Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Πώς μας πούλησαν και μας αγόρασαν



Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Ανατριχιαστικός είναι ο μηχανισμός με τον οποίον συγκεκριμένοι τραπεζικοί κολοσσοί κερδοσκόπησαν εναντίον της χώρας μας, με αποτέλεσμα αυτοί μεν να κερδίσουν ποσά ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, η Ελλάδα δε να τεθεί υπό ξένη οικονομική κηδεμονία. Αξίζει να τον περιγράψουμε σε αδρές γραμμές.
Το αποφασιστικό εργαλείο στο παιχνίδι που παίχτηκε εναντίον της Ελλάδας είναι ένα εντελώς πρόσφατο χρηματοπιστωτικό προϊόν που ονομάζεται CDS(από τα αρχικά των  αγγλικών λέξεων credit default swaps). Πρόκειται για ασφάλιση κατά της περίπτωσης μη  αποπληρωμής ενός χρέους. Μια τράπεζα π.χ. που  αγοράζει ομόλογα ενός κράτους ασφαλίζει το ποσό που έδωσε σε μια άλλη τράπεζα, η  οποία είναι υποχρεωμένη να της δώσει αυτή τα λεφτά της, αν το κράτος  χρεοκοπήσει και βρεθεί σε αδυναμία να εξοφλήσει τα ομόλογά του όταν λήξουν ή να πληρώσει ενδιαμέσως τους τόκους.  Εννοείται ότι όσο πιο επισφαλής είναι η οικονομική κατάσταση μιας χώρας τόσο υψηλότερα ασφάλιστρα θα απαιτήσει η τράπεζα που ασφαλίζει το χρέος.
Το στοιχείο που σοκάρει είναι ότι τρεις και μόνο τραπεζικοί κολοσσοί, η γερμανική Ντόιτσε Μπανκ  και οι αμερικανικές Γκόλντμαν Ζαξ και Τζ. Π. Μόργκαν ελέγχουν τον 75% (!) της παγκόσμιας αγοράς των CDS.




«Φταίει και η Γερμανία για τα ελληνικά ελλείμματα»


«Η Γερμανία είναι συνένοχος για τα χάλια της Ελλάδας και των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών, διότι τέτοια ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όπως είναι τα ελληνικά, προκύπτουν επειδή αντίστροφα χώρες όπως η Γερμανία σημειώνουν πλεονάσματα. Η Γερμανία αύξησε την ανταγωνιστικότητά της στο πεδίο των εξαγωγών καθώς καθήλωσε πρακτικά τους μισθούς επί δέκα χρόνια». Αυτά υποστηρίζουν στην κυριακάτικη έκδοση της Tageszeitung οι οικονομολόγοι Χάινερ Φλάσμπεκ, επικεφαλής της Διαρκούς Συνόδου του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, και Γκούσταβ Χορν, επικεφαλής του ερευνητικού Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης.
«Σύμφωνα με το πλαίσιο αντιμετώπισης του πληθωρισμού της ΕΚΤ έπρεπε το μισθολογικό κόστος ανά μονάδα να αυξάνεται ετησίως γύρω στο 2%, επομένως σε δέκα χρόνια θα έπρεπε το μισθολογικό κόστος να φθάσει το 22%.
Στη Γερμανία τα τελευταία δέκα χρόνια το μισθολογικό κόστος άγγιξε μόλις το 8%, ενώ στην Ελλάδα το 28%. Δηλαδή, υποστηρίζει ο οικονομολόγος Φλάσμπεκ, «η Ελλάδα είναι πιο κοντά στη νόρμα της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού από ό,τι η Γερμανία».
Η λύση είναι και για τους δύο οικονομολόγους να χαράξει η ΕΕ ένα σχέδιο βασικών αρχών για την εξίσωση των μισθών, έστω και αν υπάρχουν δυσκολίες λόγω της αυτονομίας στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων.
DEUTSCHE WELLE


The Stakes in "Punishing" Greece



Source: MRZine
Global capitalism imploded in 2007. The central causes of capitalism's crisis include:
1. The end of real wage increases in the US and the substitution of rising worker debt far beyond what workers could sustain;
2. The buildup of excess global industrial capacity;
3. The explosion of speculation and excess risk-taking by banks, other financial and non-financial corporations, and the rich;
4. The systematic misrepresentation of credit risks by capitalist rating firms;
5. The failure of supervision and regulation by governments increasingly dependent on corporations and the rich (for campaign contributions, lobbyists' supports, etc.) over the last quarter century;
6. The growing indebtedness of governments;
7. The huge imbalances between trade and capital flows among nations (and, above all, the trade deficits of the US and the trade surpluses of the [People's Republic of China]).
In this list, the role of Greece is minor almost to the vanishing point. But Greek workers loom large among the proposed victims of the capitalist crisis they did not cause.


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ Η ΠΟΙΟΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ

του Γιώργου Δελαστίκ  ΠΗΓΗ

Στην πολιτική επίθεση εναντίον της χώρας μας που έχει εξαπολύσει η Γερμανία και άλλες δυνάμεις της ΕΕ και στην κερδοσκοπική επίθεση που τη συνοδεύει, χρησιμοποιούνται ένα σωρό προπαγανδιστικοί μύθοι και ανακρίβειες, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες εργαζόμενους και να παραλύσουν εκ των προτέρων τις όποιες αντιδράσεις τους στα μέτρα στραγγαλιστικής λιτότητας που υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να εξαγγείλει.

Επικεντρώνοντας όλη τη συζήτηση στο ύψος του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, επιχειρείται η παραπλάνηση της ανενημέρωτης κοινής γνώμης.

Χρεοκοπεί άραγε μια χώρα όταν επί σειρά ετών έχει ελλείμματα;

Ναι, είναι η απάντηση που προσπαθούν να υποβάλουν. Όχι, είναι η σωστή απάντηση.

Σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν τα ελλείμματα για να οδηγηθεί μια χώρα σε χρεοκοπία.
Για του λόγου το αληθές, ας δούμε τι γίνεται στις οικονομικές υπερδυνάμεις του πλανήτη – την ευρωζώνη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία.

Και οι τρεις, ολόκληρη τη δεκαετία 2001 – 2010 (εννοείται ότι για το 2010 αναφερόμαστε σε προβλέψεις) είχαν ελλείμματα και μόνο ελλείμματα και τα δέκα ανεξαιρέτως συνεχή χρόνια!

Η ευρωζώνη 6,6% για το 2010 και 6,2% για το 2009, αλλά και 2,5% το 2002 ή 3% το 2003.


καλο βολι



-Kalo Kouragio, Ellines!



-Καλό Βόλι, Σύντροφοι!


[απο e-cynical.blogspot.com]

--------------------------------------------------------
Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2010


ειμαι εξαλλη

Ειμαι έξαλλη

Για την ΄΄κοντή΄΄ μας μνήμη

για την ευκολια να τσιμπάμε οτι μ@α γουστάρουν για να απροσανατολιζόμαστε



Τώρα μας φταίει ο δημοσιογράφος της φόκους,οι γερμαναράδες,οι ΄΄ξένοι΄΄γενικώς

που επιβουλευονται την εθνική μας[!]κυριαρχία[!]

Ειμαι έξαλλη

γιατί ενω ''λεφτά υπάρχουν''

μου λέει τώρα ο ΓΑΠ και ο Λοβέρδος δεν υπάρχει σάλιο

[χωρίς σάλιο παιδια,λιγο δύσκολο......]

Ειμαι εξαλλη

με το υποτιθέμενοελληνικο φιλοτιμο που πετάει τη σκούφια του για εφφε

ενω το εχουν ξεσχίσει με την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος

με τις μίζες και τα σκαστά σκάνδαλα δισεκατομμυρίων

ολα τα ξεχάσαμε?

Ωραια μας χειραγωγούν,εθνικο θέμα η κρίση?ΠΟΙΟΙ ΕΦΑΓΑΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ?

Ποιοι μας ξεπουλανε για μίζες και χλιδή?



ΜΑς πετάνε ενα κοκαλλο με εξεταστικές και αλλες αηδίες που δεν βγάζουν πουθενά

Ειμαι εξαλλη

με την τηλόραση που παιζει το παιχνιδάκι του τρόμου καθε βράδι

Παιδια,θα πληρώσει κανείς?ΣΕ ΛΕΦΤΑ οχι με επιπλήξεις και δηθεν φυλακίσεις[οπως οι αλήστου μνήμης κουμπάροι της ΝΔ]

Ειμαι εξαλλη

γιατι γινόμαστε κύμβαλα αλαλαζοντα

και δεν αντιλαμβανόμαστε οτι χειρίζονται το μυαλο μας,το συναίσθημα ,και μας πάνε οπου θελουν

παθητικους και πειθήνιους -δουλέψτε ως τα 70 και μετα κατευθείαν στον τάφο

ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΥΜΑΡΑ

ΚΑΙ κ.ΓΑΠ,πού ειναι τα λεφτά?καλο το παραμύθι σου αλλά δεν εχει δράκο[που λεει και το λαικο άσμα]

http://www.pentanostimi.blogspot.com/

ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΝΟΜΠΕΛ ΚΑΙ ΟΣΚΑΡ



Δημοσιεύουμε το σενάριο μιας ταινίας  επιστημονικής φαντασίας που ολοκληρώνεται προσεχώς (κάθε ομοιότητα με την πραγματικότητα είναι συμπτωματική)

Σκηνή πρώτη: Τεχνηέντως διόγκωνονται τα ήδη αυξημένα δημόσια χρέη, μεταφέροντας έσοδα για τον επόμενο χρόνο και χρεώνοντας δαπάνες στο 2009 για να αυξηθεί το έλλειμμα.

Σκηνή δεύτερη: Η δραματική επιδείνωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας διευκολύνει την κυβέρνηση να αθετήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις, χωρίς κανένα πολιτικό κόστος. Και στο χρηματιστήριο προσφέρει την ευκαιρία σε νέους «παίκτες» να τοποθετηθούν πολύ χαμηλά για να κερδίζουν μεγαλύτερες υπεραξίες όταν ληφθούν τα μέτρα και η εικόνα αρχίσει να βελτιώνεται.

Σκηνή τρίτη: Η κυβέρνηση υπό την πίεση των “αγορών” και έχοντας πια μια καταδεκτική κοινή γνώμη ανακοινώνει τα πολύ σκληρά μέτρα που αναμένουν οι Βρυξέλλες. Παράλληλα προωθεί  διαρθρωτικές αλλαγές και ένα νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Στην σκηνή πρωταγωνιστεί η Goldman Sachs και άλλα διεθνή παπαγαλάκια των hudge funds. Guest Star η Αφροδίτη της Μήλου.
(Στα παρασκήνια) : Η κυβέρνηση δανείζεται με επιτόκια κοντά στα Γερμανικά εκτός του συνήθους Τραπεζικού κυκλώματος με την πολιτική βοήθεια του Ομπάμα και παρά τις αντιρρήσεις της Μέρκελ.

Σκηνή ΤέταρτηΑμέσως μετά,  οι Βρυξέλλες και οι ξένες αγορές αναγνωρίζουν οτι τα μέτρα  «βγάζουν την Ελλάδα από την κρίση» αφού τα επιτόκια δανεισμού της κατέρρευσαν! Οι  κερδοσκόποι, αυτοί που κέρδισαν ήδη από τα πολύ υψηλά επιτόκια των κρατικών ομολόγων και πούλησαν τις μετοχές τους στο peak , μπορούν τώρα να έρθουν και να τις ξαναγοράσουν στον πάτο με τα κέρδη που αποκόμισαν από εμάς! Έτσι, το χρηματιστήριο  κάνει ένα μίνι ράλι, για να βγάλουν επί πλέον κέρδη, αυτοί που αγόρασαν χαμηλά με τα κέρδη που έκαναν δανείζοντας την Ελλάδα με υψηλά spreads!

Σκηνή Πέμπτη: Η κυβέρνηση  μπορεί να επαίρεται ότι παρέλαβε μια οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, την έβγαλε από την εντατική και την έχει σε κανονικό μονόκλινο, όπου πλέον δέχεται και επισκέψεις!!! Το κλίμα αλλάζει.  Η “εικόνα” βελτιώνεται, παρ’ ότι δεν γίνεται πάλι καμία επένδυση στην παραγωγή, το σύστημα υγείας, την δημόσια παιδεία ή την πρόνοια. Οι Έλληνες βλέπουν πάλι με αισιοδοξία το μέλλον και ο Παπακωνσταντίνου προτείνεται για… Νόμπελ Οικονομίας!
Το “έργο” σαρώνει όλα τα Όσκαρ του 2011 καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκορ του Avatar…
Ερυθρόδερμος

Πηγή