Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Εκτός ελέγχου το έλλειμμα


Πηγή: capital.gr
"Μαύρη τρύπα" ύψους 4,586 δισ. ευρώ εμφανίζει στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου ο τακτικός προϋπολογισμός (έσοδα και έξοδα). Το αποτέλεσμα των αποκλίσεων είναι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού (περιλαμβάνει και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) να κινείται πλέον στα επίπεδα των 18,1 δισ. ευρώ, έναντι 14,8 δισ. (αύξηση 22,3% ή 3,3 δισ) που διαμορφωνόταν την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι έχει "αξιοποιηθεί" στο έπακρο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προείσπραξη εσόδων και δραστική μείωση δαπανών. Μάλιστα οι παραπάνω αποκλίσεις παρουσιάζονται σε σχέση με τους αναθεωρημένους προς τα κάτω στόχους του προϋπολογισμού και όχι τους αρχικούς που είχαν τεθεί κατά τη σύνταξή του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο σκέλος των εσόδων. Στα έσοδα η τρύπα ανέρχεται στα 3,532 δισ. ευρώ ενώ στο σκέλος των δαπανών εμφανίζεται υπέρβαση 1,054 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

Η έξοδος από το ευρώ θα κοστίσει 45.000 ευρώ σε κάθε ιρλανδική οικογένεια


Πηγή: Ελευθεροτυπία

Το κόστος για κάθε οικογένεια σε περίπτωση που η Ιρλανδία εγκαταλείψει το ευρώ μπορεί να ανέλθει σε 45.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της γιγαντιαίας επενδυτικής τράπεζας UBS για τους πελάτες της.
Η απειλή διάλυσης του ευρώ κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε και ο υπουργός Οικονομικών του Γιαν Κις Ντε Τζάγγερ έριξαν μία 'βόμβα' ισχυριζόμενοι πως οι χώρες που συστηματικά παραβαίνουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης πρέπει να εκδιώχνονται από το κοινό νόμισμα.

Με την Ελλάδα να μην έχει διασφαλίσει το νέο πακέτο διάσωσης, οι πιθανότητες εξόδου της από το ευρώ έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες και οι αναλυτές εκτιμούν πως ενδεχόμενη ελληνική έξοδος θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα σε Πορτογαλία και Ιρλανδία που είναι οι άλλες δύο υπό διάσωση προβληματικές οικονομίες και αποτελούν στόχο των κερδοσκόπων. Η επίδραση ντόμινο θα προκαλέσει κερδοσκοπικές πιέσεις και για Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία.
"Εκτιμούμε πως η έξοδος μίας αδύναμης χώρας από το ευρώ θα επιφέρει ένα κόστος μεταξύ 9.500 και 11.500 ευρώ ανά άτομο στους πολίτες της στη διάρκεια του πρώτου έτους και 3.000 ως 4.000 ευρώ ανά άτομο τα επόμενα χρόνια" αναφέρει η έκθεση της UBS. "Αυτό ισοδυναμεί με 40-50% του ΑΕΠ το πρώτο έτος". Αναφέρεται πως το ΑΕΠ της Ιρλανδίας ξεπερνά ελαφρά τα 150 δισ. ευρώ φέτος. "Το κόστος για μία χώρα που φεύγει από το ευρώ είναι σημαντικό, καθώς οι συνέπειες περιλαμβάνουν τη χρεοκοπία του κράτους, τις χρεοκοπίες επιχειρήσεων, την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και τη κατάρρευση του διεθνούς εμπορίου" σύμφωνα με την UBS.

Στήνει "μπλόκο" η ΓΕΝΟΠ στην έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα

Πηγή: axinos

Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να χρησιμοποιηθεί η ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, προειδοποιεί το συνδικάτο. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, η ΔΕΗ «χτίστηκε για να υπηρετεί τον ελληνικό λαό και όχι να τον εκβιάζει».
Με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα που θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να κόβουν το ρεύμα σε όσους αφήνουν απλήρωτους τους λογαριασμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και στη διοίκηση της επιχείρησης, καθώς οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, όπως είχε αναφέρει το Capital.gr, αποτελούν σήμερα μηχανισμό είσπραξης για μεγάλο αριθμό φόρων και τελών. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα επιτείνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα των ανείσπρακτων λογαριασμών που σήμερα ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
capital
Σημ.axinosp:Θα πάρετε τα @ρχίδι@ μας για έκτακτη εισφορά !!

Η πραγματικότητα των αριθμών είναι υπεράνω του στρουθοκαμηλισμού



Πηγή:www.capital.gr


Του Γιώργου Καισάριου

Θα ήθελα να υπενθυμίσω τηνπάγια άποψη αυτής της στήληςσχετικά με το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδος:

- Δεν πιστεύω ότι το χρέος της Ελλάδος είναι διαχειρίσιμο
- Δεν πιστεύω ότι υπάρχει η πιθανότητα να το πληρώσουμε
- Τα περί πώλησης €50 δισ. περιουσιακών στοιχείων είναι όνειρα
- Δεν εκτιμώ ότι είμαστε βιώσιμοι
- Δεν εκτιμώ ότι το πιστεύουν αυτό οι Γερμανοί (και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι)
- Ο μόνος τρόπος να σωθούμε είναι αν μας διαγράψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρέους μας (κοινώς κούρεμα ομολογιούχων), κατά προτίμηση 50%+.

Και μπορεί αυτά τα λόγια να τα είπα στις 22 Φεβρουαρίου 2011, αλλά την ίδια άποψη έχω από το 2008-2009.

Οτιδήποτε έχω γράψει τον τελευταίο χρόνο σε αυτό το βήμα είναι στενά συνδεδεμένο με την πιο πάνω παρατήρηση. Άποψη θα αλλάξω μόνο αν παρουσιαστεί κάποιο σχέδιο, που με το φτωχό μου το μυαλό, θα έχει κάποιο νόημα και θα διαπιστώσω ότι τα μαθηματικά επαληθεύονται. Μέχρι τότε αγαπητέ αναγνώστη, άποψη δεν αλλάζω.

Μόνο η δραχμή μπορεί να σώσει την Ελλάδα



ΠΗΓΗ: euro2day



"Το ελληνικό βιοτικό επίπεδο αυξήθηκε με τόσο μεγάλη απόκλιση σε σχέση με την παραγωγικότητα, από τότε που η χώρα εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε τα μέτρα λιτότητας δεν επαρκούν για την εξισορρόπηση της οικονομίας. 

Έτσι, η επιστροφή στη δραχμή, η 'δραχμοποίηση', όπως αναφέρεται, είναι μια λύση που θα επιτρέψει στις δυνάμεις της αγοράς να διαμορφώσουν τα ορθά μισθολογικά επίπεδα στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα χρεωμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις χωρίς τη βοήθεια της Ε.Ε., και άρα θα ισχυροποιήσει το ευρώ"
Αυτή είναι η άποψη του αρθρογράφου του Reuters κ. Martin Hutchinson, όπως καταγράφεται στη στήλη Breakingviews του ειδησεογραφικού πρακτορείου. 

Μόνο η ΕΚΤ συγκρατεί το ευρώ από διάλυση





ΠΗΓΗ: FT (via euro2day)
W. Munchau


Οι δύο πραγματικές επιλογές για λύση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη συνάντησαν πλήρη αντίσταση την περασμένη εβδομάδα. Η πρώτη είναι το κοινό ομόλογο της ευρωζώνης. Η δεύτερη είναι η νομισματοποίηση του εθνικού χρέους (monetisation of national debt) μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (σ.σ.: κίνηση που ουσιαστικά μεταφράζεται σε εκτύπωση χρήματος). Η κ. Angela Merkel απορρίπτει την πρώτη. Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης απορρίπτουν τη δεύτερη.

Ο κ. Jürgen Stark, μέλος του ανώτατου συμβουλίου της ΕΚΤ, απέρριψε και τις δύο και παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Όπως και άλλοι συντηρητικοί οικονομολόγοι, είναι υπέρμαχος μιας τρίτης λύσης, της προσαρμογής μέσω βαθιάς ύφεσης - την ταυτόχρονη απομόχλευση και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. 

ΥΠΟΘΕΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
του Β. Βιλιάρδου
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν μία σίγουρη μέθοδο για να προβλέπουν το μέλλον – το δημιουργούν χειραγωγώντας το, με μοναδικό σκοπό την κερδοφορία τους. Τι γίνεται όμως εάν χάσουν, λόγω της απληστίας τους, τον έλεγχο του παιχνιδιού; Στο κείμενο αναλύεται τι θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που μία ανεπτυγμένη χώρα δήλωνε στάση πληρωμών, με στόχο να αποφευχθούν τα οδυνηρά επακόλουθα της χρεοκοπίας - σε παγκόσμια κλίμακα. Κατά την άποψη μας, την οποία αναφέρουμε στο τέλος,μπορούμε να φτάσουμε σε ένα αίσιο αποτέλεσμα, χωρίς να προηγηθεί ένας εξαιρετικά καταστροφικός δρόμος. 
“Πάντοτε υπάρχουν λύσεις, ακόμη και όταν μία χώρα ευρίσκεται στο χείλος της καταστροφής - υπερχρεωμένη, εξευτελισμένη, υποχείριο των δανειστών ή των «εταίρων» της και «καταρρακωμένη». Αρκεί να υπάρξει, έστω και την ύστατη στιγμή, μία επαρκής, έντιμη πολιτική ηγεσία, η οποία να μπορέσει να ανακτήσει την πλήρη εμπιστοσύνη των Πολιτών - υποχρεώνοντας τους Θεσμούς, καθώς επίσης όλες τις υπόλοιπες εξουσίες, να λειτουργήσουν σωστά και με ανιδιοτέλεια, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου” (άρθρο).

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Μια χώρα πνιγμένη στα χρέη και την ανασφάλεια


ΜΙΑ ΑΤΕΡΜΟΝΗ ΑΛΥΣΙΔΑ χρεών απλώνεται σε όλη τη χώρα, με τους πολίτες να δοκιμάζουν τα όρια της αντοχής τους μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Ο επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων μοιάζει συχνά να μην αποτελεί μια κάποια λύση. Ο οικογενειακός προγραμματισμός συνεχώς τελεί υπό αναθεώρηση, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμες εύκολες λύσεις, όταν ο ένας χρωστάει στον άλλον. Οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενους και στο κράτος, το Δημόσιο στα ταμεία, οι φορείς στους προμηθευτές... Και όλοι στους δανειστές της χώρας. Αποτέλεσμα;


Διπλασιάστηκε το ποσοστό όσων καθυστερούν την πληρωμή του ενοικίου τους και όσων αλλάζουν σπίτι, αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς του ρεύματος και της ύδρευσης στους ιδιοκτήτες. Ενας στους δέκα αδυνατεί να πληρώσει τα φροντιστήρια των παιδιών του. Επτά στις 10 μηνυτήριες αναφορές στην επιθεώρηση εργασίας αφορούν καθυστερήσεις της καταβολής των δεδουλευμένων. Περί τις 40.000 επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα βρεθούν σε αδυναμία τακτοποίησης των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων προς τα δημόσια ταμεία. Ο δείκτης των ανασφάλιστων αυτοκινήτων έχει αυξηθεί κατά 50% την τελευταία τριετία.