Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Merkel-Sarkozy: Η Κυρία και ο Μπάτλερ (video)

Merkel the Mistress and Sarkozy the Butler A screenshot from the German parody of the famous 'Dinner for One'


Zoom
DPA
Merkel the Mistress and Sarkozy the Butler A screenshot from the German parody of the famous 'Dinner for One'
Πηγή: Spiegel

Angela Merkel is the lady of the manor and Nicolas Sarkozy her fawning butler. A German video clip has become a YouTube hit by parodying the roles of the two leaders in the euro crisis. It's a spoof version of the 1963 comedy sketch "Dinner for One," which is broadcast each year as a bizarre part of the German New Year's Eve ritual.

The sketch "Dinner for One," recorded in 1963 by two little-known British comedy actors, is virtually unheard of in Britain but has Germans in stitches once a year when it is broadcast on TV as part of the staple New Year's Eve schedule.empty table for a grand 90th birthday banquet with imaginary, long-dead guests who each have to be played by the hapless butler James. He gets steadily more drunk because he has to join her in toasts in his various roles as the dinner progresses.

That's the joke, plus a bit of slapstick as James keeps tripping over the head of a tiger skin. This year, though, the sketch has been reinvigorated with topical satire thanks to a digitally doctored version featuring Chancellor Angela Merkel as Miss Sophie barking orders at a sycophantic James in the form of French President Nicolas Sarkozy.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ! ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ!



Πηγή: ΙΣΚΡΑ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ! 
Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση αλληλεγγύης, δεκάδες άνρθωποι υποβάλουν αίτηση στις κατά τόπους πρεσβείες της Ελλάδας για να αποκτήσουν και την ελληνική υπηκοότητα, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη «δικτατορία των αγορών».
Η ιδέα για τη μαζική υποβολή αιτήσεων αποτυπώνεται σε ένα κείμενο που κυκλοφορεί στοδιαδίκτυο και έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες. Κοινό αίτημα, ως κατάληξη, είναι η επιθυμία Ευρωπαίων πολιτών να λάβουν και την ελληνική υπηκοότητα ως μια έμπρακτη, συμβολική, συμπαράσταση στα δεινά των Ελλήνων που βρίσκονται στην καρδιά της χρηματοπιστωτικής και δημοσιονομικής κρίσης.

Προς μία Πολιτική Οικονομία του κινδύνου: ένα σχέδιο έρευνας για το σύγχρονο καπιταλισμό



ΠΗΓΗ: redNotebook

Η χρηματοπιστωτική σφαίρα σε σχέση με την κατηγορία του κινδύνου
 
Των Γιάννη Μηλιού και Δημήτρη Σωτηρόπουλου

Αναδημοσίευση από το βιβλίο «Ιμπεριαλισμός, χρηματοπιστωτικές αγορές, κρίση», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Νήσος».

Είδαμε παραπάνω ότι η διαδικασία της κεφαλαιοποίησης προϋποθέτει κάποιον προσδιορισμό του κινδύνου. Γα να μπορέσουν να τιμολογηθούν τα χρεόγραφα διαφόρων τύπων, οι χρηματαγορές μετατρέπονται σε πεδία εντός των οποίων κάθε παράγοντας αποκτά ένα προφίλ κινδύνουπου είναι υπεύθυνο για την τιμολόγηση κάθε μελλοντικής εισοδηματικής απαίτησης επάνω σε αυτόν. Η χρηματοπιστωτική σφαίρα είναι το πεδίο εντός του οποίου διαμορφώνονται διαφορετικά προφίλ κινδύνων. Με τον τρόπο αυτό, οι χρηματαγορές κανονικοποιούν στη βάση του κινδύνου: στα όρια της εμβέλειάς των χρηματαγορών οι κίνδυνοι προσδιορίζονται και διασπείρονται. Στο πλαίσιο αυτής της κανονικοποίησης, οι χρηματαγορές αναπαριστούν την καπιταλιστική πραγματικότητα και τις μελλοντικές τάσεις αυτής.

Η «νεκρανάσταση» της Ισλανδίας



ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία

Τρία χρόνια μετά την οικονομική κατάρρευση, η χώρα απέκτησε ξανά τον έλεγχο της οικονομίας της. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για κοινοτική ένταξη και είσοδο στη νομισματική ένωση, ωστόσο πολλοί Ισλανδοί είναι υπερχρεωμένοι σε βαθμό απελπιστικό.
ΟΓκέιρ Χάαρντε ήταν πρωθυπουργός όταν η Ισλανδία είχε ένα είδος «επιθανάτιας εμπειρίας» πριν από τρία χρόνια -μέσα σε λίγες ημέρες κατέρρευσαν οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, η αξία της κορόνας έπεσε κατακόρυφα, η πτώχευση βρισκόταν προ των πυλών. Ο Γκ. Χάαρντε κάθεται στο εδώλιο για τις τότε ευθύνες του, μια πρωτιά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το ισλανδικό Σύνταγμα του 1905 επιτρέπει την καταδίκη πολιτικών εκπροσώπων, σε περίπτωση που αυτοί δεν ενήργησαν καταλλήλως ή καθυστέρησαν ν' αντιδράσουν σε καταστάσεις καθ' οιονδήποτε τρόπο επικίνδυνες για τη χώρα. Ο Χάαρντε αντιμετωπίζει έως και δύο χρόνων φυλάκιση. Ο ίδιος παραδέχεται πως «σήμερα θα έκανε διαφορετικές κινήσεις», αλλά θεωρεί εαυτόν και «αποδιοπομπαίο τράγο».

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! (ΜΕ) ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΓΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!


ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ

Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΟ 2012 ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

ΜΠΟΡΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ;
Ο ελληνικός λαός, σχεδόν, στο σύνολο τουγνωρίζει ότι το 2012, με τις επιλογές της τρόικαςκαι των μνημονίων, τις οποίες υπηρετεί οτρικομματικός συνεταιρισμός ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ, θα είναι πολύ χειρότερο από το 2011 και ίσως αποδειχθεί μοιραίος χρόνος για τον τόπο.
Αυτό που εναγώνια αναζητούν σύσσωμοι σχεδόν οι πολίτες, άνδρες και γυναίκες, νέοι και νέες, είναι να «πιαστούν» από κάπου. Αναζητούν την ελπίδα!

Μεσόγειος, η κοιτίδα στην εποχή της αγανάκτησης


Πηγή: FT (via euro2day)


Εχουν περάσει πολλοί αιώνες από τότε που η Μεσόγειος Θάλασσα ήταν η κοιτίδα του πολιτισμού. Όμως το 2011 η λεκάνη της Μεσογείου επέστρεψε στο επίκεντρο -όχι μόνο των τουριστικών προορισμών- αλλά και των παγκόσμιων υποθέσεων. Ήταν η χρονιά της παγκόσμιας αγανάκτησης, από το κίνημα Occupy Wall Street μέχρι τις εκλογικές διαδηλώσεις στην Μόσχα και τις αντιδράσεις σε επαρχίες της Κίνας. Και τον τόνο του 2011 έδωσαν οι λαϊκές διαδηλώσεις στις δύο όχθες της Μεσογείου: Στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο και την πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. 

Οι επαναστάσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία στις αρχές του έτους προκάλεσαν την «Αραβική Άνοιξη» έναν πολιτικό σεισμό του οποίου οι δονήσεις έφτασαν μέχρι την Μόσχα και το Πεκίνο. Στην άλλη όχθη της Mare Nostrum, η ευρωπαϊκή κρίση χρεών μεταδόθηκε από την Ελλάδα στην Πορτογαλία και στην συνέχεια στην Ιταλία και την Ισπανία. Μέχρι το τέλος του έτους, η μοίρα της παγκόσμιας οικονομίας έμοιαζε να κρέμεται από την δυνατότητα της νοτίου Ευρώπης να εξυπηρετήσει τα χρέη της. 

Η Τραγωδία του ευρώ και πως έφτασε η Ελλάδα ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία - Τα τρία σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας και του ευρώ



ΠΗΓΗ: bankingnews.gr
Το χρονικό της ανόδου και της πτώσης του ευρώ ακτινογραφεί ο  καθηγητής οικονομικών Philipp Bagus, του πανεπιστημίου Universidad Rey Juan Carlos της Μαδρίτης στο νέο του βιβλίο “Η Τραγωδία του Ευρώ” (The tragedy of the Euro), στο οποίο και ξηγεί τους λόγους της βραδείας κατάρρευσης της ευρωζώνης αλλά και της πιθανής διάλυσης της Ε.Ε. όπως την γνωρίσαμε μέχρι τώρα. Ο συγγραφέας είναι της άποψης ότι η  διάσωση της Ελλάδας τελικά μπορεί να μην ήταν οικονομικά βιώσιμη, αναλύοντας το δρόμο τον οποίο ακολούθησαν οι ηγέτες φτάνοντας ως εδώ.
Η περίπτωση της Ελλάδας

Οι δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα της τραγωδίας του ευρώ και των κινήτρων της. Όταν η Ελλάδα εισήλθε στην ΟΝΕ, τρεις παράγοντες συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν τα υπερβολικά ελλείμματα. Πρώτον, η Ελλάδα έγινε δεκτή με πολύ υψηλή συναλλαγματική ισοτιμία. Με αυτή την ισοτιμία και τους μισθούς που επικρατούσαν, πολλοί εργαζόμενοι ήταν μη ανταγωνιστικοί σε σύγκριση με τους υψηλά κεφαλαιοποιημένους εργαζόμενους των βορείων χωρών. Για να αμβλυνθεί αυτό το πρόβλημα, οι εναλλακτικές ήταν (1) μείωση των μισθώνγια την αύξηση της παραγωγικότητας, (2) αύξηση των κυβερνητικών δαπανών για την επιδότηση της ανεργίας (με επιδόματα ανεργίας ή πρόωρη συνταξιοδότηση) ή(3) πρόσληψη των μη ανταγωνιστικών εργατών απευθείας ως δημόσιους υπάλληλους.