Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

15 Οκτωβρίου 2011: Μεγάλη νίκη για τους Αγανακτισμένους



του Ερίκ Τουσέν (1) CADTM


Είναι η πρώτη φορά, μετά από το Φλεβάρη 2003, που ένα κάλεσμα για διεθνή δράση σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία έχει τόσο μεγάλη απήχηση.  Στην Ισπανία, από όπου ξεκίνησε η δράση, σχεδόν 500.000 διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους περίπου 80 πόλεων, από τους οποίους οι 200.000 ή και παραπάνω διαδήλωσαν στη Μαδρίτη (2). Δράσεις έγιναν σε πέντε ηπείρους. Πάνω από 80 χώρες και σχεδόν χίλιες πόλεις είδαν να διαδηλώνουν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και ενήλικες που διαμαρτύρονται ενάντια στη διαχείριση της διεθνούς οικονομικής κρίσης από κυβερνήσεις που σπεύδουν να βοηθήσουν ιδιωτικά ιδρύματα  ευθυνόμενα για τη καταστροφή και που επωφελούνται από αυτή για να ενισχύσουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές: μαζικές απολύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες, άγριες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, πλήγματα στους μηχανισμούς συλλογικής αλληλεγγύης (δημόσια συνταξιοδοτικά συστήματα, δικαιώματα στα επιδόματα ανεργίας, συλλογικές συμβάσεις μεταξύ μισθωτών και εργοδοσίας,…). Παντού η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους αποτελεί το πρόσχημα που χρησιμοποιείται για να ενισχυθεί η λιτότητα. Παντού οι διαδηλωτές καταγγέλλουν τις τράπεζες.

Τρεις υπουργοί προαλείφουν την "τελική λύση"



του Γαλαξιάρχη

Με σημερινή επιστολή τους, οι Ανδρέας Λοβέρδος, Άννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης, αποκαλύπτουν στο κοινό τις προθέσεις του εκσυγχρονιστικού ρεύματος της πασοκικής ολιγαρχίας. Το κείμενο χαρακτηρίστηκε ως πολιτική παρέμβαση βαρύνουσας σημασίας. Ως ειλικρινές πόνημα, πολιτικών που αποφασίζουν να πάρουν υπεύθυνη στάση απέναντι στα κρίσιμα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτε περισσότερο από την στοχοποίηση ενός ολόκληρου λαού και το πράσινο φως στην επιβολή της "Τελικής Λύσης".

Ποιος λείπει; ποιος λείπει;

«Ηµασταν σαν τις πόρνες µετά την πρώτη τους φορά»



Πηγή: Το ΒΗΜΑ
Π. Παπαδόπουλος
Το δραματικό παρασκήνιο των δύο ετών του μνημονίου
«Ηµασταν σαν τις πόρνες µετά την πρώτη τους φορά» εξοµολογείται µιλώντας στο «Βήµα της Κυριακής» κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης όταν αναφέρεται στην ψυχολογική κατάσταση των µελών του Υπουργικού Συµβουλίου την ηµέρα της συνεδρίασης για την επικύρωση του µνηµονίου στις 5 Μαΐου 2010. «Κοιτάζαµε ο ένας τον άλλον και ήµασταν όλοι χλωµοί» λέει. «Αισθανόµασταν µεγάλη ντροπή,αφού δεν µπορούσαµε να πιστέψουµε ότι εµείς, το ΠΑΣΟΚ, οδηγήσαµε την Ελλάδα στο ∆ΝΤ και τεµαχίσαµε µισθούς και συντάξεις». Και καταλήγει: «Από τότε έχουµε εκπορνευτεί πλήρως. Εχουµε κάνει τα ίδια πράγµατα πολλές φορές χωρίς να αισθανόµαστε ίχνος ντροπής». Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί του ΠαΣΟΚ παραδέχονται στις ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι το µνηµόνιο, όσο και αν προβλέπει ορισµένεςαπαραίτητες µεταρρυθµίσεις, σηµαίνει ταυτόχρονα την καταδίκη της οικονοµίας σε παρατεταµένη ύφεση και την υποθήκευση της χώρας στους δανειστές της. Αναγνωρίζουν όµως ταυτόχρονα ότι ήταν η έσχατη επιλογή για την αποφυγή της πτώχευσης και τη διάσωση των καταθέσεων και των συντάξεων, αφού η κυβέρνηση είχε αποτύχει στην εφαρµογή όλων των προηγούµενων λύσεων. 

Κ.Τσουκαλάς: Αντίσταση στους δαίμονες της απελπισίας, της απόγνωσης και της αδράνειας



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΑ

Ας αρχίσω με μια παραδοχή. Η κρίση δεν αναφέρεται μόνο στην εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών και των θεσμών. Είναι επίσης κρίση νοημάτων, σημασιών, αξιών και συνειδήσεων.
Αναγκαζόμαστε λοιπόν να θέσουμε και πάλι τα θεμελιώδη ερωτήματα. Θα πρέπει να σκεφτούμε από την αρχή τι "είναι" η δημοκρατία, τι "είναι" η Πολιτεία, τι "είναι" το γενικό συμφέρον, τι σημαίνει λαός, τι είναι η λαϊκή κυριαρχία. Το θεμελιώδες ζήτημα τι, πώς και με ποιες διαδικασίες μπορεί να αλλάξει ο κόσμος και ποια είναι τα περιθώρια των πολιτικών αποφάσεων και παρεμβάσεων δεν μπορεί να απαντηθεί με τους όρους που γνωρίζαμε.
Έτσι, θα επικεντρώσω την παρέμβασή μου στις μεταλλαγές της πρόσληψης του πολιτικού. Πράγματι, αυτό που θεωρούσαμε πολιτικό υποσύστημα εμφανίζεται μεταλλαγμένο. Η ιδέα της δημοκρατίας ως αυτονόητης πολιτειακής αυταξίας και ως ανυπέρβλητης οργανωτικής μορφής δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως πριν.

Πού πήγαν 10 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ



Πηγή: ΑΥΓΗ
της Θ. Σταθούλια

Ένα ακόμα σημείωμα για το ΕΣΠΑ σήμερα, σε συνθήκες κοινωνικής πτώχευσης, μπορεί να επισύρει ποινή, όπως στην περίπτωση της καταστροφής της Μιλήτου, το 494 π.Χ, όπου οι ποιητές της Αθήνας προειδοποιήθηκαν αυστηρά επί ποινή φυλάκισης να μην ξαναγράψουν ποτέ και τίποτα για το θέμα γιατί προκαλούσε θρήνο και κοινωνική αναστάτωση. Όμως, μετά την κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2012, και του νέου σχεδίου της κυβέρνησης “Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015”, δεν μπορούμε παρά να επανέλθουμε στο θέμα του ΕΣΠΑ.

Καβγάδες στη ζούγκλα του ευρώ



Πηγή: ΔΡΟΜΟΣ
του Γ. Κιμπουρόπουλου

Κρεσέντο αντιθέσεων στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας με επίκεντρο τη συνταγή στήριξης των τραπεζών και το κούρεμα του ελληνικού χρέους – Και η κοινωνική ερημοποίηση της Ε.Ε. συνεχίζεται... Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου.
Αποτελεί πραγματικό άθλο το να καταλάβει ο μέσος Ευρωπαίος τι διαμείβεται τις τελευταίες εβδομάδες -και τι θα διαμειφθεί τις προσεχείς- μεταξύ Βερολίνου, Παρισιού, Βρυξελλών και Κανών. Η Ευρωζώνη είναι μια πραγματική ζούγκλα αλληλοσπαρασσόμενων συμφερόντων -αλλά ως γνωστόν όταν παλεύουν οι ελέφαντες την πληρώνουν τα βατράχια. Κι όταν χορεύουν ή απλώς παζαρεύουν, επίσης. Επομένως, αναρωτιέται κανείς με ποιου είδους ζούγκλα εκτός ευρώ μας τρομοκρατεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος...
Πρωθυπουργοί, υπουργοί οικονομικών, κομισιονάριοι και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εκπρόσωποι των τραπεζών, συναντώνται, διαβουλεύονται και διαγκωνίζονται σε καθημερινή βάση, σε ένα ατέλειωτο πολιτικο-οικονομικό παζάρι με δύο κυρίως διακυβεύματα: τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τέρατος και το τελικό μοντέλο ελεγχόμενης χρεοκοπίας που θα επιβληθεί στην Ελλάδα.

Χρυσοφόρα σκουπίδια



του Ιουλιανού
Η ευρωπαϊκή οδηγία 2004/18 καθορίζει με σαφήνεια τη συλλογή των αποβλήτων ως έναν από εκείνους τους τομείς όπου το Δημόσιο μπορεί να παραχωρήσει σε  ιδιώτες εργολάβους. Η οδηγία έγινε νόμος του κράτους με τροπολογία που κατατέθηκε στις 13 του Μάη 2011 στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση». Η τροπολογία δίνει το «δικαίωμα» στους δήμους «να αναθέτουν σε ιδιώτες με την υπογραφή συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, το έργο της συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, της καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων και δημοτικών κτιρίων»
Οι ιδιωτικές εταιρείες ισχυρίζονται μάλιστα ότι  λόγω μικρότερων αμοιβών θα καθαρίζουν τις πόλεις με αισθητά μικρότερο κόστος…

Οξύνεται η διαμάχη όσο πλησιάζει η ώρα της χρεοκοπίας



Πηγή: Πριν, 16.10.11
του Λ. Βατικιώτη
Μέσα σε ένα όργιο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και ανηλεών συγκρούσεων μεταξύ διαφορετικών κέντρων εξουσίας εντός και εκτός Ελλάδας καθορίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες για την χρεοκοπία του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή ένα γενναίο κούρεμα των ομολόγων ακόμη και της τάξης του 50-60%. Οι ουσιαστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 23 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες, ενώ το πιθανότερο είναι πως το σχέδιο θα υποβληθεί για έγκριση και στην σύνοδο των 20 πλουσιοτέρων χωρών του πλανήτη που θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Νοέμβρη στη Νίκαια της Γαλλίας. 
Η εφαρμογή και η ολοκλήρωσή του δε, θα απαιτήσουν μήνες, καθώς θα ακολουθήσουν διμερείς συνεννοήσεις με κάθε τράπεζα και επενδυτή που κατέχει ελληνικά ομόλογα. Η συνάντηση που έγινε την προηγούμενη Κυριακή μεταξύ της Άγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζύ δρομολόγησε την επίλυση των σημαντικότερων εκκρεμοτήτων, χωρίς ωστόσο να καταλήξει και στις λεπτομέρειες – εκεί που πάντα κρύβεται ο …διάβολος.

Δημόσιες τράπεζες σαν εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης: Το Γερμανικό μοντέλο



By Ellen Brown
Global Research, October 13, 2011

Publicly-owned banks were instrumental in funding Germany’s “economic miracle” after the devastation of World War II.  Although the German public banks have been targeted in the last decade for takedown by their private competitors, the model remains a viable alternative to the private profiteering being protested on Wall Street today.
One of the demands voiced by protesters in the Occupy Wall Street movement is for a “public option” in banking.  What that means was explained by Dr. Michael Hudson, Professor of Economics at the University of Missouri in Kansas City, in aninterview by Paul Jay of the Real News Network

48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ (19-20/11): ΟΛΟΝΥΚΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ! ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ!



Πηγή: ΙΣΚΡΑ
ΟΛΟΝΥΚΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!
ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ!
ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ: ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ, ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ- ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε. – ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!
Η διήμερη πανεργατική απεργία στις 19 και 20 Οκτώβρη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και μπορεί να αποβεί ιστορικός σταθμός για τις πολιτικές εξελίξεις και το μέλλον της χώρας!
Είναι, μάλλον, βέβαιη η μεγάλη επιτυχία της απεργίας και βέβαιη η εργαζόμενη λαοθάλασσα που θα παραλύσει τους τόπους δουλειάς και θα κατέλθει στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσ/νίκης και όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας.
Αυτή την ώρα, όμως, ο τόπος, οι τραγικές περιστάσεις που διανύουμε και οι μείζονες προκλήσειςπου αντιμετωπίζουμε, απαιτούν κάτι παραπάνω από μια πετυχημένη απεργία και μια μεγάλη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.