Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Τζάμπα τιμωρία

Μικρός Φωκίων
Σύμφωνα με καταγγελίες το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούν οι του ΔΝΤ αν και θωρακισμένο εκτελωνίστηκε ως απλό με αποτέλεσμα να πληρώσουν λιγότερο ΦΠΑ.

Με το που πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα κατάλαβαν αμέσως πως λειτουργούμε. Για να μην λένε κάποιοι ότι ευτυχώς που ήρθε το ΔΝΤ για να μας αναγκάσει να αλλάξουμε. Το είδαμε, έδωσε το καλό παράδειγμα.

Αλλά για να μην είμαστε άδικοι απέναντι στους υποστηρικτές του ΔΝΤ και της τρόικας να παραδεχθούμε ότι άλλαξαν πολλά.

Η ευρωζώνη, οι φωστήρες και οι ανόητες αποφάσεις


Η κρίση είναι κρίση δημόσιου χρέους. Η κρίση είναι κρίση του ευρώ. Χρειάστηκε να γίνουν 16 ευρωπαϊκά συμβούλια κορυφής -με το τελευταίο την περασμένη Παρασκευή- και οι φωστήρες πολιτικοί ηγέτες μας να μην μπορέσουν για ακόμη μία φορά να κάνουν τη σωστή ανάλυση της διπλής στην πραγματικότητα κρίσης και να πάρουν συγκεκριμένες αποφάσεις για να βγούμε όλοι από το αδιέξοδο που η ανοησία ή (και) η τρέλα τους μας έχει οδηγήσει.
Οπως ήταν αναμενόμενο, στο τελευταίο συμβούλιο κορυφής πήραν μια σειρά από βαρύγδουπες αποφάσεις για την έξοδο από την κρίση και τη σωτηρία του ευρώ που, στην ουσία, περιορίζονται στη συμμετοχή και του ΔΝΤ με δανεικό ευρωπαϊκό χρήμα (200 δισ. ευρώ) στις προσεχείς απόπειρες διάσωσης χωρών, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Αποφάσεις αστείες, διότι είχαν μπροστά στα μάτια τους την επέκταση της κρίσης χρέους από τη νότια Ευρώπη και προς τις πλούσιες χώρες του κοινοτικού Βορρά. Αλλά για ακόμη μια φορά ανανέωσαν τη διά ροπάλου απαγόρευση της διαχείρισης της κρίσης από την ίδια την Ευρ. Ενωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ


Πηγή: ΕΠΟΧΗ
του Χ. Γεωργούλα

Συμμαχίες χωρίς συμμάχους
 
«Τα σενάρια αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη ενισχύονται (…) Το θέμα δεν είναι να υπάρχουν χώρες που εκδιώκονται από την ΕΕ, το θέμα είναι να αποφασίσουν να φύγουν οι λαοί με τη θέλησή τους (…) Για τους λαούς της Ευρώπης, όσο περισσότεροι το αποφασίσουν, θα είναι μια μεγάλη πρώτη νίκη κι ένα στέρεο βήμα για να πάμε προς τα μπρος».
Το κείμενο προέρχεται από πρωτοσέλιδο άρθρο του «Ριζοσπάστη» (7-12-2011) και καταγράφει τις πρόσφατες, πιο επεξεργασμένες θέσεις της ηγεσίας του ΚΚΕ για την ευρωζώνη και την ΕΕ, που ως τώρα εκφραζόταν με το λακωνικό «αποδέσμευση από την ΕΕ».

Με ή χωρίς το ευρώ η Γερμανία θα είναι παντοδύναμη


Πηγή: ΧrimaNews.gr
του Π. Παναγιώτου

Η γερμανική πολιτική όσον αφορά στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ πιο ξεκάθαρη απ' όσο μπορεί να υποθέσει κανείς. Από το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους είχα υποστηρίξει πως, κόντρα στη γενική πεποίθηση, η Γερμανία δε θα έσωζε την ευρωζώνη παρά μόνο αν τα κράτη μέλη αποδέχονταν τη δημιουργία μιας δημοσιονομικής / πολιτικής ενοποίησης στο τιμόνι της οποίας θα έμπαινε η ίδια.
Σε αυτή μου την πρόβλεψη οδηγός δεν ήταν κανείς άλλος παρά η ίδια η γερμανική πολιτική και οι δηλώσεις των αξιωματούχων της χώρας κατά την προηγούμενη νομισματική κρίση των χωρών της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίες του '90. Όπως και τότε έτσι και τώρα η Γερμανία προτίμησε να αφήσει τους εταίρους της να καούν απ' τις φλόγες της κρίσης πιέζοντας για δημοσιονομικοπολιτική ενοποίηση παρά να αποδεχτεί να μοιραστεί τα χρέη και τα δημοσιονομικά προβλήματα τους μαζί τους.

Μήνυμα στο Βερολίνο: Τα πλεονάσματα που δεν χρησιμοποιούνται, εξαφανίζονται


Πηγή: tvxs
Επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς νότιων χωρών όπως η Ελλάδα, έναντι των αδιέξοδων μέτρων λιτότητας, εισηγούνται οι καθηγητές Kregel και Παπαδημητρίου, οι οποίοι παραθέτοντας «μάθημα» βασικών οικονομικών στο Βερολίνο ανασύρουν ρήσεις παλαιών οικονομολόγων όπως ο Κέινς: Οι πλεονασματικές χώρες είτε χρησιμοποιούν τα πλεονάσματά τους, είτε τα χάνουν.
Στο περιθώριο εκδήλωσης του Παρατηρητηρίου Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, το tvxs.gr συνάντησε τους κ.κ. Δημήτρη Παπαδημήτριου και Jan Kregel, δύο καθηγητές της αμερικανικής «σχολής», οι οποίοι στεγάζονται ακαδημαϊκά στο Levy Economics Institute of Bard College. Και οι δύο υπερασπίστηκαν με σθένος την άποψη ότι η μείωση των εισοδημάτων όχι μόνο δεν καθιστά βιώσιμο το δημόσιο χρέος μιας χώρας, αλλά πετυχαίνει το αντίθετο αποτέλεσμα. Κατά τη γνώμη τους, αποτελεί μονόδρομο για την οικονομική επιβίωση των περιφερειακών ελλειμματικών χωρών αλλά και τη διάσωση της Ευρωζώνης η αύξηση των τοπικών επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς, όπως της βιομηχανίας και των εξαγωγών. 

Η λάθος απάντηση της ευρωζώνης


ΠΗΓΗ: FT (via euro2day)
by Stephen King

Η συμφωνία για την ευρωζώνη της περασμένης εβδομάδας δεν θα δουλέψει.
Το να απαιτείται από τις κυβερνήσεις να αναλαμβάνουν δημοσιονομικές δεσμεύσεις στα σοβαρά είναι πολύ καλό, όμως η καλή δημοσιονομική συμπεριφορά μπορεί και πάλι να σχετίζεται με τεράστιες ανισορροπίες και με μαζική οικονομική αποσταθεροποίηση.

Το περασμένο έτος, η Γερμανία είχε πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών τρεχουσών συναλλαγών 5,7% του ΑΕΠ, ακόμη μεγαλύτερο και από της Κίνας, που κινήθηκε στο 5,2% του ΑΕΠ. Αυτά τα πλεονάσματα πρέπει να ανακυκλωθούν κάπου αλλού στον πλανήτη. Ένα πλεόνασμα πληρωμών, στο κάτω-κάτω, δεν είναι τίποτε άλλο από υπερβολικές εγχώριες αποταμιεύσεις πάνω σε εγχώριες επενδύσεις. Μια χώρα με πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών πρέπει εξ ορισμού να αγοράζει ξένα ενεργητικά. Όμως, αν το κάνει, μπορεί να αυξήσει τα διακρατικά οικονομικά προβλήματα.

Το PSI+ και το haircut 50% θα έχει όφελος για το ελληνικό κράτος μόλις 30-40 δις ευρώ – Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα όσων ποντάρουν στο ναυάγιο του σχεδίου αυτού…..



Πηγή: bankingnews.gr

Το επιχείρημα αυτό επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς οι θιασώτες του σεναρίου που θέλει να ναυαγήσει η αναδιάταξη του χρέους με την εμπλοκή των ιδιωτών έχει αυξηθεί. 

Με βάση την επιχειρηματολογία που αναφέρεται το πραγματικό κέρδος της Ελλάδος από ένα haircut 50% θα είναι μόνο 30 με 40 δις ευρώ στο καλό σενάριο γιατί;
Αν υποθέσουμε ότι το haircut είναι 50% και η διαδικασία εθελοντική. 
Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον υπάρξει μια αξιοπρεπής συμμετοχή των κατόχων ελληνικών ομολόγων είναι αδύνατο να συγκεντρωθεί ο στόχος των 100 δις ευρώ αλλά 65 δις ευρώ θα μπορούσαν να απομειωθούν. 
Όμως με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν έως 30 δις ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθούν το χρέος θα μειωθεί κατά 65 δις αλλά θα αυξηθεί κατά 30 δις ευρώ καθώς τα έως 30 δις κεφάλαια του ταμείου θα επιβαρύνουν το χρέος. 
Άρα το κέρδος που προκύπτει είναι περίπου 35 δις ευρώ. 

ΝΥΤ: Ένα ανησυχητικό ενδεχόμενο: Τι θα γίνει αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το Ευρώ;



LONDON — It would be Europe’s worst nightmare: after weeks of rumors, the Greek prime minister announces late on a Saturday night that the country will abandon the euro currency and return to the drachma.
Instead of business as usual on Monday morning, lines of angry Greeks form at the shuttered doors of the country’s banks, trying to get at their frozen deposits. The drachma’s value plummets more than 60 percent against the euro, and prices soar at the few shops willing to open.
Soon, the country’s international credit lines are cut afterGreece, as part of the prime minister’s move, defaults on its debt.
As the country descends into chaos, the military seizes control of the government.
This scary chain of events might never come to pass. But the danger that Greece or some other deeply damaged country in the euro zone could leave the single-currency union can no longer be ruled out. And it was largely this prospect that drove leaders last week to agree to adopt strict fiscal rules that they hope will wrap the 17 European Union nations that use the euro into an even tighter embrace.