Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ελληνικά ομόλογα: τραγωδία ή ευκαιρία για μείωση του χρέους; του Π. Παναγιώτου


Πηγή: TVXS
του Π. Παναγιώτου
Τα ελληνικά 10ετή ομόλογα λήξης στις 20 Ιουνίου του 2020, τα οποία είχαν εκδοθεί με επιτόκιο της τάξης του 6,25% πωλούνται στα 65,85 σεντ στο ευρώ την Τρίτη, ημέρα Βατερλό για την ελληνική αγορά ομολόγων. Το επιτόκιο των 10ετών εκτοξεύτηκε στο 12,82% με το spread έναντι των γερμανικών να αυξάνεται κατά 5,52% στις 956 μονάδες βάσης, ενώ τα επιτόκια των 3ετών ελληνικών ομολόγων πλησιάζουν το ευρωπαϊκό ιστορικό υψηλό τους με την τιμή τους να διαμορφώνεται στο 17,41%.
Η ελληνική κρίση βρίσκεται στο ζενίθ της και αυτό έχει κάνει τα ελληνικά 10ετή ομολόγα φθηνότερα από ποτέ, καθώς πωλούνται πλέον με ‘έκπτωση’ της τάξης του 35%. Μήπως, όμως, αυτό πέρα από το ότι είναι δηλωτικό της ελληνικής χρηματοπιστωτικής τραγωδίας είναι ενδεικτικό και μίας πιθανής ευκαιρίας για το πρώτο βήμα μείωσης του ελληνικού χρέους;

Νέο Σύμφωνο Σταθερότητας: Καραμπινάτες νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις


ΠΗΓΗ: Αυγή
του Γ. Δαράτου

Επειδή οι εύκαμπτες μορφές εργασίας δεν θα αποδίδουν όσους φόρους θα απέδιδε η πλήρης απασχόληση, το τμήμα εκείνο των φόρων από την εργασία που αναγκαστικά θα λείπει θα μεταφερθεί επιβαρύνοντας τους φόρους κατανάλωσης (ΦΠΑ), με αποτέλεσμα, λέμε εμείς, ότι θα πρέπει να αναμένεται νέα φορολογική επιβάρυνση των κατώτερων εισοδημάτων
Απόψεις για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους για 30 χρόνια!
Μια κλίκα ηγετών κοινοτικών χωρών, τηρώντας όλα τα προσχήματα και τις διαδικασίες, χρησιμοποιεί την Ένωση για να συγκαλέσει στις 24 και 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, με την υστερόβουλη πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (κορυφής) Χέρμαν Βαν Ρομπόι και του προέδρου της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, που δρουν και οι δυο τους προς ίδιον πολιτικό όφελος, ένα Συμβούλιο Κορυφής για την υιοθέτηση του περίφημου «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» που θέλει να επιβάλει η Γερμανία, για τους δικούς της εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.

Το κρυφό «πακέτο» 11 δις. στις τράπεζες!

ΠΗΓΗ: Banks' News
Ένα μυστικό «πακέτο» στήριξης των ελληνικών τραπεζών, που ξεπέρασε και τα 11 δις. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει ενεργοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, συντρίβοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ καταθέσεων του Δημοσίου στις τράπεζες, την ώρα ακριβώς που το κράτος βρισκόταν στην «εντατική» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, ενώ «φόρτωνε» με τεράστια φέσια εργολάβους και προμηθευτές, με την επίκληση ταμειακής στενότητας!
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που φέρνει σήμερα στο φως το «B» είναι αποκαλυπτικά της προσπάθειας του υπουργείου Οικονομικών να στηρίξει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, ιδιαίτερα τον κρίσιμο μήνα Σεπτέμβριο του 2010, όταν οι τραπεζίτες χρειάζονταν απελπισμένα πρόσθετες καταθέσεις, για να εξωραΐσουν τις οικονομικές καταστάσεις 9μήνου, σε μια περίοδο συνεχούς φυγής καταθετών.

«Βέτο» Ομπάμα στην Μέρκελ για τη χρεοκοπία!


ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Για δεύτερη φορά μέσα επτά μήνες, ο πρόεδρος Ομπάμα παρεμβαίνει ευθέως στα «εσωτερικά» της ευρωζώνης, προβάλλοντας «βέτο» σε οποιοδήποτε γερμανικό σενάριο επιτάχυνσης της πορείας της Ελλάδας προς την αναδιάρθρωση χρέους. Σε μια ασυνήθιστη επίσκεψη-αστραπή στην Γερμανία, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ ζήτησε επιτακτικά από το Γερμανό ομόλογό του και από την ηγεσία της ΕΚΤ να εξαντληθούν όλα τα ευρωπαϊκά μέσα στήριξης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, προειδοποιώντας για καταστροφικές συνέπειες μιας «ατελούς» λύσης στις 25 Μαρτίου.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη και τραπεζικές πηγές στην Αθήνα, η ευθεία παρέμβαση της Ουάσιγκτον, με «στοχευμένη» άσκηση πίεσης στη γερμανική ηγεσία (το ταξίδι-αστραπή του Γκάιτνερ στην Ευρώπη είχε μοναδικό σταθμό την Γερμανία), έρχεται σε μια στιγμή εξίσου κρίσιμη με την αντίστοιχη παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα τον περασμένο Μάιο. Τότε, όπως έχουν αποκαλύψει οι “Financial Times”, ένα υπερατλαντικό τηλεφώνημα του προέδρου Ομπάμα στην καγκελάριο Μέρκελ, στη διάρκεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόβλημα, είχε συμβάλει καθοριστικά στην κάμψη των δισταγμών της Μέρκελ για τη χορήγηση ενός μεγάλου δανείου διάσωσης της Αθήνας (και των τραπεζών…) από τη χρεοκοπία.

Δραχμή: πόσο ʽανατιμήθηκεʼ από την .. κατάργηση της;


dominoΠηγή: Sofokleous 10
του Π. Παναγιώτου

Η ελληνική οικονομία ήταν πάντα μεταξύ των πιο αδύναμων της Ευρώπης. Το αποτέλεσμα ήταν από την υιοθέτηση του συστήματος των ʽελεύθεραʼ κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών το νόμισμα της, η δραχμή, να κινείται κατά κανόνα πτωτικά έναντι των δύο μεγαλύτερων διεθνών νομισμάτων, του δολαρίου και του μάρκου.
Το 1981 με περίπου 50 δραχμές αγόραζε κανείς ένα δολάριο και με περίπου 25 δραχμές ένα μάρκο. Μέχρι το 1990 χρειαζόταν 200 δραχμές για να αγοραστεί ένα δολάριο και περίπου 100 για ένα μάρκο. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2000, ένα δολάριο κόστιζε περίπου 400 δραχμές και ένα μάρκο περισσότερο από 150.

ΖΑΝ-ΠΙΕΡ ΣΕΒΕΝΕΜΑΝ: ΔΕΝ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΝΟΝΩΝ



«Χαμηλά επιτόκια, μεγαλύτερος χρόνος αποπληρωμής, άλλοι όροι στην Ελλάδα»

Συνέντευξη στον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο

«Ιερό τέρας» της γαλλικής πολιτικής, «ψυχή» κάποτε του Σοσιαλιστικού Κόμματος, «αγαπημένο παιδί» του Φρανσουά Μιτεράν, συγγραφέας του «κοινού προγράμματος» της συμμαχίας Σοσιαλιστών-Κομμουνιστών χάρη στην οποία εξελέγη Πρόεδρος, ο Ζαν Πιερ Σεβενεμάν διατηρεί πάντα μια ιδιαίτερη θέση στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό. Κυρίως γιατί είναι ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς που απέδειξαν έμπρακτα ότι δεν είναι «κολλημένοι» στις «καρέκλες» τους. Προτίμησε τρεις φορές να εγκαταλείψει τα αξιώματα παραμένοντας πιστός στις ιδέες του. Το 1983, όταν ο Μιτεράν εγκατέλειψε το πρόγραμμά του στρεφόμενος στα δεξιά, το 1991, όταν παραιτήθηκε από Υπουργός ‘Αμυνας διαφωνώντας με τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου. Και παραιτούμενος από Υπουργός του Ζοσπέν λόγω διαφωνίας του για την Κορσική. Φιλέλληνας, γνώστης της αρχαιοελληνικής, συχνός επισκέπτης της χώρας μας, ο Σεβενεμάν θυμάται και τραγουδά με νοσταλγία, κάπως θλιμμένη λόγω της διάψευσής του, τον ύμνο των Γάλλων Σοσιαλιστών, που συνέθεσε κάποτε ο Μίκης. 

'Greece Is Clearly in Need of Debt Restructuring'



Πηγή: Der Spiegel

The international ratings agency Moody's downgraded Greek debt to junk status on Monday, another reminder that the euro crisis isn't over. German commentators on Tuesday say that the European Union must quickly find a way to free Athens from its mountain of debt.
Financial analysts have been saying for weeks that the euro crisis isn't over. Even as the European common currency has risen against the dollar, due in part to strong indications from European Central Bank head Jean-Claude Trichet that he plans to raise interest rates this spring, debt concerns have not evaporated.

Growing Skepticism
Nevertheless, Monday's announcement places additional pressure on euro-zone leaders as they gather this Friday to discuss an extension of the current euro rescue fund beyond its 2013 expiration date as well as measures to more closely coordinate fiscal policy across the common currency zone.
The downgrade of Greek debt has little direct effect on Athens' finances. For now the country is being aided by EU rescue money. But it does indicate that skepticism is growing as to whether the country's strict austerity measures combined with European aid money will be enough to stave off a restructuring of the country's debt. Many point out that, even if Greece consolidates its budget to the degree its targets call for, sovereign debt in 2013 is still likely to be close to 150 percent of gross domestic product.