Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ιδεολογικός δαλτωνισμός


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/10/2010
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε χθες, και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία, την Έκθεση Ισπανού συντηρητικού βουλευτή, με την οποία εξομοιώνεται η τρομοκρατική δράση με τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό και τα κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Το ιδεολογικό υπόβαθρο της Έκθεσης παραπέμπει στο ακραίο ψυχροπολεμικό ιδεολόγημα για τον "κόκκινο και μαύρο φασισμό" που απειλούν τη δημοκρατία.
Το ιδεολόγημα αυτό, με τη δογματική έπαρση της ρητορικής περί του τέλους της Ιστορίας, φάνηκε να επικρατεί κατά κράτος μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Τότε που το αντιφασιστικό κεκτημένο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου υποχώρησε μπροστά στην ιδεολογική βιαιότητα των φιλελεύθερων νικητών του Ψυχρού Πολέμου.

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕÏΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ



του Μ. Βασιλάκη

Παρά τις κατάρες και τους εξορκισμούς του νεοφιλελευθερισμού από συστημικούς και μη παράγοντες του καθεστώτος ένα γεγονός παραμένει αναμφισβήτητο!
Η πλατφόρμα του ακραία νεοφιλελεύθερου εξωθεσμικού διευθυντηρίου που εκπροσωπεί ο Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του, δυστυχώς εξακολουθεί να του εξασφαλίζει και σήμερα την πολιτική ηγεμονία στην συγκυρία και τις εξελίξεις.
Με δεδομένο και αυτό ούτε η ανάδειξη του σε αρχηγό (Βοναπάρτη) του ΠΑΣΟΚ το 2004 με διαδικασίες που διέλυσαν το ΠΑΣΟΚ σαν πολιτικό κόμμα και οργανισμό, ούτε η αναγόρευση-τοποθέτηση του στη προεδρία της σοσιαλιστικής διεθνούς από το Αμερικανικό δημοκρατικό κόμμα, ούτε η εκβιαστικά αναγκαστική πρωθυπουργοποίησή του, ήταν τυχαία.
Η πολιτική του διαδρομή καθορίστηκε από την χρήση-ανάλωση της πολιτικής κληρονομιάς του ονόματός του με το οποίο ήταν δεμένα δύο δυναμικά πολιτικά ρεύματα της μεταπολεμικής Ελλάδας.(Παπανδρεϊσμός-ΠΑΣΟΚ).
Με αυτή τη πολιτική κληρονομιά εξασφάλιζε στη νέα μεγαλοαστική τάξη του χρηματιστηριακού κεφαλαίου και στους ιδεολογικούς και πολιτικούς του μέντορες ένθεν και ένθεν του ατλαντικού, τον έστω βραχύ αλλά κρίσιμα αναγκαίο χρόνο για την συνάρθρωση των συμφερόντων τους, στο νέο επίπεδο των σκληρών και διαλυτικών ανταγωνισμών που γεννούσε και ανάδειχνε η δομική κρίση της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Παρόλα αυτά το ΜΝΗΜΟΝΙΟ ή διαφορετικά η πλατφόρμα της διεθνούς αρμοστείας στο όνομα του Γ. Παπανδρέου χρειάστηκε μια πολύμηνη επιχείρηση χυδαίας πολιτικής τρομοκρατίας του λαού για να επιβληθεί σαν αναγκαστική δήθεν επιλογή στη χώρα!

Διεθνής Διάσκεψη εναντίον του μνημονίου κυβέρνησης- ΔΝΤ- Ε.Ε. Παρασκευή 15 και Σάββατο 16 Οκτωβρίου στο Πάντειο (αμφιθέατρο Σ. Καράγιωργα)



Διεθνής Διάσκεψη εναντίον του μνημονίου κυβέρνησης- ΔΝΤ- Ε.Ε.
Παρασκευή 15 και Σάββατο 16 Οκτωβρίου στο Πάντειο (αμφιθέατρο Σ. Καράγιωργα)



Με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων αγωνιστών, στελεχών της Αριστεράς, οικονομολόγων, πανεπιστημιακών και πολιτικών διανοητών ξεκινά την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα) η διήμερη διάσκεψη που οργανώνουν το Αριστερό Βήμα  Διαλόγου και Κοινής Δράσης και η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών με τίτλο «Ανατροπή του μνημονίου! Αριστερή εναλλακτική λύση και σοσιαλιστική προοπτική».

Στόχος της διάσκεψης, η συμβολή στην επεξεργασία αριστερής εναλλακτικής λύσης  και στη λαϊκή συσπείρωση για την ανατροπή του μνημονίου και ευρύτερα των πολιτικών κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου έχει ως εξής:

Απεργίες: «νεκρό» το μετρό στο Λονδίνο, «κλειστό» το λιμάνι της Μασσαλίας

Μέρες απεργιών διαμαρτυρίας εναντίον των πολιτικών λιτότητας εξακολουθεί να ζει η Ευρώπη, με το Λονδίνο να παραλύει χθες από 24ωρη απεργία χιλιάδων εργαζομένων στο μετρό και το λιμάνι της Μασαλίας να παραμένει κλειστό εδώ και πάνω από μία εβδομάδα.
Οι εξελίξεις ανησυχούν κυβερνητικούς αξιωματούχους και κύκλους βιομηχάνων εκατέρωθεν της Μάγχης. Στη Βρετανία διατυπώνουν προτάσεις νομοθετικής αλλαγής επί το αυστηρότερον για την υπερψήφιση καθόδου σε απεργία από τα συνδικάτα, ζητώντας όχι σχετική, αλλά παρουσία 40%-50% των μελών των συνδικάτων στη διαδικασία ψηφοφορίας κατά τις γενικές συνελεύσεις. Στη Γαλλία, όπου «τσίμπησαν» ήδη οι τιμές των καυσίμων, εκπρόσωποι της πετρελαιοβιομηχανίας (UFIP) απειλούν με κλείσιμο των διυλιστηρίων στη Μασσαλία, εάν η απεργία διαρκείας των λιμενεργατών παραταθεί για μία ή και δύο εβδομάδες ακόμη, όπως έχουν προειδοποιήσει.

Στο Λονδίνο, πάνω από 10.000 εργαζόμενοι στα γκισέ έκδοσης εισιτηρίων απήργησαν, καθιστώντας αδύνατη την κίνηση των συρμών στο δίκτυο του «Tube». Τα σωματεία εργαζομένων στο υπόγειο αστικό σιδηροδρομικό δίκτυο (RMT και TSSA) απήργησαν διαμαρτυρόμενα για την πρόθεση της εταιρείας τού London Underground να περικόψει κατά 800 τουλάχιστον τις θέσεις εργασίας, ζητώντας από τον Κάμερον να παρέμβει.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (ΣτΕ) "ΑΚΥΡΩΝΕΙ" ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!




πηγή: iskra

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ!
   Ως γνωστόν, προ τριμήνου, μια σειρά συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις (ΑΔΕΔΥ, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ΤΕΕ, ΕΣΗΕΑ, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κλπ) είχαν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με την Συνταγματικότητα του Μνημονίουκαι μέτρων που περιλαμβάνει και εφαρμόζει η Κυβέρνηση.
Η εισήγηση για την προσφυγή των παραπάνω οργανώσεων επί της αντισυνταγματικότητας του μνημονίου επρόκειτο να κατατεθεί την Παρασκευή 8/10/2010.
   Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες αλλά και δημοσιεύματα του τύπου (βλ Πρώτο Θέμα 3/10) η εισήγηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει ως αντισυνταγματικές, τουλάχιστον, τις περικοπές στους μισθούς και συντάξεις αλλά και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.
  

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ




Η χώρα έχει οδηγηθεί σε ένα ασφυκτικό καθεστώς νέας κατοχής. Ο λαός με κομμένη την ανάσα ακούει καθημερινά να ανακοινώνονται όλο και πιο σκληρά, αντικοινωνικά μέτρα που ανατρέπουν τον οικογενειακό και προσωπικό προγραμματισμό, ισοπεδώνουν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών και σπρώχνουν με βίαιο τρόπο τον λαό στη φτώχια, την ανεργία, την εξαθλίωση. Ο εργαζόμενος χάνει μέρα με τη μέρα όλα εκείνα τα εχέγγυα για μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή ζωή,  ενώ ο μικρός και μεσαίος επιχειρηματίας καταστρέφονται.
Η επιβολή του καθεστώτος κατοχής με τη μορφή της κηδεμονίας από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ έρχεται να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να πληρώνει τους Ευρωπαίους και εγχώριους τραπεζίτες, θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο έλεος των αγορών, των πιο αδίστακτων αρπακτικών, των κερδοσκόπων και των τοκογλύφων.
Ποιος είναι ο στόχος αυτού του νέου καθεστώτος κατοχής; Να τεθεί η χώρα σε ιδιότυπη «καραντίνα» για να μην επεκταθεί η αποκαλούμενη «μόλυνση» και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Το κύριο ενδιαφέρον της «τρόικας» δεν είναι η αποκατάσταση της οικονομίας της χώρας αλλά η προστασία των μεγάλων τραπεζών και του ευρώ. Η χώρα και ο λαός της κρίθηκαν αναλώσιμοι προκειμένου να εξευμενίσουν τις αγορές και να επιβιώσει το ευρώ.


Είναι φερέγγυα η Ιρλανδία;



Πηγή: Sofokleous 10

Την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αναγνώρισε το μέγεθος του προβλήματος του τραπεζικού της συστήματος και αυτό πρέπει να της πιστωθεί θετικά. Η απόφασή της για αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης της υπό κρατικό έλεγχο πλέον Anglo Irish Bank, της τράπεζας που βρέθηκε στην καρδιά της κατάρρευσης της ιρλανδικής αγοράς ακινήτων, θα αυξήσει το φετινό δημόσιο έλλειμμα της χώρας ως το 32% του ΑΕΠ.   Η κύρια πηγή ανησυχίας, ωστόσο, δεν έχει να κάνει με το μέγεθος του φετινού ιρλανδικού δημόσιου ελλείμματος, ούτε με το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας οδεύει με ταχείς ρυθμούς προς το 100% του ΑΕΠ. Η κύρια πηγή ανησυχίας έγκειται στο αντίκτυπο που μπορούν να αποκτήσουν για τη φερεγγυότητα της χώρας η κακή πολιτική που εφαρμόζει σήμερα η ιρλανδική κυβέρνηση σε συνδυασμό με το αρνητικό εξωτερικό περιβάλλον.