Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα: Από τον Μητσοτάκη στον Παπαδήμο



ΠΗΓΗ: UNFOLLOW#3
του Λ. Βατικιώτη
Ο κύκλος των ιδιωτικοποιήσεων που φθάνει στο απόγειό του τώρα, με τις ρητές εντολές της Τρόικας για άνευ όρων και ορίων ξεπούλημα και του τελευταίου ίχνους δημόσιας περιουσίας, άνοιξε επί κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη (1990-1993). Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα από τις αγγλοσαξονικές χώρες όπου η νεοφιλελεύθερη αντεπανάσταση έκανε τα νηπιακά της βήματα, λίγο – πολύ όμως σε συγχρονισμό με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Τα τεράστια βήματα που πραγματοποιήθηκαν προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος εκείνα τα χρόνια καθιστούν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο χωρίς υπερβολή καθοριστική για την μετέπειτα πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.
Αξίζει αρχικά να δούμε τις κοινωνικές δυνάμεις που υπαγόρευσαν αυτή τη ρήξη με το παρελθόν των προηγούμενων μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων. Επί Μητσοτάκη έφθασε στο αποκορύφωμά της η οικονομική κρίση που σοβούσε το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980. Η βιομηχανική παραγωγή το 1990 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο μειώνεται κατά 2,8%, το 1991 κατά 0,9%, το 1992 κατά 1,3% και το 1993 μειώνεται κατά 3,3%. Οι άνεργοι από 254.000 το 1990 αυξάνονται κατά 100.000 και το 1993 φθάνουν τους 351.000. Φαίνεται επομένως ότι η όξυνση της οικονομικής κρίσης έδωσε ώθηση στις ιδιωτικοποιήσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα. Κι αυτό συνέβη για δύο κυρίως λόγους: Πρώτο, ως ένα τρόπο αύξησης της λιμνάζουσας κερδοφορίας με τα ιδιωτικά κεφάλαια να βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο σε «παρθένους» μέχρι τότε τομείς οικονομικής δραστηριότητας που ως γνώρισμα έχουν τα υψηλά ποσοστά κέρδους. Κατά δεύτερο, οι κρίσεις ευνοούν τις ιδιωτικοποιήσεις γιατί η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος μειώνει το κόστος εργασίας καθώς με ισχύ φυσικού νόμου κάθε μεταβίβαση κρατικής περιουσίας στον ιδιωτικό τομέα συνοδεύεται από ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων κι επίσης από μειώσεις προσωπικού ακόμη και απολύσεις.

Βολεύτηκαν οι "εκλεκτοί" των υπουργών



Φαίνεται πως εν καιρώ Μνημονίου, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, δεν αφορούν ακόμα σε όλες τις κατηγορίες υπαλλήλων, ούτε σε όλα τα υπουργεία, αφού σε σχετικό του δημοσίευμα ο "Αδέσμευτος Τύπος" αποκαλύπτει το "φαγοπότι" που έχουν στήσει εδώ και χρόνια, αρκετοί "εκλεκτοί" στα υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών.
Πιο αναλυτικά, το δημοσίευμα αναφέρει ότι την ώρα που κλείνουν σπίτια από την ανεργία και το ΙΚΑ δανείστηκε άλλα 200 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τις συντάξεις, στα εν λόγω υπουργεία παρατηρείται αύξηση μισθών από 400 έως 700 ευρώ στους ημετέρους που υπηρετούν σε γραφεία υφυπουργών και γενικών γραμματέων.
Η απόφαση που φέρνει σήμερα κατ' αποκλειστικότητα στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος" δεν έχει προηγούμενο και ξεπερνά ακόμα και τα πιο "πράσινα" ρουσφέτια.
Για περίπου 500 εκλεκτούς του συστήματος καταργούνται οι διατάξεις του νέου μισθολογίου, καθώς πριμοδοτούνται τόσο με υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, όσο και με μεγαλύτερο βαθμό, ανεξάρτητα από το αν το νέο μισθολόγιο τους υποχρεώνει σε χαμηλότερες αποδοχές, με βάση τα πραγματικά τους έτη υπηρεσίας.

Ο Νίκος Μπογιόπουλος στο Real fm (12-3-2012).wmv



ΠΗΓΗ: Redfly Planet

Why I Am Leaving Goldman Sachs



ΠΗΓΗ: ΝΥΤ
By GREG SMITH 

Greg Smith is resigning today as a Goldman Sachs executive director and head of the firm’s United States equity derivatives business in Europe, the Middle East and Africa.  

TODAY is my last day at Goldman Sachs. After almost 12 years at the firm — first as a summer intern while at Stanford, then in New York for 10 years, and now in London — I believe I have worked here long enough to understand the trajectory of its culture, its people and its identity. And I can honestly say that the environment now is as toxic and destructive as I have ever seen it.
To put the problem in the simplest terms, the interests of the client continue to be sidelined in the way the firm operates and thinks about making money. Goldman Sachs is one of the world’s largest and most important investment banks and it is too integral to global finance to continue to act this way. The firm has veered so far from the place I joined right out of college that I can no longer in good conscience say that I identify with what it stands for.

Ακροδεξιοί και νεοφιλελεύθεροι στα όπλα!



Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/03/2012
    ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
    Του Τάκη Κατσαρού
    Ο γνωστός νεοφιλελεύθερος αρθρογράφος Τάκης Μίχας, ζηλώσας δόξαν Καρατζαφέρη, με άρθρο του στο Protagon.gr προτείνει, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, να επιτραπεί η γενικευμένη κατοχή όπλων και η εκπαίδευση των πολιτών στη χρήση... περιστρόφων! O Τάκης Μίχας δεν είναι ένας απλός δημοσιογράφος, είναι ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Δημοκρατικής Συμμαχίας της κυρίας Μπακογιάννη. Τις εξωφρενικές απόψεις του σχετικά με την οπλοκατοχή και οπλοχρησία δεν πρέπει να τις ξεπεράσουμε ως γραφικές, ασυλλόγιστες και επιπόλαιες. Εντάσσονται σε ένα γενικότερο κλίμα και αντανακλούν υπαρκτές τάσεις μέσα στους πιο σκληρούς και "ευαίσθητους" μηχανισμούς του κράτους. Είναι ενδεικτικό, από αυτή την άποψη, και πολύ ανησυχητικό ταυτόχρονα, ότι, σε συγκεκριμένους ιστοτόπους συνδεδεμένους με περιθωριακούς -προς το παρόν- κύκλους της ακροδεξιάς, αλλά και στα ηλεκτρονικά δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για την ανάπτυξη ενός κινήματος ακροδεξιού ακτιβισμού με πολύ επικίνδυνα χαρακτηριστικά. Πολύ πρόσφατα το "Έθνος" (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63628607) δημοσίευσε πληροφορίες για τη δημιουργία και την εκπαίδευση σε μυστικές εγκαταστάσεις (;) "ταγμάτων εφόδου" γράφοντας χαρακτηριστικά: «Τον νόμο στα χέρια τους επιχειρούν να πάρουν ομάδες αυτόκλητων πολιτοφυλάκων, η λειτουργία και ο σκοπός των οποίων θυμίζουν έντονα παραστρατιωτικές οργανώσεις. 

    Περήφανη παρέλαση Οργής, Αγανάχτησης, Θυμού!



    του Π. Μαυροειδή

    Τους χειρότερους φόβους της άθλιας οικονομικής και πολιτικής χούντας που μας κυβερνά με βία, ψέμα και φόβο, ήρθε να επιβεβαιώσει πρόσφατη έρευνα του Εργαστηρίου Κοινωνικής και Πειραματικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
    Η έρευνα διερευνά το πώς οι πολίτες βιώνουν τη σημερινή κατάσταση των αντεργατικών μέτρων, αλλά και τις τάσεις για την αντίδραση σε αυτήν.
    Αγανάκτηση, θυμός, οργή
    Αυτά είναι τα κυρίαρχα  συναισθήματα αυτή τη στιγμή στους πολίτες της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.Αρνητικά συναισθήματα, θυμό, οργή, αγανάκτηση, δηλώνει, σύμφωνα με την έρευνα,  ότι έχει το συντριπτικό ποσοστό του 88,9% των ερωτηθέντων.

    Οι Γάλλοι δεν θέλουν πια την ΕΕ



    ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ 14/3/2012
    Γ. Δελαστίκ

    Απαρηγόρητη είναι η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ», κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκή, με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης με θέμα «Η στάση των Γάλλων απέναντι στην Ευρώπη» που παράγγειλε η ίδια σε μια από τις μεγαλύτερες δημοσκοπικές εταιρείες της Γαλλίας, την Ιψός. Ο τίτλος του πρωτοσέλιδου κύριου άρθρου της εφημερίδας συμπυκνώνει τα συμπεράσματα: «Η θλιβερή αποσάθρωση της ευρωπαϊκής ιδέας».
    Οι αριθμοί ομολογουμένως δικαιολογούν αυτή την εκτίμηση. Το 56% των ερωτηθέντων Γάλλων τάχθηκε υπέρ της «ενίσχυσης των εξουσιών αποφάσεων του γαλλικού κράτους, ακόμη και αν αυτή πρέπει να περιορίσει τη δικαιοδοσία αποφάσεων της Ευρώπης». Μόνο το 38% υποστήριξε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες αποφάσεων των ευρωπαϊκών θεσμών και οργάνων.
    Ούτε καν στο κόμμα του προέδρου Νικολά Σαρκοζί δεν είναι κυρίαρχη η άποψη της περαιτέρω ενίσχυσης των ευρωπαϊκών θεσμών εις βάρος των εθνικών. Από αυτούς που στη δημοσκόπηση δήλωσαν ψηφοφόροι του Σαρκοζί, το 54% θέλει ενίσχυση των εξουσιών αποφάσεων του γαλλικού κράτους και μόνο το 40% θέλει ενίσχυση των ευρωπαϊκών οργάνων αποφάσεων. Στην Αριστερά τα ποσοστά αυτά είναι 60%-65% και στην Ακροδεξιά γίνονται... 82% υπέρ των κρατικών οργάνων και 13% υπέρ των ευρωπαϊκών.

    Θεοδωράκης: "Μόλυνση" η παρουσία πολιτικών την 25η Μαρτίου



    ΠΗΓΗ: www.epikaira.gr


    Νέα σκληρή δήλωση κατά της κυβέρνησης έκανε την Τετάρτη ο Μίκης Θεοδωράκης. Με αφορμή την επέτειο...  
     
    της 25ης Μαρτίου, και απευθυνόμενος προς τα μέλη της κυβέρνησης ο Μ.Θεοδωράκης λέει:

    «Δεν έχετε το δικαίωμα να μολύνετε με την παρουσία σας τη μνήμη όλων αυτών που θυσιάστηκαν για την τιμή της πατρίδας που εσείς ποδοπατήσατε».

    «Η 25η Μαρτίου ανήκει στον ελληνικό λαό, που είναι ο μόνος που μπορεί να εξασφαλίσει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, φτάνει να μπορέσει να απαλλαγεί από τις δαγκάνες των νέο-Ναζί της Ευρώπης, οι οποίοι με τη συνεργασία ανθρώπων μειωμένης εθνικής ευθύνης τον έχουν δέσει σήμερα χειροπόδαρα προσπαθώντας να τον αχρηστεύσουν».

    Κατάθεση φωτιά για ΓΑΠ και Παπακωσταντίνου από τον Χριστοδούλου



    Kόλαφος για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά και την τότε «πολιτική ηγεσία», αποτελούν τα όσα κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου.
    Ο λόγος για τους χειρισμούς του πρώην τσάρου της Ελληνικής οικονομίας στις αρχές του 2010 αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης χρέους, καθώς επίσης και τις δηλώσεις περί ΔΝΤ από την τότε «πολιτική ηγεσία» την οποία όμως δεν κατονόμασε.
    Ο κ. Χριστοδούλου χαρακτήρισε ως «ατυχή έκφραση» τη δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού» σε ότι αφορά την Ελληνική οικονομία, με την οποία διαμορφώθηκε ένα δυσμενές κλίμα για τη χώρα.

    Γύπες εναντίον Γκαούτσος: Mια ιστορία από την Αργεντινή, για το Ελληνικό PSI. Γράφει ο Γιάννης Κιμπουρόπουλος, από το ΜΟΝΟ #3



    ΠΗΓΗ: ΜΟΝΟ
    του Γ. Κιμπουρόπουλου
    Η Ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία, που έχει βγάλει ακόμα και τα βαριά χαρτιά της στο δρόμο, να πείσει την κοινή γνώμη για το ακίνδυνο του Αγγλικού δικαίου, και τις συνέπειες του. Στο 3ο τεύχος του ΜΟΝΟ, ο Γιάννης Κιμπουρόπουλος έγραφε για το “PSI σαν Αργεντίνικο Τανγκό”:
    Το αγγλικό δίκαιο δικαιώνει τους ομολογιούχους και επιβάλλει στην Αργεντινή ή να εξοφλήσει στο όλον τα ανταλλάξιμα ομόλογα ή να ανεχτεί κατασχέσεις περιουσιακών της στοιχείων.
    Οι «γύπες» έχουν διευρύνει την έρευνά τους και τα δικαστικά πλήγματα σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει ανά τον κόσμο η Αργεντινή. «Σκανάρουν» όλα τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα σε άλλες κεντρικές ή εμπορικές τράπεζες. Κατάφεραν να κατασχέσουν μερικά εκατομμύρια δολάρια που ήταν σε τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε υπουργείο της Αργεντινής σε αμερικανική τράπεζα για αγορά τηλεσκοπίων! Δοκιμάζουν να βάλουν στο χέρι ακόμη και αποστολές φυσικού αερίου ή συμμετοχές της Αργεντινής σε δορυφόρους.
    Για όσους αντιμετωπίζουν το ζήτημα του αγγλικού δικαίου και της ασυλίας ως νομικό βυζαντινισμό υπάρχει η άκρως διδακτική εμπειρία της Αργεντινής. Και δη, μια πολύ πρόσφατη απόφαση του ανώτατου αγγλικού δικαστηρίου που τινάζει στον αέρα, τουλάχιστον νομικά, τη μεγαλύτερη  αναδιάρθρωση κρατικού χρέους των τελευταίων ετών.
    Η απόφαση που ελήφθη τον περασμένο Ιούλιο, επιτρέπει σε ένα κερδοσκοπικό κεφάλαιο (το NML, θυγατρική της Elliot Associates με έδρα τα νησιά Κέιμαν) που είχε προσφύγει αρχικά σε αμερικανικό και αργότερα σε αγγλικό δικαστήριο να διεκδικήσει περιουσιακά στοιχεία της Αργεντινής στη Βρετανία έναντι του κουρέματος των αργεντίνικων ομολόγων πριν μια δεκαετία.
    Η Elliot είναι μια εταιρία απολύτως εξειδικευμένη στην κερδοσκοπία εις βάρος κρατικού χρέους και στη δικαστική διεκδίκηση υπεραξιών από αυτό. Το έκανε στην περίπτωση του Περού, αποσπώντας δικαστική απόφαση για εξόφληση περουβιανών ομολόγων στο πενταπλάσιο της αξίας που είχε καταβάλει, το έκανε και στην περίπτωση του Κογκό, όπου πρωταγωνίστησε σε υπόθεση διαφθοράς δικαστών για να αποσπάσει ευνοϊκές αποφάσεις σε υπόθεση αθέτησης τραπεζικού χρέους 100 εκατ. δολαρίων.

    Μονόδρομος η άμεση παρέμβαση της ΕΚΤ



    ΠΗΓΗ: FT (via euro2day)
    του Paul de Grauwe

    Από τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε μαζικές ενέσεις ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. Οι ενέσεις αυτές ήταν απαραίτητες για να σωθεί το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης. Επιπλέον, η λειτουργία ως ύστατος πιστωτής, (μέσω των τριετών δανείων που είναι γνωστά ως LTRO), ήταν ουσιώδεις για την σταθεροποίηση των αγορών κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Μπορούμε όμως, πλέον να πούμε ότι ο σχεδιασμός τους ήταν εσφαλμένος, γεγονός που συνεπάγεται ότι ενδεχομένως η ΕΚΤ να πρέπει να τους διακόψει. 

    Τι πήγε λάθος στον σχεδιασμό των LTRO από την ΕΚΤ; Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη την παρούσα κρίση στο τραπεζικό σύστημα, η οποία σχεδόν εξ ολοκλήρου προκλήθηκε από την κρίση κρατικού χρέους που προέκυψε στις αρχές του 2010. Με την εξαίρεση της Ελλάδας, οι άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης ήταν φερέγγυες, αλλά εγκλωβίστηκαν μία κρίση ρευστότητας από την αγορά ομολόγων που οδήγησε σε κατάρρευση των τιμών των ομολόγων και σε αστρονομικό κόστος δανεισμού. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ομολόγων ανήκει στις τράπεζες της ευρωζώνης, η κρίση κρατικού χρέους μετατράπηκε σε τραπεζική κρίση. 

    Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΔΥΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΔΥΟ ΤΡΑΓΙΚΑ ΛΑΘΗ (Video)

    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟ


    ΠΗΓΗ: EΠΟΧΗ
    Η γερμανική εμμονή παραδίδει την ευρωπαϊκή οικονομία στους δανειστές
     
     
    Η σύγκρουση της εργασίας με το χρηματιστικό κεφάλαιο είναι αναπόφευκτη, προβλέπει στη συνέντευξή του ο καθηγητής Κώστας Βεργόπουλος. Είναι, βέβαια, μια αισιοδοξία που στηρίζεται στην αδιανόητη πολιτική που εφαρμόζεται, η οποία σωρεύει τεράστια βάρη στα λαϊκά στρώματα και αφήνει έκθετη την κάθε χώρα να είναι μόνη της αντιμέτωπη με την παγκοσμιοποίηση.
     
    Tη συνέντευξη πήρε
    ο Παύλος Κλαυδιανός 
     
    Η σύνοδος κορυφής, τελικά, έγινε κάπως επεισοδιακή. Υπήρξαν διαφωνίες εντός της ΕΕ, με τους G 20; Τι ακριβώς;
    Η Γερμανία ήθελε να αναβληθεί. Υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό της. Είναι σε διαδικασία λήψης σοβαρών αποφάσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στην ευρωπαϊκή  πολιτική της.