Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011

Η ΓΕΝΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ!


Κ Α Λ Ε Σ Μ Α 
ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»
29/11/2011 – 10:00 π.μ.
ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Γ.Ν.Α., ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΣΤA ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΚΙΝΗΜΑ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ», ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ»,    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Πρωτοβουλία Γυναικών
ενάντια στο Χρέος & στα Μέτρα Λιτότητας
Η ΓΕΝΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ!
ΔΩΡΕΑΝ ΤΟΚΕΤΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ!
Άμεση αναστολή της πληρωμής του χρέους!
Τα λεφτά μας όχι στα τοκοχρεολύσια των τοκογλύφων/πιστωτών αλλά στην υγεία, στη παιδεία, στις δημόσιες υπηρεσίες!

2011-11-25_protovoulia_gynaikes_xreosΕίναι η γέννα εμπόρευμα; Και βέβαια είναι, μας απαντάνε οι άθλιοι μνημονιακοί κυβερνήτες μας, σπεύδοντας να θέσουν εκατομμύρια ανασφάλιστες γυναίκες αυτής της χώρας αντιμέτωπες  με το πιο απάνθρωπο δίλημμα:
Αν πληρώσω γεννάω - αν δεν πληρώσω δεν γεννάω!!!
Τι κι αν η καλπάζουσα φτώχεια -που αυτοί οι άθλιοι προκαλούν- έχει για συνέπεια να μειώνονται συνεχώς οι γεννήσεις σε αυτή τη χώρα(-15%). Τι κι αν η ανέχεια κάνει όλο και πιο πολλές ελληνίδες να ξεγεννούν  στα δημόσια μαιευτήρια (+15%). Οι κυβερνήτες μας όχι μόνο τριπλασιάζουν το κοστολόγιο του τοκετού στο δημόσιο και καλλιεργούν (άραγε για πόσο ακόμα;)  την ασάφεια γύρω από το τι θα πληρώνουν ή δεν θα πληρώνουν οι ασφαλισμένες, αλλά και αποφασίζουν και διατάσσουν ότι μερικά εκατομμύρια ανασφάλιστες θα πρέπει να πληρώνουν από την (άδεια) τσέπη τους αν θέλουν να γεννήσουν!

Οι ξένες τράπεζες «ετοιμάζονται για τη νέα δραχμή»...


Πηγή: press-gr
Για προετοιμασία των αγορών συναλλάγματος για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή κάνει λόγο σημερινά δημοσιεύματα της Wall Street Journal και των Financial Times. Τα δημοσιεύματα έρχονται μετά το δημοσίευμα των New York Times, το Σάββατο, σύμφωνα με το οποίο οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου έχουν ήδη αρχίσει να καταστρώνουν ένα σχέδιο Β προκειμένου να αντιμέτωπίσουν τη διάλυση της ευρωζώνης, αρχής γενομένης με την αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Σύμφωνα με τους NYT, ορισμένες τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να εξετάζουν τις ισοτιμίες του ευρώ με μια νέα δραχμή.
Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι αγορές συναλλάγματος ετοιμάζονται για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Η εφημερίδα αναφέρει ότι...

COLPO GROSSO


ΠΗΓΗ: eparistera
του Γ. Τριανταφυλλόπουλου

COLPO GROSSO


Ι Σ Λ Α Ν Δ Ι Α: 3 χρόνια μετά!


Πηγή: Ελβα

Όπως ο φοίνικας αναδύεται από τις στάχτες τoυ, ετσι κανει και η Ισλανδία, ταχύτερα μαλιστα από ό, τι θα μπορούσε κανείς να προβλέψει.
Τρία χρόνια μετά την οικονομική κρίση, όπου ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα κατέρρευσε και η αξια της Ισλανδικης κορωνας μειωθηκε στο μισο, η οικονομία της Ισλανδίας ειναι σημερα και πάλι σε άνοδο, έστω και με μικρά βήματα. 
H Ισλανδία χτυπηθηκε σκληρότερα από κάθε άλλη χώρα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το φθινόπωρο του 2008. Στη συνέχεια, οι τρεις τράπεζες της Ισλανδίας επαθαν αμόκ και δανειστηκαν δέκα φορές περισσότερο από ό, τι η σύνολικη οικονομία της Ισλανδίας!
Όταν η κρίση χτύπησε, οι τράπεζες χρεοκόπησαν και τις ανελαβε το κράτος. Αλλά, οπως λέει ο Υπ. Οικονομίας, Árni Páll Árnason, η Ισλανδία επέλεξε μια διαφορετική πορεία σε σχέση με άλλες προβληματικές Ευρωπαϊκές οικονομίες...

NYT: Οι Έλληνες μπλοκάρουν το χαράτσι της ΔΕΗ


Mayor Iraklis Gotsis of Nea Ionia, a suburb of Athens, said he would fight the tax bills in court and have municipal lawyers defend residents. 

ΠΗΓΗ: New York Times
NEA IONIA, Greece — Ioannis Chatzis is 86 and lives in a tiny, single room, surviving on a pension that is just enough to pay for food and care for his bedridden wife.
But in its latest push to raise cash, the Greek government sent him a new $372 real estate tax bill, incorporated into his October electric statement.
Mr. Chatzis says he is being asked to choose between lights and paying for his wife’s medicines, since he cannot afford both on his $720-a-month pension.
 “This is how we are treated,” he said recently, his face a mixture of fury and despair. “I have nothing left to give. I will not be paying it.”
Mr. Chatzis is far from alone in that vow, and it is not certain that the Greek government will do anything about the tax rebels.

«ΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ, ΠΙΟ ΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΘΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»


Του ΧΑ ΤΖΟΥΝ ΤΣΑΝΓΚ, καθ. πολιτικής οικονομίας, Cambridge
της Ιω. Σωτήρχου

«ΔΥΣΤΥΧΩΣ, Η ΝΕΑ ΣΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ» 
Δεν είναι πολέμιος του καπιταλισμού. Ωστόσο καταφέρνει να αποδομήσει, ίσως καλύτερα και από αντισυστημικό θεωρητικό, τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό. Για την ακρίβεια, τον κάνει φύλλο και φτερό στο βιβλίο του «23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό», που στη χώρα μας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καστανιώτη». Ο πολυβραβευμένος οικονομολόγος και συγγραφέας Χα Τζουν Τσανγκ, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας της Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, εκθειάζεται ακόμη και από τον Νόαμ Τσόμσκι.
Λίγες μέρες πριν έρθει στην Αθήνα για μια ομιλία (στο Μέγαρο Μουσικής, την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ.), ο καθηγητής απάντησε στις ερωτήσεις της «Ε» και μας ξάφνιασε για τη ριζοσπαστική προσέγγισή του στο πρόβλημα της Ελλάδας.

Ποινική δίωξη για τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ 28/11
Πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης φιλοξενούν σήμερα Δευτέρα τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) στους Financial Times ότι διώκεται ποινικά διότι δεν «μαγείρεψε» τα στατιστικά μεγέθη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC ο κ. Γεωργίου βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επίσημη ποινική έρευνα και με ισχυρισμούς ότι διόγκωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ενεργώντας κατά του εθνικού συμφέροντος.

Οι ίδιες αναφορές επισημαίνουν πως ο κ. Γεωργίου εργαζόταν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για 20 χρόνια και πως διορίστηκε το 2010 στην Ελληνική Στατιστική Αρχή μετά από συμφωνία με το Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξυγιάνει τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, μετά από χρόνια επίσημης παραποίησης τους.

Η γλώσσα των αληθινών αριθμών


Σύμφωνα με την ειδική διεθνή εταιρεία συμβούλων δανειοδοτήσεων TFMA, τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ της επόμενης δόσης, για την οποία μας εκβιάζουν, θα διανεμηθούν ως εξής: 19% θα πάνε στο ελληνικό Δημόσιο, 23% σε έλληνες κατόχους ομολόγων, κύρια ελληνικές τράπεζες, 18% στην ΕΚΤ.
Τέλος, το υπόλοιπο 40% θα πάει σε αλλοδαπούς επενδυτές, κύρια σε γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα βρίσκεται εκβιαζόμενη για μια δόση δανείων τα οποία κατά το 81% θα επιστραφούν ως τοκοχρεολύσια στους δανειστές, ενώ το ελληνικό Δημόσιο θα λάβει το 19%. Πρόκειται για τον πλήρη παραλογισμό: μας εκβιάζουν οι δανειστές μας που θα λάβουν τα 4/5, αντί να τους «εκβιάζουμε» εμείς που θα τους τα δώσουμε μόλις τα λάβουμε! Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν τα δύο τελευταία έτη. Το 2009 και το 2010 το 86,4% των δανείων που έχουμε λάβει χρησιμοποιήθηκαν για πληρωμή τοκοχρεολυσίων.

Αλήθειες και ψέματα για την δραχμή


Δημοσιεύτηκε στο Ποντίκι, 24/11/2011
Γραφει ο Δημήτρης Καζάκης

Τι θα γίνει έτσι και επιστρέψουμε στη δραχμή; Προφανώς θα πέσει ο ουρανός να μας πλακώσει. Η Ελλάδα θα γίνει Αλβανία του Εμβέρ Χότζα, Βόρεια Κορέα του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ή θα γυρίσουμε στην λίθινη εποχή. Ακριβώς δηλαδή όπως ήταν πριν αποκτήσουμε το ευρώ. Διότι, αν δεν με γελά η μνήμη μου, οι Έλληνες πριν το ευρώ κατοικούσαν στις σπηλιές και στα δέντρα, φορούσαν δέρματα, ζεσταίνονταν με κοπριές και έτρωγαν κουκουνάρια. Μιας και ποιος δεχόταν τότε την ξεφτιλισμένη πληθωριστική δραχμούλα;
Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική οικονομία επιβίωνε – με όλα τα προβλήματά της – πολύ καλύτερα εκτός ευρώ παρά με το «ισχυρό ευρώ». Είχε διεθνείς σχέσεις και πριν το ευρώ και μάλιστα καλύτερες, με περισσότερες χώρες και πιο προσοδοφόρες. Και παρά το γεγονός ότι το εθνικό νόμισμα, δηλαδή τη δραχμή, την μεταχειρίζονταν οι κυβερνήσεις με κύριο σκοπό να διευκολυνθεί η κερδοσκοπία και να αυξηθεί η λεγόμενη ανταγωνιστικότητα με διαρκείς υποτιμήσεις, τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

Ανταλλακτήριο αγροτικών και ελληνικών προϊόντων «Αλληλέγγυον»Ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες, οι εργασίες προετοιμασίας του Ανταλλακτηρίου Αγροτικών και Ελληνικών προϊόντων «Αλληλέγγυον», έτσι ώστε να αρχίσει να υποδέχεται τα πρώτα αγροτικά/ελληνικά προϊόντα, τα οποία θα τα διαθέτει ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΕΡΔΟΣ στους καταναλωτές της Αθήνας.

Το «Αλληλέγγυον» βρίσκεται στην εύκολα προσβάσιμη - τόσο για τους κατοίκους της Αττικής όσο και για τους αγρότες της περιφέρειας - περιοχή  του Κολωνού και συγκεκριμένα πίσω από τον Σταθμό Λαρίσης και στην διεύθυνση Αγίας Σοφίας 50 και Διδυμοτείχου, με συνολικό εμβαδόν χώρου για την πώληση των προϊόντων, 200 τετραγωνικά μέτρα .

Υπερκομματική στου Ζωγράφου για το χαράτσιΣτην συζήτηση για το χαράτσι στη ΔΕΗ και την στάση του Δήμου Ζωγράφου σε αυτό παρενέβησαν δυναμικά επιτροπές κατοίκων οι οποίες εξάσκησαν πίεση στην διοίκηση Καλλίρη για το ζήτημα του χαρατσιού της ΔΕΗ. Μια επεισοδιακή συνεδρίαση η οποία εν μέσω αποδοκιμασιών και συνθημάτων κατέληξε σε 2 ψηφίσματα. Ενας της διοίκησης Καλλίρη που υπερψηφίστηκε απο την παράταξη ΔΑΔΑ του Γιάννη Καζάκου και καταψηφίστηκε απο την αριστερά και τους Δαβουρλή (ΔΑΔΑ) και  Κρανιώτη (Ακομμάτιστη Δημοτική Ένωση )
Μέρος της συζήτησης αυτής μπορείτε να δείτε στο βίντεο μας μαζί με τα σχόλια μας.

http://www.youtube.com/watch?v=FIQzsUJP32g

Zografou.Net

Κεντρικό ΚΕΠ Χαλανδρίου: Συλλογή Λογαριασμών ΔΕΗ για μαζική προσφυγήΛαϊκή Συνέλευση Χαλανδρίου
Σήμερα 27 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό ΚΕΠ του Χαλανδρίου η εκδήλωση-συζήτηση της Λαϊκής Συνέλευσης Χαλανδρίου σχετικά με το Δίκτυο Αλληλεγγύης και άρνησης πληρωμών. Ήρθανε και συμμετείχαν ενεργά με ερωτήσεις και τοποθετήσεις δεκάδες άνθρωποι. Ακούστηκαν όλες οι πτυχές του θέματος (νομική, τεχνική, πολιτική, κινηματική) και προτάθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι για τη συνέχιση του αγώνα μας τόσο ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ όσο και για τη γενικότερη  αυτοοργάνωσή μας . Επισημάνθηκαν οι μέχρι τώρα αναδιπλώσεις και ψευτοϋποχωρήσεις του κράτους  μπροστά στο διογκούμενο κίνημα άρνησης πληρωμών, τονίστηκε ότι το ζήτημα έχει και νομική πλευρά αλλά είναι πρωτίστως πολιτικό και συλλογικό, ενώ ταυτόχρονα οι περισσότεροι και οι περισσότερες έκριναν αναγκαία την κλιμάκωση της προσπάθειας.

Στάση πληρωμών στο χρέος, έξοδος από το ευρώ και την Ε.Ε.Η ιστοσελίδα iskra.gr διοργάνωσε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου εκδήλωση με θέμα «Στάση πληρωμών στο χρέος, έξοδος από το ευρώ» (η προσθήκη «και την Ε.Ε.» της δημοσίευσης είναι δική μου, όχι των διοργανωτών).
Ομιλητές ήσαν οι Χρήστος Κατσούλας, Στέλεχος της ΚΟΕ, Άγγελος Χάγιος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, στέλεχος ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Στάθης Κουβελάκης, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως είναι φανερό από τους ομιλητές, στη συζήτηση εκφράστηκαν οι απόψεις από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς γεγονός που καθιστά την παρακολούθηση των ομιλιών εξαιρετικά ενδιαφέρουσα (τις παραθέτουμε όλες στο τέλος αυτής της δημοσίευσης). Αναπόφευκτα, λόγω του εύρους των πολιτικών δυνάμεων που εκφράστηκαν υπήρχαν διαφοροποιήσεις όσον αφορά το ζήτημα των πολιτικών καθηκόντων της Αριστεράς στην παρούσα φάση. Επειδή από αυτό το σάιτ έχουμε ασχοληθεί επανειλημμένα με τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ, θα προχωρήσω σε μια κριτική παρουσίαση των απόψεων που ακούστηκαν στην εκδήλωση.

Έρχεται η... Super League της ΕυρώπηςΠΗΓΗ: euro2day
Αγγ. Παπαμιλτιάδου

Δίνουν και παίρνουν οι μυστικές συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών της ΕΕ με αντικείμενο συζήτησης όχι μόνο το μέλλον της Ευρωζώνης αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. 

Ορισμένες πληροφορίες που δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί κάνουν λόγο για κρυφή συνάντηση πρωθυπουργών ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

Ακόμα δεν έχει διασταυρωθεί ποιοι συμμετείχαν, όμως αυτό που αρχικά πληροφορούμαστε είναι ότι η Γερμανία, εκτός από τις αλλαγές της Συνθήκης της ΕΕ που ετοιμάζει, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κλαμπ κρατών εντός και εκτός της Ευρωζώνης που θα λέγονται «υγιείς» χώρες και θα έχουν αυξημένο λόγο και δραστηριότητα στις αποφάσεις που αφορούν τους 27. 

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012: ΌΧΗΜΑ ΔΗΜΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΟΥ*
Η κατάθεση του προϋπολογισμού 2012, φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τηκρίσιμο ζήτημα της δημοσιονομικής διαχείρισης, με μια βασική διαφορά. Οι φετεινές επιλογές καθορίζονται από την τρικομματική συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και τον αυστηρό έλεγχο της «ειδικής ομάδας δράσης» (task force) της «τρόϊκας» ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ. Είναι ίσως ηπρώτη φορά που μεταπολεμικά οι βασικοί εκπρόσωποι των αστικών δυνάμεων της χώρας συντονίζουν τόσο στενά τα βήματα τους με ταυπερεθνικά αφεντικά, με στόχο τη δήμευση και αλυσόδεμα του ελληνικού λαού.

Ο νέος προϋπολογισμός αποτελεί μέρος του γενικότερου πακέτου μέτρων της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου πολυετούς «Μνημονίου» που πρόκειται να υπογράψει η νέα κυβέρνηση, για τη διασφάλιση των συμφερόντων των τραπεζιτών, με τη λεηλασία του ελληνικού λαού και την οικονομική παρακμή της χώρας.