Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Οταν συμβεί ... το γεγονός



από giorgis

Υπάρχουν και κάποιοι αστοί δημοσιογράφοι που είναι διορατικοί και δεν αρκούνται να παπαγαλίζουν την εικονική πραγματικότητα που τους σερβίρει το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αυτά που γράφουν φυσικά εκτός να περιγράφουν τις κυοφορούμενες εξελίξεις, στις οποίες μπορεί να οδηγηθεί το αστικό σύστημα, εκφράζουν και τον φόβο της αστικής τάξης για πού μπορεί να οδηγήσει η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης και έμμεσα υποδεικνύουν στον κυβερνητικό θίασο του ΓΑΠ να βάλει κάποιο φρένο στην επέλαση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, γιατί μπορεί να βρεθεί μπροστά σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. 

Είναι χαρακτηριστικά αυτά που γράφει ο Α. Καρακούσης στην ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος»:«Το ποτήρι ξεχείλισε. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση της από την εποχή του μνημονίου, ο κόσμος έχει εξαγριωθεί και η πολιτική βράζει στο παρασκήνιο. Από εδώ και πέρα όλα μπορούν να συμβούν. Η ατμόσφαιρα είναι ιονισμένη και αρκεί ένα γεγονός να τινάξει τα πάντα στον αέρα».

Πρωτοβουλία προσωπικοτήτων για τα κρατικά ακίνητα



Πηγή: capital gr
Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Η αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες λόγω των «προτροπών» εκπροσώπων της Τρόικας για άμεση εκποίηση κρατικών ακινήτων. Ωστόσο ήδη, εδώ και πολλούς μήνες, ορισμένες από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της αγοράς έχουν αποφασίσει να «συνασπιστούν» με στόχο τη δημιουργία πρωτοβουλίας για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας για την εξόφληση του δημόσιου χρέους.


Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο think tank της χώρας που επιδιώκει να εξετάσει σοβαρά τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία από την αξιοποίηση κρατικών εκτάσεων ή κτιρίων. Αλλά και τα σημαντικά προσκόμματα που μετατρέπουν μέχρι σήμερα σε «φιλολογική» συζήτηση το εγχείρημα της μετατροπής σε πηγή πλούτου του κρατικού real estate.
«Είτε πουλάμε δημόσια γη είτε χρεοκοπούμε»

Τα συμφέροντα και οι "Γαλάτες" των σκουπιδιών


 
ΠΗΓΗ: euro2day
του Φάνη Γαβρινιώτη
Γιατί άραγε η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών εμμένουν στην κατασκευή του ΧΥΤΑ στην Κερατέα, από τη στιγμή όπου το έργο όχι απλώς δεν έχει την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας αλλά εδώ και δύο μήνες αποτελεί την αιτία βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των ΜΑΤ και των κατοίκων, που ως άλλοι... Γαλάτες αντιστέκονται και θα αντιστέκονται;

Μήπως τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την κατηγορηματική άρνηση των δύο υπουργείων να επανεξετάσουν το ζήτημα της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ (ο οποίος προβλέπεται να κατασκευαστεί εντός ζώνης που έχει κηρυχθεί αρχαιολογική) είναι τελικά πολύ μεγαλύτερα από το κόστος των αντιδράσεων των κατοίκων;

Ο ΧΥΤΑ της Κερατέας αποτελεί ουσιαστικά το τελευταίο κομμάτι του παζλ για το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και εκείνο που θα ανοίξει τον δρόμο για την είσοδο των ιδιωτών στη «χρυσοφόρα» αυτή δραστηριότητα.

Έξοδος από ΕΕ: Η μόνη λύση στο αδιέξοδο


Πηγή: euro2day
του Σταύρου Μαυρουδέα *

Οι πρόσφατες αντιπαραθέσεις σχετικά με τις διά στόματος τρόικας εξαγγελίες για ένα κολοσσιαίο πακέτο εκποίησης δημόσιας περιουσίας είναι μία ακόμη ένδειξη του αδιεξόδου της στρατηγικής με την οποία η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι ιθύνοντες κύκλοι του συστήματος δοκιμάζουν να αντιμετωπίσουν την κρίση στη χώρα μας.

Η στρατηγική αυτή απορρέει από την προσπάθεια να παραμείνει η Ελλάδα πάση θυσία μέσα στην Ε.Ε. ακόμη και ως ένα απλό προτεκτοράτο. Έτσι, όταν η Ουγγαρία έχει κάνει ήδη την «εξέγερσή» της, η Ιρλανδία ετοιμάζεται να απαιτήσει τουλάχιστον την ευνοϊκότερη επαναδιαπραγμάτευση του δικού της προγράμματος «σωτηρίας» και η Πορτογαλία ανθίσταται στις πιέσεις να μπει οικειοθελώς στον Γολγοθά ενός δικού της μνημονίου, η ελληνική κυβέρνηση υπερθεματίζει -παρ’ όλες τις επικοινωνιακές υποκρισίες και τα κροκοδείλια δάκρυα- στις επιταγές των Ε.Ε. - ΔΝΤ.

Φυσικά, με τον τρόπο αυτόν εξωθεί στα όριά τους τις αντοχές της μεγάλης πλειονότητας των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων αλλά ακόμη και τμημάτων του κεφαλαίου.

Τι κρύβει το «κραχ» προθεσμιακών καταθέσεων


moneydownΠηγή: Banks'News
Μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια με όλα τα εργαλεία του τραπεζικού μάρκετινγκ έκαναν το 2010, μέσα στην κρίση, οι ελληνικές τράπεζες, με ένα και μόνο στόχο: την… καρδιά του αποταμιευτή. Κι όμως, κάνοντας… ταμείο για το 2010, η Τράπεζα της Ελλάδος διαπιστώνει μια εκροή καταθέσεων προθεσμίας ύψους 16,4 δις. ευρώ, με τους ρυθμούς μείωσης να επιταχύνονται δραματικά από το γ’ τρίμηνο του έτους και μετά, για να φθάσουν τον Δεκέμβριο στο 11,4% σε ετήσια βάση. Τι κρύβει αυτό το «κραχ» των προθεσμιακών καταθέσεων;
Οι τραπεζίτες έχουν επινοήσει εσχάτως μια βολική και καθησυχαστική θεωρία για να εξηγήσουν αυτή την «ψήφο δυσπιστίας» των αποταμιευτών: οι Έλληνες αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή κρίση και τρώνε από τα έτοιμα, λένε. Δυστυχώς, αν και η εξήγηση αυτή είναι βολική και ίσως εξηγεί τη συμπεριφορά ορισμένων αποταμιευτών, δεν αρκεί για να ερμηνευθεί αυτό το «κραχ» στα τραπεζικά γκισέ. Άλλωστε, αν πράγματι οι καταθέσεις προθεσμίας «έσπαγαν» για να κατευθυνθούν στην κατανάλωση,  η Ελληνική Στατιστική Αρχή δεν θα κατέγραφε χθες μείωση του ΑΕΠ κατά ποσοστό ρεκόρ (-6,6%) το τελευταίο τρίμηνο του 2010, κυρίως εξαιτίας της καθίζησης της καταναλωτικής δαπάνης.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


ΠΗΓΗ: tvxs
του Γιάννη Παρασκευόπουλου*
Η ιστορία των ιδιωτικών αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα, αρχίζει με την Αττική Οδό. Ο νέος δρόμος, με εξυπηρέτηση σαφώς ανώτερη από τους υπάρχοντες, προσελκύει τριπλάσια κίνηση από τις αρχικές προβλέψεις διασφαλίζοντας στις εταιρίες της κοινοπραξίας θεαματική οικονομική επιτυχία και μόνιμες πηγές εσόδων.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Aπό το «θαύμα» της Αττικής Οδού... στην οργή του «δεν πληρώνω»
• Τα υπέρογκα διόδια αποτελούν συνέπεια της διαρκούς αύξησης των κλειστών αυτοκινητοδρόμων
• Η Ελλάδα κατέχει πλέον μερικά πανευρωπαϊκά «ρεκόρ»
• Υπάρχει ανάγκη βαθύτερων αλλαγών στην πολιτική μεταφορών της χώρας

Πίσω από τη βιτρίνα, όμως, είχαμε δύο τουλάχιστον σοβαρές παρενέργειες:
• Η κοινοπραξία πίεσε σθεναρά για ματαίωση του Προαστιακού, που σώθηκε μόνο την τελευταία στιγμή, όταν τον απαίτησε ακόμη πιο σθεναρά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Στο μεταξύ όμως προχωρούσε εσπευσμένα, ως υποκατάστατο, η κατεπείγουσα προέκταση του μετρό προς το αεροδρόμιο, όπου η απουσία μελετών για τους ενδιάμεσους σταθμούς, κόστισε τελικά μια πολύμηνη αναγκαστική διακοπή της γραμμής, το 2009.

Ο.. τροϊκός πόλεμος



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Καρτερός Θανάσης
Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/02/2011

Προς τι τελικώς ο... τροϊκός πόλεμος; Τι έκανε η τρόικα κι έγινε χαμός; Πρώτον είπε για τις απεργίες και τους απεργούς αυτά που κάθε μέρα λένε τα κυβερνητικά στελέχη. Και δεύτερον ζήτησε δημοσίως να γίνει εκείνο που και οι δικοί μας έχουν ήδη συμφωνήσει να γίνει, να ξεπουληθούν δηλαδή όχι μόνο τα ασημικά, αλλά και το σπίτι. Όπως απαιτούν επίσης δημοσίως τόσο καιρό οι εγχώριοι τραπεζίτες και κυνόδοντες.
Ναι, αλλά ήταν ιταμό το ύφος τους, σου λέει. Μίλησαν ανοιχτά για πούλημα, ενώ εμείς μιλάμε για αξιοποίηση. Εμφανίστηκαν με ένα μαστίγιο ναααα με το συμπάθιο, και χωρίς καθόλου καρότο. Διέπραξαν το ατόπημα να δίνουν δημοσίως εντολές στους Έλληνες, όπως οι προγονοί τους κάποτε στους Αφρικανούς. Και να αναμιχθούν στα εσωτερικά μας, φωνάζοντας λες και είναι σε δημοπρασία πουλήστε-πουλήστε, ή πουληθείτε-πουληθείτε.

"ΕΝΤΟΛΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ!"



ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ (15/2/2011)
του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Περιφρονητικά αντιμετώπισε ο γερμανικός Τύπος τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην απαράδεκτα υπεροπτική, αποικιοκρατική νοοτροπία των εκπροσώπων της τρόικας ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ στη διαβόητη πλέον συνέντευξη που έδωσαν στην Αθήνα την Παρασκευή. Οι τρεις οργανισμοί των δανειστών-δυναστών προσπάθησαν τουλάχιστον να σώσουν τα προσχήματα, αναφέροντας μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους ότι «ο ρόλος μας συνίσταται στην παροχή συμβουλών» και ότι «είναι λυπηρό εάν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση».
Οι γερμανικές εφημερίδες όμως δεν καταλαβαίνουν τίποτα από διπλωματικές ευγένειες και αβροφροσύνες - ιδίως την εποχή αυτή που η γερμανική αυτοπεποίθηση και αλαζονεία βρίσκεται στο απόγειο. «Βραχυπρόθεσμα, δεν είναι να παίρνει κανείς και τόσο σοβαρά τις φραστικές βολές που κατευθύνει εναντίον του ΔΝΤ ο Ελληνας πρωθυπουργός» γράφει ευθύς εξαρχής σε σχόλιό της η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» και συνεχίζει ειρωνικά: