Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Να το πούμε;


Πηγή: Ελευθεροτυπία
του Γ. Παρασκευόπουλου

Εξαπέλυσαν φοροκυνηγούς για να εισπράξουν 2,6 δισ. μια και τα έσοδα έχουν πάρει τον κατήφορο.
Η μείωση των φορολογικών εσόδων είναι αποτέλεσμα της ύφεσης, ευθεία απόρροια των μέτρων λιτότητας που γονατίζουν την αγοραστική δύναμη. Και όμως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένει ότι μπορεί να απομυζήσει χυμούς από την αποστεγνωμένη αγορά. Πώς προεκλογικά υπήρχαν λεφτά στα κρατικά ταμεία, απλώς το θέμα ήταν η αποτελεσματική διάθεσή τους; Ετσι και τώρα, υπάρχουν λεφτά σε μια αγορά που αγωνιά, απλώς κάποιοι επιτήδειοι τα κρύβουν κάτω από το στρώμα ή σε τίποτα σκοτεινές γωνιές. Αλλά το κράτος-μπαμπούλας θα τα ανακαλύψει, με τους αμείλικτους διώκτες του οικονομικού εγκλήματος, και θα εισπράξει τα ανείσπρακτα.
Από πού; Από χρεοκοπημένες εταιρείες. Από επιχειρήσεις στις οποίες το ίδιο το Δημόσιο δεν επιστρέφει ΦΠΑ. Από προμηθευτές στους οποίους το ίδιο το Δημόσιο χρωστάει. Ο μεγαλύτερος εισφοροφυγάς και ο πλέον αναξιόπιστος οφειλέτης ψάχνει να βρει το δίκιο του, εκεί που πρώτος αυτός δίδαξε τη ρεμούλα, την κλεψιά και την ατασθαλία. Ας επιστρέψει πρώτα το κράτος τα λεφτά που το ίδιο χρωστάει και μετά ας βγει παγανιά κυνηγώντας κακοπληρωτές.

Η τρόικα βλέπει πρόοδο, η αγορά χρεοκοπία!


Πηγή: Sofokleous 10
Την ώρα που η Κομισιόν εγκρίνει μετ’ επαίνων προς την κυβέρνηση τη δεύτερη δόση του διεθνούς δανείου, η αγορά εξακολουθεί να «βλέπει» ότι μεσοπρόθεσμα η Αθήνα θα βρεθεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους και οδηγεί τις αποδόσεις των ελληνικών τετραετών ομολόγων μια «ανάσα» από το εντελώς τριτοκοσμικό 12%.
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν συνεχάρη χθες την κυβέρνηση για τη δημοσιονομική προσπάθεια των τελευταίων μηνών, υπογραμμίζοντας πάντως τις σοβαρές αδυναμίες στην εκτέλεση του τριετούς προγράμματος, κυρίως στο σκέλος των φορολογικών εσόδων και των ανεξέλεγκτων δαπανών και χρεών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, η διευθέτηση των οποίων θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Πρόσθετα μέτρα μέσα στο 2010 φέρνει η κατάρρευση των εσόδων

Πηγή: Αυγή

Παναγόπουλος Θάνος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/08/2010
Πρόσθετα μέτρα (μέσω "ακρωτηριασμού" του κράτους με νέο ψαλίδισμα των δαπανών του), τα οποία θα ληφθούν έως το τέλος του χρόνου, προδικάζονται μετά τη μεγάλη απόκλιση που καταγράφει στο σκέλος των δημοσίων εσόδων η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010. Μάλιστα η απόκλιση αυτή ανακοινώθηκε χθες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μόλις 24 ώρες αφ’ ότου ο επίτροπος Όλι Ρεν δήλωνε πως θα απαιτηθούν διορθωτικά μέτρα μέσα στο 2010 εφόσον συνεχιστεί η αστοχία στο μέτωπο των εσόδων και της δημοσιοποίησης των -επί το σκληρότερο- αλλαγών στο Μνημόνιο...  

Ειδικότερα δε τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού αυξάνονται με εξαιρετικά αργό ρυθμό, 4,1%, δηλαδή κατά πολύ βραδύτερα του στόχου για 13,7%. Παράλληλα επανέρχονται τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας από διεθνείς αναλυτές.

Παραοικονομία. Το παραπαίδι του συστήματος



Οι υπόγειοι ύμνοι στη παραοικονομία υπήρχαν από πάντα. Το ΔΝΤ δεν πρωτοτυπεί. Ομοίως παραοικονομία υπήρχε σε όλες τις χώρες. Στη δεκαετία του ’80 κάθε φορά που έγραφα ότι και στις λεγόμενες ανεπτυγμένες οικονομίες η παραοικονομία οργιάζει, έπεφταν να με φάνε γιατί το ήθελαν «ελληνικό παράπτωμα» σε έναν αγγελικό καπιταλιστικό κόσμο!

Για τη Γερμανία που προβάλλονταν από τότε ως παράδειγμα χωρίς παραοικονομία λέω πάντα το ίδιο. Όχι μόνο έχει παραοικονομία αλλά πρωτοπορεί και στη παγκόσμια διαφθορά, πρωτοπορεί και στη περίθαλψη εγκληματιών – φοροφυγάδων και διαφθορέων τύπου Χριστοφοράκου ή προέδρου της Τελεφούνκεν.

Στην αρχή της δεκαετίας του ’90 είχα υπολογίσει ότι αν στην Ελλάδα εφαρμόζονταν επακριβώς η φορολογική νομοθεσία, οι φόροι (+ ασφ. Εισφορές) θα έφταναν από το 35% στο 54-55% του ΑΕΠ, πράγμα πρωτοφανές σε όλο τον κόσμο! Η ανώτερη Σουηδία τότε είχε 52-53%.

Η θεολογία της "ενάρετης οικονομίας"


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ


"Διαμορφώνουμε συνθήκες ενάρετου κύκλου στην οικονομία. Αφήνουμε πίσω τον φαύλο κύκλο". Αυτό δήλωσε στα σκαλοπάτια του Μαξίμου, χθες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος. Αν ο κεντρικός τραπεζίτης, με την "επιστημονική αμεροληψία" έτσι εκτιμά, δεν χρειάζεται να πει περισσότερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος περιορίστηκε να δηλώσει ότι: "Κατακτήσαμε τον πρώτο στόχο που είχαμε θέσει".
Προφανώς και οι δύο κορυφαίοι παράγοντες, περιφρονώντας προκλητικά τη σκληρή πραγματικότητα, επιδίδονται σε προπαγανδιστικές κινήσεις υιοθετώντας τη θεωρία σύμφωνα με την οποία "η οικονομία είναι ψυχολογία".
Δεν εγνώριζε ο κ. Προβόπουλος τα στοιχεία που δημοσιοποίησε προχθές η κεντρική τράπεζα για την απογοητευτική πορεία του τουρισμού φέτος; Δεν έχει ενημερωθεί για την έκρηξη του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης, που κατά σύμπτωση χθες ανακοινώθηκε ότι εκτοξεύθηκε στο 137% του ΑΕΠ; Και, τέλος, δεν πληροφορήθηκε τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου τού Όλι Ρεν, ο οποίος ανοίγει θέμα για επιβολή νέων μέτρων;