Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Μπλόκαρε το... μάνιουαλ



πηγή: ΕΠΟΧΗ (27/2/2011)
Toυ
Α. Π. Θάνου

Το μνημόνιο χρεοκόπησε. Κατανοητό απ’ όλους -γι’ αυτό και γεμίσαμε “αντιστασιακούς” από το κυβερνητικό κόμμα. Οι άλλοι προϋπήρχαν... Ξορκίζουν την πολιτική που ακολουθεί το Μαξίμου, χωρίς ποτέ να την καταδικάζουν. Μετά, όμως, και τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με την Α. Μέρκελ έγινε φανερό ότι το πρόγραμμα δεν “βγαίνει”. [Π. Οικονόμου: “Το περίφημο μνημόνιο πνέει τα λοίσθια, έχει αποθάνει προ πολλού (...) δεν βγαίνουν τα νούμερα και όλο αλλάζουμε”, Μ. Ανδρουλάκης: “Είναι εμφανές ότι υπάρχει απουσία στην κυβέρνηση ενιαίου κέντρου διαχείρισης κρίσης. Η συζήτηση για τα 50 δισ. είναι φαντασιακές καρικατούρες”].
Υψηλόβαθμη «κριτική»
Τον προβληματισμό τους δεν κρύβουν, πλέον, και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που περιμένουν τη Σύνοδο Κορυφής (25 Μαρτίου), αν και “επί του παρόντος”, σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση του ΚΤΕ (Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας ΠαΣοΚ), “δεν έχει φανεί φως. Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά δεν υπάρχει άλλη πολιτική. Η Γερμανία είναι δύσκολη. Αν δεν πετύχουμε θα σερνόμαστε”. Τοποθέτηση που προκάλεσε αντιδράσεις [Β. Παπανδρέου: “Αφήστε τα περί μονόδρομου. Να πείτε την αλήθεια ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα. Για πρώτη φορά δεν σας βλέπω αισιόδοξο και αυτό είναι καλό, διότι αντιμετωπίζετε την πραγματικότητα”, Π. Κουκουλόπουλος: “Να ειπωθεί όλο το έργο, όχι μισό – μισό. Να πούμε όλο το πρόβλημα και όλη τη λύση”]. Οι ίδιοι, πάντως, οι βουλευτές διευκρίνιζαν ότι άσκησαν κριτική όχι κατά του μνημονίου, αλλά στη βάση της αγωνίας τους για την πορεία της οικονομίας...

Εκλογές και στρατηγική «εθνικής συνεννόησης»


Τι θα συνέβαινε αν οι Ελληνες δημόσιοι υπάλληλοι αντιδρούσαν όπως οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, που κατέλαβαν το Κοινοβούλιο (της Πολιτείας) για να διαμαρτυρηθούν κατά του νόμου αυστηρής λιτότητας και κοινωνικών περικοπών που προωθεί η νεοσυντηρητική ρεπουμπλικανική τοπική κυβέρνηση;
Σύσσωμο το πολιτικό-τηλεοπτικό προσωπικό θα τους κατήγγελλε για ανεύθυνο τυχοδιωκτισμό, υποκινούμενη δράση, απόπειρα θεσμικού πραξικοπήματος και υπονόμευση των λειτουργιών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Αμέσως μετά θα ζητούσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι της πρωτοφανούς εκτροπής που δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ



Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση
ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ


Αθήνα, 2 Μαρτίου 2011


ΘΕΜΑ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΙΣ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ

Την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος) στις 12.00 το μεσημέρι θα παρουσιαστεί στους εκπροσώπους του Τύπου η Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου θα δοθούν στη δημοσιότητα οι δεκάδες υπογραφές προσωπικοτήτων που έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί από την Ελλάδα και το εξωτερικό και ζητούν να ανοίξουν επιτέλους τα βιβλία του δημόσιου χρέους και να μάθει ο ελληνικός λαός τι οφείλει και σε ποιόν και υπό ποιούς όρους δανείστηκε. 

Επίσης, θα γίνουν γνωστές οι επόμενες κινήσεις της Πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου κι ειδικότερα ανοιχτή δημόσια εκδήλωση και διεθνές συνέδριο με θέμα το δημόσιο χρέος που ήδη προετοιμάζονται.

Στο πάνελ θα συμμετέχουν: Νάντια Βαλαβάνη (συγγραφέας), Κατρούγκαλος Γιώργος (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου), Κώστας Λαπαβίτσας (καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας), Παναγιώτης Λαφαζάνης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), Παπασπύρος Σπύρος (πρόεδρος ΑΔΕΔΥ), Σοφία Σακοράφα (ανεξάρτητη βουλευτής) και Διονύσης Τσακνής (μουσικοσυνθέτης). Θα συντονίζει ο Λεωνίδας Βατικιώτης.

Aπαγόρευση ελλειμμάτων, σύνταξη στα… 80!

Πηγή: Sofokleous 10
«Ναι σε όλα» είπε η ελληνική κυβέρνηση μετά την παρουσίαση των προτάσεων Ρομπάι-Μπαρόζο για το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη, σε μια ύστατη προσπάθεια να εξασφαλίσει ευνοϊκές ρυθμίσεις για το χρέος στις 25 Μαρτίου. Στο «μενού» των συμβιβαστικών προτάσεων, που είναι τελικά πολύ σκληρότερες από το αρχικά αναμενόμενο, περιλαμβάνεται η υιοθέτηση συνταγματικής ρύθμισης ή νόμου-πλαίσιο, που θα απαγορεύει τα ελλείμματα, αλλά και μέτρα για το ασφαλιστικό, που οδηγούν στην περίπτωση της Ελλάδας σε… πενιχρές συντάξεις στα βαθιά γεράματα!

Παρά το ελληνικό «ναι», όμως, η διαπραγμάτευση που θα ολοκληρωθεί την 25η Μαρτίου, με ενδιάμεσο σταθμό την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 11 του μήνα, κρύβει ακόμη πολλά ακανθώδη σημεία, καθώς δεν είναι λίγες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, που αντιδρούν στα γερμανικά «κελεύσματα» για τα νομοθετημένα «φρένα χρέους», καθώς αποτελούν μια σημαντική εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, οι προτάσεις για ευρωπαϊκή παρέμβαση στο ασφαλιστικό, που σε πολλές χώρες, όπως η Αυστρία, θεωρείται θέμα καθαρά εθνικής πολιτικής, δεν έχουν γίνει δεκτές με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από αρκετές κυβερνήσεις.

Ουραγός στους µισθούς η Ελλάδα

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ (2/3/2011)

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Δεν φταίει το κόστος εργασίας για την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΙΑΣ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Μύθος είναι το υψηλό κόστος εργασίας στην Ελλάδα, συµπεραίνει έκθεση του ΙΝΕΓΣΕΕ που αντιστρατεύεται το βασικό επιχείρηµα της τρόικας ότι φταίνε οι υψηλοί µισθοί για την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας.

Παράλληλα, σύµφωνα µε την έκθεση, σε σύγκριση µε τις άλλες χώρες της Ε.Ε. οι έλληνες εργαζόµενοι έχουν από τις χαµηλότερες αποδοχές, όταν οι επιχειρήσεις στη χώρα µας διατηρούν από τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους µεταξύ των χωρών-µελών της Ε.Ε. Ο επιχειρηµατικός τοµέας – όπως προκύπτει από την έκθεση – δεν θυσίασε την υψηλή κερδοφορία του για να επιτευχθεί η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η οποία αντίθετα επιδεινώθηκε τατελευταία χρόνια κυρίως λόγω της ανατίµησης του ενιαίου νοµίσµατος.

Στα σπήλαια της κοινωνίας

Στην Ελλάδα, ουδέποτε σημειώθηκε εξέγερση με ανατρεπτικά χαρακτηριστικά. Ακόμη και σε φορτισμένες περιόδους, τη λύση έδινε η τιμωρητική κάλπη... Σήμερα, βιώνοντας μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η χώρα βράζει.
 Ο δυσάρεστος αιφνιδιασμός δημιούργησε βαθμηδόν αμηχανία, φόβο, οργή και αγανάκτηση. Και όσο περνάει ο καιρός -με το Μνημόνιο να έχει αποτύχει, με τον πρωθυπουργό να αποκαλύπτεται ψευδόμενος στο μείζον θέμα του ΔΝΤ και την κυβέρνηση να φαντάζει χλωμή και ασυνάρτητη- η κατάσταση προσλαμβάνει εκρηκτικά χαρακτηριστικά. Τουλάχιστον στα σπήλαια της κοινωνίας. Εκεί όπου καθημερινά εκτυλίσσονται προσωπικά δράματα και συλλογικού χαρακτήρα οδυνηρές ανατροπές... Ωστόσο η χώρα δεν βρίσκεται στα πρόθυρα γενικευμένης εξέγερσης: οι συνεχείς και εσχάτως μαζικές κινητοποιήσεις έχουν προδιαγεγραμμένο τέλος. Σχεδόν καμιά κεντρική επιλογή δεν αναχαιτίστηκε, παρά τη διεκδικητική δυναμική που ανέπτυξαν τα συνδικάτα... Επιπλέον, παρατηρείται ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο, όπως σημείωσε προσφάτως η στήλη: τόσο στις πρόσφατες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, όσο και σε κλαδικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν ηττήθηκε, αλλά εξήλθε τροπαιούχο, ανεβάζοντας κατά δέκα μονάδες το ποσοστό του! Και πού; Στις εκλογές της Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών και Εμπόρων... Εξήγηση υπάρχει. 

Κρίση, εξέγερση, στρατηγική


του Παναγιώτη Σωτήρη

Η τρέχουσα καπιταλιστική κρίση έχει δείξει προ πολλού ότι δεν είναι απλώς μια κρίση στη σφαίρα της κυκλοφορίας ή του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά μια δομική καπιταλιστική κρίση, που αφορά όλες τις πλευρές της καπιταλιστικής παραγωγής και αναπαραγωγής. Η έξοδος από αυτή προϋποθέτει τη διατύπωση από τη μεριά των αστών ενός νέου κοινωνικού, οικονομικού και τεχνολογικού παραδείγματος, που ακόμη δεν έχει διατυπωθεί. Αυτό διαμορφώνει το υλικό υπόβαθρο μιας πραγματικής κρίσης στρατηγικής για τις αστικές τάξεις, όσο και εάν αναδιπλώνονται σε έναν παροξυσμό αντιλαϊκών μέτρων και μια «φυγή προς τα εμπρός».

Αυτό αποτυπώνεται στη συνολικότερη κρίση και μετάλλαξη του σχεδίου της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η αρχιτεκτονική της ΟΝΕ και το κοινό νόμισμα μετατρέπεται πια σε ένα μηχανισμό που επιδεινώνει τις κρισιακές τάσεις, παροξύνει το πρόβλημα του χρέους, οδηγεί όχι πια σε αναδιάρθρωση αλλά σε κοινωνική αποδιάρθρωση. Η προτεινόμενη Γερμανογαλλική «Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση», απλώς θα οξύνει ακόμη περισσότερο αυτές τις αντιφάσεις.

Στ.Κουβελάκης: «Η Αριστερά είναι εντελώς απροετοίμαστη»


Πηγή: tvxs
Την πεποίθηση ότι από την ελληνική αριστερά «δεν υπήρχε συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης» που διαμόρφωσε η οικονομική κρίση εκφράζει ο καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο King's College του Λονδίνου, μέλος του Αριστερού Βήματος, Στάθης Κουβελάκης. Παράλληλα, μιλώντας στο tvxs.gr, εκτιμά ότι στην Ελλάδα έχει προχωρήσει η συζήτηση για τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους, χαρακτηρίζει αποσπασματικού χαρακτήρα τις κοινωνικές αντιστάσεις απέναντι στην οικονομική στρατηγική της Γερμανίας, και υπερασπίζεται όχι τη μεταρρύθμιση αλλά τη διάλυση της υφιστάμενης ΕΕ.
ΕΡ: Θεωρητικά θα έλεγε κανείς ότι συνθήκες λιτότητας και απουσίας προοπτικής ενισχύουν την Αριστερά, και κατ’ επέκταση τη θέση της στο πολιτικό σύστημα, με την έννοια των εναλλακτικών της προτάσεων. Σε ποιο βαθμό βλέπετε να συμβαίνει αυτό σήμερα, αφενός σε ελληνικό, αφετέρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.