Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Robert D. Kaplan: Ανήκει η Ελλάδα στην Ευρώπη;




Πηγή: Stratfor (via euro2day)

H Ελλάδα βρίσκεται εκεί που τελειώνει και εκεί που αρχίζει η Δύση, γράφει ο Robert D. Κaplan σε άρθρο του στο Stratfor, στο οποίο παρουσιάζει τις αντιθέσεις στην γεωγραφική και γεωπολιτική ταυτότητα της χώρας από την εποχή της αρχαίας Αθήνας μέχρι σήμερα και πως αυτές επηρέασαν την οικονομική και πολιτική της εξέλιξη. 

Από τη μία πλευρά, η έννοια της Δύσης ως ουμανιστικό ιδεώδες ξεκίνησε από την αρχαία Αθήνα, όταν ο σεβασμός του ατόμου αντικατέστησε τη βιαιότητα των γειτονικών πολιτισμών της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου. Ενώ και η ίδια η διάκριση μεταξύ Ανατολής και Δύσης, εγκαθιδρύθηκε με τον Περσικό πόλεμο τον 5 π.Χ.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα είναι μια χώρα Ορθόδοξη με πνευματικούς δεσμούς με τη Ρωσία και για πάνω από χίλια χρόνια υπήρξε το παιδί του Βυζαντίου και της Τουρκίας. 

Πάνω σε αυτή την διχασμένη κληρονομία, εξελίσσεται και η νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος οδήγησε στην ανταλλαγή πληθυσμών με την Τουρκία, όπου πάνω από 1 εκατομμύριο Έλληνες εγκαταστάθηκαν από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα. Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος είχε ως συνέχεια ένα αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, η τελική έκβαση του οποίου κρίθηκε και πάλι από την ασταθή γεωγραφική θέση της χώρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

«Τυράκι» από ΕΕ για τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα



ΠΗΓΗ: FT (via euro2day)
By Joshua Chaffin (Βρυξέλλες), Peter Spiegel (Βερολίνο)

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ετοιμάζονται να δελεάσουν με ένα πακέτο από κίνητρα την νέα ελληνική κυβέρνηση για να την πείσουν να παραμείνει στην συμφωνία διάσωσης μετά τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής. 

Το πακέτο που θα «κουνήσουν μπροστά» στην νέα κυβέρνηση για να την γλυκάνουν, θα περιλαμβάνει περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων και παράταση στις περιόδους αποπληρωμών των δανείων διάσωσης, καθώς και ευρωπαϊκά κεφάλαια για να γίνουν επενδύσεις σε προγράμματα δημοσίων έργων στην Ελλάδα μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 

Το δέλεαρ προβλέπεται μέχρι στιγμής να δοθεί σε μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, του ηγέτη της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας. 

Η διαφορά στις δημοσκοπήσεις της ΝΔ με το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, που έχει πει ότι θα καταργήσει το ισχύον μνημόνιο είναι πολύ μικρή. 

Χαιρετιστήριο Κάλεσμα στην Τρίτη Ηλικία. Ενάντια στο ΦΟΒΟ και το ψέμα των Μνημονιακών



Δρ. Βασίλειος Θ. Θωμαΐδης
Άμισθος Καθηγητής – Συνταξιούχος Ιατρός

vasileiosthomaidis@hotmail.com
thomaidis.blogspot.com


Αγαπητοί, φίλες και φίλοι, συμμαθητές και συμμαθήτριες.
Συναγωνίστριες και συναγωνιστές στον αγώνα της καθημερινότητας και της ζωής.

Σας προσκαλώ να διαβάσετε τις σκέψεις ενός φίλου καθημερινού, συνομηλίκου σας, που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα και δεν υπηρετεί καμία σκοπιμότητα. Ενός συνομηλίκου σας που παίζατε μαζί στην αλάνα μιας φτωχογειτονιάς της Θεσσαλονίκης, που πήγατε μαζί του στο Σχολείο, πολλοί και στο Πανεπιστήμιο. Που αγωνιστήκατε μαζί στην καθημερινότητα, τίμια μακριά από δολοπλοκίες, παράνομες μεσολαβήσεις «πολιτικών» και κάθε είδους συμμετοχή σε βρώμικα κυκλώματα απάτης της πελατειακής «πολιτικής».

Οι μεγαλύτεροι από εμάς, στους οποίους και ανήκω, νιώσαμε στο πετσί μας το απαίσιο άγγιγμα της ναζιστικής γερμανικής κατοχής και όλοι μας, ποιος λίγο, ποιος πολύ, κρατούμε μνήμες και από τον αδελφοσπαραγμό της μετακατοχικής αιματοβαμμένης λευτεριάς. 

Οι Έλληνες πληρώνουν φόρους και με το παραπάνω!



Πηγή: (Επίκαιρα, 7.6.2012)
του Λ. Βατικιώτη

Αυθαιρεσίες οι αφορισμοί της Λαγκάρντ

Από θράσος και υποκρισία ξεχείλιζε η οργισμένη, δήθεν, αναφορά της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην βρετανική εφημερίδα Guardian όπου δήλωσε ότι θρέφει μεγαλύτερη συμπάθεια για τους υποσιτιζόμενους της υπο-σαχάριας Αφρικής παρά για τους Έλληνες που δεν πληρώνουν τους φόρους τους! Η επικεφαλής του ΔΝΤ πολύ σύντομα διαπίστωσε ότι υπέπεσε σε γκάφα. Άλλο τι νιώθουμε (όχι μόνο αδιαφορία αλλά και μίσος για τους λαούς, ειδικότερα όσους δεν σκύβουν το κεφάλι) κι άλλο τι λέμε δημόσια κι ειδικά στον Τύπο… Έτσι, μετά από λίγες ώρες, κι αφού πρώτα η σελίδα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δέχθηκε δεκάδες χιλιάδες «αναφορές» κι απαντήσεις από την Ελλάδα, προέβη σε διορθωτική δήλωση επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που δημιούργησε.

Εις μάτην! Η Κριστίν Λαγκάρντ αποδείχθηκε όχι μόνο εμπαθής, αλλά επιπλέον υποκρίτρια και άσχετη! Υποκρίτρια επειδή η ίδια αμοίβεται με 468.000 δολάρια τον χρόνο (ενώ απολαμβάνει άπειρα προνόμια στις μετακινήσεις και την διαμονή της που δεν τα διανοείται ο νους ενός καθημερινού ανθρώπου) χωρίς να πληρώνει καν φόρους γι’ αυτό το μυθικό ποσό. Ακόμη κι αν καλύπτεται πίσω από ένα σταθερό συμβόλαιο που συνοδεύει την συγκεκριμένη θέση (ενδεικτικό κι αυτό των σκανδαλωδών προνομίων με τα οποία έχουν θωρακιστεί οι μανδαρίνοι των διεθνών οργανισμών) η Κριστίν Λαγκάρντ όφειλε να πληρώνει φόρους. Δεν μπορεί ένας γάλλος μισθωτός να πληρώνει περισσότερους φόρους από την διευθύντρια του ΔΝΤ κι αυτό να θεωρείται φυσιολογικό και να έχει μάλιστα το θράσος η Λαγκάρντ να κάνει και μαθήματα φορολογικής υπευθυνότητας στους Έλληνες, που έχουν οδηγηθεί σε κοινωνική γενοκτονία, εφαρμόζοντας τις καταστρεπτικές οδηγίες του οργανσιμού του οποίου προΐσταται.