Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Η μετοχοποίηση της δημοκρατίας:ΣΕΝΑΡΙΑ «ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ»


Το πολιτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται σε καθολική κρίση νομιμοποίησης. Η μονομερής ανατροπή του κοινωνικού συμβολαίου των τελευταίων δεκαετιών σε βάρος της μισθωτής εργασίας, των συνταξιούχων κι ενός τμήματος των μικροαστικών στρωμάτων, και μάλιστα από μια κυβέρνηση που εξελέγη υποσχόμενη κεϊνσιανές πολιτικές τόνωσης της ζήτησης και φιλολαϊκής αναδιανομής των εισοδημάτων, έχει δημιουργήσει μια πραγματικά εκρηκτική κατάσταση.
Σύνταγμα 5/5/2010.
Σύνταγμα 5/5/2010.
Το χάσμα ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και μια κοινωνία που διαπιστώνει πως μετατρέπεται επ' αόριστον σε πειραματόζωο (με βάση τη γνωστή συνταγή του γαϊδάρου του Χότζα), δύσκολα θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο.


Το μαζικό ξέσπασμα της περασμένης Τετάρτης, με τη μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων δεκαετιών και τις βίαιες συγκρούσεις που τη συνόδευσαν, αποκάλυψε σε όλη της την έκταση αυτή την κρίση νομιμοποίησης.

Το πάνδημο πένθος για τα τρία αθώα θύματα της εγκληματικής επίθεσης με μολότοφ σε μια τράπεζα εν λειτουργία, και η προσχηματική επίκλησή του απ' όσους το είδαν σαν μια χρυσή ευκαιρία για να πνίξουν μια και καλή τις λαϊκές αντιδράσεις, δύσκολα μπορεί να κρύψει τη βασική είδηση της ημέρας.

Οι ιδέες που έφεραν την κρίση




Πηγή:  Ελευθεροτυπία Έντυπη Έκδοση 

Στο τελευταίο κεφάλαιο του έργου του «Η γενική θεωρία της απασχόλησης, του τόκου και του χρήματος», ο Τζον Μέιναρντ Κέινς έγραφε: «Οι ιδέες των οικονομολόγων και των πολιτικών φιλοσόφων, τόσο όταν είναι ορθές όσο και όταν είναι εσφαλμένες, ασκούν ισχυρότερη επίδραση απ' ό,τι συνήθως πιστεύεται.
Πραγματικά, ο κόσμος κυβερνάται από αυτές». Πράγματι, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τους βαθύτερους λόγους της σημερινής παγκόσμιας κρίσης, χωρίς να αναφερθούμε στις ιδέες που ηγεμόνευαν στα τελευταία τριάντα χρόνια, υπαγορεύοντας τα προγράμματα των κυβερνήσεων. Τις ιδέες αυτές αναλύει το ακόλουθο κείμενο του ιταλού κοινωνιολόγου Λουτσιάνο Γκαλίνο, που είναι απόσπασμα εισήγησής του στην εκδήλωση «Εβδομάδες της πολιτικής», την οποία οργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Τορίνο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η τρέχουσα ερμηνεία, η οποία βλέπει την πολιτική να κυριαρχείται από την εισβολή της οικονομίας και επομένως υποχρεωμένη παρά τη θέλησή της να συμμορφώνεται στις επιταγές αυτής της οικονομίας, καταλήγει μεν να περιγράφει με μιαν ορισμένη ακρίβεια τα αποτελέσματα της εισβολής, αλλά με το τίμημα να παραγνωρίζει τις αιτίες της.

VIDEO: από τις εισηγήσεις της 8/5 στην ΑΣΟΕΕ (Λαπαβίτσας, Μαρκέτος, Καζάκης, Μελάς)


ΚΥΡΙΑΚΉ, 09 ΜΑΪ́ΟΥ 20





Με μεγάλη συμμετοχή και με αρκετές ερωτήσεις προς τους ομιλητές έγινε σήμερα η συζήτηση που οργάνωσε το "Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής" στην ΑΣΟΕΕ, παρότι ξεκίνησε με καθυστέρηση μιας ώρας και χωρίς την συμμετοχή του Κ. Βεργόπουλου.


Για να δείτε τα video με τις εισηγήσεις κάνετε κλικ στην αντίστοιχη εικόνα:

Παύση πληρωμών ή επαναδιαπραγμάτευση χρέους;


Πηγή: Αυγή

Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/05/2010
Του Γιάννη ΤΟΛΙΟΥ

Η χώρα έχει βυθιστεί στη δίνη μιας πρωτοφανούς κρίσης, της χειρότερης μεταπολεμικά. Οι τεράστιες θυσίες των εργαζομένων έχουν ήδη γίνει βορά των κερδοσκόπων. Η ελληνική κυβέρνηση και η Ε.Ε., βάζουν το ΔΝΤ μπροστά, σε ρόλο «κακού μπάτσου», να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» προσπαθώντας να κρύψουν τις ευθύνες τους. Ανακοίνωσαν νέο κύκλο θυσιών και αίματος (δραστικές περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, νέους φόρους, απελευθέρωση απολύσεων και... έπεται συνέχεια με ξεθεμελίωση ασφαλιστικού, απολύσεις στους ΟΤΑ, ξεπούλημα ό,τι έχει απομείνει από δημόσια περιουσία, πλήρη ασυδοσία αγορών κ.ά.). Πάνω απ’ όλα όμως βάζουν ενέχυρο την εθνική κυριαρχία και τη μετατροπή του «μηχανισμού στήριξης» σε νεοαποικιακό μηχανισμό υποδούλωσης των Ελλήνων.


Vprc: Αναδιαπραγμάτευση χρέους, μείωση εξοπλισμών, φορολόγηση εκκλησίας


Στους αντίποδες του πακέτου κυβέρνησης-τρόικας-ΔΝΤ βρίσκονται οι προτάσεις των πολιτών για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας της Vprc για το Tvxs . Σε συντριπτικό ποσοστό , ανάλογο με αυτό όσων εναντιώνονται στα μέτρα και παρουσιάστηκε χθες, οι ερωτηθέντες ζητούν αναδιαπραγμάτευση του χρέους, μείωση εξοπλισμών σε συνεννόηση με την Τουρκία, φορολόγηση εκκλησίας καθώς και ποινικοποίηση της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα και της φοροδιαφυγής.

Η Βραζιλία προσφέρει δάνειο στην Ελλάδα

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Η Βραζιλία θα μπορούσε να θέσει στη διάθεση της Ελλάδας ίδιους πόρους. Αυτό γνωστοποίησε ο πρόεδρος Ινιάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, ασκώντας κριτική για την καθυστέρηση με την οποία η Ε.Ε παρέμβη στην Ελληνική κρίση. Χθες ο υπουργός οικονομικών Γκουίντο Μαντέγκα ανακοίνωσε ότι θέτει άμεσα στη διάθεση του Νομισματικού Ταμείο 286 εκατομμύρια δολάρια. Σήμερα η Βραζιλία διαθέτει αποθεματικό 245 δις δολαρίων. (RCD)


ΠΗΓΗ-

Κρίση – Ελλάδα: Η Βραζιλία προσφέρει δάνειο στην Ελλάδα και ασκεί κριτική στην Ε.Ε για καθυστερήσεις

ΒΡΑΖΙΛΙΑ 8 ΜΑΙΟΥ: - Σήμερα, ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίζ Ινιάσιο Λούλα ντα Σίλβα άσκησε κριτική στην Ε.Ε γιατί δεν έχει ακόμα εγκρίνει τη βοήθεια για την Ελλάδα και πρότεινε ότι η Βραζιλία θα μπορούσε να θέσει στη διάθεση της Αθήνας ίδιους πόρους.

Yπαρξιακή κρίση αντιμετωπίζει η Ε.Ε.






Tου Γιώργου Δελαστίκ
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ  8-5-2010

Eίναι εξόφθαλμο ότι οι Γερμανοί αισθάνονται παγιδευμένοι σε αδιέξοδα που έχει προκαλέσει η δική τους πολιτική απέναντι στην E.E. Δεν ξέρουν πια αν θέλουν ή δεν θέλουν το ευρώ - δεν ξέρουν καν αν μπορούν να διασώσουν την ίδια την E.E., εκεί που την έχουν οδηγήσει

Πανικός επικρατεί πλέον στη Γερμανία. Mε αφορμή τον πολιτικά εγκληματικό τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση Mέρκελ το θέμα της Eλλάδας, η γερμανική ελίτ αυτοπαγιδεύτηκε και παρέσυρε και τη γερμανική κοινή γνώμη σε μια γραμμή που υπονομεύει την ύπαρξη της ευρωζώνης. Aκόμη και τα σοβαρότερα γερμανικά έντυπα συζητούν τώρα ανοιχτά και με ανησυχία, αν είναι πιθανή η κατάρρευση της ίδιας της E.E.!

ΠΟΝΟΣ ΒΑΡΥΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ...



Πηγή: Αkrat



Άρχισαν τα όργανα και στο μικρό εργοστάσιο που εργάζομαι...

Όλη η παραγωγή σταμάτησε για μια εβδομάδα..... χωρίς αποδοχές με μόνο το ένσημο... Κανείς δεν δίνει παραγγελίες πλέον... Τα τηλέφωνα δεν κτυπούν...

Αυτοί που κατηγορούν τους εργάτες και τους εργαζόμενους όταν ΕΞΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ σαν ταραχοποιά και αναρχικά στοιχεία... ΑΥΤΟΙ ΣΑΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΑ ΤΑΞΗ οδηγούν την παραγωγή ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΥΜΠΟΡΙΑ...

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΑ ΦΑΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ...

Ο θάνατος σου η ζωή μου...

Και στο βάθος η πίκρα της πείνας και του πεταματού...

ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ..... ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.....

Πάντα τις ώρες τούτες ο ποιητικός λόγος απαλύνει οξύνει ΕΚΦΡΑΖΕΙ τον πόθο και τα πάθη...

Από τον Μαγιακόφσκυ...