Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

Η αλήθεια για τους πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές στην Ελλάδα 
 
ΑΥΓΗ  Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/05/2012
του Γιώργου Κουτσούκου*
Oι επιχειρήσεις στην Ελλάδα πληρώνουν πραγματικό συντελεστή φορολόγησης (16,5% το 2010) κατά περίπου 7 μονάδες χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τον μισό περίπου από τον ανώτατο ονομαστικό συντελεστή που ισχύει «στα χαρτιά» στη χώρα μας (30% το 2010)

«Βομβαρδιστήκαμε» τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων της Eurostat, σχετικά με τους «υψηλότατους» φορολογικούς συντελεστές που ισχύουν στη χώρα μας, λες και στο φορολογικό πεδίο μετατραπήκαμε ξαφνικά σε Σουηδία. Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Κατ’ αρχήν πρέπει να ξεχωρίσουμε και να διακρίνουμε δύο βασικές έννοιες στη φορολογία: Aπό τη μια πλευρά υπάρχουν οι ονομαστικοί φορολογικοί συντελεστές (που θεωρητικά ισχύουν σε μια χώρα) και από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι πραγματικοί φορολογικοί συντελεστές (το τι ακριβώς δηλαδή πληρώνουμε).
Είναι αλήθεια λοιπόν ότι στο πεδίο των ονομαστικών φορολογικών συντελεστών η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, το 2012 στην Ελλάδα ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής που επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα (φόρος εισοδήματος) έφτασε από το 40% το 2000 στο 45% και, εάν προστεθεί και ο ανώτατος συντελεστής 4% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, τότε η ανώτατη ονομαστική φορολογική επιβάρυνση στα φυσικά πρόσωπα φτάνει στο 49%. Στην Eυρωζώνη ο μέσος ανώτατος συντελεστής φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα είναι 43,2% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27» είναι 38,1%. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στα φυσικά πρόσωπα, ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων στην Ελλάδα μειώθηκε «στα χαρτιά» την τελευταία δεκαετία κατά 10% και από το 40% έχει φτάσει στο 30%.
Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας ο μέσος ανώτατος συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων στη ζώνη του ευρώ είναι 26,1%, ενώ στην Ε.Ε. ανέρχεται στο 23,5%. Οι υψηλότεροι συντελεστές στα νομικά πρόσωπα εντοπίζονται στη Γαλλία (36,1%), τη Μάλτα (35%) και το Βέλγιο (34%).

Θέματα για «Συριζικούς» …


Την εποχή που οι Μακεδόνες ενέτασσαν στην επιρροή τους την μία μετά την άλλη τις ελληνικές πόλεις (πλην ΚΚΕ, ε …, συγγνώμη, πλην Λακεδαιμονίων, ήθελα να πω), ένας σπουδαίος ρήτορας, ίσως ο μεγαλύτερος της αρχαιότητας, ο Δημοσθένης, προσπάθησε να αποτρέψει την «συμμαχία» της Αθήνας με το Μακεδονικό βασίλειο. Για τον σκοπό αυτό εκφώνησε λόγους, μοναδικούς σε τελειότητα και ρητορική δεινότητα, που έμειναν γνωστοί στην Ιστορία ως «Φιλιππικοί», επειδή έβαλε κατά του Φιλίππου Β’, βασιλέα των Μακεδόνων.
 ΠΗΓΗ: tvxs

Ένα αντίστοιχο είδος λόγου, προφορικού και γραπτού, έχει αρχίσει να ανθεί εσχάτως στην χώρα μας, την χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας: οι «Συριζικοί». Διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, δημόσια πρόσωπα ακόμα και αξιωματούχοι ξένων χωρών αισθάνονται την υποχρέωση να αρθρώσουν, ο καθείς από την πλευρά του, τον δικό του «Συριζικό». Άνθρωποι που επί τόσα χρόνια δεν έβλεπαν τίποτα, που ξύπνησαν από τον λήθαργό τους όταν το πολιτικό σύστημα άρχισε να τρίζει επικίνδυνα, που δεν είχαν υποβάλει παρά μικρής κλίμακας ενστάσεις για την πραγματικότητα που διαμορφωνόταν βαθμιαία γύρω μας, επιστρατεύουν όλη τους την οξυδέρκεια, όλη την ρητορική τους ικανότητα, για να μας πείσουν για τα μύρια όσα μας περιμένουν αν ο κόσμος κάνει το λάθος και ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Αν είχε καθιερωθεί φυσικό μέγεθος για την κατανάλωση φαιάς ουσίας ανά μονάδα χρόνου ανά εύρος θέματος, μπορεί να καταγραφόταν για τους «Συριζικούς» επίδοση άξια για το βιβλίο Γκίνες.

The Threat of German AmnesiaJoschka Fischer

BERLIN – Europe’s situation is serious – very serious. Who would have thought that British Prime Minister David Cameron would call on eurozone governments to muster the courage to create a fiscal union (with a common budget and tax policy and jointly guaranteed public debt)? And Cameron also argues that deeper political integration is the only way to stop the breakup of the euro.

Illustration by Tim Brinton
CommentsA conservative British prime minister! The European house is ablaze, and Downing Street is calling for a rational and resolute response by the fire brigade.
CommentsUnfortunately, the fire brigade is being led by Germany, and its chief is Chancellor Angela Merkel. As a result, Europe continues to try to quench the fire with gasoline – German-enforced austerity – with the consequence that, in a mere three years, the eurozone’s financial crisis has become a European existential crisis.
CommentsLet’s not delude ourselves: if the euro falls apart, so will the European Union (the world’s largest economy), triggering a global economic crisis on a scale that most people alive today have never experienced. Europe is on the edge of an abyss, and will surely tumble into it unless Germany – and France – alters course.

Τ.Νταλάρα: "Με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα πτωχεύσει η ΕΚΤ - Μόνο 10 δισ. η σωτηρία"Πηγή: defenceNet.gr

(Ανανέωση): Το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από την Νομισματική Ένωση θα ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ τόνισε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Χρηματοπιστωτικoύ Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα, ενώ η σωτηρία της θα κοστίσει μόλις 10 δισ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την ανάπτυξη της χώρας, κατέληξε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg!

«Όσοι νομίζουν πως η Ευρώπη και γενικότερα η παγκόσμια οικονομία είναι προετοιμασμένη για μια έξοδο της Ελλάδας θα πρέπει να το ξανασκεφτούν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος «IIF» στην συνέντευξή του.

Σύμφωνα με τον κ. Νταλάρα το μείζον πρόβλημα σε μια τέτοια εξέλιξη έγκειται στο ύψος της έκθεσης της ΕΚΤ στο ελληνικό χρέος που πρακτικά είναι διπλάσιο από τα ίδια κεφάλαιά της, γεγονός που, σύμφωνα με τον επικεφαλής του IIF, την καθιστά ανίκανη να παράσχει ρευστότητα και να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ευρωζώνης.

«Η ΕΚΤ θα είναι χρεοκοπημένη εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ», σημειώνει ο κύριος Νταλάρα. «Η Ευρώπη θα έπρεπε πρώτα και κατά προτεραιότητα να ανακεφαλαιοποιήσει την κεντρική της τράπεζα.»

Στο Channel 4: "Ζούμε Ψυχρό Πόλεμο με τη Μέρκελ!" (vid)
ΠΗΓΗ: defencenet

«Ελπίζω να κυριαρχήσει η λογική και να μην εξαναγκασθεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό Channel 4.

Υπογραμμίζει δε ότι, αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, τις αμέσως επόμενες μέρες οι αγορές θα αρχίσουν να ψάχνουν τον επόμενο και όπως εκτιμά «επόμενος θα είναι η Ιταλία, που έχει 1,9 τρισ. χρέος, ενώ η Ελλάδα έχει 350 δισ.».

 Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Γερμανία δεν «μπλοφάρει» και επιμένει στα μέτρα λιτότητας ή στην έξοδο από το ευρώ, ο κ. Τσίπρας σχολιάζει ότι, κατά την άποψή του, δεν θα επιμείνουν και υπογραμμίζει ότι «πρέπει να συζητήσουμε για μια πραγματική λύση στο πρόβλημα, το οποίο δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό».

Ωρολογιακή Βόμβα το Ευρωπαϊκό Χρέοςτου Μ. Λίτση

Πάνω σε μία ωρολογιακή βόμβα που ονομάζεται χρέος κάθεται ολόκληρη η Ευρώπη. Δεν είναι μόνο το δημόσιο χρέος και μάλιστα το ελληνικό αυτό που απειλεί να τινάξει το ευρώ και το εγχείρημα της ευρωζώνης στον αέρα, αλλά τα τεράστια δημόσια και ιδιωτικά χρέη που έχουν συσσωρεύσει ακόμη και οι πλούσιες χώρες του βορρά, που κουνούν απειλητικά το δάκτυλο στους «απείθαρχους» του νότου.
 Μελέτη της αμερικανικής εταιρίας επενδύσεων Phoenix Capital Research  δίνει μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στο γερμανικό χρέος. Επικαλούμενο δημοσιευμένη έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου Cato για λογαριασμό της Eurostat  του 2009, υποστηρίζει ότι οι μη χρηματοδοτούμενες οφειλές της Γερμανίας ανέρχονται κοντά στο 418% του ΑΕΠ! Το γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών ερευνών OWN αναφέρει ότι οι γερμανικές τράπεζες χρειάζονται 147 δις. ευρώ σε καινούργια κεφάλαια για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Οι πιασάρικες λέξεις των ημερών και η σημασία τουςΜε το βλέμμα στραμμένο…στις λέξεις

Ειρήνη Νταουντάκη


Τι είναι σώσιμο

Μην είναι οι τρείς αυτοκτονίες ανά διήμερο;
Μην είναι ο μισθός των 400 ευρώ;
Μην είναι οι 1.200.000 άνεργοι;
Μην είναι οι χιλιάδες νέοι μετανάστες στη Γερμανία, στην Αγγλία, στη Σουηδία;
Μην είναι να είσαι ανασφάλιστος και έκπτωτος από το σύστημα υγείας;
Μην είναι τα νοσοκομεία χωρίς φάρμακα και γιατρούς;
Μην είναι οι φωτοτυπίες αντί βιβλίου στα σχολεία;
Μην είναι να στέκεις στην ουρά για συσσίτιο;
Μην είναι να κοιμάσαι στο παγκάκι της πλατείας;
Μην είναι να ζείς χωρίς όνειρα;

It's payback time: don't expect sympathy – Lagarde to Greeks
ΠΗΓΗ: GUARDIAN
Larry Elliott and Decca Aitkenhead

The International Monetary Fund has ratcheted up the pressure on crisis-hit Greece after its managing director, Christine Lagarde, said she has more sympathy for children deprived of decent schooling in sub-Saharan Africa than for many of those facing poverty in Athens.


In an uncompromising interview with the Guardian, Lagarde insists it is payback time for Greece and makes it clear that the IMF has no intention of softening the terms of the country's austerity package.


Using some of the bluntest language of the two-and-a-half-year debt crisis, she says Greek parents have to take responsibility if their children are being affected by spending cuts. "Parents have to pay their tax," she says.


Greece, which has seen its economy shrink by a fifth since the recession began, has been told to cut wages, pensions and public spending in return for financial help from the IMF, the European Union and the European Central Bank.