Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Eurozone crisis: Troika's gunboats will get their way, at a cost


Demonstrators clash with riot police in front of the Greek parliament in Athens
Demonstrators clash with riot police in front of the Greek parliament in Athens. 'There is rising despair, sullen anger and a lot of fear. The mix is combustible,' says Prof Costas Lapavitsas. Photograph: Angelos Tzortzinis/AFP/Getty

The warships have been replaced by spreadsheets. Back in 1850,Greece knew it was in trouble when the Royal Navy arrived at Piraeus. This time, the pressure comes from banks, hedge funds and the team of officials of the International Monetary Fund (IMF), the European Central Bank (ECB) and the EU, who will take up residence at one of the swankier hotels in Athens.
For students of history, what is happening in Greece this week has echoes of the Don Pacifico affair, the classic case of British gunboat diplomacy in the mid-19th century. David Pacifico was a Portuguese Jew who had never set foot in Britain but had British citizenship by virtue of being born in Gibraltar. He became the Portuguese consul in Athens, where his house was burned down by an antisemitic mob. After unsuccessfully appealing to the Greek government for compensation, he asked Britain for help, and his case was taken up, with gusto, by the foreign secretary, Lord Palmerston. A naval squadron was sent to the Aegean, Greek ships were seized and Piraeus, Athens' port, was blockaded. Don Pacifico got his compensation.

Πώς οι Ελληνες έπεσαν στα τούρκικα



ΠΗΓΗ: Καθημερινή 15/1/2012
Tου Nικου Γ. Ξυδακη

Πέρυσι, όταν άρχιζε να φουντώνει η κρίση, σε ένα εστιατόριο της Θεσσαλονίκης έβλεπα τους Ελληνες να τραγουδούν και να χορεύουν λαϊκά. Αρχιζαν με Ρασούλη και κορύφωναν με Στράτο Διονυσίου και Ακη Πάνου. Βαριά τραγούδια, νταλκαδιάρικα, ζεϊμπέκικα προ πάντων. Σκέφτηκα τότε ότι στον δύσκολο καιρό που έρχεται οι Ελληνες θα αναδιπλωθούν προς τα έσω, για καλό και για κακό. Καλό, γιατί η ενδοσκόπηση μπορεί να δώσει καρπούς αυτογνωσίας, να απομακρύνει έναν ορισμένο επιπόλαιο κοσμοπολιτισμό, συνυφασμένο με την εύκολη χλιδή των δανεικών. Κακό, γιατί η εσωστρέφεια μπορεί εύκολα να φουντώσει έναν αμυντικό ναρκισσισμό και μιαν αυταρέσκεια θύματος.
Θυμήθηκα εκείνη την έλλαμψη πρόσφατα, παρακολουθώντας τουρκικά σίριαλ σε δημόσιους χώρους. Είχα αναρωτηθεί στο παρελθόν γιατί έχουν τέτοια επιτυχία τα τουρκικά σίριαλ στο ελληνικό μαζικό κοινό και δεν εύρισκα ικανοποιητική απάντηση. Τώρα τολμώ να κάνω μια υπόθεση, συνοπτικά την εξής: τα λαϊκά στρώματα, αυτά που τρέφονται ψυχαγωγικά με τηλεόραση, αναγνωρίζουν στις χονδροειδείς τυπολογίες των τουρκικών σίριαλ κάτι από τον χαμένο κοινωνικό εαυτό και τις παλαιές βεβαιότητες.

Το «κούρεμα», το PSI, τα ομόλογα και το βρετανικό δίκαιο



ΠΗΓΗ: Καθημερινή (15/1/2012)
Tου Σταυρου Λυγερου

Ηταν εξ αρχής σαφές ότι χωρίς γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους ελπίδα διεξόδου από την κρίση δεν μπορούσε να υπάρξει. Από αυτές τις στήλες το τονίζαμε, αλλά ο Παπανδρέου δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα για κούρεμα, επικαλούμενος το εθνικό συμφέρον! Ενάμιση χρόνο μετά, οι ίδιοι που ξόρκιζαν το κούρεμα το έχουν αναγάγει στην απόλυτη σωτηρία. Ο Παπαδήμος, μάλιστα, το ξόρκιζε μέχρι προ τριμήνου.
Η καθυστέρηση είχε συνέπειες. Στους 20 μήνες από την ψήφιση του Μνημονίου, η μερίδα του λέοντος από το δάνειο των 110 δισ. δόθηκε για να πληρωθούν στο ακέραιο τόκοι και χρεολύσια στους δανειστές, και όχι για μισθούς και συντάξεις όπως ισχυρίζονται οι ντόπιοι προπαγανδιστές. Εάν το κούρεμα είχε γίνει τον Μάιο 2010, το χρέος θα είχε μειωθεί κατά μερικές δεκάδες δισ. Τότε η ελληνική κρίση ήταν περισσότερο συστημικός κίνδυνος για την Ευρωζώνη απ’ ό, τι σήμερα. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε διαπραγματευτική ισχύ. Δεν είχε, όμως, πολιτική βούληση.

Καλλιτεχνική εκδήλωση στην Ναυπηγοεπισκευαστική



Καλλιτεχνική εκδήλωση στην Ναυπηγοεπισκευαστική
από την Κίνηση «Μαζί ενάντια στην βαρβαρότητα»

Αύριο, 16 Ιανουαρίου, ώρα 6.30 μμ. (18.30) 

θα πραγματοποιηθεί η καλλιτεχνική εκδήλωση 

 με ποιήματα και τραγούδια των Μπρέχτ, Άισλερ, Χατζηδάκη κ.α.. (βλέπε συναπτόμενο Δελτίο τύπου) που οργανώθηκε από την κίνηση «Μαζί ενάντια στην βαρβαρότητα» μετά από πρόσκληση των συνδικάτων της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αποθήκη Ρουσάκη, Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη , είσοδος Περάματος. Όσοι από τα μέλη και τους φίλους της κίνησης έχουν αυτοκίνητα παρακαλούνται να συνεννοηθούν για να μεταφέρουν όσους μπορούν. Σε περίπτωση που έχουν κενές θέσεις να ειδοποιήσουν στο παρόν email. Για τους υπόλοιπους το ραντεβού είναι στις 6 παρά τέταρτο μμ. (17.45) Το ραντεβού αυτό για όσους δεν έχουν μέσο είναι στην νότια έξοδο του τερματικού σταθμού Πειραιά του ηλεκτρικού Κηφισιά/ Πειραιάς ( Αυτή που βλέπει προς το λιμάνι). Λόγω του ψυχρού καιρού και του ότι η Αποθήκη Ρουσάκη δεν θερμαίνεται , πρέπει όσοι θα έρθουν να είναι όσο το δυνατόν πιο ζεστά ντυμένοι.

Η συνταγή του Παπαδήµου



ΠΗΓΗ: Το Βημα 15/1/2012
του Γ. Πρετεντέρη

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι πληροφορηθήκαµε (επιτέλους…) τις απόψεις του Πρωθυπουργού της χώρας για τα προβλήµατα της χώρας. 


Το δυσάρεστο είναι ότι οι απόψεις του Πρωθυπουργού της χώρας ταυτίζονται σχεδόν σε απόλυτο βαθµό µε την αλληλογραφία της τρόικας – κι αυτό δεν είναι απαραιτήτως χρήσιµο για τη χώρα… Μιλώντας στη Βουλή ο Λ. Παπαδήµος υποστήριξε περίπου όσα θα υποστήριζε κι ο κάθε απεσταλµένος του ∆ΝΤ – του «παλαιού ∆ΝΤ», διότι τώρα έχουν προσλάβει και υπαλλήλους που σκέφτονται λιγότερο µονόπλευρα… Είπε ότι η Ελλάδα έχει µείζον πρόβληµα ανταγωνιστικότητας. Οτι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας οφείλεται στο µισθολογικό κόστος. Αρα, «οι µισθοί φούσκωσαν και πρέπει να ξεφουσκώσουν». 

ΙΔΟΥ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ "ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ"...



ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ 300 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ FOXCONN!


Τις τελευταίες εβδομάδες, στη χώρα μας έχει γίνει πολύ της μόδας η λέξη"ανταγωνιστικότητα". Ηκυβέρνηση Παπαδήμου αλλά και τα φιλικά προς αυτήν ΜΜΕ, προσπαθούν να μας πείσουν πως πρέπει να γίνουμε πιο ελαστικοίως εργαζόμενοι αποδεχόμενοιπολύ χαμηλότερες αποδοχές.Και όλα αυτά, για να καταφέρουμε να γίνουμε μια ισχυρή ανταγωνιστική και εξαγωγική οικονομία!
Ας δούμε όμως τί συμβαίνει σε μια από τις πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις μιας από τις πιοανταγωνιστικές χώρες του κόσμου...
Ο λόγος για το εργοστάσιο της Foxconn στην κινεζική πόλη Wuhan. Η Foxconn, αποτελεί μια κραταιά πολυεθνική κινεζική επιχείρηση ηλεκτρονικών που κατασκευάζει συσκευές όπως η Microsoft, ηNintendo και η Apple. Οι εργαζόμενοι της είναι τόσο ανταγωνιστικοί που δεν μπορούν να διανοηθούν να αποκτήσουν ποτέ ένα από τα i-phone ή ένα από τα X-box 360 που κατασκευάζουν!

Να μην αντέξεις



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/01/2012
του Σπυρου Παπαδοπουλου

Έγραφε πριν λίγους μήνες ο Ν. Ξυδάκης στην Καθημερινή: «Εφόσον γράφεις δημοσίως, οφείλεις πάραυτα να αφηγηθείς την κρίσηπώς επελαύνει και μορφοποιείται σταδιακά ως μόνιμο χαρακτηριστικό του βίου, πώς αλλάζει την πολιτική ατζέντα, πώς αλλάζει τις εννοιολογήσεις, πώς κλονίζει τις βεβαιότητες, πώς πυροδοτεί παθιασμένες ή απελπισμένες συζητήσεις, ακόμη και πώς διαιρεί παρέες και ανθρώπινα σύνολα».Τρεις μήνες μετά, το ερώτημα («πώς γράφουμε για την κρίση;») μεταβάλλεται, αλλάζει και αγγίζει τον πυρήνα της περίφημης καθημερινότητας. Πώς ζούμε στην κρίση;
Αριστεροί, αριστεριστές και ανένταχτοι συμπαθούντες, βρίσκονται μπροστά στους πιο ιλιγγιώδεις γκρεμούς. Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Ο αριθμός των ανέργων, των φτωχών, των άστεγων. Ειδήσεις για απολυμένους, για γονείς που αφήνουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα και νοσοκομεία γιατί δεν μπορούν να τα φροντίσουν, για αυτοκτονίες. Η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο αμείλικτη. Δυσκολεύεσαι να περπατήσεις στο κέντρο. Όχι γιατί φοβάσαι ίσως, όχι γιατί κινδυνεύεις ίσως, αλλά γιατί κάθε βόλτα πια αποβαίνει αφόρητη. Στο Πανεπιστήμιο, χυμένοι άνθρωποι ανάμεσα στα σκαλιά. Σφιγμένα μπράτσα με λάστιχο. Πόδια που έχουν αφεθεί στο έλεος κάποιας παλιάς πληγής. Άστεγοι ξαπλωμένοι σε στενά πεζοδρόμια, μισοκοιμισμένοι ή μισολιπόθυμοι, με απλωμένο το χέρι. Παιδιά κοιμούνται στην Ακαδημίας. Και πέρα απ’ τα προφανή δράματα. Στα τραπέζια μετριόμαστε να δούμε πόσοι ψάχνουν για δουλειά. Ύστερα πόσοι είναι ανασφάλιστοι. Στο τέλος πόσοι είναι καλά.

Απεχθέστερους όρους ανταλλαγής προμηνύει το αδιέξοδο στις συνομιλίες



ΠΗΓΗ: ΠΡΙΝ 15/1/2012
του Λ. Βατικιώτη
Τα πάντα είναι ανοιχτά μετά την διακοπή των συνομιλιών που ανακοινώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές για την εφαρμογή της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου 2011 η οποία αφορά το εθελοντικό κούρεμα του δημόσιου χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες κατά 50%. Εξ αρχής πρέπει να πούμε ωστόσο ότι πρόκειται για μια παγιδευμένη διαδικασία, για μια προσπάθεια των πιστωτών, με την καθοδήγηση της ΕΕ και του ΔΝΤ, να βρούν τη χρυσή τομή που θα μειώνει μεν το ελληνικό δημόσιο χρέος αλλά θα έχει το μικρότερο δυνατό κόστος για τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων.