Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ξύλο... μετά μουσικής


Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Αύριο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναχωρεί για το καθιερωμένο ετήσιο φόρουμ του Νταβός. Εκεί οι πολιτικοί ηγέτες του κόσμου, οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες, οι εκπρόσωποι του διεθνούς τραπεζικού συστήματος θα αρχίσουν τη συνάντησή τους με μια συζήτηση περί μουσικής – για την ακρίβεια για το πώς η μουσική μπορεί να ενώσει τον κόσμο! Ύστερα θα έρθει το... ξύλο μετά μουσικής.
Εκτός της Μέρκελ, του Σαρκοζί, του Κάμερον και του Μεντβέντεφ, ο Γ.Α. Παπανδρέου θα συναντήσει το νούμερο δύο της Goldman Sachs, αλλά και τον... οικονομολόγο - κερδοσκόπο (!) Νουριέλ Ρουμπινί, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν - Κλοντ Τρισέ, τον πρόεδρο της Bundesbank Άξελ Βέμπερ και άλλους πολλούς.

Από τον Κολόμβο στον Χίτλερ: Ευημερία με βαρβαρότητα


ΠΗΓΗ: Δρόμος 
Του Στέλιου Ελληνιάδη.

Πολίτες πρετ-α-πορτέ
Στα χρόνια της ευημερίας και της παντοδυναμίας των μητροπόλεων του καπιταλισμού, οι κοινωνίες έσπρωξαν κάτω από το χαλί όλα τα ιστορικά στοιχεία που η αναφορά τους και μόνο θα σχετικοποιούσε την επιτυχία του συστήματος και θα αμαύρωνε την εικόνα του, κλονίζοντας την αξιοπιστία των θιασωτών του καπιταλισμού και θέτοντας τους ευημερούντες ενώπιον πελωρίων ηθικών ζητημάτων. Εν ολίγοις, η αλήθεια για τη γένεση και την πορεία ανάπτυξης και επικράτησης του καπιταλισμού, δηλαδή το τίμημα της επιτυχίας, θα αναιρούσε πολλά από τα ζωτικά πλεονεκτήματα του συστήματος.

Επίσης, η γνώση της ιστορίας, παλιότερης και νεότερης, θα φώτιζε το υπόστρωμα πάνω στο οποίο στηρίζεται ο καπιταλισμός. Κάτι που είναι πολύ ξεκάθαρο στους λαούς που συνεχίζουν να υφίστανται τις συνέπειες του καπιταλιστικού επεκτατισμού μέχρι σήμερα, στην Ασία, τη Λατινική Αμερική ή την Αφρική, αλλά είναι πολύ θολό ή άγνωστο στους λαούς που ζουν στις καπιταλιστικές μητροπόλεις. Όντας ωφελημένοι από τον πλούτο που συσσωρεύεται στις κοινωνίες που ανήκουν, δεν θέλουν να ξέρουν από πού προέρχεται και με ποιο τρόπο αποκτάται η ευημερία τους, γιατί δεν θέλουν να συσχετίζουν την ευζωία τους, μικρή ή μεγάλη, με μια αλήθεια που, όσο πορωμένος και αλλοτριωμένος κι αν είναι κανείς, δυσκολεύεται να την αποδεχτεί. Έτσι, η κοινωνία ολόκληρη, με την καθοριστική συμβολή της παρεχόμενης παιδείας, της κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας και της καθεστωτικής διανόησης, σπρώχνει κάτω από το χαλί τα στοιχεία που ανατρέπουν τη βολική φιλοσοφία του σύγχρονου «ευ ζην».

«Σχέδιο Μανίλα» για το ελληνικό χρέος εξετάζει η Ε.Ε.


Των Ξενιας Κουναλακη και Κωστα Καρκαγιαννη

 Δείτε επίσης το αναλυτικό άρθρο του SPIEGEL: The Manila Model

Η επαναγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στην τρέχουσα (μειωμένη) τιμή τους αποτελεί μια από τις ιδέες που περιλαμβάνονται σε έκθεση της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, που παρουσιάστηκε στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, επιβεβαίωσε χθες στην «Κ» αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, ακόμη και αν αποφασιστεί, η επαναγορά ομολόγων με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δεν εξαλείφει το πρόβλημα, αφού η Επιτροπή υπολογίζει ότι η μείωση του ελληνικού χρέους δεν θα ήταν πολύ μεγάλη. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή υποστηρίζει την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των 110 δισ. και τη χορήγηση των υπόλοιπων δόσεων με χαμηλότερο επιτόκιο ως μέρος της συνολικής λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη.

Τελικά με ποιους είσαι;


Τοίχο-τοίχο πηγαίνω
μη με βρει καμία τύψη
πισώπλατα
Ν. Αρμπιλιάς, Δραστικά μέτρα

Τι θα γινόταν άραγε αν σκεφτόμασταν αλλιώς και βαδίζαμε αντίστροφα από αυτή την πορεία που μας χαράζουν οι διάφοροι μονοδρομικοί και μονομανείς πολιτικοί;
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ π.χ. αν, αντί να μειώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις, λιγοστεύαμε στο ήμισυ τους βουλευτές, αντί να αυξάνουμε την τιμή των ειδών πρώτης ανάγκης, απαγορεύαμε στους πολιτικούς και παρακοιμώμενους να ταξιδεύουν σαν μεγιστάνες και να πηγαινοέρχονται στις δεξιώσεις σαν ξιπασμένοι νεόπλουτοι; Αν τα μισά των κερδών των δημόσιων επιχειρήσεων διανέμονταν στους μη έχοντες;
ΔΕΝ νομίζω ότι έχει νόημα να στρεφόμαστε ο ένας κατά του άλλου προκειμένου να μοιράσουμε καλύτερα (δικαιότερα;) την ένδειά μας. Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον για την κατάντια της χώρας. Ανεξάρτητα από τις ευθύνες ομάδων και ανθρώπων, αυτή τη στιγμή πρέπει να προχωρήσουμε σ' έναν κοινωνικό συμβιβασμό μεταξύ μας γιατί μόνον έτσι θα κρατήσουμε ενιαία και αδιάσπαστη την κοινωνική συνοχή και την αίσθηση του συν-ανήκειν.

Πως θα γίνει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα αφορά περί τα 140 δις και θα υλοποιηθεί σε 4 φάσεις – Οι τράπεζες θα υποστούν απώλειες 15 δις ευρώ



www.bankingnews.gr
 Πέτρος Λεωτσάκος 

Σε 4 φάσεις φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί το σχέδιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Παρά τις διαψεύσεις από την ελληνική πολιτική ηγεσία το κεφάλαιο αναδιάρθρωσης χρέους έχει ανοίξει ξεκάθαρα.

Το σχέδιο το οποίο έχει εκπονηθεί θα περιλαμβάνει 4 στάδια όπως αναφέρουν στελέχη ξένων οίκων στο Λονδίνο στο www.bankingnews.gr.

Στάδιο πρώτο
Επιμήκυνση του νέου χρέους των 110 δις ευρώ με μείωση του επιτοκίου στο 3,8% με 4%. Χρόνος υλοποίησης 2-3 μήνες.