Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Αυτό θα το διαβάσετε; του Γιάννη Βαρουφάκη



Το Μνημόνιο, που κάποιοι δεν διάβασαν πριν υπερψηφίσουν, βασιζόταν στην λογική ότι χωρίς τα δάνεια των €110 δις που προέβλεπε: α.το ελληνικό κράτος θα εξαναγκαζόταν σε στάση πληρωμών η οποία θα μας έθετε για τουλάχιστον 10 χρόνια εκτός αγορών, β.δεν θα υπήρχαν αρκετοί πόροι για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και γ. δεν θα δινόταν χρόνος στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει και να παραγάγει τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα μας επέτρεπαν να κάνουμε βήματα πίσω από το χείλος της χρεοκοπίας. Τότε κάποιοι είχαμε πει ότι αυτό το τρίπτυχο αποτελούσε επικίνδυνη φαντασίωση.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr
του Γ. Βαρουφάκη
Καθώς οι όροι για να πάρουμε το δάνειο εγγυόντουσαν την υφεσιακή δίνη στην οποία θα εισερχόταν η χώρα, τα πλεονάσματα του (3) δεν θα παράγονταν, το σημείο (1) δεν θα το αποφεύγαμε έτσι κι αλλιώς, και, για αυτό τον λόγο, θα επιστρέφαμε θέλοντας και μη στο (2), στην σημερινή κατάσταση που το κράτος, αφού χρεώθηκε με την μερίδα του λέοντος του δανείου-μαμμούθ των €110 δις και πάλι αδυνατεί να καλύπτει τα έσοδά του.
Από αυτές εδώ τις σελίδες, τον Απρίλη του 2010, σε άρθρο με τίτλο «Το πρώτο τάνγκο στην ευρωζώνη» είχα γράψει τα εξής:

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ»



 



ΤΟ ΑΒΕΒΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

Του JOHAN VAN OVERTVELDT*

Το ευρώ αγωνίζεται να επιβιώσει. Πάνω από μια δεκαετία τώρα, οι πολιτικοί ηγέτες αγνοούσαν τις προειδοποιήσεις των οικονομολόγων για τα δομικά ελαττώματα της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Σήμερα ηΕλλάδα η Ιρλανδία και η Πορτογαλία αντιμετωπίζουν μια οξύτατη οικονομική κρίση, ενώ η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο ακολουθούν κατά πόδας στον ίδιο δρόμο. Η γενική ατμόσφαιρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι γεμάτη αβεβαιότητα και φόβο για το μέλλον. Τα κράτη μέλη του ευρώ πρέπει να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού αν θέλουν να επιζήσει η νομισματική ένωση, αλλά οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης δεν έχουν ενεργήσει αποφασιστικά σε αυτόν τον τομέα.
Οι οικονομικές αγορές «δεν κατανοούν το ευρώ», ισχυρίστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2010. Η Κριστίν Λαγκάρντ, τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, και νυν επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρατήρησε σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη μερικές μέρες νωρίτερα ότι «Η Ευρώπη είναι δυσνόητη για τις αγορές».
Όταν ξέσπασε η κρίση στην ευρωζώνη, στα τέλη του 2009, οι αρχές απλούστατα αρνήθηκαν να την αναγνωρίσουν. Δεν υπήρχε καμιά κρίση ισχυρίστηκαν. Ήταν απλώς μια σειρά από κακοτυχίες που θα τελείωναν τόσο γρήγορα όσο είχαν αρχίσει. Σε μερικές βδομάδες, φυσικά, η ένταση της κρίσης εξαφάνισε κάθε αξιοπιστία που θα μπορούσε να έχει αυτός ο ισχυρισμός και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι υιοθέτησαν μια νέα θέση: Η κρίση οφειλόταν στην απληστία, στους κερδοσκόπους και στην ανεύθυνη και παράλογη συμπεριφορά των χρηματοπιστωτικών αγορών. Η Γερμανία ηγήθηκε αυτής της επίθεσης, και πολλοί αξιωματούχοι προσέθεσαν ένα τρίτο επιχείρημα, επισημαίνοντας την ανεύθυνη πολιτική της Ελλάδας και της Ιρλανδίας μεταξύ άλλων χωρών.

Forbes: Greece Could Default Outright, Maybe it Should, For it Now Has a Primary Surplus


foto: by Constantinople
Πηγή: Forbes

Tim Worstall

The Greek debt negotiations are getting into a very interesting phase indeed. Interesting as in, if you’re not scared about what might happen then you’ve not been paying attention.
OK, so we all know that Greece has to cut its debt burden. There’s going to be a haircut for some groups that hold the bonds. The information for public consumption is that it will only be the private sector holders who have to take the loss. The inside word is that this isn’t enough, some of the public sector holders are going to need to take one too otherwise Greek total debt won’t fall enough to be sustainable.
However, there are two new points which make the resolution of all of this much more difficult: exciting if you like. The first is this absolutely astonishing demand the FT says is being made of Greece:

Debate: Λαπαβίτσας-Ρουμπινί (Αθήνα 21/2/2012)


"Greece Should default on its debt and leave the Euro"
"Η Ελλάδα οφείλει να χρεοκοπήσει και να φύγει από το Ευρ

Ομιλητές υπέρ της πρότασης

  • Nouriel Roubini
    Professor of Economics and International Business, Stern Business School, NYU
  • Κώστας Λαπαβίτσας (Costas Lapavitsas)
    Professor of Economics and Finance, SOAS

Συντονιστής

  • Zeinab Badawi
    Δημοσιογράφος BBC World News (BBC World News journalist)
ώ"

21 Φεβρουαρίου 2012, 19.30-21.30


EVENT INFO

"Η Ελλάδα οφείλει να χρεοκοπήσει και να φύγει από το Ευρώ" 

Η κλιμάκωση του Ελληνικού εθνικού χρέους σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη κρίση της Ευρωπαϊκής οικονομίας από όταν τέθηκε σε κυκλοφορία το ενιαίο νόμισμα το 2002. 

Μέσα σε λίγους μήνες, η Ελλάδα έπαψε να είναι μια χώρα στο περιθώριο της ευρωζώνης και έγινε η πηγή των μεγαλύτερων φόβων των Ευρωπαίων ηγετών. Παρά τα πακέτα διάσωσης της Τρόικα και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, δεν φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ. Όλο και περισσότεροι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αρχίζουν να υποστηρίζουν μια λύση που έμοιαζε αδιανόητη πριν από λίγο καιρό: ότι η Ελλάδα οφείλει να χρεοκοπήσει και να επιστρέψει στη δραχμή. 

Ανθρωπιστική κρίση χωρίς προηγούμενο στην Ελλάδα




της Σόνιας  Μητραλιά*

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας-σοκ που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο απολογισμός της είναι καταστροφικός, εξοργιστικός και απάνθρωπος.

Κατ’αρχήν, ακόμη και οι εμπνευστές  αυτών των πολιτικών παραδέχονται τώρα ανοιχτά όχι μόνο την παταγώδη αποτυχία τους, αλλά και ότι οι συνταγές τους  ήταν από την αρχή εντελώς λαθεμένες, εξωπραγματικές, αναποτελεσματικές ή ακόμα και αντιπαραγωγικές. Και ιδού ένα παράδειγμα που αφορά όχι σε ένα  δευτερεύον ζήτημα, αλλά στην καρδιά του προβλήματος, δηλαδή στο ίδιο το ελληνικό δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με όλους τους υπεύθυνους της ελληνικής καταστροφής, αν οι πολιτικές τους (κάτι περισσότερο από δρακόντειας λιτότητας) αποδεικνύονταν   100% αποτελεσματικές, κάτι που είναι επίσης εντελώς ουτοπικό, το δημόσιο χρέος θα μειωνόταν το 2020 στο 120% του ΑΕΠ , δηλαδή  στο ποσοστό που είχε... το 2009, όταν άρχισε όλο αυτό το μακελειό! Με λίγα λόγια, αυτό που μας λένε τώρα κυνικά είναι ότι κατέστρεψαν μια ολάκερη ευρωπαϊκή κοινωνία …για το τίποτα!

"Πείτε μας Ναζί, αν αυτό σάς χαροποιεί"





ΠΗΓΗ: CYNICAL

Ας δούμε ξανά το κείμενο (non paper) που τεχνηέντως διέρρευσε η Γερμανία σχετικά με τις νέες εκβιαστικές δεσμεύσεις που ζητάει από την Ελλάδα σαν αντάλλαγμα του νέου πακέτου των 130 δις.
1. Η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί νομικά ώστε να δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην μελλοντική εξυπηρέτηση του χρέους.
2. Όλα τα κρατικά έσοδα θα πρέπει να πηγαίνουν πρώτα στην αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων, πριν οποιοδήποτε σεντ δοθεί στις δημόσιες υπηρεσίες.
3. Η Ελληνική κυβέρνηση απαγορεύεται να απειλεί ότι θα χρεοκοπήσει.
4. Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής, θα πρέπει να αποδεχτεί τις συνέπειες επιπλέον περικοπών.
5. Οι Γερμανοί επιθυμούν την επίβλεψη του εθνικού προυπολογισμού από την Ευρωζώνη κάτω από ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου.
6. Το σχέδιο είναι η ΕΖ να διορίσει προς τούτο επίτροπο επί των δημοσιονομικών, με δυνατότητα άσκησης βέτο σε αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τους δημοσιονομικούς στόχους.
7. Το νέο αυτό σύστημα εξωτερικού ελέγχου θα πρέπει να κατοχυρωθεί σε εθνικό νόμο ή στο Σύνταγμα.

Ο «αμυντικός» Πολ Τόμσεν ανεβάζει επικίνδυνα... στροφές



thumb
Και οι μάσκες έπεσαν. Σας το γράφαμε από την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο - εκ πρώτης όψεως - «χαλαρός» Πολ Τόμσεν άρχισε την επιθετική πολιτική κατά της χώρας μας, σε σημείο που στο παρά πέντε μπλοκάρει όλες τις συμφωνίες που πάει να κλείσει η κυβέρνηση, τόσο με την τρόικα όσο και με τους ιδιώτες επενδυτές για το PSI.
Τα τελευταία δύο χρόνια το ΔΝΤ και ο Τόμσεν προσωπικά έπαιζαν άμυνα και εμφανίζονταν, μέσω διαρροών, να επικρίνουν την «ξεροκέφαλη» Ε.Ε. που επέμενε στη δημοσιονομική προσαρμογή, στην περικοπή μισθών και συντάξεων και στην αύξηση φόρων.
Επί της ουσίας όμως αυτό ήθελε το ΔΝΤ: Μια βαριά υφεσιακή χώρα, χωρίς μέλλον και διέξοδο πλην της τελικής και συνολικής πτώχευσης. Τις τελευταίες εβδομάδες, όταν η Ε.Ε. άρχισε να δηλώνει ότι ίσως το δημοσιονομικό μοντέλο προκάλεσε ασφυξία στη χώρα μας παρά ανάσα, το ΔΝΤ φανέρωσε το πραγματικό του πρόσωπο.
Όπως είναι σε θέση να αποκαλύψει το «Π», οι σχέσεις του Τόμσεν με τον Λουκά Παπαδήμο είναι από ψυχρές έως κάκιστες. Και αυτό διότι ο Παπαδήμος άρχισε να ρίχνει γέφυρες με την ΕΚΤ και τους Αμερικανούς εκπροσώπους στο ΔΝΤ παρακάμπτοντας τον αγαπητό Τόμσεν, που μετά την παραίτηση του διευθυντή του έχει βλέψεις για πολύ ψηλά. Και επειδή τα νέα συμφέροντα που επικρατούν στο Ταμείο είναι υπέρ της πτώχευσης της Ελλάδας, ο Τόμσεν έβγαλε δόντια.

Sueddeutsche Zeitung: Πώς μπορεί να σωθεί ακόμη και τώρα η Ελλάδα



Ημερομηνία δημοσίευσης: 04/02/2012
    ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

    Η Ελλάδα δεν είναι μια επιχείρηση με κακό μάνατζμεντ. Το σχέδιο να απολυθεί ουσιαστικά η κυβέρνησή της, να εξορθολογιστεί το μαγαζί, να σταματήσουν κάποιες δραστηριότητες και να αμείβονται τόσο λίγο οι εργαζόμενοι που θα απομείνουν, ώστε να μην μπορούν πια να ζουν από τον μισθό τους, έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα. Γι' αυτή την καταστροφή έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη η γερμανική κυβέρνηση. Τώρα χρειάζονται εντελώς διαφορετικές λύσεις -και μια από αυτές είναι: όλα για όλα κι όχι μικρά βήματα.

    Της Κέρστιν Γκάμελιν
    Δεν μπορεί να κρύψει κανείς πια τίποτε από την πικρή αλήθεια. Δυο χρόνια μετά την πρώτη σύνοδο κορυφής για την ελληνική κρίση είναι σαφές: Δεν σώζεται με αυτόν τον τρόπο αυτή η χώρα της Ευρωζώνης, αντίθετα βυθίζεται κάθε μέρα στο τίποτε. Η συνταγή των σωτήρων να αντιμετωπίσουν μια δημοκρατική χώρα σα να είναι επιχείρηση με κακό μάνατζμεντ, να υποκαταστήσουν ουσιαστικά την κυβέρνησή της και μετά να προσπαθήσουν να την εξυγιάνουν με καθαρά οικονομικά κριτήρια, έχει αποτύχει παταγωδώς.

    The Financial Times: Η άγνοιά μας θα προκαλέσει περισσότερες καπιταλιστικές κρίσεις



    ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
    Του Κένεθ Ρόγκοφ*

    Τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες οι σχολιαστές των "Financial Τimes" μπήκαν σε μία διαδικασία αντιπαράθεσης για τις αρετές του σύγχρονου καπιταλισμού. Επιχειρηματίες που έχουν κερδίσει δισεκατομμύρια, ηγέτες που έχουν ξοδέψει εκατομμύρια, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, ακόμη και μέλη του κινήματος "Καταλάβατε" έχουν συνεισφέρει. Μερικά σαφή θέματα έχουν ανακύψει, που θέτουν σημεία στα οποία άλλοι συμφωνούν και άλλοι διαφωνούν.
    Σχεδόν οι πάντες υπερασπίζονται το σύστημα της αγοράς, μερικοί με περισσότερο ενθουσιασμό από άλλους. Δίνεται έμφαση στην αποτυχία ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα, του τομέα περιβαλλοντικής και καταναλωτικής προστασίας και κυρίως στη ρύθμιση της κατανομής του εισοδήματος. Ο Μπιλ Κλίντον, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, σωστά επισημαίνει πως μπορούμε να κάνουμε τις αγορές να λειτουργήσουν καλύτερα σε ό,τι αφορά τον τομέα τόσο της φιλανθρωπίας όσο και της παραγωγής. Ο οικονομολόγος Τζέφρι Σακς μιλά για την εθιστική καταναλωτική συμπεριφορά θεωρώντας την βασικό ψεγάδι στη σημερινή δυναμική της ανάπτυξης, σημείο στο οποίο συμφωνώ. Το "Καταλάβατε το Λονδίνο" υποστηρίζει πως, ανεξάρτητα από το επίπεδο εισοδήματος, όσο μεγαλύτερη είναι η ανισότητα τόσο περισσότερα είναι τα κοινωνικά προβλήματα, μία πολύ εύλογη εικασία. Αλλά κανείς δεν επιχειρηματολογεί σοβαρά κατά των αγορών, μόνο για την πιο λειτουργική και πιο δίκαιη ρύθμισή τους

    Επανέρχεται το Plan B ενδιάμεσου δανείου €15 δισ.



    ΠΗΓΗ: capital.gr

    Της Δήμητρας Καδδά


    Προσωρινό δάνειο 15 δισ. ευρώ που θα καλύψει μόνο τα λεφτά για τις λήξεις ομολόγων του Μαρτίου συζητείται, αν υπάρξει εμπλοκή στη συμφωνία μεταξύ των κομμάτων αλλά και των  δανειστών.



    Με εντατικούς ρυθμούς  θα συνεχιστούν και σήμερα οι διαπραγματεύσεις εντός και εκτός Ελλάδος για το PSI αλλά και το νέο δάνειο. Στελέχη που μετέχουν στο πολύ δύσκολο εγχείρημα επιχειρούν να διατηρήσουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβασή του. 



    Εξηγούν ότι, η πρώτη δόση (των 89 δισ. ευρώ του δανείου και των 30 δισ. ευρώ του PSI) είναι πολύ μεγάλη για να διατηρηθούν οι πολιτικές διαφωνίες.  Ωστόσο, καθώς οι προθεσμίες είναι πλέον πολύ ασφυκτικές, κάποια από αυτά σιγοψιθυρίζουν ξανά το «σχέδιο Β» ενός ενδιάμεσου δανείου που θα  έχει ως στόχο να αποτραπεί η  χρεοκοπία σε περίπτωση «ατυχήματος».  



    Όπωςέγραψε χθες το Capital.gr το χρονοδιάγραμμα είναι πάρα πολύ αυστηρό: πρέπει να υπογραφούν έως την Κυριακή  η συμφωνία για το PSI, το κείμενο του προσωρινού μνημονίου, αλλά και  του δεύτερου μνημονίου, οι προαπαιτούμενες παρεμφάσεις και οι επιστολές των πολιτικών αρχηγών. Εν συνεχεία, θα πρέπει έως τις  13 Φεβρουαρίου να εγκριθούν τα κείμενα από 2 συνεχόμενα Eurogroup, από όλα τα κράτη – μέλη, αλλά και να διευκρινιστεί το φλέγον ζήτημα της συμμετοχής του επίσημου τομέα (OSI) με άγνωστο «Χ» το ρόλο της ΕΚΤ.