Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Η Υφεση του 1938 απειλεί εν έτει 2010

πηγή: το ΒΗΜΑ

του Paul Krugman

Ιδού πώς έχει η κατάσταση: Μια χρηματοπιστωτική κρίση έχει γονατίσει την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι πολιτικές του αμερικανού προέδρου περιόρισαν τη ζημιά, αλλά ήταν υπερβολικά διστακτικές και η ανεργία παραμένει καταστροφικά υψηλή. Είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται περισσότερη δράση. Και όμως, οι πολίτες αγανακτούν με τα κυβερνητικά μέτρα και μοιάζουν διατεθειμένοι να «χαρίσουν» στους Δημοκρατικούς μια βαριά ήττα τον Νοέμβριο στις εκλογές για το Κογκρέσο.

Ο εν λόγω πρόεδρος είναι ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ. Η χρονιά είναι το 1938. Λίγα χρόνια αργότερα η Μεγάλη Υφεση τέλειωσε. Και είναι την ίδια στιγμή τόσο εποικοδομητικό όσο και αποθαρρυντικό να εξετάζει κανείς την κατάσταση των ΗΠΑ γύρω στο 1938: εποικοδομητικό διότι η φύση της ανάκαμψης που ακολούθησε διαψεύδει τα επιχειρήματα που επικρατούν στη σημερινή πολιτική σκηνή, αποθαρρυντικό διότι οι πιθανότητες επανάληψης του θαύματος της δεκαετίας του 1940 φαίνονται ελάχιστες.

Στο δρόμο για τη ΔΕΘ με ανοιχτά διόδια

Πανελλαδικό Συντονιστικό Κατά των Διοδίων

Δελτίο Τύπου
                                                                                                                           Αθήνα, 5/9/2010

Οι επιτροπές αγώνα κατά των διοδίων θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ με ξεχωριστό τρόπο. Ξεκινώντας από το σταθμό διοδίων του Ρίου και περνώντας από όλους τους σταθμούς διοδίων του άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 11/9 θα φτάσουμε στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουμε στην πορεία ενάντια στο Μνημόνιο και τα μέτρα της κυβέρνησης (6:30 Άγαλμα Βενιζέλου). Ο αγώνας κατά των διοδίων και των εταιρειών που λυμαίνονται τους εθνικούς δρόμους γίνεται περισσότερο επίκαιρος την εποχή του Μνημονίου και του ΔΝΤ, για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και του λαϊκού εισοδήματος.
Στη διαδρομή από τις διάφορες πόλεις προς τη Θεσσαλονίκη θα σχηματιστεί αυτοκινητοπομπή η οποία θα ανοίγει όλα τα διόδια που θα συναντά κατά μήκος των Εθνικών Οδών για να διέρχονται οι οδηγοί ελεύθερα. Τα αυτοκίνητα που θα ξεκινήσουν από την Κορινθία, Αργολίδα και Αττική θα συγκεντρωθούν στις 09:00 στο σταθμό διοδίων των Αφιδνών Αττικής. Η αυτοκινητοπομπή θα κατευθυνθεί προς Θεσσαλονίκη περνώντας και ανοίγοντας όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς διοδίων ενώ έξω από τη Λάρισα (Σταθμός Μακρυχωρίου) και τη Θεσσαλονίκη (Σταθμός Μαλγάρων) θα συναντηθεί με τους κατοίκους και τις τοπικές επιτροπές που θα ενισχύσουν το κομβόι. 



Οι FT περί του ευρωπαϊκού αξιόχρεου...


ΠΗΓΗ: euro2day

Δημοσιεύθηκε: 07/09/10

Ενώ οι Ευρωπαίοι πανηγυρίζουν τη λήξη της κρίσης, κάτι περίεργο συμβαίνει στις αγορές ομολόγων. Το spread ανάμεσα στα yields των 10ετών ομολόγων των περιφερειακών κρατών της ευρωζώνης και της Γερμανίας αυξάνεται ανησυχητικά και βρίσκεται στα επίπεδα όπου κινούνταν λίγες μέρες πριν αποφασίσει η Ε.Ε. να δημιουργήσει το ταμείο διάσωσης, τον Μάιο. 

Την Παρασκευή τα spreads ήταν 3,4% για την Ιρλανδία, 9,4% για την Ελλάδα, 3,4% για την Πορτογαλία και 1,7% για την Ισπανία. Το γερμανικό yield βρίσκεται σκανδαλωδώς χαμηλά στο 2,3%. Οι αγορές δείχνουν να θεωρούν τη Γερμανία παράδειγμα αρετής, σταθερότητας και καλής διαχείρισης και δεν απαιτούν σχεδόν καμία απόδοση από την επένδυσή τους. Αν επέστρεφαν οι αγορές ομολόγων σε ομαλή κατάσταση και τα spreads επέμεναν, η περιφερειακή Ευρώπη υπό αυτές τις συνθήκες ίσως βρισκόταν φορτωμένη με αβάσταχτα βάρη από τα επιτόκια στην αγορά. 

Αυτή η παρατήρηση εγείρει αυτόματα το ερώτημα αν μπορούν να διατηρήσουν ορισμένες χώρες το αξιόχρεό τους υπό ένα τέτοιο σενάριο. Το αξιόχρεο καθορίζεται από τη δυνατότητα βιώσιμης χρηματοδότησης του χρέους και προσδιορίζεται τόσο από τον όγκο του χρέους όσο και από το μελλοντικό έσοδο για την αποπληρωμή του. 

Οι αστοί τρομάξανε…




Πηγή: Δρόμος
Του  Γιάννη Κιμπουρόπουλου
Οι επιχειρηματικές ενώσεις βάλλουν ομαδικά κατά του Μνημονίου, αποκαλύπτοντας ενδιαφέροντα, αν και αντιφατικά, ρήγματα στον αστικό χώρο
Το Μνημόνιο -επικαιροποιημένο ή όχι- έχει πλέον μόνον εχθρούς στην Ελλάδα (όπως ο «Άσος» και το τσιγάρο είχε μόνο φίλους). Την ώρα που οι διεθνείς «εταίροι» της χώρας επιδίδονται σε μια εργώδη προσπάθεια πολιτικής στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης και του Γ. Παπανδρέου προσωπικά (με κορυφαίο χάπενινγκ τη βράβευσή του με το γερμανικό βραβείο «Quadriga» για την προσφορά του στην αποτροπή της πτώχευσης της χώρας-sic!), οι εγχώριοι «κοινωνικοί εταίροι» κόβουν λάσπη.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες μια ομοβροντία δηλώσεων, ανακοινώσεων, καταγγελιών και αιτημάτων από σχεδόν όλες τις επιχειρηματικές ενώσεις της χώρας στέλνει το Μνημόνιο πιστωτών και κυβέρνησης στο πυρ το εξώτερον. Και η κυβέρνηση που, με ταξική αυταπάρνηση, υπερασπίστηκε κάθε αντεργατικό μέτρο του «ευαγγελίου» της τρόικας απέναντι στις πιέσεις συνδικάτων, τώρα δείχνει διάθεση να βάλει νερό στο κρασί της.
Οι αντιδράσεις που καταγράφονται από τις επιχειρηματικές ενώσεις εμπορίου, υπηρεσιών και βιομηχανίας, στο πλαίσιο των επαφών με υπουργούς της κυβέρνησης ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ξεφεύγουν από τη συνήθη εθιμοτυπία του Σεπτεμβρίου. Και καταδεικνύουν ότι η διακριτική στήριξη ή ανοχή που προσέφεραν στην κυβέρνηση και στην τρόικα οι επιχειρηματικοί φορείς μέχρι σήμερα -προφανώς επενδύοντας προσδοκίες στις βασικές φιλοεργοδοτικές ρυθμίσεις του Μνημονίου- βαίνει στο τέλος της. Με διακυμάνσεις, ο αστικός χώρος της οικονομίας και της μεγάλης, μεσαίας και μικρής επιχειρηματικότητας επικρίνει με οξύτητα βασικές κατευθύνσεις του Μνημονίου και ζητά τη μερική ή ολική αποδέσμευση από αυτό.

Οι τράπεζες στην Ευρώπη έχουν ξεμείνει από ρευστότητα - Ανησυχίες για χρεοκοπία χώρας


ΠΗΓΗ: banking news

Ανησυχούν οι επενδυτές για τη ρευστότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Τα τραπεζικά ιδρύματα της Ευρώπης κατέχουν περισσότερα από 134 δισεκατομμύρια ευρώ σε ελληνικά, πορτογαλικά και ισπανικά ομόλογα.
Τα επίπεδα ρευστότητάς τους είναι πολύ χαμηλά. Μπορεί τα ελληνικά ομόλογα να έχουν ανταγωνιστικές -πολύ υψηλές- αποδόσεις, το spread τους όμως από τα αντίστοιχα γερμανικά στριφογυρίζει γύρω από τις 900 μονάδες βάσης. Σε πολύ υψηλά επίπεδα βρίσκονται και τα ασφάλιστρα κινδύνου.
Οι τράπεζες της Ευρώπης έχουν ξεμείνει από διαθέσιμο χρήμα. Προσπαθούν να κάνουν χρήση του δανεισμού με επιτόκιο 1% που τους επιτρέπει η ΕΚΤ ως το τέλος του χρόνου. Οι όροι όμως είναι δυσβάσταχτοι. Η υποχρέωση αποπληρωμής πρέπει να τηρηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και, συν τοις άλλοις, η ΕΚΤ παρακρατά μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους. Στις 9 Ιουνίου, τα τραπεζικά ιδρύματα της ευρωζώνης κατέθεσαν 369 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια μέρα στην ΕΚΤ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ και ξεπερνά ακόμα και τα νούμερα της εποχής της κρίσης τον Οκτώβριο του 2008.

Νεκρώνει σήμερα η Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού



ΠΗΓΗ  ΑΥΓΗ
της ΕΛΕΝΗΣ ΤΣΕΡΕΖΟΛΕ

Το "θερμό" φθινόπωρο που έχουν προαναγγείλει συνδικάτα και εργαζόμενοι ενόψει των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο Νικολά Σαρκοζί, ξεκινά σήμερα με τη μεγάλη κινητοποίηση που διοργανώνουν, ενωτικά, όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Έχουν προγραμματιστεί 190 διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, καθώς και πολλές απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στον δημόσιο τομέα καθώς και στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως σε χημικές και αυτοκινητοβιομηχανίες. Σήμερα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος (προβλέπεται αύξηση του ορίου σύνταξης κατά δύο χρόνια).
Τα συνδικάτα αναμένουν ότι δύο ή περισσότερα εκατομμύρια άνθρωποι θα κατέβουν αύριο στους δρόμους. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Σαρκοζί δηλώνει ότι η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, αλλά δεν θα υποχωρήσει όσον αφορά τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης, όπως είναι και η αύξηση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 από τα 60 έτη που είναι σήμερα.

EU austerity policies risk civil war in Greece, warns top German economist Dr Sinn


Greece’s austerity measures cannot prevent default and will lead to a breakdown of the political order if continued for long, a leading German economist has warned.

By Ambrose Evans-Pritchard in Cernobbio, Italy
Published: 9:30PM BST 03 Sep 2010



“This tragedy does not have a solution,” said Hans-Werner Sinn, head of the prestigious IFO Institute in Munich.
“The policy of forced 'internal devaluation', deflation, and depression could risk driving Greece to the edge of a civil war. It is impossible to cut wages and prices by 30pc without major riots,” he said, speaking at the elite European House Ambrosetti forum at Lake Como.

“Greece would have been bankrupt without the rescue measures. All the alternatives are terrible but the least terrible is for the country to get out of the eurozone, even if this kills the Greek banks,” he said.
Dr Sinn said Greece is an entirely different case from Spain and Portugal, which still have manageable public debts and can bring their public finances back into line with higher taxes.
“Greece would have defaulted in the period between April 28 and May 7, had the money not been promised by the European Union,” he said, describing the failure of the EU’s bail-out strategy to include a haircut for the banks as an invitation to moral hazard.