Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Ο κίνδυνος δέσμευσης του 10% ή 20% των καταθέσεων δεν είναι υπαρκτός σε αυτή την φάση – Αλλά αν η Ελλάδα αποτύχει και δεύτερη φορά οι καταθέτες θα πρέπει να ανησυχούν…



ΠΗΓΗ: bankingnews.gr
του Π. Λεωτσάκου

(upd)Παρά τα σενάρια, τις φήμες, τις εκτιμήσεις, τις απόψεις περί κινδύνου δέσμευσης των καταθέσεων κατά 10% έως 20% ανά λογαριασμό ή καταθέτη δεν έχουν βάση.
Όσοι τα διακινούν περισσότερο μεταφράζουν τον προσωπικό τους φόβο σε κοινωνικό φόβο, περισσότερο εξωτερικεύουν ενδόμυχες ανησυχίες παρά γνωρίζουν σχέδια δέσμευσης καταθέσεων.
Τόσο το τραπεζικό σύστημα όσο και το κράτος – το αναξίοχρεο και αναξιόπιστο κράτος – δεν μελετά να δεσμεύσει καταθέσεις.
Αυτό το αναφέρουμε υπεύθυνα και όχι χάριν εντυπώσεων.
Όμως το ιστορικό προηγούμενο με τα φυσικά πρόσωπα και τα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν και υπέστησαν haircut δημιουργεί ένα προβληματισμό για το μέλλον.
Ωραία ας δεχτούμε ότι τώρα δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για τις καταθέσεις στο μέλλον τι θα συμβεί αν η Ελλάδα εκτροχιαστεί εκ νέου;
Οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι 168 με 169 δις ευρώ.
Οι καταθέσεις αποτελούν των σωρευμένο κοινωνικό πλούτο της χώρας, τις αποταμιεύσεις της κοινωνίας είναι το ιερό κειμήλιο κάθε χώρας.
Όμως δεν θα πρέπει να τρέφονται αυταπάτες, αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, υπάρχει αμφιβολία ότι η Γερμανία θα πιέσει ή υποχρεώσει την Ελλάδα να δεσμεύσει μέρος των καταθέσεων;
Σίγουρα θα το πράξει. 

Ο γκουρού και ο εκτελεστής





Του
Ηλία Ιωακείμογλου
ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ
Ο Τόμσεν και τα «άλλα παιδιά» της Τρόικας (όπως τους αποκαλεί η κ.Τρέμη όταν χάνει τον έλεγχο) δεν χάνουν ευκαιρία να τονίζουν ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι υψηλοί συγκρινόμενοι με την παραγωγικότητα της εργασίας και συνεπώς, πρέπει να δοθεί έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, για να γίνει πιο ευέλικτη. Περιμένουν, λένε, ότι έτσι θα μειωθούν οι τιμές, θα αυξηθούν οι εξαγωγές, άρα η παραγωγή και η απασχόληση. Δεν αποκλείουν, βεβαίως, και τις νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου να μειώσουν απευθείας τους ονομαστικούς μισθούς.
Τα οικονομικά του Τόμσεν συνοψίζονται στα φτωχά ιδεολογήματα που οι μεγαλο-δημοσιογράφοι των καναλιών χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή τρομοκρατικών σεναρίων. Θα ήταν, όμως, άδικο να έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον Τόμσεν που είναι ένας απλός εκτελεστής. Πίσω όμως από τον εκτελεστή βρίσκεται ο γκουρού, ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ. Σε άρθρο του στο iMFdirect στις 19 Μαρτίου 2012, ο πολύ γνωστός καθεστωτικός οικονομολόγος επιχειρηματολογεί υπέρ της «λογικής και του δίκαιου χαρακτήρα του ελληνικού προγράμματος» και επαναλαμβάνει όσα ακούμε από τον Τόμσεν –ίσως με λιγότερο βάρβαρες διατυπώσεις. Στην περίπτωση του Μπλανσάρ, με δεδομένες τις δημοσιεύσεις του στα ακαδημαϊκά περιοδικά, είμαστε αναγκασμένοι να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο κατεβαίνει στο επίπεδο του εκτελεστή και των τηλεοπτικών αστέρων της δημοσιογραφίας.

Υπέρογκα κέρδη από τη «διάσωση» της Ελλάδας


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
 ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ
 Άλλος ένας μύθος γύρω από την κρίση χρέους στην Ελλάδα καταρρίπτεται. Αυτή τη φορά τα σχετικά στοιχεία έρχονται κατ’ ευθείαν από την Γερμανία, και τα αποκαλύπτει ρεπορτάζ της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης.
Η πρώτη ανατροπή εντυπώσεων έρχεται από επίσημα στοιχεία της γερμανικής βουλής. Η φιλολογία περί δεκάδων δισεκατομμυρίων που «πληρώνουν οι γερμανοί φορολογούμενοι» για τη «σπάταλη Ελλάδα», αποδεικνύεται επικοινωνιακός μύθος. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά μόνο 15,2 δισ. ευρώ έχει καταβάλει η γερμανική πλευρά.
Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης, το «αντάλλαγμα» που εισπράττει η Γερμανία –τόσο η οικονομία της όσο και το γερμανικό δημόσιο– είναι πολλαπλάσιο:
• Στον ιδιωτικό τομέα πρώτα απ’ όλα, το όφελος είναι τεράστιο, καθώς η ουσιαστική υποτίμηση του ευρώ ευνοεί τις γερμανικές εξαγωγές. «Αποτέλεσμα αυτής της υποτίμησης είναι η αύξηση των γερμανικών εξαγωγών κατά 50 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ», όπως σημειώνει ο καθηγητής Γκούσταβ Χορν, του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Αναπτυξιακών Ερευνών.