Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Buffett, Gates, Rockefeller and the Conscience of the Very, Very Rich


Πηγή: Counterpunch
By CARL GINSBURG

The Great Marginalization


Of all the farcical notions put forth during this time of high farce, casting America as “broke” places way up there on the list, as trillions of dollars are being stockpiled in the face of a national downsizing and its attendant growth in misery.  Here we sit, a captive national audience to the president’s seemingly daily farce, “We are all in this together”.
Instances of hoarding in U.S. history are many, but the current example stands out for its enduring quality, as Congress reaches deep into corporate pockets, with occasional forays into legislation of the extreme incremental variety.   Profits are up 41 percent since Obama’s election; yet half of American workers have suffered a job loss or a cut in hours or wages over the past 30 months--- hardly the recipe for togetherness.
More farce: that irresponsibility is the root of poverty, a stalwart theme in American political theater, with the latest reminder from Treasury Secretary Geithner in a New York Times op-ed this month, saluting Americans for “saving more” and “borrowing more responsibly”.  These instructions from the government’s top economic point man were imparted in the face of continued wage stagnation, high foreclosure rates and new forms of financial foolery.  

Τρία χρόνια μετά, οι αγορές ξανά κυρίαρχες του παιχνιδιού


Πηγή: Sofokleous 10

Πέρασαν τρία χρόνια από τότε που άρχισε να πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι μας... Και μόλις ενάμιση χρόνος από τότε που οι πιο λιγόψυχοι γέμισαν τις αποθήκες τους με εμφιαλωμένα νερά και κονσέρβες φοβούμενοι ότι η χρηματοπιστωτική καταστροφή θα οδηγούσε σε αναρχία... Και τι έγινε μετά; Πολύ απλά: τίποτα. Ή σχεδόν τίποτα. Οι αγορές (και οι τραπεζίτες) είναι ακόμα κυρίαρχοι του παιχνιδιού.
Ας θυμηθούμε λίγο τις μεγάλες διακηρύξεις των πολιτικών τον καιρό που το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα βρισκόταν στο χείλος της αυτοκαταστροφής του. Οι υποσχέσεις ήρθαν από τα αριστερά, από τα δεξιά και από το κέντρο – από τον Γκόρντον Μπράουν και τον Μπάρακ Ομπάμα, από το Νικολά Σαρκοζί και την Αγγέλα Μέρκελ, από τις κεντρικές τράπεζες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πακτωλός δισεκατομμυρίων για τις τράπεζες


ΠΗΓΗ: ΚΟΝΤΡΑ (6-8-2010)

Πόσο μακρινή μοιάζει η εποχή που το ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε τη ΝΔ για το «πακέτο» στήριξης των τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ! Και όμως, δεν έχει περάσει παρά μόνο ενάμισης χρόνος από τότε. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως στη διάρκεια αυτού του ενάμιση χρόνου, το κυβερνητικό -πλέον- ΠΑΣΟΚ όχι μόνο διαχειρίστηκε και μοίρασε στους τραπεζίτες το μεγαλύτερο μέρος (τα τρία τέταρτα) του «πακέτου» Αλογοσκούφη, αλλά και τριπλασίασε το ποσό! Ο Αλογοσκούφης μοιάζει ψιλικατζής μπροστά στον Παπακωνσταντίνου και ο Καραμανλής ιδιοκτήτης επαρχιακού μπακάλικου μπροστά στον Παπανδρέου.


Tην Πέμπτη 5 Αυγούστου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ένα ακόμη «πακέτο». Οι τραπεζίτες της Αθήνας θα μοιραστούν επιπλέον 25 δισ. ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις. Δηλαδή, το ελληνικό κράτος θα εγγυηθεί τα ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες, οι οποίες στη συνέχεια θα τα «παρκάρουν» στην ΕΚΤ για να πάρουν απ' αυτή ρευστότητα με χαμηλό επιτόκιο, ώστε να μην αναγκαστούν να καταφύγουν στη διατραπεζική αγορά, όπου τα επιτόκια «τσούζουν». Και τι θα γίνει αν οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα ομόλογά τους στην ΕΚΤ, στην τριετία που είναι κατά κανόνα η λήξη τους; Θα κληθεί να τα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ο σκληρά φορολογούμενος ελληνικός λαός! 

Νόμος...αναπτυξιακός για το κεφάλαιο



Πηγή: ΠΡΙΝ (1-8-2010)του Β. Γάτσιου

Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι βασικές αρχές του νέου αναπτυξιακού νόμου. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένεται να ψηφιστεί τέλος Αυγούστου- αρχές Σεπτέμβρη, νέα πρωτοφανή προνόμια δίνονται στο κεφάλαιο.
Συγκεκριμένα: Δικαίωμα ένταξης στο νόμο έχουν επενδυτικά σχέδια με ελάχιστο απαιτούμενο όριο επένδυσης 200.000 ευρώ. Δίνεται πλήρης απαλλαγή φόρου στις επιχειρήσεις για το σύνολο των κερδών μέχρι τη συμπλήρωση του ισόποσου της ενίσχυσης! Αυτό σημαίνει ότι μια επιχείρηση που θα επιδοτηθεί, π.χ. με 5 εκατ. ευρώ, τότε δεν θα πληρώσει φόρο ούτε ένα ευρώ για ισόποσα κέρδη!!!
Επίσης δίνονται και άλλου είδους προνόμια, όπως η επιδότηση του κόστους απασχόλησης των εργαζομένων, η επιδότηση κεφαλαίου, χρηματοδοτικής μίσθωσης και χρεολυσίων μακροπρόθεσμων δανείων. Τα επενδυτικά σχέδια ύψους μέχρι 3 εκ. ευρώ θα εγκρίνονται από τις περιφέρειες, ενώ για επενδύσεις μεγαλύτερου ύψους η έγκριση θα δίνεται από το υπουργείο οικονομικών. Σε ότι αφορά την αξιολόγηση των επενδύσεων σε ποσοστό 50% επί του συνόλου της βαθμολογίας θα υπολογίζεται η συμβολή της επένδυσης στην αύξηση της πολυπόθητης για το κεφάλαιο «ανταγωνιστικότητας», «εξωστρέφειας» και «ποιότητας». Ενώ κατά 30% θα συμβάλλει η «πράσινη επιχειρηματικότητα» και κατά 20% η αύξηση της απασχόλησης και της «ισόρροπης ανάπτυξης». 

«Αυτονόητα» και νεοφιλελεύθερα


Πηγή: Ελευθεροτυπία
του Ν. Κιάου

Η πρώτη φάση της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και των μέτρων που επιβάλλει φαίνεται πως πέρασε.
Το πακέτο περιλαμβάνει το Μνημόνιο, τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό και συνοψίζεται στη λέξη «κατεδάφιση», διανθισμένο από την περίφημη διακήρυξη του ίδιου του πρωθυπουργού ότι τα μέτρα είναι άδικα αλλά αναγκαία.
Την ίδια ώρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της χώρας και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αναλύει στο εξωτερικό και διακηρύσσει μέτρα, «αναγκαία» κι αυτά κατά τη δική του έκφραση, τα οποία όμως κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση, ίσως σοσιαλιστική (!), αλλά αγνοώντας πλήρως την εσωτερική πολιτική του εδώ στην Ελλάδα, παραγνωρίζοντας τα μέτρα που πήρε, ξεπερνώντας τα όλ' αυτά.
Δεν μένει όμως ούτε σ' αυτές τις διακηρύξεις. Εδώ, μέσα στην Ελλάδα, έρχεται και ξεπερνά ή καλύτερα ανατρέπει τη λογική («φιλοσοφία» κατά τον κακόηχο χαρακτηρισμό ή προσδιορισμό) που συνόδευε την πολιτική και τα μέτρα.
Μιλάει για «επανάσταση του αυτονόητου», για έργο αλλαγών και ανατροπών. Και επιδιώκοντας ίσως να κινηθεί πάλι στη λογική τού «αντιεξουσιαστής στην εξουσία», κηρύσσει την επανάσταση των μεταρρυθμίσεών του.

Τα χαμηλά εισοδήματα πλήρωσαν τη μείωση του ελλείμματος


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΟΥΡΟΥ*

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού αποτυπώνεται στον πίνακα:

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2009-2010
Τακτικός Προϋπολογισμός6/μηνο 20096/μήνο 2010Μεταβολή 6/μήνου 10/09Ετήσιος στόχος
1. Καθαρά έσοδα (α-β)22.18923.7967,213,7
α. Έσοδα προ επιστροφών φόρων24.63926.0625,812,7
β. Επιστροφές φόρων2.4502.266-7,53,0
2. Δαπάνες (α+β)34.55730.129-12,8-5,5
α. Πρωτογενείς δαπάνες27.94524/398-12,7-5,4
Β. Τόκοι6.6125.731-13,35,6
Π.Δ.Ε
3. Έσοδα642384-40,259,6
4. Δαπάνες6.1403.695-39,8-4,0
5. Έλλειμμα (1-2+3-4)17.8669.645-46,0-39,5
Τα στοιχεία λοιπόν μας δείχνουν ότι για το πρώτο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2010, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 9.645 εκατ. ευρώ από 17.866 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 και περιορίστηκε κατά 46% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5% με βάση το σύνολο των μέτρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.