Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

«Εντυπωσιακή απαξίωση των κομμάτων»




Πηγή: Το Βήμα
Ο Ηλ. Νικολακόπουλος εξηγεί τις αιτίες που οδηγούν στην αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος
 ΜΙΑ αυξάνουσα αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος παράλληλα με τον διχασμό της κοινωνίας και των  κομμάτων απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής προκύπτει από την ανάλυση των μετρήσεων της κοινής  γνώμης που πραγματοποιεί ο κ. Ηλ. Νικολακόπουλος,  καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η κρίση του κομματικού φαινομένου  παρατηρείται πιο έντονα στις παραγωγικές ηλικιακές  ομάδες, δηλαδή στον κορμό των ενεργών πολιτών, οι  οποίοι τροφοδοτούν τα υψηλότατα ποσοστά της αδιευκρίνιστης  ψήφου, και όχι στους νεότερους ψηφοφόρους, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Αυτό το ρευστό πολιτικό σκηνικόενδέχεται να εκκολάπτει τον κατακερματισμό των πολιτικών κομμάτων όπως τα ξέραμε ως  τώρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν τα πρόσωπα που θα εκφράσουν το καινούργιο.

Tζορτζ Σόρος: «Μπορείτε όπως και το 2004»


Tζορτζ Σόρος: «Μπορείτε όπως και το 2004»


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
Ο αμερικανός «γκουρού των επενδύσεων» αναλύει στο «Βήμα» το πώς η Ελλάδα θα βγει από την κρίση
« ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ μπορούν να ανοίξουν σε έξι μήνες» λέει ο κ. Τζορτζ Σόρος στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής». Ο κ. Σόρος πιστεύει ότι παρά τα προβλήματα η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει μια ιστορική υπέρβαση, ενώ παράλληλα ασκεί κριτική στον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία χειρίστηκε και εξακολουθεί να χειρίζεται την κρίση. Ο Τζορτζ Σόρος έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει τη μετάβαση στη δημοκρατία των ευρωπαϊκών χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ και να προωθήσει φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως η προστασία των παιδιών, η αντιμετώπιση του εθισμού στα ναρκωτικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών. Υποστήριξε τον Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και τάχθηκε κατά του Τζορτζ Μπους.

Μην ελπίζετε βοήθεια από τη Γερμανία



Συνέντευξη του Γερμανού συγγραφέα και δημοσιογράφου, Λέο Μίλερ
 

Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Μπερσή, από την "Καθημερινή"

Ο Γερμανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Λέο Μίλερ είναι για την Ευρώπη ό,τι ο τιμηθείς με βραβείο Οσκαρ 2011 σκηνοθέτης Τσαρλς Φέργκιουσον για την Αμερική. Είναι εκείνος που συνεχίζει να υπενθυμίζει ότι η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 δεν ήταν φυσική καταστροφή αλλά ένα έγκλημα με θύτες και θύματα. Θύτες, τα υψηλόβαθμα στελέχη του τραπεζικού τομέα και οι πολιτικοί που έδωσαν το «πράσινο φως» για ριψοκίνδυνα παιχνίδια με τη φωτιά. Και θύματα τους φορολογουμένους που συνεχίζουν να πληρώνουν τον υπέρογκο λογαριασμό. Ο Μίλερ, συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Bankrauber» («Ληστές τραπεζών») υπογραμμίζει τη δεινή θέση πολλών γερμανικών τραπεζών, που αν και μικρές, συσσώρευσαν κολοσσιαίες ζημιές, τις οποίες επιπροσθέτως καθυστέρησαν υπερβολικά να αναγνωρίσουν. «Το γερμανικό κράτος συνεχίζει και τώρα τα λογιστικά κόλπα. Οι Bad Banks συνεχίζουν να μη δημοσιεύουν ακόμη προϋπολογισμό ή προσχέδιο προϋπολογισμού. Υπάρχει πλήρης αδιαφάνεια», επισημαίνει ο Μίλερ. Ο Μίλερ αμφισβητεί την εικόνα της υγιούς και καλπάζουσας γερμανικής οικονομίας, δηλώνοντας ότι «η Γερμανία είναι ένα κράτος χρεωμένο, όχι ένα κράτος σωτήρας» και συμβουλεύει τους Ελληνες «να μην ελπίζουν σε σωτηρία από τη Γερμανία».

Κίνδυνος στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ προειδοποιεί ο Γκάιτνερ


Σε οριακό σημείο έχει ανέλθει ο δανεισμός των ΗΠΑ. Στις 16 Mαΐου οι ΗΠΑ θα φθάσουν στο ανώτατο όριο δανεισμού των 14,29 τρισ. δολαρίων που προβλέπεται από τη νομοθεσία της χώρας. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ζήτησε εγγράφως από το Κογκρέσο την αύξηση του σχετικού ορίου των 14,29 τρισ. δολ., ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποφύγουν μια εσωτερική στάση πληρωμών.
Το Κογκρέσο πρέπει να αυξήσει το όριο προκειμένου να διατηρήσει υπηρεσίες ζωτικής σημασίας και να αποφύγει «ερωτήσεις σχετικά με την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα ασφαλείας», πρόσθεσε ο κ. Γκάιτνερ, επικαλούμενος τον κίνδυνο απότομης αύξησης του κόστους δανεισμού που ενδεχομένως θα οδηγούσε στον τερματισμό ή την καθυστέρηση των πληρωμών προς τον στρατό, τους συνταξιούχους και άλλους.

Τυνησία: καμπάνια για την αναστολή της πληρωμής του χρέους



από Raid Attac/Cadtm Τυνησίας
ΚΑΛΕΣΜΑ
Η Τυνησία χρειάζεται να κινητοποιήσει, κατεπειγόντως, όλους τους οικονομικούς πόρους της για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της παρούσας κατάστασης, και ειδικά: την ακραία φτώχεια, τη βοήθεια στους ανέργους, τη βελτίωση της υλικής κατάστασης των μισθωτών, κλπ.
Την ίδια ώρα, αναγγέλλονται ξένες πρωτοβουλίες που συνίστανται στην άμεση χορήγηση μια επείγουσας «βοήθειας» στη Τυνησία. Ειδικότερα, εκείνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (17 εκατομμύρια ευρώ) και του γαλλικού κράτους (350.000 ευρώ). Και χωρίς να υπολογίζονται τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που σκοπεύουν να δανείσουν στην Τυνησία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Δεν έχουμε ανάγκη από ακόμα περισσότερα δάνεια, μια και η  Τυνησία διαθέτει σήμερα τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσει τις επείγουσες κοινωνικές της ανάγκες, πράγμα που αποδεικνύει η δήλωση του Μουσταφά Ναμπλί.  Αυτός ο υψηλόβαθμος υπάλληλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, πρώην υπουργός Οικονομικών του Μπεν Αλί και σημερινός διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τυνησίας από τις 15 Ιανουαρίου 2011, δήλωσε ότι προτίθεται να αφιερώσει 577 εκατομμύρια ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού στην αποπληρωμή της εξυπηρέτησης του εξωτερικού δημόσιου χρέους για το έτος 2011!

Στον αέρα οι προβλέψεις του προϋπολογισμού

 
ΠΗΓΗ: euro2day
Συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σήμαναν τα στοιχεία των εσόδων για τον Μάρτιο, τα οποία συνέχισαν να κινούνται σε έντονα αρνητικό ρυθμό απόρροια της παρατεταμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.

Τα αποτελέσματα του εγκλωβισμού της χώρας στο «τούνελ» της ύφεσης αποτυπώνονται ανάγλυφα στην πορεία της πραγματικής οικονομίας και κατ’ επέκταση των εσόδων. Παρά τις μεγάλες αυξήσεις στην έμμεση φορολογία, οι εισπράξεις του δημοσίου πάνε απ’ το κακό στο χειρότερο. Η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, εξέλιξη που προκάλεσε μείωση εκατοντάδων εκατ. ευρώ στο φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η υστέρηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού διευρύνθηκε στο 1,4 δισ. ευρώ.

Διεθνές συνέδριο για την αντίσταση στο χρέος: 6-7-8 Μαΐου



Η πρωτοβουλία για τη σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) του δημόσιου χρέους, διοργανώνει διεθνές συνέδριο που θα λάβει χώρα στο κτήριο της Νομικής Σχολής Αθηνών, το τριήμερο 6-7-8 Μαΐου με θέμα την αντίσταση στην κρίση χρέους των χωρών του Βορρά και του Νότου.

Σκοπός του συνεδρίου είναι 1) να διερευνήσει τα διαφορετικά πρόσωπα με τα οποία εμφανίζεται η κρίση στις διάφορες χώρες που πλήττονται από αυτή, 2) να φέρει κοντά εργατικά και κοινωνικάκινήματα που δραστηριοποιούνται ενάντια στο χρέος στις δικές τους χώρες, 3) να διευκολύνει στη μεταφορά και ανταλλαγή εμπειριών στη συγκρότηση κινημάτων αντίστασης, 4) να συμβάλλει στην ανάπτυξη δεσμών αλληλεγγύης, 5) να διερευνήσει τρόπους συντονισμού για μια κοινή πανευρωπαϊκή αντίσταση ενάντια στις απάνθρωπες και αδιέξοδες για τους λαούς πολιτικές λιτότητας, 6) να προωθήσει την ιδέα του λογιστικού ελέγχου τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες ομοιοπαθείς χώρες, όπως για παράδειγμα Ιρλανδία και Πορτογαλία, και ειδικότερα 7) να μεταφέρει την απαραίτητη τεχνογνωσία για τη διενέργεια λογιστικών ελέγχων.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές, βουλευτές, νομικοί, οικονομολόγοι, τεχνικοί λογιστικών ελέγχων, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, αντιπρόσωποι εργατικών ενώσεων και κινημάτων πολιτών προέρχονται από μια πλειάδα χωρών της Ευρώπης, Β. Αφρικής και Λατ. Αμερικής, με σημαντική δράση στις χώρες προέλευσής τους.

Το συνέδριο θα πλαισιωθεί επιπλέον από παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.