Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς προχωράμε σε στάση πληρωμών προς το κράτος


Από το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο

Η στάση πληρωμών ξεκινώντας από τους έκτακτους φόρους και τα «χαράτσια» που επιβάλει η κυβέρνηση στο όνομα της τρόικας, είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση του λαού που δεν έχει σαν στόχο να γλιτώσει από κάποια υπερβολικά μέτρα. Έχει σαν στόχο να γλιτώσει από τους κυβερνώντες, την τρόικα και το καθεστώς που επιβάλλεται στη χώρα.

Γι' αυτό και η στάση πληρωμών ξεκινά με την μη καταβολή των έκτακτων φόρων και έχει σαν στόχο την κατάρρευση της κυβέρνησης και των πολιτικών της, πριν προλάβουν να οδηγήσουν την ίδια την χώρα σε κατάρρευση. Αν τους επιτρέψουμε να περάσουν τα συγκεκριμένα μέτρα στην πράξη, τότε θα συνεχίσουν πιο αδίστακτοι.

Στο τραπέζι ρηξικέλευθες λύσεις για το χρέος

Πηγή: euro2day
Γ. Παπανικολάου και Αγγ. Παπαμιλτιάδου

"Ρηξικέλευθες" λύσεις όπως το σχέδιο "Εύρηκα", που αποκαλύφθηκε διεθνώς χθες, βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των μελών της ευρωζώνης η σθεναρή άρνηση των τραπεζιτών να αποδεχθούν διεύρυνση των απωλειών τους μέσω του προγράμματος roll over των ελληνικών ομολόγων (PSI).

Η αρχική σκέψη της Γερμανίας για διεύρυνση του PSI φαίνεται να μπαίνει στον πάγο μετά το "όχι" πολλών μεγάλων τραπεζών, της Γαλλίας και βεβαίως της ΕΚΤ, με την αιτιολογία ότι "θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, με απρόβλεπτες συνέπειες και με τον κίνδυνο να μην υπάρχει ενδιαφέρον", όπως δήλωσε κι ο ίδιος ο επικεφαλής της Deutsche Bank, κ. Γιόζεφ Άκερμαν, φανερώνοντας ότι ούτε οι Γερμανοί έχουν ενιαία άποψη. (Δείτε ρεπορτάζ για τις έντονες

Παύση πληρωμών: οι επόμενες ώρες


Πηγή: Aformi

Τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τουΜετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής στην οποία συμμετείχαν:
Γιώργος Κατρούγκαλος, συνταγματολόγος στο Δ.Π.Θ
Κώστας Λαπαβίτσας, οικονομολόγος στη σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών μελετών  στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου – SOAS
Θοδωρος Μαριόλης, οικονομολόγος στο Πάντειο πανεπιστήμιο
Μαρκέτος  Σ., ιστορικός στο Α.Π.Θ
Από αυτήν την εκδήλωση σας παρουσιάζουμε τις βιντεοσκοπημένες ομιλίες. Φτάσαμε λίγο αργά (…ώρα ΠΑΣΟΚ!) και δεν μπορέσαμε να βιντεοσκοπήσουμε την ομιλία του Μαρκέτου (σόρι…).



Katrougalos from www.aformi.gr on Vimeo.



mariolis from www.aformi.gr on Vimeo.



lapavitsas from www.aformi.gr on Vimeo.



Στα 6 μέτρα η Ευρώπη



Με ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω ισοδυναμεί το «πακέτο των 6 μέτρων» επί των οποίων κλήθηκαν να αποφασίσουν οι ευρωβουλευτές στη συνεδρίαση του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου. Σε αδρές γραμμές τα 6 σημεία, κάτω από τον γενικό (και παραπλανητικό) τίτλο της «οικονομικής διακυβέρνησης» συνιστούν την συνταγματική κατοχύρωση της αέναης λιτότητας. Ειδικότερα επαναφέρουν την ανάγκη δέσμευσης των μελών της ευρωζώνης στο στόχο του 3% και του 60% σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος αντίστοιχα.