Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Greek Debt Restructuring Looks Inevitable



ΠΗΓΗ: Der Spiegel

By Peter Müller, Christian Reiermann and Christoph Schult

Wolfgang Schäuble hates being disturbed on Saturday afternoons. That's when Germany's finance minister, a huge soccer fan, likes to watch the games of his favorite team, Bayern Munich, on TV.
On Saturday April 2, Schäuble's job obligations spoiled his fun when he was forced to take part in a conference call. Waiting on the line were his colleagues in other important euro-zone countries, including French Finance Minister Christine Lagarde, European Monetary Affairs Commissioner Olli Rehn and Jean-Claude Trichet, president of the European Central Bank (ECB).
The reason for the disturbance was a crisis that had already ruined many of Schäuble's weekends in recent months -- even more so than Bayern's crummy playing this season: Once again, it was about the state of the European monetary union and the issue of how financially troubled member states should be assisted.
After a year full of financial woes, cash shortages and near-bankruptcies, the situation has become anything but reassuring. In fact, in recent weeks, the euro crisis has gotten even worse.

Ο τζόγος υπάρχει στο Μνημόνιο (που δεν διάβασαν, αλλά ψήφισαν)!



πηγη(via Pentanostimi)
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Δυστυχώς προκύπτει για άλλη μία φορά ότι οι βουλευτές που ψήφισαν το Μνημόνιο ΔΕΝ είχαν διαβάσει το κείμενο της δανειακής σύμβασης.  Και αυτή είναι η πιο απλή (και πιο επικίνδυνη) εξήγηση. Αποκαλύπτεται πλέον σε όλο της το μεγαλείο η ανευθυνότητα αυτών που διεκδικούν το βουλευτικό αξίωμα υποτίθεται για να εργάζονται υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Αλλά και η ανευθυνότητα αυτών που τους ψηφίζουν με βάση τις πελατειακές σχέσεις που αναπτύσσουν μαζί τους. 

Ως γνωστόν, από την περασμένη εβδομάδα έχει δημιουργηθεί μέγα θέμα με μια δήθεν «ανταρσία» των βουλευτών που μετέχουν του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Ευθύνης του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργού Οικονομικών για τα τυχερά παιχνίδια.  

Μια πολύ κακή νομισματική πολιτική για το τρίο των ναυαγών της Ευρώπης

ecbΠηγή: Sofokleous 10
Επομένως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πράγματι το εννούσε. Επί έναν ολόκληρο μήνα οι αξιωματούχοι της στοχάζονταν μεγαλόφωνα περί πιέσεων στις τιμές, περί κινδύνων για τη σταθερότητα και περί όλων όσων υποδεικνύουν οι κεντρικοί τραπεζίτες – χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο, καταλαβαίνετε... – όταν θέλουν πράγματι να προειδοποιήσουν τις αγορές ότι θα αυξήσουν τα επιτόκια. Για κάποιο λόγο που χάνεται στην ιστορία αφήνουν πάντα κάποια περιθώρια αμφιβολίας και αποφεύγουν να δεσμευτούν πλήρως σ’ αυτό που έχουν ήδη αποφασίσει. Αλλά τελικά την Πέμπτη  η ΕΚΤ ανακοίνωσε την αύξηση του βασικού της αναχρηματοδοτικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης.

«Μπουρλότο σε όλα»!

 Πηγή: ΕΘΝΟΣ

του Γ. Δελαστίκ

Ισχυρότατο είναι το σοκ που υφίσταται όποιος αποπειραθεί να διαπιστώσει τις πολιτικές διαθέσεις της ευρωπαϊκής και της ελληνικής κοινής γνώμης στη σημερινή συγκυρία, όπως αυτές αποτυπώνονται σε δύο σοβαρές δημοσκοπήσεις.

Πρώτον, στο «Ευρωβαρόμετρο», τη δημοσκόπηση δηλαδή που εδώ και δεκαετίες διεξάγει η ΕΕ δύο φορές τον χρόνο σε όλα τα κράτη - μέλη της και στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Δεύτερον, σε μια μεγάλη δημοσκόπηση που διεξήγαγαν από κοινού σε πέντε μεγάλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, Πολωνία) σοβαρά έντυπα των χωρών αυτών - το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ», η γαλλική «Μοντ», η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», η ισπανική «Ελ Παΐς» και η πολωνική εφημερίδα «Γκαζέτα Βιμπόρτσα».
Τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αναδύεται: το... 93% των Ελλήνων και το 80% των Ευρωπαίων της ΕΕ των «27» δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα της χώρας τους!!! Αυτό αποκαλύπτει το Ευρωβαρόμετρο και επιβεβαιώνει η άλλη δημοσκόπηση, πιο πρόσφατη, με χειρότερα ποσοστά: δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς το 88% των Γερμανών, το 87% των Γάλλων, το 85% των Βρετανών, το 91% των Ισπανών, το 96% των Πολωνών!

Το σχέδιο τριπλής αναδιάρθρωσης χρεών


Πηγή: Banks'News
«Βέτο» ακόμη και σε συζήτηση για αναδιαρθρώσεις χρεών στην ευρωζώνη πρόβαλε ο Ζαν Κλωντ Τρισέ στη συνεδρίαση με τους υπουργούς Οικονομικών το περασμένο Σάββατο. Όμως, στο παρασκήνιο των συζητήσεων ωριμάζει η ιδέα της τριπλής αναδιάρθρωσης χρεών (για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία), αμέσως μόλις βγει οριστικά από την «κόκκινη ζώνη» η Ισπανία, που θα είχε απαγορευτικό κόστος αναδιάρθρωσης του χρέους της, κυρίως για τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.
Οι συζητήσεις στο ευρωπαϊκό κέντρο οικονομικών αποφάσεων την Παρασκευή και το Σάββατο, αμέσως μετά το επίσημο αίτημα και της Πορτογαλίας για βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Οικονομικής Σταθερότητας, έδειξαν ότι είναι πλέον διάχυτη η αμφιβολία των υπουργών Οικονομικών και της ΕΚΤ για τη δυνατότητα να συνεχισθεί δια μακρόν η σημερινή πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, που σχηματικά περιορίζεται στο σχήμα «περισσότερη ρευστότητα (μέσα από τα προγράμματα διάσωσης), περισσότερη λιτότητα», χωρίς να τίθεται επί τάπητος η αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης χρέους για τις τρεις ασθενέστερες οικονομίες της περιφέρειας.

Μοναδιαιο κοστος εργασίας στην Ευρωζώνη

DESCRIPTION

Πηγή: ΝΥ TIMES

του P. Krugman

Euro Divergence (Slightly Wonkish)

Just as a reminder that others have problems: Cezmi Dispinar points me to a post with an excellent chart about the problem of adjustment:

Sorry that it’s in German — but it shows unit labor costs, with 1999=100. The red line is Germany; the black line is France; the green line is the ECB’s 2 percent inflation target; the blue line is southern Europe.
The point is that the introduction of the euro led to a period of low interest rates in southern Europe, triggering an inflationary boom; when the boom ended, they were left uncompetitive with northern Europe. And the ECB is in effect demanding that all the removal of that competitiveness gap take place via deflation in the south, none of it through inflation in Germany.

Η ΝΟΜΟURA ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ



ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
ΑΝΤΙΔΡΑ Ο ΤΡΙΣΕ!
Η ΝΟΜΟURA ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Όλα δείχνουν ότι η υπόθεση μιας κηδεμονευόμενης και μεβαρύτατους όρους αναδιάρθρωσης του χρέους έρχεται όλο και πιο κοντά για την Ελλάδα. Όσο όμως μια τέτοια αναδιάρθρωση έρχεται πιο κοντά, τόσο γίνονται πιο εμφανή τα σύνθετα προβλήματα που τη συνοδεύουν και περίπλοκοι κόμποι που θα πρέπει να επιλυθούν.

Σύμφωνα με όσα γράφει το γερμανικό "Der Spiegel", το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους τηςΕλλάδας έθεσαν ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών κρατών της Ευρωζώνης στον Ζ. Τrichet, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, δε θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2012 και αναρωτήθηκαν μήπως ηαναδιάρθρωση «σε αυτή τη χρονική περίοδο έχει κάποια λογική».

Ωστόσο ο Ζ. Τrichet αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα, τονίζοντας ότι η αναδιάρθρωση θα έπληττε τη διεθνή εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη και θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες, που διαθέτουν μέρους του χρέους.

ΕΕ: Αμηχανία από το ισλανδικό "Δεν Πληρώνω"

 
 
Η Βρετανία και η Ολλανδία απειλούν ότι θα κινηθούν νομικά εναντίον της Ισλανδίας διεκδικώντας τα 4 δισ. ευρώ που χάθηκαν με την κατάρρευση της τράπεζας Icesave, αφού ο λαός της Ισλανδίας για δεύτερη φορά ψήφισε σε δημοψήφισμα όχι στην αποπληρωμή των χρημάτων.

Το αποτέλεσμα είναι πράξη ανυπακοής του εκλογικού σώματος της χώρας, καθώς το 60% ψήφισε ενάντια στη συμφωνία, παρά τις προειδοποιήσεις περί φρένου στην οικονομική ανάκαμψη της Ισλανδίας και για πλήγμα στην προσπάθεια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας κατέστησαν σαφές ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω διαπραγματεύσεων με το Ρέικιαβικ και το θέμα πρέπει να ανατεθεί σε διεθνές δικαστήριο, που θα αποσαφηνίσει ποιος είναι υπεύθυνος για τις ξένες καταθέσεις οι οποίες χάθηκαν όταν ο ισλανδικός τραπεζικός κλάδος κατέρρευσε το 2008.

Η διαμάχη αφορά στα κεφάλαια που είχαν κατατεθεί από Βρετανούς και Ολλανδούς πελάτες της Icesave, θυγατρικής της Landsbanki που έχει χρεοκοπήσει.