Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Εννέα κινδύνους εντοπίζει τώρα το ΔΝΤ







 Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες και υπογράφεται από τον Πολ Τόμσεν επισημαίνεται η ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την ανταγωνιστικότητα

Πηγή: Καθημερινή
12-5-2010

Του Σωτηρη Nικα

Μία σειρά από κινδύνους, εννέα στο σύνολό τους, κατά την εφαρμογή του τριετούς οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, εντοπίζει σε σχετική του έκθεση το ΔΝΤ, που δημοσιοποιήθηκε χθες. Σε αυτήν, που υπογράφεται και από τον κ. Πόλ Τόσμεν (επικεφαλής του κλιμακίου που είχε έρθει στην Ελλάδα για τις διαπραγματεύσεις ενόψει της συμφωνίας για την οικονομική βοήθεια), αναφέρεται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που αναμένεται να συντελεστεί είναι «εντυπωσιακή», ότι τα μέτρα που θα ληφθούν είναι «κοινωνικά επώδυνα» και ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 1 με 2 χρόνια για να εγκαταστήσει και πάλι κλίμα εμπιστοσύνης στις αγορές, έτσι ώστε να ξαναδανειστεί μόνη της.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι θα πρέπει να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα αυξήσουν την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας και κατ' επέκταση και την ανταγωνιστικότητά της. Για τον ιδιωτικό τομέα, αν και σημειώνεται πως δεν κόπηκαν ο 13ος και ο 14ος μισθός, γιατί θα υλοποιηθούν άλλες μεταρρυθμίσεις προς την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τονίζεται ότι το ΔΝΤ κρίνει ως απαραίτητη προϋπόθεση και τη μείωση του εργατικού κόστους προς την κατεύθυνση αυτή.

Το ΔΝΤ προχωρεί και σε σειρά προβλέψεων για την εξέλιξη των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας την προσεχή 10ετία. 

Ένταλμα Σύλληψης για Τραπεζίτη στην Ισλανδία


11. May 2010 - 19:19Jóna Ann Pétursdóttir

Former Chairman of Kaupthing Bank wanted by Interpol

Sigurdur Einarsson former Chairman of Kaupthing Bank wanted by Interpol.
Sigurdur Einarsson former Chairman of Kaupthing Bank wanted by Interpol.
Sigurdur Einarsson former Chairman of the Board of Directors of Kaupthing Bank is wanted by Interpol RUV reports.  The Special Prosecutor requested last Friday that Sigurdur come to Iceland for questioning but Sigurdur has heeded the request.  In discussions with the Special Prosecutor Sigurdur has said that he is willing to come to Iceland on the condition that he is not arrested upon his arrival.   The Special Prosecutor has not been willing to discuss any conditions as Pressan has already reported.  

"Έφοδος" στη βουλή από διαδηλωτές στην Ιρλανδία


(προσέξτε την ελληνική σημαία πίσω δεξιά)

Πηγή: ciaoant1


Όπως μαθαίνουμε από την ιρλανδική εφημερίδα "Belfast Telegraph", έγινε πορεία εναντίον της κλοπής πολλών δισεκατομμύριων ευρώ από τις τράπεζες, που τα άρπαξαν (με τη βοήθεια της κυβέρνησης βέβαια) από τα κρατικά ταμεία (τα λεγόμενα "πακέτα σωτηρίας").


Κατά τη διάρκεια μάλιστα αυτής της πορείας, και αυτό είναι που παρουσιάζει ενδιαφέρον, μιας και δείχνει αυξημένη διάθεση του λαού να παλέψει, ο κόσμος έκανε "έφοδο" στο κοινοβούλιο (η Belfast Telegraph άλλωστε έχει τίτλο στο άρθρο της "Banks protesters storm Irish parliament"), συγκρούστηκε με την αστυνομία που αυτός είναι ο ρόλος της [γι' αυτό πληρώνονται από το κράτος, για να το προστατεύουν ώστε να κλέβει όσο το δυνατόν ανενόχλητο].




Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ
















Καραγκιοζοπαίχτης:
Γρηγόρης Ψαριανός









Σκηνικό: Θέατρο Σκιών. Αριστερά, η καλύβα του Καραγκιόζη, δεξιά το σαράι .



Ακούγονται κουδούνια και η γνωστή μουσική του Καραγκιόζη, ταν-ταν, ταν- ταν, ταν-ταν,  ταραραμ…
Εμφανίζεται ο ντελάλης του Πασά κρατώντας φιρμάνι και χωνί στο στόμα:

ΝΤΕΛΑΛΗΣ:
-          Ακούσατε, ακούσατε, ο πολυχρονεμένος μας βεζύρης, στο ερώτημα πόσοι είναι οι υψηλόμισθοι που εμφανίζονται με πάνω από 100.000 γρόσια ετήσιο εισόδημα για να φορολογηθούν δίκαια και να συμβάλλουν στη σωτηρία της αγαπημένης μας πατρίδας και του πασά, σας ανακοινώνει ότι είναι επί συνόλου 11.000,000 γκιαούρηδων μόνο 48.591 και…..

ΚΟΛΛΗΤΗΡΙ:
-          Αίσχος, αίσχος, πού είναι οι μεγαλοδικηγόροι; Πού είναι οι μεγαλογιατροί; Πού είναι οι μεγαλοεργολάβοι, οι τραπεζίτες, οι εφοριακοί, οι δικαστικοί, οι…;

ΚΟΠΡΙΤΗΣ:
-          Και ο Βεληγκέκας και ο Χατζηαβάτης, ο σιορ Διονύσιος, ο Μορφονιός, ο Μπέης, οι Βεζυροπούλες, οι Γενιτσαραίοι στα κανάλια,  πόσα παίρνουν όλοι αυτοί; Θα μας τρελάνετε;

ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗΣ:
-          Σκάστε, σκασμένα, κρατικοί λειτουργοί είμαστε εμείς, δεν είμαστε μισθωτοί!!

Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: Θα έχουμε φαινόμενα αντίστοιχα με εκείνα της Αργεντινής



Πηγή: Εφημερίδα "Δρόμος της Αριστεράς"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Μιχάλη Σιάχο
Μια συζήτηση με εξαιρετικό ενδιαφέρον προέκυψε από τη συνάντησή μας με τον καθηγητή Κοινωνιολογίας Κωνσταντίνο Τσουκαλά. 
Τα θέματα που θέτει ο κ. Τσουκαλάς -αλλά και ο τρόπος που τα θέτει- βοηθούν να ξεκαθαριστούν βασικά προβλήματα που ζητούν απαντήσεις, όπως το να περιγραφεί με σαφήνεια ο δρόμος και οι επιλογές κάθε πολιτικής δύναμης.
Εκφράζοντας μια απαισιοδοξία από την ανάγνωση της κατάστασης και την τυφλή δυναμική που αυτή τροφοδοτεί, θέτοντας τα όρια των δυνατοτήτων μας να παρέμβουμε στο εθνικό επίπεδο, όταν έχουμε προσδεθεί, έστω επιπόλαια και μάλλον χωρίς επιστροφή, κατά τον κ. Τσουκαλά, σε μια παγκοσμιοποιημένη νεοφιλελεύθερη οικονομία, τονίζει με σιγουριά πως έρχονται απρόβλεπτες κοινωνικές εκρήξεις. «Το σύστημα αυτό δεν φτιάχνει έναρθρες μορφές πολιτικής αντίστασης», γι’ αυτό οι αναπόφευκτες αντιδράσεις θα είναι απρόβλεπτες και πιθανόν να οδηγήσουν σε δυσοίωνα αποτελέσματα. Εκφράζεται αρνητικά σε ένα ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη, υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι «με την είσοδό μας στην Ευρωζώνη, μπήκαμε σ’ ένα σύστημα το οποίο δεν διακρίνεται μόνο από δημοκρατικό έλλειμμα, διακρίνεται από την γενική του αδυναμία και άρνηση να λειτουργήσει ως ενιαίο πολιτικό, οικονομικό και ιδεολογικό σύστημα».