Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Η κρίση ως σημείο καμπής του μοντέλου συσσώρευσης στην Ελλάδα



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Του Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Η τρέχουσα κρίση αποτελεί ένα σημείο καμπής στο μοντέλο καπιταλιστικής συσσώρευσης που είχε υιοθετηθεί εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες στην Ελλάδα. Το μοντέλο αυτό υιοθετήθηκε από την ελληνική αστική τάξη με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τις νέες συνθήκες που δημιουργούνταν με την -υπό διαμόρφωση τότε- ΟΝΕ και προσκολλήθηκε με τρόπο συμπληρωματικό στα αντίστοιχα -αλλά διαφορετικά- μοντέλα ανάπτυξης των χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης.
Το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι και την έκρηξη της κρίσης χρέους, βασίστηκε στις εισροές κεφαλαίων με τη μορφή είτε των λεγόμενων “επενδύσεων χαρτοφυλακίου” (χρηματιστήριο, εξαγορές μέχρι του 10% του μετοχικού κεφαλαίου επιχειρήσεων από ξένες επιχειρήσεις κ.λπ.), είτε κυρίως με τη μορφή δανεισμού μέσω της αγοράς ομολόγων από ξένες και ελληνικές τράπεζες (μεγαλύτερη βαρύτητα από το 2008 και μετά). Η εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στην ελληνική οικονομία ήταν σχετικά περιορισμένη σε σχέση με τις άλλες μορφές εισροής κεφαλαίων.

Εκσυγχρονιστές στην εποχή των μνημονίων



ΠΗΓΗ: RedNotebook.gr
Του Χρήστου Λάσκου

Ένα δημοσκοπικό εύρημα των τελευταίων μηνών, που φαίνεται να επιμένει σε βαθμό να θεωρηθεί πλέον πως αφορά μια αληθή τάση της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας, είναι η μεγάλη ενίσχυση της ΔΗΜΑΡ – στην τελευταία μέτρηση της Public Issue σχεδόν κατέγραψε ποσοστά που την προαλείφουν για αξιωματική αντιπολίτευση.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, εδώ; Τι είναι αυτό που ωθεί ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος σε αυτό το πολιτικό κόμμα; Ας μην βιαστούμε να πούμε πως οι μετρήσεις γίνονται σε μια περίοδο κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ, κι ότι αυτή η τελευταία δεν μπορεί παρά να ελεγχθεί σε κάποιο βαθμό, πράγμα που θα στερήσει από τη ΔΗΜΑΡ μεγάλο μέρος της τωρινής εκλογικής της δυναμικής. Πρώτον, διότι δεν είναι απαραίτητο να συμβεί κάτι τέτοιο: το ΠΑΣΟΚ μπορεί και να καταρρεύσει εντελώς. Δεύτερον, διότι η πρόβλεψη για το μέλλον δεν μας απαλλάσσει από την ανάγκη να τοποθετηθούμε στο παρόν.

Μετά τις υποβαθμίσεις, οι διολισθήσεις


ΠΗΓΗ: FT (via euro2day)
by W. Munchau


Σε μεγάλο βαθμό, οι δύο πιο δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών ήταν αναμενόμενες: ηυποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας ήταν προεξοφλημένη, όπως εξάλλου και η κατάρρευση των συνομιλιών για το ελληνικό PSI. 

Όμως, και τα δύο αυτά έχουν πολύ μεγάλη σημασία γιατί δείχνουν τους μηχανισμούς που βρίσκονται πίσω από τα γεγονότα. Η ευρωζώνη έχει διολισθήσει σε ένα σπιράλ υποβαθμίσεων, μείωσης της οικονομικής παραγωγής, αύξησης του χρέους και νέων υποβαθμίσεων. Η ύφεση μόλις άρχισε. Η Ελλάδα πλέον είναι πολύ πιθανόν να κηρύξει χρεοστάσιο στις περισσότερες υποχρεώσεις της και θα μπορούσε ακόμη και να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Όταν γίνει αυτό, τα φώτα θα πέσουν αμέσως στην Πορτογαλία και ο επόμενος κύκλος μόλυνσηςτων υποβαθμίσεων θα αρχίσει. 

Το ανεπαρκές ταμείο διασώσεων της Ευρώπης, το European Financial Stability Facility, επίσης υποβαθμίστηκε, καθώς έχει επιβαρυνθεί τις αξιολογήσεις των μελών της. Έτσι, όπως είναι δομημένο το EFSF, αυτόματα τα περιθώρια χρηματοδότησης από αυτό μειώνονται. 

FΙΝANCIAL TIMES: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ - ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ



ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ 'ΧΕΙ ΤΟΥΜΠΑΝΟ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ, ΚΡΥΦΟ ΚΑΜΑΡΙ!
Σήμερα αναμένεται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το PSI+, οι οποίες κατέρρευσαν την Παρασκευή. Η Iskra, με σκοπό την πληρέστερη καισφαιρικότερη ενημέρωσή σας, αναδημοσιεύει το χθεσινό άρθρο της στήλης LEX των Financial Times (FT), το οποίο κάνει "φύλλο φτερό" τους ισχυρισμούς τηςσυγκυβέρνησης Παπαδήμου, πως το PSI+ θα είναι"ανάσα για τη χώρα..." κλπ.
Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος,  τεκμηριώνει πως οι διαπραγματεύσεις για το PSI+ είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουν σε εθελοντική συμφωνία, και πιο πιθανή εξέλιξη είναι το "πιστωτικό γεγονός". Σύμφωνα όμως με τους FT, ακόμα και αν προχωρήσει το PSI+ θα είναι πλήρως ανεπαρκές και ατελέσφορο σε ότι αφορά την επάνοδο του δημοσίου χρέους σε "διαχειρίσιμα επίπεδα".
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως οι διαπιστώσεις αυτές προέρχονται από ιδεολογικούς συγγενείς (FT) τηςσυγκυβέρνησης Παπαδήμου με τους οποίους είναι προφανές ότι η iskra έχει ιδεολογικό και πολιτικό χάσμα...

Χρεοκοπία και …«κούρεμα» πάνω από 60% τον Μάρτιο



Πηγή: Sofokleous 10
«Default» της Ελλάδας τον Μάρτιο, καθώς το «κούρεμα» του χρέους θα ξεπεράσει κατά πολύ το 50% και θα επιβληθεί δια νόμου στους πιστωτές, περιμένει η διεθνής αγορά ομολόγων.
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής, επιβεβαίωσε μιλώντας στο Mega ότι το «κούρεμα» θα ξεπεράσει το συμφωνημένο ποσοστό ονομαστικής μείωσης του χρέους κατά 50%, αν και απέφυγε να διευκρινίσει περισσότερα, ενώ η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για το PSI ήταν το κεντρικό θέμα σύσκεψης στο Μαξίμου, με συμμετοχή του πρωθυπουργού, Λ. Παπαδήμου, και των υπουργών του οικονομικού επιτελείου.
Η εξέλιξη των συζητήσεων για το PSI είναι μεν θετική, καθώς οι πιστωτές εμφανίζονται για πρώτη φορά έτοιμοι να αποδεχθούν απώλειες άνω του 50%, όπως αποκάλυψαν χθες οι «Financial Times», όμως οι παράγοντες της διεθνούς αγοράς ομολόγων εκτιμούν ότι το «κούρεμα» δεν θα γίνει σε εθελοντική βάση και η Ελλάδα θα περάσει σε κατηγορία «default» (και όχι «selective default», όπως σχεδιαζόταν αρχικά).

Σήμερα στις ΗΠΑ επιχειρείται φίμωση στο διαδίκτυο με το νομοσχέδιο SOPA



Από gregor der grieche


H Wikipedia απεργεί/
Υπήρξε τεράστια κινητοποίηση σε αυτή την απόπειρα φίμωσης και καλούμαστε αύριο 18/1/2012 να ΣΩΠΑΣΟΥΜΕ και ιδίως να μην αγοράσουμε τίποτα μέσω διαδικτύου ώστε να φανεί η αντίδραση. 

Η μόνη πηγή εναλλακτικής ενημέρωσης αδιαμεσολάβητης που δεν υπάγεται στον έλεγχο κανενός μεγαλοκαρχαρία μεγαλοεκδότη που ελέγχει δημοσιοκάφρους πουλημένους στην εξουσία του χρήματος βρίσκεται στο ιντερνετ και μέσω των μπλοκς

….μέχρι σήμερα τουλάχιστον

Επιχειρείται πλέον να ελέγξουν και το διαδίκτυο στις ΗΠΑ και κατεπέκταση και σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο μέσω του SOPA που στα ελληνικά αποδίδεται πολύ εύστοχα ο ξεκάθαρος τους στόχος

Πολλά μεγάλα σάιτ έχουν ήδη δηλώσει ότι αντιτίθενται σε κάτι τέτοιο όπως είναι το You Tube Google τουλάχιστον όπως πληροφορούμαστε από διάφορα σαιτ που ενεργοποιήθηκαν κατά αυτή της κίνησης φίμωσης

Αύριο έχει προκηρυχθεί απεργία στο διαδίκτυο με πιο σημαντικό στόχο την μεγαλύτερη αποχή από εμπορικές πράξεις αγοραπωλησίας κλπ ως ένδειξη αγανάκτησης σε αυτό που πάει να γίνει

Στις 18 Ιανουαρίου 2012 το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δείξουμε τουλάχιστον με την σιωπή μας ότι αντιδρούμε.


περισσότερα εδώ