Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Πώς βλέπει ο ΓΑΠ τον ΓΑΠ

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
του Θ. Καρτερού

Έχει ενδιαφέρον, πολιτικό και ψυχολογικό, ο τρόπος που ο Γιώργος Παπανδρέου κατανοεί τον εαυτό του και όσα συμβαίνουν γύρω του. Γιατί, σε ένα σύστημα στο οποίο πάρα πολλά εξαρτώνται από τον πρωθυπουργό, ο τρόπος που αυτός σκέφτεται και συλλαμβάνει την πραγματικότητα επηρεάζει τους πάντες και τα πάντα. Τι προκύπτει λοιπόν από την αυτοπροσωπογραφία που μας παρουσίασε στη ΔΕΘ;

Πρώτον, ο ΓΑΠ αντιλαμβάνεται τον ΓΑΠ ως ανυποχώρητο μαχητή. Μ’ έχετε δει να φυγομαχώ ποτέ; αναρωτήθηκε, για να προσθέσει ότι δεν θα δειλιάσω να αντιμετωπίσω τα δύσκολα, εκεί έχω ταχθεί κι εκεί θα μείνω.
Δεύτερον, ο ΓΑΠ αντιλαμβάνεται τον ΓΑΠ ως ιστορικά μοναδικό μεταρρυθμιστή, σχεδόν επαναστάτη. Τα ψέματα τελείωσαν, το μεγάλο έργο για την αναμόρφωση της Ελλάδας έχει ξεκινήσει, η επανάσταση του αυτονόητου έχει αρχίσει, καταφέραμε το ακατόρθωτο!
Τρίτον, ο ΓΑΠ αντιλαμβάνεται τον ΓΑΠ ως έξοχο πατριώτη, που δίνει μια μεγάλη μάχη για την Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με όλες τις κακές πρακτικές και αντιλήψεις για να πάει η χώρα μπροστά.... για το πατριωτικό συμφέρον.

Τα Βurberry της οργής


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ


του Αντώνη Καρακούση



Η σύγχυση δεν έλειψε ποτέ απ΄ τη χώρα μας. Στη δημόσια σφαίρα περίσσευε πάντα. 

Οσοι εκφέρουν δημόσιο λόγο διακρίνονται από μια διαρκή ταλάντευση, αντίστοιχη του εκκρεμούς. 

Για να μη μιλήσουμε για τη δημοσιογραφία, και ιδιαίτερα για την τηλεοπτική, η οποία κατά περίπτωση ομιλεί και τοποθετείται. 
Τελευταίως οι αστέρες της ΤVδιάττοντες και μη- είναι αλαφιασμένοι. 

Αλλοτε υπερασπίζονται μετά πάθους την καταστολή και είναι έτοιμοι να ενδυθούν την αστυνομική στολή προκειμένου να προστατεύσουν τη γαλήνη και την τάξη και την επομένη είναι ικανοί να τα σπάσουν οι ίδιοι, ωθούμενοι απλώς από το άγχος της τηλεθέασης. 

Ειδικά στο θέμα της κρίσης η στάση τους δεν περιγράφεται. 


Η ομοιοπαθητική της διαφθοράς



Πηγή: ΠΟΝΤΙΚΙ
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Χαράς ευαγγέλια για κυβέρνηση και ΜΜΕ! Μετά το κολοσσιαίο θέμα του «ιπτάμενου παπουτσιού» και τα τηλεοπτικά δικαστήρια που στήθηκαν στο άψε - σβήσε, λίγο πριν βρομίσει το πτώμα και δεν το αντέχουν ούτε τα δελτία ειδήσεων, άνοιξε πάλι το θέμα των φορτηγατζήδων. Επιτέλους!
● Άλλη μια κοινωνική ομάδα – ανεξαρτήτως του βαθμού δικαίου ή αδίκου, το οποίο άλλωστε κανείς δεν θα ψάξει – αποκομμένη από τις υπόλοιπες θα συγκεντρώσει την μήνιν και τα διασταυρούμενα πυρά παραδομένη στη χλεύη της κοινωνίας.
● Άλλη μια «επικοινωνιακή» νίκη θα προστεθεί στον τιτάνιο κυβερνητικό αγώνα κατά της διαφθοράς, της οπισθοδρόμησης, των συντεχνιών.
● Άλλη μία ευκαιρία ενεργοποίησης του «κοινωνικού αυτοματισμού»: ολόκληρη η κοινωνία εναντίον κάθε μέρους της το οποίο αποκόπτεται και δίνεται βορά στον πολιτικό και «ενημερωτικό» κανιβαλισμό.
Φυσικά κανείς δεν πρόκειται να συζητήσει το είδος της επιχειρούμενης αλλαγής:

Fast track στην απασχόληση






πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Tης Χριστινας Κοψινη

Από τον Ιούνιο προσπαθεί ο ΟΑΕΔ να τονώσει, κάπως, την αγορά εργασίας με προγράμματα που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τα σχέδια είναι έτοιμα. Οι περιοχές παρεμβάσεων εντοπισμένες. Οι πελατειακές δράσεις, του ένδοξου παρελθόντος του ΟΑΕΔ, σχετικά περιορισμένες. Αλλά τα προγράμματα για τη διάσωση θέσεων εργασίας δεν προχωράνε. Εχουν κολλήσει στην οριστικοποίηση των υπουργικών αποφάσεων και στη συνεννόηση των οικονομικών υπουργείων με το Εργασίας, που επί 4 μήνες είναι σε μια διαρκή διαδικασία συνεννόησης...

Ο ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ: Β! ΜΕΡΟΣ


Συνέχεια....

Πηγή: Sofokleous10
του Β. Βιλιάρδου
Η πρόταση του οικονομολόγου φαίνεται εν πρώτοις ενδιαφέρουσα (αν και με «σφάλμα», αφού θα έπρεπε να εξαιρέσει εκείνα τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία είναι επιβαρυμένα με δάνεια – τουλάχιστον κατά το ύψος των δανείων), επειδή η εξόφληση του χρέους θα ελάφρυνε τον προϋπολογισμό κατά τα 60 δις € των ετησίων τόκων, με αποτέλεσμα να μειωθούν τόσο οι φόροι, όσο και οι κρατήσεις. Βέβαια, θεωρείται μάλλον «σοσιαλιστική» και μη συμβατή με τις καπιταλιστικές αρχές - αφού «επιτίθεται» αναμφίβολα στο καθεστώς της ιδιοκτησίας, τη βασική αρχή δηλαδή της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς.

Ο ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ: Α! ΜΕΡΟΣ



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
του Β. Βιλιάρδου
Οι κίνδυνοι κοινωνικών αναταραχών, η πιστωτική παγίδα, οι μέθοδοι αποφυγής της, ο «δύσδρομος» που βαδίζει η Ελλάδα, οι δυνατότητες αντιμετώπισης της υπερχρέωσης, ο περιορισμός και η εξόφληση του δημοσίου μας χρέους

“Αν και το κράτος μας έχει εισπράξει ενδιάμεσα (μετά την «εισβολή» του ΔΝΤ) περί τα 30 δις $ από ιδιωτικοποιήσεις, έχουμε σήμερα το υψηλότερο δημόσιο χρέος από την ίδρυση της Δημοκρατίας…...Είμαστε εναντίον του «αχαλίνωτου» καπιταλισμού. Ποιος κερδίζει από τη σημερινή ανάπτυξη της χώρας μας; Οι εισοδηματικές ανισορροπίες στην Τουρκία είναι πλέον τεράστιες. Ταυτόχρονα, παρά την ανάπτυξη του ΑΕΠ μας, η απασχόληση παραμένει υποτονική. Αυτό το φαινόμενο μου ήταν καινούργιο μέχρι σήμερα: η οικονομία αναπτύσσεται, παράλληλα με την αύξηση της ανεργίας” (K.Kilicdaroglu, πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης CHP).  

Η συνέχεια στην πηγή...

Κ. Λαπαβίτσας: Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΘΕΤΗΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΤΥΠΟΥ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 

Την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου στις 7.00 το απόγευμα, ο Κώστας Λαπαβίτσας (καθηγητής Οικονομικών στο Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου), θα παρουσιάσει στην αίθουσα του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ευριπίδου 14) το νέο κείμενο εργασίας του RMF, με τίτλο: 

Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ  ΚΑΙ ΑΘΕΤΗΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ 

Συμμετέχουν: Γιώργος Μανιάτης, Γιάννης Τόλιος, Λεωνίδας Βατικιώτης
Διοργανωτές: Research on Money and Finance, Βήμα διαλόγου για την κοινή δράση της Αριστεράς, Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών και Διανοουμένων ενάντια στο ΔΝΤ 

      Η εκδήλωση – συνέντευξη Τύπου θα μεταδοθεί ζωντανά από τις ακόλουθες ιστοσελίδες και μπλογκ:
       Το  κείμενο εργασίας του Research on Money and Finance είναι αναρτημένο στην διεύθυνση: http://www.researchonmoneyandfinance.org/


Περίληψη

Οι αιτίες του χρέους των χωρών της περιφέρειας:
Συμμετοχή στην ΟΝΕ και ελλείμματα του ιδιωτικού τομέα
  1. Η αναταραχή στην Ευρωζώνη οφείλεται στην παγκόσμια κρίση χρηματιστικοποίησης η οποία ξέσπασε το 2007. Αλλά οφείλεται επίσης και στον στρεβλό χαρακτήρα της ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). Η συστηματική πίεση επί της εργασίας έχει εντείνει τις διαφορές στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης, διαχωρίζοντας την Ευρωζώνη σε κέντρο και περιφέρεια.