Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

TΡΑΠΕΖΕΣ: ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΚΤ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ


Πηγή: Iskra
..ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!
ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΑΜΕΣΗ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!
Ένα μεγάλο πρόβλημα ταλανίζει αυτή την περίοδο τους έλληνες τραπεζίτες. Αυτό δεν είναι άλλο από το επερχόμενο κλείσιμο της προνομιακής (σκανδαλώδους θα λέγαμε) δανειοδότησης τους από την ΕΚΤ με 1% για διαστήματα που εκτείνονται από 1 εβδομάδα και φτάνουν το 1 έτος. Πλέον η ΕΚΤ προσανατολίζεται στο να παρέχει από τα μέσα Ιανουαρίου τη σχετική ρευστότητα σε εβδομαδιαία βάση και με υψηλότερο κόστος.

Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές τράπεζες προσανατολίζονται να ενεργοποιήσουν, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, τις νέες εγγυήσεις ύψους € 25 δις που τους έχει προσφέρει απλόχερα το Ελληνικό Δημόσιο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι βέβαιο πως θα εκτινάξει περαιτέρω τα ήδη εκτιναγμένα spread, που βρίσκονται στις 945 μονάδες βάσης, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Ο «νέος πολιτισμός» του Μνημονίου



Πηγή: Αριστερό Βήμα
του Δημήτρη Μπελαντή

Καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και ιδίως μετά το δεύτερο γύρο των Δημοτικών Εκλογών μια τάση, η οποία θεωρεί τους Γ.Καμίνη και Γ.Μπουτάρη ως φορείς ενός νέου κοινωνικού και πολιτικού πολιτισμού. Αυτή η τάση είναι βασικό ιδεολογικό επιχείρημα της-κατά Στρως Καν αριστερής- εκσυγχρονιστικής εξουσίας, η οποία εν όψει σοβαρών διαχειριστικών δυσκολιών ανασυντάσσεται ως προς τις συμμαχίες και την στρατηγική της. Σε αυτό υποβοηθείται έντονα από μερίδες ιδεολογικής αποστασίας και σοσιαλφιλελευθεροποίησης της Αριστεράς και όχι βεβαίως γνήσιου σοσιαλδημοκρατισμού της (όπως η σοσιαλφιλελεύθερη ομάδα Κουβέλη) .

Γιάρα Λη: «Cultures of Resistance»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έρχεται στην Ελλάδα η Γιάρα Λη (Iara Lee)
για την προβολή της ταινίας της «Cultures of Resistance»
στα πλαίσια εκδηλώσεων αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση. H γνωστή σκηνοθέτης και ακτιβίστρια Γιάρα Λη θα συζητήσει για την ταινία, για τα κινήματα αντίστασης σε όλο τον κόσμο αλλά και για τη συγκλονιστική εμπειρία της στο Mavi Marmara*:
Η ειδική προβολή είναι την Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, ώρα 8μμ, στο Πάντειο, στο αμφιθέατρο Σάκης Καράγιωργας.
Η ταινία Cultures of Resistance ανιχνεύει πώς η τέχνη και η δημιουργικότητα μπορούν να αποτελέσουν πολεμοφόδια στον αγώνα για ειρήνη και δικαιοσύνη. Είναι η ιστορία ανθρώπων που συνάντησε η Lee ταξειδεύοντας ανά τις 5 ηπείρους.. Στο Ιράν, όπου το γκράφιτι και η ραπ είναι εργαλεία πάλης ενάντια στην κυβερνητική καταπίεση. Στη Βραζιλία, όπου οι μουσικοί προσεγγίζουν τα παιδιά των καταυλισμών και μετατρέπουν τα όπλα σε κιθάρες. Στα στρατόπεδα Παλαιστίνιων προσφύγων στο Λίβανο όπου η φωτογραφία, η μουσική και ο κινηματογράφος έχουν δώσει φωνή σε όσους σπάνια ακούγονται.  

Ούτε αυξήσεις - ούτε νέοι σταθμοί!


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ
ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ

26/11/2010

Το θράσος τους περισσεύει…Ούτε αυξήσεις - ούτε νέοι σταθμοί!

Απελευθέρωση των διοδίων Ρίου, Αφιδνών και Νεστάνης την Κυριακή 28/11

Λίγες μόλις μέρες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυξάνει τα διόδια των Μαλγάρων κατά 40% και συνεχίζει το παιχνίδι της με του γνωστούς εργολάβους των πρώην εθνικών μας δρόμων. Σε λειτουργία τέθηκαν δύο νέοι σταθμοί διοδίων στη Φθιώτιδα και την Αρκαδία ενώ στα σκαριά βρίσκεται ένας ακόμα, καθώς και πλήθος πλευρικών σταθμών διοδίων. Όλα αυτά παρά τις διακηρύξεις περί του αντιθέτου και σε μια εποχή που το λαϊκό εισόδημα δεν αντέχει άλλη λεηλασία. Την ίδια στιγμή η Ολυμπία Οδός Α.Ε. που προεισπράττει διόδια για τον πιο επικίνδυνο δρόμο στην Ελλάδα (Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος - Τσακώνα) ανακοινώνει με θράσος ότι η παράδοση των έργων στον οδικό άξονα θα καθυστερήσει 2 χρόνια ακόμα.

Τελικά η ψήφος διαμαρτυρίας (ενάντια στο πολιτικό σύστημα) έκρινε το αποτέλεσμα

Πηγή:Πολιτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

του Μήλιου Χρ. 

Μεγάλοι χαμένοι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.

Ενισχυμένη η Αριστερά. 

Η ψήφος διαμαρτυρίας έκρινε το τελικό αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
Η αριθμητική δύναμη των δύο μεγάλων κομμάτων μειώθηκε δραματικά. Το ΠΑΣΟΚ έχασε πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους, σε σχέση με τις βουλευτικές του 2009, και η Ν.Δ. πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες. Το ΚΚΕ αύξησε την αριθμητική του δύναμη κατά εβδομήντα πέντε χιλιάδες περίπου, το ίδιο σχεδόν κι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΛΑΟΣ υποχώρησε οριακά, όπως και οριακά αύξησαν τη δύναμή τους οι οικολόγοι και οι διάσπαρτες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ (αθροιστικά).

Ο μεγάλος χαμένος
Ο πρώτος μεγάλος χαμένος των εκλογών, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι η κυβέρνηση. Η απώλεια ενός και πλέον εκατομμυρίου ψήφων μέσα σε ένα χρόνο είναι τεράστιος αριθμός. Υπήρξε επόμενα αποδοκιμασία της κυβέρνησης και μάλιστα πολύ έντονη (έμμεση αλλά πλην σαφής)
Η αποδοκιμασία αυτή, γίνεται προσπάθεια, όχι μόνο να συγκαλυφθεί αλλά και να παρουσιαστεί σαν επιδοκιμασία (με την βοήθεια όλης της εγχώριας διατεταγμένης δημοσιογραφίας, ακόμα και των ….ξένων μίντια ). Σε αυτό βοηθούν και τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου.

Ο αγώνας της αριστεράς


Πηγή: ΠΡΙΝ (21 Νοεμβρίου 2010)
του Σπ. Μαρκέτου

Η κυβέρνηση στήριξε τη στρατηγική της στην ελπίδα ότι ο ελληνικός λαός θα πίστευε πως το μνημόνιο είναι μονόδρομος. Το δημόσιο χρέος, λέει, πρέπει να πληρωθεί, επομένως θα ματώσετε και η χώρα θα ξεπουληθεί. Η ηθική ένσταση, ότι είναι άδικο να πληρώσουν ξανά οι αδύνατοι, απαντήθηκε με τον γνωστό τρόπο από τον πιο παχύσαρκο και παχύδερμο υπουργό. Η λογική ένσταση ότι με μειώσεις μισθών και κρατικών δαπανών δεν ξεπληρώνεται κανένα χρέος, αλλά βυθίζεται η οικονομία σ’ έναν φαύλο κύκλο ύφεσης, απλώς έμεινε αναπάντητη. 

Το ίδιο και η νομική και πολιτική ένσταση, ότι το δημόσιο χρέος μας είναι σχεδόν όλο απεχθές κι επομένως δεν πρέπει να το πληρώσουμε, ακόμη και αν θα μπορούσαμε, που έτσι και αλλιώς δεν μπορούμε. Ωστόσο, κυρίως χάρη στη δική μας κινητοποίηση, το ψέμα δεν πέρασε. Οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι, παρ’ όλη την ασταμάτητη προπαγάνδα, τα δυο τρίτα του πληθυσμού διαφωνούν με την πολιτική του μνημονίου. Επισημαίνεται επίσης ότι αν η αριστερά είχε πειστική πρόταση, ιδίως αν έβρισκε τρόπο να δράσει ενωμένα, θα καρπωνόταν μεγάλο μέρος της αμφισβήτησης και θ’ άλλαζε το πολιτικό σκηνικό. Η άνοδος της φασιστικής άκρας δεξιάς στην Αθήνα ίσως μας ξυπνήσει τώρα από τον λήθαργό μας.

Προϋπολογισμός 2011: Χαριστική βολή στις Δημόσιες Επιχειρήσεις


Πηγή: Αυγή
Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/11/2010
Του Νίκου Γεωργακάκη*
Πρώτη επισήμανση. Διαφάνεια. Η κυβέρνηση ενώ κλίνει σε όλους τους τόνους την προσήλωση της στη διαφάνεια, αυτό δεν επιβεβαιώνεται ούτε και στον φετινό προϋπολογισμό. Μάλιστα η κατάσταση χειροτερεύει φέτος. Στοιχεία, επί παραδείγματι, που αφορούν δημόσιες επιχειρήσεις και δημοσιευόταν σε προηγούμενους προϋπολογισμούς, φέτος δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα δεν βλέπει κανείς τον προϋπολογισμό ΙΓΜΕ ή άλλου δημόσιου φορέα (πλην των 52 που αναφέρονται στο κεφάλαιο 6), αλλά μόνο του αντίστοιχου υπουργείου (ΥΠΕΚΑ) που θα κάνει αδιαφανώς στη συνέχεια τον επιμερισμό. Αντίθετα η τρόικα που συμμετέχει στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού ενημερώνεται για όλα.