Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Σε αδιέξοδο οδηγεί το Μνημόνιο



ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
του Γ. Δελαστίκ
Ακόμη βαθύτερα στον κάδο των «σκουπιδιών» έριξε την Ελλάδα ένας από τους οίκους αξιολόγησης των απατεώνων κερδοσκόπων. Αδικα διαμαρτύρεται ο πρωθυπουργός ότι «δεν λαμβάνουν υπόψη τους την πρόοδο που έχει γίνει» και προσπαθεί να εκδικηθεί υπενθυμίζοντας ότι οι οίκοι αυτοί «είναι οι ίδιοι που αξιολογούσαν με ΑΑΑ επιχειρήσεις και τράπεζες που είναι τοξικές και υπεύθυνες για την παγκόσμια οικονομική κρίση». Οργανα της διεθνούς κερδοσκοπίας είναι οι οίκοι αυτοί, δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος στον πλανήτη που να θεωρεί ότι οι ενέργειες των οίκων αυτών καθορίζονται από αυστηρή επιστημονική ανάλυση και κίνητρα.
Αλλού είναι το πρόβλημα της υποβάθμισης για την κυβέρνηση, όχι στην επιστημονικότητα της ανάλυσης που κάνουν για την ελληνική οικονομία: η υποβάθμιση αυτή υποδηλώνει με σαφήνεια την απόφαση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος να μη δανείσει την κυβέρνηση Παπανδρέου με λογικά επιτόκια στο ορατό μέλλον. Τινάζει στον αέρα δηλαδή τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών ότι δήθεν η κυβέρνηση θα μπορέσει να βγει και να δανειστεί από τις αγορές από τις αρχές του 2012 (αρχικά έλεγαν από το 2011, αλλά το απέσυραν μόλις είδαν την κατάσταση).

H Ελλάδα, το "κούρεμα" και τα συμφέροντα



Πηγή: euro2day
του Γιώργου Παπανικολάου 



Στη σύνοδο κορυφής της 24ης - 25ης Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση που δεν σχολιάστηκε από τον ελληνικό Τύπο και κυρίως ούτε από την πολιτική ηγεσία μας: 

Η Ε.Ε. για πρώτη φορά αποδέχτηκε επίσημα ότι ένα κράτος-μέλος της ενδέχεται να αθετήσει πληρωμές του δημοσίου χρέους. Για την ακρίβεια, πήγε ένα βήμα πιο μακριά και συμφώνησε ότι κάτι τέτοιο θα είναι σε κάποιες περιπτώσεις απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί το "προβληματικό" κράτος στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης που ετοιμάζεται και θα λειτουργήσει το 2013. 

Κι ακόμη προβλέπεται ότι από τότε και μετά οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων θα συνοδεύονται από "ρήτρες", οι οποίες θα ξεκαθαρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος "κουρέματος" αλλά και θα διευκολύνουν με συντεταγμένο τρόπο, αν υπάρξει λόγος, αυτό το απευκταίο ενδεχόμενο. 

Οι Αυτονόητοι

Πηγή: RedNotebook
Το Κίνημα του Αυτονόητου δεν αντλεί τη δύναμή του από το σαθρό πολιτικό σκηνικό, αλλά από την ίδια την κοινωνία
Του Νίκου Νικήσιανη

Υπάρχει μια εκπομπή το Σάββατο στο Φλας –μάλλον ψιλογνωστή- που λέγεται «Όταν η Μαίρη συνάντησε την Άννα». Πίσω από τα μικρόφωνα, είναι η ηθοποιός Άννα Φόνσου, γνωστή από τον παλιό, κακό ελληνικό κινηματογράφο και η δημοσιογράφος Μαίρη Βιντιάδου, γνωστή από τις θητείες της στις δημόσιες σχέσεις πολιτικών γραφείων και δημοφιλών θεαμάτων.

Το κορίτσι και το παράλογο

Μαζί, όπως αναφέρουν στη σελίδα τους, κάνουν αυτή την εκπομπή «σχολιασμού των πολιτικών γεγονότων της εβδομάδας, πάντα με χιούμορ και σπανίως με αγανάκτηση». Τη μέρα που έτυχε να τις ακούσω δυστυχώς δεν είχανε ενημέρωση, είχανε όμως άφθονο σχολιασμό. Με έναν λόγο ανάλαφρο και πνευματώδη, αλλά ταυτόχρονα υπεύθυνο και ουσιαστικό, ακριβώς για να ισορροπεί το χιούμορ με τις αναγκαίες δόσεις αγανάκτησης, η αγάπη για το συνάνθρωπο με την καταγγελία των οργανωμένων συμφερόντων, η αισιοδοξία για το μέλλον με την αναγνώριση του παραλογισμού που μας περιβάλλει. 

H τέχνη στα οδοφράγματα!

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 31/03/2011
Δεκάδες εκπρόσωποι της τέχνης: μουσικοί, εικαστικοί, ηθοποιοί εκδηλώνουν την αντίθεση τους στον ΧΥΤΑ Κερατέας και την έμπρακτη υποστήριξή τους στους κατοίκους σε ένα τριήμερο, non-stop φεστιβάλ, το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Αντίστασης στα ελληνικά χρονικά. Μιλάμε για 72 ώρες, 60 μουσικά σχήματα, 150 εικαστικούς καλλιτέχνες, 10 θεατρικές παραστάσεις, 15 εργαστήρια και επί τόπου κατασκευές.
Οι παρευρισκόμενοι όχι μόνο θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν ποικιλία πολιτιστικών δρωμένων, μουσικής, θεάτρου, λογοτεχνίας και εικαστικών εκθέσεων αλλά θα μπορούν και να συμμετέχουν αφού πολλά από τα δρώμενα είναι διαδραστικά. Εκεί θα είναι και ο Γιάννης Αγγελάκας, οι Active member, o Πάνος Μουζουράκης, ο Δημήτρης Πουλικάκος, οι Magic de spell, οι Locomondo ανάμεσα σε δεκάδες άλλους μουσικούς, εικαστικούς, ηθοποιούς και καλλιτεχνικές ομάδες.
Να είστε όλοι εκεί λοιπόν! Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Απριλίου στο Μπλόκο ΒΙΟΠΑ στη Λεωφόρο Λαυρίου. Γιατί η αντίσταση μπορεί να είναι και γιορτή και γιατί η τέχνη μπορεί να είναι και Αντίσταση!

Sweet Home Alabama


του Χρ. Ζέρβα

Η σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη οικονομία δημιουργεί τις κοινωνίες που της ταιριάζουν. Η σχέση είναι μάλλον αλληλοτροφοδοτούμενη. Οι πολίτες μετατρέπονται σε αέναους καταναλωτές αέναα παραγόμενων προϊόντων. 

Η κρίση υπερπαραγωγής αντιμετωπίζεται με φυγή προς τα μπρος, με πλασματικά προεξοφλημένες, τεχνητά φουσκωμένες υπεραξίες άυλων τίτλων.
Ο γνώριμος καπιταλισμός των νεωτερικών χρόνων δίνει γρήγορα τη θέση του στο νεο-φιλελεύθερο και αντιπαραγωγικό μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας. Ομως όλα έχουν τα όριά τους. Η μαζική πτώχευση μεγάλων μερίδων του πληθυσμού είναι μια ανεπιθύμητη, αλλά πραγματική παρενέργεια.
Οι παλαιές συμβατικές ισορροπίες της κοινωνικής συμβίωσης κλονίζονται, η παραδοσιακή έννοια της εργασίας, ως υπόβαθρο της εμπορευματικής παραγωγής, αμφισβητείται και συρρικνώνεται επικίνδυνα θέτοντας εν αμφιβόλω ολόκληρο το κοινωνικό σύστημα. Το κέρδος πρέπει να επιδιωχθεί με άλλα μέσα, αλλιώς η σημερινή ελίτ θα χάσει το διευθυντικό της δικαίωμα στη διαδικασία της κοινωνικής αναπαραγωγής. 

Πόσα δισ. ευρώ θα κοστίσει στην Ελλάδα ο «θρίαμβος» των Βρυξελλών; Του Π. Παναγιώτου


ΠΗΓΗ: http://www.xrimanews.gr/
Του Πάνου Παναγιώτου 
Ο κανόνας είναι απλός και γνωστός: όταν χρωστάς και αναγκάζεσαι από τους δανειστές να πουλήσεις περιουσία σου κάτω από πίεση τότε δεν έχεις τη δυνατότητα να συμπεριφερθείς σαν κανονικός πωλητής, να διεκδικήσεις την καλύτερη δυνατή τιμή πώλησης ή να κάνεις σωστές διαπραγματεύσεις. Και αυτό για δύο λόγους: πρώτων οι δανειστές βιάζονται να πάρουν τα χρήματα τους και σε πιέζουν με κάθε μέσο – δεύτερον, οι υποψήφιοι αγοραστές της περιουσίας σου γνωρίζουν ότι πουλάς υπό πίεση.


Την πίεση από τους δανειστές βιώνει η Ελλάδα μετά την απόφαση της κυβέρνησης, που απ’ ότι φαίνεται λήφθηκε πριν μήνες, να προχωρήσει σε ‘αξιοποίηση’ δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις. Τα μέτρα των 22 δις που πρέπει να έχουν εξοικονομηθεί μέχρι και το 2014 θα πρέπει να είναι έτοιμα να παρουσιαστούν στην εκπροσώπους της Τρόικας από την ερχόμενη Δευτέρα.

Κεφάλαια Γύπες γυροφέρνουν την Ελλάδα

 
Vulture funds circle over Greece

Πηγή: e-kathimerini
By Vangelis Mandravelis

Recently on a Greek island in the Ionian Sea, a luxury 70 room hotel was sold for 2.5 million euros. The buyer is an investor described in the market as being a distress fund.
According to market sources, the investor landed a good deal since the construction of the hotel in 2009 cost 7.5 million euros. If one takes into account the value of the land it is built on, then its total value reaches the ten million euro mark. The new owners paid just a quarter of this amount.
These sorts of examples are numerous in Greece. As the recession deepens, tens of real estate assets and businesses are in the radar of potential investors.