Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ο χαμηλός πήχυς του δημοψηφίσματος





Πηγή: Καθημερινή 21/6/2011
Του Παντελη Mπουκαλα
Ωστε λοιπόν οι εκλογές είναι καταστροφική περιπέτεια για τον τόπο, ενώ, αντίθετα, ένα δημοψήφισμα θα μας δώσει γεύση άμεσης δημοκρατίας, σαν εκείνη την εξαιρετική της ηγεμονικής διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, οπότε, σύμφωνα με τον προπαγανδιστικό θρύλο, ένα εκατομμύριο άνθρωποι υπερψήφισαν τον Γ. Α. Παπανδρέου. Ετσι τουλάχιστον ισχυρίστηκε στη Βουλή ο π. πρωθυπουργός (με το «π.» να σημαίνει παραιτηθείς ή πρώην) ή ημιπρωθυπουργός ή υ.δ.κ. πρωθυπουργός (πρωθυπουργός υπό διπλή κηδεμονία, εσωτερική, από τον άλλο ημιπρωθυπουργό, τον κ. Βενιζέλο, και εξωτερική, από τους τροϊκανούς).
Παρά τον ανασχηματισμό και τη μάλλον βέβαιη απόσπαση ψήφου εμπιστοσύνης (η «αποστασιολογία», με τη μακιαβελική ανηθικότητά της επανέφερε στην ακίνδυνη σιωπηρή διαμαρτυρία όσους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονταν να εναντιωθούν ρητά στην πορεία του κόμματός τους), το διάδοχο κυβερνητικό σχήμα παρέλαβε από το προηγούμενό του την «καμένη γη» της αναξιοπιστίας, της ισχνής πολιτικής και κοινωνικής νομιμοποίησης. Και τέτοιες ασθένειες δεν θεραπεύονται εύκολα.

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ!


21/6/2011
ΙΣΚΡΑ: ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!

Σήμερα, ένα χρόνο μετά την επιβολή του μνημονιακού προγράμματος στη χώρα, δανειολήπτες και μικρές επιχειρήσεις, δεν στενάζουν μόνο από τα μνημονιακά μέτρα αυτά καθεαυτά.
Άλλος ένας παράγοντας που καταδικάζει όλη την ελληνική κοινωνία, στην στασιμότητα κα συχνά στην απόγνωση, είναι ο ληστρικός ρόλος του τραπεζικού κεφαλαίου.
Παρά το γεγονός πως οι τράπεζες έχουν ενισχυθεί με €100 περίπου δις από την ΕΚΤ και το Ελληνικό Δημόσιο, υπό μορφή ρευστότητας και εγγυήσεων, εντούτοις, η εκταμίευση πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία, κινείται με αρνητικό πρόσημο, καθώς η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης τον Απρίλιο του 2011 ήταν της τάξης του -0,5%, με τις προβλέψεις των ίδιων των τραπεζών να προβλέπουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του ρυθμού επιβράδυνσης το έως το τέλος του έτους!

Η Γερμανία πρέπει να συνθηκολογήσει



ΠΗΓΗ: euro2day



Η προηγούμενη εβδομάδα μας δίδαξε κάτι σημαντικό για την πολιτική οικονομία της ευρωζώνης. 



Υπάρχουν δύο σοβαρές και επικαλυπτόμενες κρίσεις: Η πρώτη είναι η διαμάχη ανάμεσα στη Γερμανία και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αφορά στο εάν οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να εξαναγκαστούν να συνεισφέρουν στο νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα. Η διαμάχη απείλησε και τις διαπραγματεύσεις για νέο δάνειο, γεγονός που θα οδηγούσε την Ελλάδα σε χρεοκοπία. Η δεύτερη κρίση αφορά στην κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου, η οποία βρέθηκε κοντά στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Στο τέλος της εβδομάδας, η Γερμανία συνθηκολόγησε. Και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας προχώρησε σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου με περισσότερους μεταρρυθμιστές απ' ό,τι πριν. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, σχολιαστές της αγοράς προέβλεπαν την άμεση χρεοκοπία της Ελλάδας και την αναπόφευκτη διάσπαση της ευρωζώνης. Κάνουν λάθος. Και τα δύο μπορεί να συμβούν. Η πολιτική στην Ελλάδα είναι απρόβλεπτη. Όπως και οι αντιδράσεις των Γερμανών βουλευτών. Όμως, δεν πρόκειται να συμβούν την επόμενη εβδομάδα, ούτε τον επόμενο μήνα. Είμαι αρκετά βέβαιος ότι δεν θα συμβούν ούτε κατά τη διάρκεια του επόμενου χρόνου. 

Ευκαιρία ή παγίδα;

 
Πηγή: ΑΥΓΗ
Καρτερός Θανάσης
Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/06/2011
 
Εκλογές ζητά τώρα σύμπασα η αντιπολίτευση -καθένας φυσικά με τους δικούς του στόχους. Γιατί υπολογίζει σε αυτοδυναμία, ή έστω σε μεγάλο συνασπισμό με επικεφαλής τον ίδιο, ο Σαμαράς. Γιατί υπολογίζουν ότι οι κάλπες θα επιβάλουν τη μνημονική συναίνεση ο Καρατζαφέρης και η Ντόρα. Και γιατί όλοι τους τελικώς έχουν έναν κοινό τόπο: προσδοκούν ανάσταση νεκρών.
Ανάσταση νεκρών, μάλιστα. Εκλογές - απινιδωτή για το πολιτικό σύστημα και την πολιτική των Μνημονίων, που παραδίνουν το πνεύμα σε πεζοδρόμια και πλατείες. Και φυσικά εκλογές αναδιανομής της εξουσίας. Ό,τι μπορέσει ο καθένας να κερδίσει μέσα στην αναμπουμπούλα και τη λαϊκή κατακραυγή. Μετά, τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα, συν δυο, συν τρεις, ή και συν όλοι, συνεχίζουν. Από καλύτερες θέσεις και με νωπή εντολή.

Μεσοπρόθεσμο: Κοινωνικός κανιβαλισμός σε 16 σελίδες με πίνακες



Πηγή: ΠΡΙΝ 19/6
του Λ. Βατικιώτη
Η απόφαση του “όλου ΠΑΣΟΚ” να ψηφίσει το δεύτερο Μνημόνιο άνοιξε την όρεξη σε Γαλλο-γερμανούς που συμβίβασαν τις διαφορές τους για τη αναδιάρθρωση
Σε συμφωνία φαίνεται να οδηγούνται Μέρκελ και Σαρκοζύ, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βερολίνο την Παρασκευή, καταφέρνοντας να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σχετικά με την μορφή που θα λάβει η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η Γαλλία, να υπενθυμίσουμε, αρνιόταν κατηγορηματικά την συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, ενώ η Γερμανία, και με βάση απόφαση της Βουλής της, έθετε ως όρο για την εκταμίευση της συμμετοχής της στο νέο δάνειο την δεσμευτική συμμετοχή ιδιωτών στις απώλειες που θα καταγραφούν. Οι αιτίες αυτής της διάστασης δεν αφορούσαν στα συμφέροντα των γερμανών φορολογουμένων όπως δημόσια υποστηρίζει το Βερολίνο, επιδιώκοντας να χαιδέψει τα αυτιά των Γερμανών, αλλά στο διαφορετικό βαθμό έκθεσης στο ελληνικό χρέος των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών. Έγραφαν χαρακτηριστικά οι Financial Times σε εντιτόριάλ τους την Δευτέρα 13 Ιουνίου. «Το Βερολίνο επιμένει στις απώλειες ιδιωτών ομολογιούχων ως προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση του δεύτερου δανείου διάσωσης. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε το γιατί. 

ΕΕ: Έρχεται ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές





πηγή: www.ANT1online.gr
Δημοσιεύθηκε: 
23:27 - 20/06/11


Η Επιτροπή των Βρυξελλών πρόκειται να προτείνει να φορολογούνται οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές, «μετά από το θέρος», ανέφερε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην επιστολή που έστειλε στους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι πραγματοποιούν Πέμπτη και Παρασκευή τη σύνοδό τους.
«Η Επιτροπή ολοκληρώνει την μελέτη που έκανε, για τις επιπτώσεις ενός τέτοιου φόρου, και θα αναλάβει μετά από το θέρος μία νομοθετική πρωτοβουλία με τη νόμιμη παρουσίαση», αναφέρει το κείμενο της επιστολής αυτής του κ. Μπαρόζο.
«Η ανάλυση, που κάναμε, αποδεικνύει ότι υπάρχουν δυνατά επιχειρήματα υπέρ της επιβολής τέτοιου φόρου στον οικονομικό τομέα στην ΕΕ, σε ένα πρώτο χρονικό στάδιο», αναφέρει επίσης το κείμενο στην επιστολή του κ. Μπαρόζο.

Το χρέος στην Ευρώπη και δομικές κρίσεις: 2005-2011




ΠΗΓΗ: DER SPIEGEL

70 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΟΛΟΣΣΟΙ: ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΕΥΡΩΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ!



ΠΗΓΗ: ISKRA

ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!
Η "ΣΤΗΡΙΞΗ" ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗ ΤΗΣ!
 Σε πανικό βρίσκονται οι 70 μεγαλύτεροι πολυεθνικοί κολοσσοί της Γερμανίας και τηςΓαλλίας, μπροστά στο ενδεχόμενο διάλυσης τηςΕυρωζώνης! Για αυτό ετοιμάζονται να ξεκινήσουνκοινή διαφημιστική καμπάνια, που θα καλεί στην ενίσχυση της ευρωπεριφέρειας,προκειμένου να αποφευχθεί μια διάλυση της Ευρωζώνης!
Ουσιαστικά, οι 70 αυτοί κολοσσοί φοβούνται, πως η απώλεια του ευρώ, θα τους στερήσει από ένανόμισμα παγκόσμιας εμβέλειας. Ένα νόμισμα το οποίο λειτουργεί, ως εργαλείο οικονομικής καταδυνάστευσης της ευρωπεριφέρειας, αλλά και ως εργαλείο πειθάρχησης των εργατικών τάξεων σε κάθε χώρα, μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας, (αλλά και του εκκολαπτόμενου Συμφώνου για το Ευρώ)!

«Η ένταξη στο ευρώ ήταν λάθος σας»


Ο καθηγητής Μάνφρεντ Νόιμαν είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή οικονομολόγους του γερμανόφωνου χώρου. Διευθυντής τώρα του Ινστιτούτου για τη Διεθνή Οικονομική Πολιτική της Βόνης, υπήρξε στο παρελθόν επιστημονικός σύμβουλος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Ανήκει στην ομάδα των γερμανών οικονομολόγων του συντηρητικού χώρου που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη. Για την ώρα οι απόψεις τους δεν εισακούονται από Μέρκελ και Σόιμπλε. Ο καθηγητής Νόιμαν, με τον οποίο μιλήσαμε, δηλώνει φίλος της Ελλάδας και γι' αυτό μας προτρέπει «γυρίστε στη δραχμή για το καλό σας». Για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο Μ. Νόιμαν διαφωνεί με τη βιασύνη που επιδεικνύεται.
Ε Πιστεύετε ότι οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το πρόσωπο του πρώην διευθυντή του ΔΝΤ, Στρος-Καν, θα επηρεάσουν τις κινήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ;