Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

The Euro Zone's Deadly Domino Effect



πηγή: spiegel
walter munchau

Remember Henry Kissinger's domino theory? The former US secretary of state feared that the neighbors of a state that was under the control of the Soviet Union would also fall into Moscow's sphere of influence. Today, the theory that used to be applied to communism can be seen on the bond markets of Europe. The sovereign bonds of more and more euro-zone countries are coming under attack. Soon, one country after another might topple.
The reason for this desperate situation is the catastrophic crisis management in Europe. The German statesman Otto von Bismarck once said that only fools learned from their own mistakes -- he preferred to learn from the mistakes of others. At the moment, no politician or adviser in Europe has bothered to learn the lessons of the Argentine or Asian debt crises. Indeed, in Europe, they aren't even learning from their own mistakes.

Φουντώνει η οργανωμένη συλλογική αντίσταση στο χαράτσι της ΔΕΗ: Λαϊκές Επιτροπές, ομάδες περιφρούρησης στις γειτονιές, επανασυνδέσεις ρεύματος, κ.α.

Πρακτικά μέτρα για την προστασία της λαϊκής οικογένειας παίρνουν οι Λαϊκές Επιτροπές κάνοντας πράξη την οργανωμένη λαϊκή αλληλεγγύη

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Μετατρέπουν την οργή σε λαϊκή οργάνωση και δράση

Με πολύμορφη δραστηριότητα σε λαϊκές συνοικίες και εργατογειτονιές της χώρας αναδεικνύουν τη δύναμη της οργανωμένης δράσης ενάντια στην αντιλαϊκή επέλαση

Με μπούσουλα το σύνθημα: «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και με μπροστάρηδες τα ταξικά συνδικάτα του ΠΑΜΕ και τις αγωνιστικές δυνάμεις που εκφράζονται στους αυτοαπασχολούμενους μέσα από την ΠΑΣΕΒΕ, στους φτωχούς αγρότες με την ΠΑΣΥ, στις γυναίκες με τους συλλόγους της ΟΓΕ, στους νεολαίους με το ΜΑΣ, τις αγωνιστικές αντιμονοπωλιακές συσπειρώσεις, συγκροτούνται η μία μετά την άλλη Λαϊκές Επιτροπές σε κάθε εργατογειτονιά, σε κάθε συνοικία της χώρας. Στόχος των Επιτροπών είναι η οργή και η αγανάκτηση των εργατικών, λαϊκών οικογενειών για τα άγρια μέτρα και συνολικά τη βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική που τις έχει γονατίσει για να θωρακίσει τα κέρδη των μονοπωλίων, να μετατραπεί σε ανάπτυξη της ταξικής αλληλεγγύης, σε αγωνιστική οργάνωση τόσο στα σωματεία, όσο και στον τόπο κατοικίας, με όρους σύγκρουσης και ανατροπής αυτής της πολιτικής. 

HEART, NOT SHOES: Ανήλικοι μετανάστες ‘δίχως παπούτσια’ γράφουν ζωηρά κείμενα για...

 
ΠΗΓΗ: TEDxATHENS
Δειτε για το διαγωνισμο στο TEDXATHENSCHALLHGE. Και ψηφίστε για την πρωτοβουλία της Εύης Λαμπροπούλου. Όχι για την ίδια. Αλλά για τον σκοπό!
 
HEART, NOT SHOES: Ανήλικοι μετανάστες ‘δίχως παπούτσια’ γράφουν ζωηρά κείμενα για τις λάθος προσδοκίες, την αϋπνία, τη ζωή αλλού, τον έρωτα και τις τηγανητές πατάτες στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής
 
ΟΝΟΜΑ: 
EYH
ΑΝΕΒΑΣΤΕ ΥΛΙΚΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ);: 
 
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ; (Μέχρι 100 λέξεις): 
Να συνεχιστεί το Εργαστήρι και να εκδοθεί βιβλίο που θα λειτουργήσει παραδειγματικά για άλλους. Πολλοί μιλάνε για μετανάστες: εδώ ακούγεται η δική τους φωνή.
Πώς ωφελεί το γράψιμο τους ξυπόλητους; Γράφοντας, οι έφηβοι κατανοούν τον δυτικό κόσμο και τον εαυτό τους. Αποκτούν αυτοεκτίμηση και (διεθνή) αίσθηση ταυτότητας. Η λογοτεχνία σώζει: θεραπεύει τραύματα∙ μορφώνει∙ηρεμεί. Παπούτσια βρίσκουν εύκολα. Αυτό που χρειάζονται είναι να ελπίσουν σε κάτι∙ να δείξουν ότι δεν είναι επικίνδυνοι, ακαλλιέργητοι βάρβαροι. Να γράψουν στην απομακρυσμένη μητέρα τους∙ και στον κόσμο. Και ο κόσμος χρειάζεται να τους διαβάσει. Να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα. Να δει την ομοιότητα. Και να τους αγαπήσει.

Πώς "έδεσαν" την Ελλάδα - Μέχρι το 2010 όλο το χρέος ήταν σε ... δραχμές!


Πηγή: defence.net (via Listonplace)

Ένα τεράστιο εθνικό σκάνδαλο σε σχέση με το εθνικό χρέος, ένα πραγματικό έγκλημα αποκαλύπτεται τώρα ότι συντελέστηκε με την πρώτη σύμβαση του Μαϊου του 2010 και τείνει να ολοκληρωθεί τώρα με την δανειακή σύμβαση που έχουν συμφωνήσει να την υπογράψουν όλα τα κόμματα πλην ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ: Η μετατροπή του είδους του νομίσματος αποπληρωμής του χρέους, από "εθνικό νόμισμα", αόριστα, σε... ευρώ! 
Κάτι που έγινε σαφές όταν μιλώντας στην Βουλή ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος για τα πιθανά αποτελέσματα της εξόδου της  Ελλάδας από το ευρώ, είπε την φράση «Και το δημόσιο χρέος  θα είναι εκπεφρασμένο σε ευρώ’’ δηλαδή ότι εάν βγούμε από το ευρώ στα αρνητικά της όλης υπόθεσης θα πρέπει να προστεθεί και το ότι ενώ θα έχουμε π.χ. δραχμές ως εθνικό νόμισμα, θα πρέπει να πληρώνουμε σε ευρώ!
Σε καμία δανειακή σύμβαση όμως μέχρι τον Μάιο του 2010 δεν υπήρχε αυτός ο όρος. Μέχρι τότε, όλες οι δανειακές συμβάσεις που είχε συνάψει το ελληνικό δημόσιο για το σύνολο του ποσού των 300 δισ. ευρώ ανέφεραν ότι θα αποπληρωθούν βάσει του ελληνικού δικαίου και με… εθνικό νόμισμα. Που όταν είχαν συναφθεί ήταν σε δραχμές και εν συνεχεία σε ευρώ.

Ευρώπη: ώρα μηδέν


Η ανατροπή δημοκρατικά εκλεγμένων πρωθυπουργών σε Ελλάδα και Ιταλία, με πρωτοβουλία από Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι, προκάλεσε μελαγχολική διαπίστωση ότι οι δημοκρατίες δεν βρίσκονται στο ύψος των προβλημάτων της εποχής μας, ότι απαιτούνται γι' αυτό «άτεγκτοι τεχνοκράτες», που δεν λογοδοτούν σε κανένα.
Ωστόσο, με αυτή τη συλλογιστική, το αρχικό πρόβλημα αντί να επιλύεται ή να παρακάμπτεται, αποβαίνει ακόμη περισσότερο δυσεπίλυτο και εκρηκτικό. Ενα αρχικό δημοσιονομικό ζήτημα μεταδίδεται με ατυχείς χειρισμούς σε ολόκληρη την οικονομία, στη συνέχεια υπονομεύει τα θεμέλια της πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης, με καταλυτική μεταδοτικότητα στο σύνολο της ευρωζώνης.
Συμβάλλουν σε αυτό οι χρηματαγορές, όμως καθοριστικότερη είναι η ανικανότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και ηγεσιών να διατυπώσουν αποτελεσματική διαχείριση του δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη.

Στον αέρα η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, μπορεί και για καλό…



«Αυτό που με ανησυχεί είναι το χρονικό πλαίσιο, κατά πόσο θα έχουμε τον αναγκαίο χρόνο για την εφαρμογή του σχεδίου αν εμφανιστεί μια επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας». Με αυτά τα λόγια είχε υποδεχθεί ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκουίντο Μαντέγκα, την απόφαση των ηγετών της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου. Ο υπουργός Οικονομικών της λατινοαμερικανικής υπερδύναμης ενδιαφερόταν και ανησυχούσε μάλιστα για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας στον βαθμό που η ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που υποτίθεται ότι θα δημιουργούσε τα αναγκαία αναχώματα για την εξάπλωση της κρίσης περνούσε από την Μπραζίλια, την Μόσχα, το Δελχί και το Πεκίνο, σύμφωνα με το …ευφυές σχέδιο του Βερολίνου.

Eπικίνδυνα «παιχνίδια» με την 6η δόση



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκταμίευση της έκτης δόσης, καθώς φαίνεται πως στο παρασκήνιο παίζονται πολλά. Το εάν οι πολιτικοί αρχηγοί υπογράψουν την επιστολή ή τέλος πάντων τις επιστολές που ζητούν Ευρωπαϊκή Ενωση και ΔΝΤ, μάλλον είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.  
Η ουσία βρίσκεται αλλού και αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα όσο περνούν οι ημέρες. Το μόνο σίγουρο είναι πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνει απροθυμία να συζητήσει το θέμα της έκτης δόσης εντός του τρέχοντος μήνα. Αυτό που επιδιώκει είναι να μην υπάρξει καμία συζήτηση μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Σημειώνεται πως προϋπόθεση για να εκταμιευθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στην έκτη δόση του μηχανισμού στήριξης ύψους 2,2 δισ. ευρώ είναι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να αποφανθεί πως το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας μπορεί να συνεχισθεί απρόσκοπτα το επόμενο έτος. Αυτό ακριβώς προβλέπει το καταστατικό το οποίο μπορεί να επικαλεστεί το Ταμείο και να «φρενάρει» τη δόση.

βαστίλη 2011...


Πηγή: Ελευθεροτυπία
του Στάθη

Ο καπιταλισμός συνέδεσε τον εαυτόν του με την αστική δημοκρατία, όμως και με τη φασιστική εκτροπή, όμως και με τις ολιγαρχικές τυραννίδες κακή ώρα σαν και τώρα. ......................................... Τώρα η Ευρώπη βλέπει τη Γερμανία «να επανεξοπλίζεται»! Ω, είναι νωρίς ακόμα για τη μεγάλη φρίκη! Αυτοί που σχεδιάζουν την ελεύθερη οικονομία θα μας οδηγήσουν στο κρύο των σπιτιών με τη σβηστή εστία, θα μας οδηγήσουν, ήδη μας οδηγούν απαλά-απαλά αλλά ασφαλώς εκεί που πια δεν θα έχει σημασία ούτε η προσευχή, ούτε η προκήρυξη...
Ενα πακέτο «Ασσος» άφιλτρος σε τροχιά πάνω απ' το κιγκλίδωμα. Νύχτα Νοέμβρη
τότε. Το κρύο θαρρώ δεν ήταν ακόμα τσουχτερό, ή ήταν; Τα τρομαγμένα μάτια του στρατιώτη
με το όπλο άτονο και χωρίς σφαίρες -νομίζω- στη θαλάμη, δίπλα του ο μπάτσος με το καδρόνι· ήθελε να χτυπήσει περισσότερο τον στρατιώτη παρά εμένα.

Σε ένα πλανητικό σύστημα πρωταρχική σημασία έχει τί κάνει ο ήλιος, όχι οι δορυφόροι



του Π. Παναγιώτου
Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα τις κρίσης οι δηλώσεις Μέρκελ, Σαρκοζί ως προς την αντιμετώπιση της είναι εκ διαμέτρου αντίθετες καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος επιζητεί, πλέον, την άμεση συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ενίσχυση του EFSF έχοντας κατανοήσει πως οτιδήποτε άλλο δε θα πετύχει ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος αρνείται κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο αφήνοντας την ευρωζώνη να απειλείται με κατάρρευση.
Ο Νικολά Σαρκοζί αντιμετωπίζει την πίεση των αγορών στην πόρτα της Γαλλίας και τον άμεσο κίνδυνο η χώρα του να εκτροχιαστεί δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά καθώς τα σπρεντ των γαλλικών έναντι των γερμανικών ομολόγων έχουν εκτοξευτεί σε ευρωπαϊκό ιστορικό υψηλό επίπεδο κάτι που σημαίνει πως η ευρωζώνη αυτή τη στιγμή παρουσιάζει χρηματοπιστωτική και νομισματική απόκλιση στην 'καρδιά της', με τις αγορές να δείχνουν πως όπως είναι σήμερα δομημένη δεν ταιριάζει ούτε στην Γαλλία.

Ευρώ, δολάριο και Ελλάδα



Του Δημήτρη Μυ
Κοιτώντας έξω και τον τυφώνα που απειλεί χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, αντιλαμβάνεται κανείς πως η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι το κουβαδάκι με το οποίο ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. - ΛΑΟΣ επιχειρούν να διασώσουν το μισoβουλιαγμένο πολιτικό σύστημα. Το ναυάγιο δενοφείλεται – όπως εύκολα και βολικά προβάλλεται – στην ανικανότητα, την αδυναμία των κομμάτων εξουσίας και των αναχρονιστικών δομών του ελληνικού κράτους.
Όλα αυτά ισχύουν. Ωστόσο το ελληνικό καρυδότσουφλο που υποτίθεται ότι θα διασώσουν ο Παπαδήμος και το εθνοσωτήριο άγημα του ΛΑΟΣ πάει άπατο εξ αιτίας του «κατασκευαστικού λάθους» που συνοδεύει την ευρωζώνη και το ευρώ από την πρώτη μέρα της ύπαρξής τους.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός περί των οικονομικών πολιτικών για να κατανοήσει ότι στον πυρήνα της αξίας κάθε νομίσματος βρίσκεται το πολιτικό βάρος της αρχής η οποία το εκδίδει. Για να μην πολυλογούμε, ανάμεσα στο επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν περιλαμβάνεται η πολιτική ολοκλήρωση.