτητων στοιχείων θεωρίας του Μαρξισμού, σοσιαλισμού κλπ.
Αρα ο Πάσχος ξέρει.
Το πρωί της Πέμπτης όμως τον είδαμε ξανά στη ΝΕΤ σε άλλο ένα παραλήρημα υποστήριξης κάθε "γωνιάς" του μνημονίου να απαιτεί εδώ και τώρα απολύσεις, περικοπές, περιορισμό του "τεράστιου" δημόσιου τομέα και να φτάνει στο σημείο να λέει στην έκπληκτη παρουσιάστρια πως οι δημόσιοι είναι περίπου δυστυχισμένοι αφού δεν έχουν κανενός είδους παραγωγικότητα και δημιουργικότητα να επιδείξουν!

Ισπανία: Oι διαδηλωτές ορκίζονται να μείνουν στις θέσεις τους


Race officials began closed-door discussions at 5pm (CET) over concerns that the wave of protest rallies, which have swept across Spain since last Sunday, could have some weight on voters' final decisions at the polls.
The group Real Democracy Now is spearheading the so-called May 15 Movement organized to express anger at the political parties, big business and rising unemployment. Organizers are asking Spaniards to boycott the Socialists and Popular Party (PP) at the ballot, and demonstrators have vowed to remain in the square until the elections on Sunday.
Meanwhile another platform, Actuable, said that it has collected more than 102,000 signatures through its web page to present to election officials demanding that the protestors are allowed to stay.
In his first public comments since the demonstrations began on May 15, Prime Minister José Luis Rodríguez Zapatero told Telecinco on Thursday morning that "we must listen" and "be sensitive" to the protestors' complaints because "they have reasons to express their discontent"
"From here we need to strengthen and improve what in countries that have achieved higher levels of democratic freedom is considered the mainstream," he said.

Συγκεντρώσεις στην Ισπανική Πρεσβεία της ΑΘΗΝΑΣ: Παρασκευή-Σάββατο Κυριακή


Το κύμα διαδηλώσεων και καταλήψεων πλατείων που έχει συγκλονίσει την Ισπανία τις τελευταίες ημέρες, έχει αρχίσει να ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας. Σε δεκάδες πόλεις της Ευρώπης, αλλά και της Αμερικής, έχουν ξεκινήσει η προγραμματίζονται σύντομα αντίστοιχες δράσεις. Ένας χάρτης των αντίστοιχων δράσεων υπάρχει στο παρακάτω λινκ:
http://www.ikimap.com/map/2CYF

ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ: ΑΞΙΟΘΡΗΝΗΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΝΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ


                 

                                     των Eric Toussaint, Stephanie Jacquemont,                                                     
Daniel Millet, Christine Vanden Daelen
(CADTM)*


Εδώ και μερικές μέρες, όλα τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες  για μια ενδεχόμενη σεξουαλική επίθεση του Ντομινίκ Στρος Καν στη Νέα Υόρκη και η φωτογραφία του σιδηροδέσμιου γενικού διευθυντή του ΔΝΤ έχει κάνει το γύρο του κόσμου. Χωρίς να αποφαινόμαστε για την ενδεχόμενη ενοχή του, θέλουμε πάντως να  καταγγείλουμε ένα άλλο σκάνδαλο: εκείνο της ίδιας της δράσης του ΔΝΤ.
Σε αντίθεση με όσα διακηρύσσουν οι υπεύθυνοί του, το ΔΝΤ δεν είναι ένας θεσμός που βοηθάει τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση. Αντίθετα, είναι εκείνος που επιβάλλει δρακόντεια προγράμματα λιτότητας και που υπερασπίζεται ένα οικονομικό μοντέλο δομικά γενεσιουργό φτώχειας και ανισοτήτων. Είναι η ίδια η δράση του ΔΝΤ και εκείνοι που στηρίζουν τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση που φόρτωσαν το βάρος της κρίσης στους πληθυσμούς που είναι τα πρώτα της θύματα. Αν μιλάμε για  κάποια διάσωση που έκανε το ΔΝΤ, πρόκειται για τη διάσωση των τραπεζών και όχι των λαών που θυσιάστηκαν.  Βαθειά αντιδημοκρατικό,  μια και οι πιο πλούσιες χώρες διαθέτουν πάνω από τις μισές ψήφους στο διοικητικό του συμβούλιο, το ΔΝΤ είναι ντε φάκτο ένα εργαλείο των μεγάλων δυνάμεων για να διαιωνίζεται το καπιταλιστικό σύστημα και να προστατεύονται τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών.

Βαβέλ

Πηγή: Ελευθεροτυπία
του Στάθη
Ομιλούμε αυτές τις ημέρες περί «συναίνεσης». Ομιλεί για «συναίνεση» ο Παπανδρέου, ομιλεί για «συναίνεση» η Τρόικα, ομιλεί για «συναίνεση» κι ένα μέρος του Τύπου, ενώ στην πραγματικότητα.

εννοείται αλλά και υποδεικνύεται αν δεν υπαγορεύεται η υποταγή ενός μέρους σε ένα άλλο.

Οταν άλλο διακηρύσσεται και άλλο επιδιώκεται δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιο είδος διαστροφής των λέξεων, αλλά με απλή κυβερνητική επί των ανθρώπων. Δεν είναι λοξίες οι λέξεις, λαοπλάνα είναι η εξουσία...

......................................................

Το φαινόμενο είναι ευρύτερο. Αίφνης ο Καντάφι, λόγου χάριν, κατηγορείται για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητος», ήτοι δολοφονίες αμάχων, δηλαδή για το ίδιο ακριβώς που κάνουν και οι «σύμμαχοι» που έχουν επέμβει στη χώρα του.

"Κρατισμός" βαφτίζονται τ' ασημικά

thumb
Πηγή: Ποντίκι
Από το Μαρικάκι
Ενόσω σηκώνεται μεγάλος σαματάς γύρω από την «ανάγκη» εθνικής συναίνεσης, πίσω από την οποία δεν  βρίσκεται παρά η υπόθεση της άμεσης δρομολόγησης των αποκρατικοποιήσεων – ιδιωτικοποιήσεων, ορισμένοι στρώνουν το «ιδεολογικό» κλίμα. Όπως ο βουλευτής Επικρατείας του ΠαΣοΚ Ηλίας Μόσιαλος ο οποίος σε δηλώσεις του στο  «Το Βήμα» κηρύσσει το τέλος του «κρατισμού».
Οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων είναι στο πρόγραμμα άρα αυτό κάπως πρέπει να θεωρητικοποιηθεί . Και κάπως πρέπει να δικαιολογηθεί το ξεπούλημα των ασημικών. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η διόγκωση του δημόσιου τομέα δημιούργησε ένα μοντέλο κρατικοδίαιτης οικονομίας με εξάρτηση του ιδιωτικού τομέα από το κράτος και «έλλειψη εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας». Κατά πάσα πιθανότητα αυτό που εννοεί είναι ότι όσο πεδία δραστηριοποίησης που ακόμα και σήμερα η κοινωνία τα θεωρεί αγαθά και όχι εμπορευματοποιήσιμες υπηρεσίες, τελούσαν υπό την προστασία του Δημοσίου και δεν μπορούσαν οι καημένοι οι ιδώτες να αναπτύξουν τη δράση τους  και να βρούν περισσότερες πηγές κέρδους.

Αποκρατικοποιήσεις: H νέα μεγάλη φάρσα


Πηγή: Ποντίκι
του Αλέξανδρου Μερκούριου
Κατεβάζοντας μια πολύ καλή «εντεκάδα» συμβούλων η Διϋπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) ανακοίνωσε πομπωδώς (και για μία ακόμη φορά) την προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. Βέβαια η ανακοίνωση έγινε μάλλον μόνο για να πληρωθούν οι σύμβουλοι (και να το «ακούσει» η Τρόικα) αφού στην πραγματικότητα το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων εξελίσσεται σε μια μεγάλη φάρσα. Με συμβούλους ή άνευ…
Κατ’ αρχήν η «στοχοθέτηση» και μόνο των συμβούλων, ανά πρόγραμμα αποκρατικοποίησης, δείχνει καθαρά τις προθέσεις: ΟΙ Γερμανοί (Deutsche Bank - London) και η Εθνική Τράπεζα «παίρνουν» τον ΟΠΑΠ. Τι κι αν σήμερα η ΕΤΕ έχει σχεδόν την ίδια κεφαλαιοποίηση με το κρατικό μαγαζί των στοιχημάτων…