Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Γιατί, μπαμπά, η Ευρώπη απομακρύνεται;


Πηγή: Ποντίκι
Του Σταύρου Χριστακόπουλου

«Τίθεται το ερώτημα αν τα καταφέραμε. Δεν ξέρω. Εκείνο που κατορθώσαμε είναι να συγκρατήσουμε μια ιδιαίτερα εκρηκτική κατάσταση». Η δήλωση αυτή ανήκει στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και έγινε προχθές ενώπιον της σύναξης των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών στην Αθήνα. Παρουσιάστηκε στο βραδινό δελτίο του Mega από τον δημοσιογράφο Ιορδάνη Χασαπόπουλο με το σχόλιο: «Δηλαδή έχουν αρχίσει να μην επενδύουν στην προσδοκία»!
Η βραδινή ομήγυρις του καναλιού – παρότι μέχρι πρότινος η κυβέρνηση επαιρόταν για τη δημιουργία του ελληνικού και των άλλων ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης των υπό χρεοκοπία χωρών – άφησε την αίσθηση πως κάτι φαίνεται να αλλάζει.
Ο υπουργός, στην ομιλία του στο ίδιο συνέδριο, είπε κάτι ακόμη: «Νομίζω ότι ακόμα μένουν πάρα πολλά μέχρι να θεωρήσουμε πως έχει κλείσει ο κύκλος και έχουν τελειώσει οι προσπάθειές μας». Ενδιαφέρουσα δήλωση ύστερα από αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα έχει πράξει το 90% των όσων απαιτούνται ώστε, αν χρειαστεί, να μπορεί να ενταχθεί και στους άλλους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Μην ανησυχείτε για τίποτα, ο Πεταλωτής μας διαβεβαίωσε ότι "η ύφεση υποχωρεί"

ΠΗΓΗ: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
του ciaoant1
Πεταλωτής: Η ύφεση υποχωρεί
Το βαθύτερο σημείο της υφεσιακής πορείας της οικονομίας ανήκει στο παρελθόν, το 2012 θα έχουμε ανάπτυξη και η όποια παρέκκλιση σε οικονομικά μεγέθη, αντιμετωπίζεται, εκτίμησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Γράφημα του Υπ.Οικονομικών: Η Ελλάδα, από το 2011 μέχρι και το 2021, θα πρέπει να έχει καταβάλει σε τόκους και χρεολύσια για τα δάνεια (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα δάνεια της τρόικας) πάνω από 480 δισ. ευρώ, σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο (και αυτά δεν είναι παρά οι επίσημες προβλέψεις), ποσό μεγαλύτερο από δύο ολόκληρα ΑΕΠ της χώρας! (πηγή γραφήματος: "Ριζοσπάστης")

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει να μοιράζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα "πακέτα σωτηρίας" ύψους πολλών δισεκατομμυρίων προς τις τράπεζες, προκειμένου αυτές να μη χρεωκοπήσουν. Άλλωστε, από τη στιγμή που τα δανεικά που έχουν δώσει οι τράπεζες σε κράτη, εταιρείες, μικροαστούς, εργάτες, κτλ ΔΕΝ μπορούν να αποπληρωθούν, οι τράπεζες είναι χρεωκοπημένες. Και γι΄ αυτό και όλη η άρχουσα τάξη αρνείται να σταματήσει, παρά το ότι η κοινωνία την νατιμετωπίζει με ολοένα και μεγαλύτερη εχθρικότητα. Είναι ένας αγώνας επιβίωσης, και δε θα σωθούν όλοι. Η άρχουσα τάξη το ξέρει αυτό, και παλεύει "μέχρι τέλους". Αν οι εργάτες ξεσηκωθούν και την ανατρέψουν, "κρίμα". Αλλιώς, θα καταφέρουν να περάσει τα μέτρα που θέλει για να έχει οι ίδιοι την επιθυμητή κερδοφορία, οι τράπεζες δε θα χρεωκοπήσουν, και θα μας γυρίσουν πίσω σε εποχές ανισότητας που έχουμε να δούμε στη δύση από την εποχή του μεσαίωνα (μιας και με αυτό είναι πλέον ικανοποιημένοι: Μισθοί ακόμα και 1-2 δολάρια/μέρα για τον εργάτη, όλος ο υπόλοιπος πλούτος στους κεφαλαιοκράτες).

Το μάθημα της Κερατέας

Πηγή: ΑΥΓΗ
Καρτερός Θανάσης
Ημερομηνία δημοσίευσης: 01/04/2011
Ακούμε συχνά τους κοινοβουλευτικούς ρήτορες να κάνουν χρήση, ή και κατάχρηση, του γνωστού αξιώματος: Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Παρακολουθώντας όμως όσα συμβαίνουν τόσο καιρό στην Κερατέα μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα, που ίσως αποδειχτεί για όλους, και κυρίως για τους κυβερνώντες, πιο χρήσιμο από την επανάληψη μιας κοινοτοπίας: Στη δημοκρατία μπορεί να μην υπάρχουν αδιέξοδα, στην Κερατέα όμως υπάρχουν.
Στην πολύπαθη, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, αυτή περιοχή της Αττικής δοκιμάζεται όχι μόνο η υπομονή και η μαχητικότητα των κατοίκων, όχι μόνο η απίστευτα εμπαθής αδιαλλαξία της κυβέρνησης, όχι μόνο όλα τα πλέγματα συμφερόντων και όλες οι κακοδαιμονίες της συντεταγμένης και ασύντακτης πολιτείας μας, αλλά και κάτι πολύ περισσότερο. Η δυνατότητα της ελληνικής δημοκρατίας να δίνει δημοκρατικές λύσεις και να μην τρώει τα μούτρα της σε αδιέξοδα που η ίδια δημιουργεί και συντηρεί, με απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες για όλους.

Ανοιχτή Συνέλευση της συντονιστικης επιτροπης κινηματων, πρωτοβουλιών και πολιτών

 
Συνέχιση της ανοιχτής Συνέλευσης * της συντονιστικης επιτροπης κινηματων, πρωτοβουλιών και πολιτών για την οργάνωση μεγάλης συγκεντρωσης και συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος μέσα στον επόμενο μήνα, και αυτό to Σάββατο 2/4/2011 και ώρα 16.00 στην μουσική σκηνή «Αυλαία», οδός Αγίου Όρους 15 και Κωνσταντινουπόλεως. (πλησίον μετρό Κεραμεικός).
Η συνεχιζόμενη ανοιχτή Συνέλευση προχωρεί με δημοκρατική διαδικασία τόσο στη διαμόρφωση θέσεων ανα τομέα όσο και στην οργάνωση της παραπάνω συγκέντρωσης.

Αυτό το Σάββατο 2 / 4, τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν και επι των οποίων θα ληφθούν αποφάσεις είναι τα εξής:

1.Αμεση δημοκρατική συγκρότηση της κοινωνίας.Εισηγητής Γιώργος Κόκκας

2.Μέτρα άμεσης ανακούφισης των πολιτών. Εισηγητής Θανάσης Θεοδώρου

3.Διαρκής Συνέλευση πρωτοβουλιών, κινημάτων πολιτών και: Επιλογή διακριτικού τίτλου. Εισηγητής Γιώργος Κοσμόπουλος
Καλούνται όλοι οι πολίτες που ενεργοποιούνται στις διάφορες πρωτοβουλίες, θεματικά κινήματα και δράσεις όλων των μορφών, να συμμετάσχουν σε αυτή την συλλογική προσπάθεια με στόχο την έκφραση της λαικής ενότητας.

Η ημέρα της οργής των αγορών


xak4
Πηγή: Sofokleous 10
Πάνος Παναγιώτου

Οι αγορές έδωσαν τη δική τους απάντηση στη συμφωνία για το ευρώ και το χρηματοπιστωτικό σύμφωνο των Βρυξελλών και η αυτή ήταν πιο οργισμένη και δυνατή από ποτέ. Τα πορτογαλικά ομόλογα έχουν καταρρεύσει από την πρώτη συνεδρίαση μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου, καταγράφοντας μία δραματική πτώση η οποία αντέστρεψε την καμπύλη των επιτοκίων τους κάνοντας το κόστος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού πιο ακριβό από αυτό του μακροπρόθεσμου. Η Πορτογαλία πρέπει να αποδεχτεί, πλέον, επιτόκια κοντά στο 9% για να δανειστεί με ορίζοντα δύο ετών την ίδια ώρα που η Γερμανία δανείζεται κοντά στο 2,5% σε ορίζοντα 10 ετών.

Οι συμφωνίες στις Βρυξέλλες δεν αποτελούν αποτυχία της Γερμανίας και της Γαλλίας να προστατέψουν τις χώρες με κρίση χρέους αλλά μία οργανωμένη προσπάθεια τους να προστατέψουν τις δικές τους τράπεζες και χώρες και να μεταφέρουν το ρίσκο από την πιθανή πτώχευση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας στις βρετανικές, τις ελβετικές και τις αμερικανικές τράπεζες αλλά και σε ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα, ασφαλιστικές εταιρίες κλπ.

Στοιχηματίζουν σε χρεοκοπία τον Αύγουστο!



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Ένα δυνατό στοίχημα σε χρεοκοπία της Ελλάδας τον Αύγουστο άνοιξαν ξαφνικά τα «κοράκια» της αγοράς ομολόγων, την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για τις δραματικές αποκλίσεις στην εκτέλεση του μνημονίου, δημιουργώντας έντονη αβεβαιότητα για την εκταμίευση της 6ηςδόσης του δανείου των 110 δις. ευρώ.
Το μεγάλο «ποντάρισμα» σε χρεοκοπία τον Αύγουστο αποκάλυψε χθεσινό δημοσίευμα στο blog “Alphaville” των “Financial Times”. Σύμφωνα με στοιχεία της “Data Explorers”, οίκου που ειδικεύεται στην ανάλυση των κινήσεων από τουςshort παίκτες των αγορών, χαρτογραφώντας καθημερινά την υποτιμητική κερδοσκοπία, τα ελληνικά και τα πορτογαλικά ομόλογα έχουν εξοβελισθεί στο περιθώριο της αγοράς, καθώς είναι ελάχιστες οι θέσεις (long και short), που διατηρούν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια.