Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Μνημόνιο για την Ελλάδα ως το 2020!



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Για ένα «Μνημόνιο Νο2», που θα «προστατεύσει» την Ελλάδα από τις αγορές ίσως και μέχρι το 2020 –με βαρύ κόστος, βέβαια, για τους Έλληνες που θα υποστούν τη μακρόχρονη διεθνή κηδεμονία…- πιέζουν πλέον ανοικτά οι ισχυροί του διεθνούς τραπεζικού συστήματος την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, επιβεβαιώνοντας πλήρως το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που πρώτο παρουσίασε χθες στους αναγνώστες του το “S10”.
«Μνημόνιο Νο2, ή χρεοκοπία», ήταν ο τίτλος του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος του “S10” και, πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, η ισχυρότερη τράπεζα του διεθνούς συστήματος, η αμερικανική JP Morgan, ήλθε να προτείνει δημόσια ακριβώς αυτό, ανοίγοντας επίσημα τη διεθνή συζήτηση για την παράταση ισχύος της διεθνούς συμφωνίας δανεισμού.
Ο κορυφαίος αναλυτής ευρωπαϊκής χρηματαγοράς της JP Morgan, ο Πάβαν Γουάντα, τόνισε ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί να επεκτείνει κατά τρία έως έξι (!) χρόνια τη διεθνή συμφωνία δανεισμού, για να αποφύγει χρεοκοπία, που χωρίς το δεύτερο μνημόνιο θα είναι αναπόφευκτη.

EΙΚΟΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΣΤΟΧΟΥ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΤΟ 8μηνο







πηγή: iskra

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΤΡΟΪΚΑΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Προ των πυλών βρίσκεται η κυριολεκτική κατάρρευση του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης, καθώς διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα των ετήσιων στόχων η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού και το ύψος των εσόδων τους πρώτους 8 μήνες του έτους. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 14.493 εκατ. ευρώ από 21.382 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 και περιορίστηκε κατά 32,2% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5% που προβλέπεται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής. Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με πραγματικό εκτροχιασμό των δημοσιονομικών μεγεθών.

Το μηδέν και το άπειρο στην πολιτική

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη ιστορική καμπή.
Τα μάτια του πλανήτη είναι στραμμένα επάνω της. Η αξιωματούχος του ΔΝΤ Κάρμεν Ράινχαρτ διευκρινίζει ότι ο απολογισμός του εφαρμοζόμενου προγράμματος στην Ελλάδα αφορά όλες τις χώρες, όχι μόνον τις αναπτυσσόμενες, αλλά και τις ήδη ανεπτυγμένες. Η ίδια, ομού μετά του Κεν Ρόγκοφ από το Χάρβαρντ, συνιστά ως θεραπευτική αγωγή για τις υπερχρεωμένες χώρες τη μέθοδο της «χρηματιστικής καταστολής», δηλαδή το χρηματοπιστωτικό «ξεφούσκωμα», μέχρι ασφυξίας και οικονομικής συρρίκνωσης, με υποθετικό στόχο την πτώση τιμών προς αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητος. Εννοείται ότι η ασφυξία αφορά κατά κύριο λόγο τα εργασιακά εισοδήματα, ενώ εκείνα του κεφαλαίου παραμένουν εξ ορισμού άθικτα, ιδίως στον τομέα των χρηματοπιστωτικών «καινοτομιών», με την υποθετική προσδοκία απεξάρτησης από τη σημερινή θηριώδη κρατική στήριξη.

Η Γερμανία λέει "χτύπα κι άλλο" για την Ελλάδα



ΠΗΓΗ: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
by ciaoant1


"Χτύπα κι άλλο" λέει η Μέρκελ και η ΕΚΤ στο ΔΝΤ για τη Ελλάδα:

«Είχαμε συμφωνήσει σε θεραπεία-σοκ»
Δυσαρέσκεια προκαλεί σε Μέρκελ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η «πιο χαλαρή στάση» που φαίνεται να υιοθετεί έναντι της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και η ΕΚΤ εξέφρασαν χθες ανοικτά τις ανησυχίες τους αναφορικά με τη στάση του ΔΝΤ.

Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Μέρκελ δείχνουν να προβληματίζονται με την πολιτική που προκρίνει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι δύο πλευρές εμφανίζονται προσηλωμένες στη «θεραπεία - σοκ» όπως αυτή αποτυπώνεται στο αρχικό κειμένο του Μνημονίου, απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάθε χαλάρωση. Το παράδοξο είναι ότι το κοινωνικά ανάλγητο ΔΝΤ εμφανίζεται, σύμφωνα με την ΕΚΤ και την κ. Μέρκελ, ναυιοθετεί στην περίπτωση της Ελλάδας μια πιο διαλλακτική προσέγγιση.

ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

ΠΗΓΗ: ISKRA

Το υπουργείο Οικονομικών , προκειμένου , υποτίθεται, να αποφύγει τη μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό του 23%, σχεδιάζει ως εναλλακτική την εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης!

Ο απαράδεκτος αυτός σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών θα έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του κόστους θέρμανσης για τους πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν 1,30 ευρώ το λίτρο τον φετινό χειμώνα. Αν το αντιλαϊκό αυτό μέτρο εφαρμοστεί, τότε θα αποφέρει άμεσα έσοδα της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ,λεηλατώντας στην κυριολεξία τα εισοδήματα των ελληνικών οικογενειών.
Παράγοντες της αγοράς καυσίμων εκτιμούν πως, εφόσον αποφασιστεί τελικά η ενοποίηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, η επιβάρυνση για ένα νοικοκυριό που «καίει» 1.000 λίτρα πετρελαίου ετησίως θα αυξηθεί από τα 650 ευρώ πέρυσι σε περίπου 1.300 ευρώ φέτος. Για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, όπου λόγω καιρικών συνθηκών η κατανάλωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, οι πολίτες θα φτάσουν να πληρώνουν συνολικά μέχρι και 4.000 ευρώ για να καλύψουν τις ανάγκες τους για θέρμανση.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ!



ΠΗΓΗ: ISKRA
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ!
Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΛΑΩΝ*
ΤΩΝ Ν. ΜΠΟΥΧΑΡΙΝ ΚΑΙ Γ. ΠΡΕΟΜΠΡΑΖΕΝΣΚΙ
(από το «ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ», Εκδόσεις ΚΨΜ, 2010)
* Οι τίτλοι και υπότιτλοι στο κείμενο είναι της IΣΚΡΑ

[...] Έτσι, τα καρτέλ και τα τραστ δεν οργανώνουν απλώς τους διάφορους κλάδους της παραγωγής,συγχωνεύουν σε έναν οργανισμό διάφορα είδη παραγωγήςενώνοντας έναν κλάδο με έναν δεύτερο, έναν τρίτο, έναν τέταρτο κ.λπ. Παλιότερα, σε όλους τους κλάδους οι επιχειρηματίες δούλευαν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον και όλη η παραγωγή ήταν μοιρασμένη σε εκατό χιλιάδες μικρά εργοστάσια. Στις αρχές του εικοστού αιώνα η παραγωγή είχε ήδη συγκεντρωθεί στα χέρια τεράστιων τραστ, το καθένα από τα οποία συνένωνε πολλούς κλάδους της παραγωγής.
Οι ενώσεις διαφορετικών κλάδων της παραγωγής προέκυψαν και με έναν ακόμα τρόπο, εκτός από εκείνον της δημιουργίας «σύνθετων» επιχειρήσεων. Αναφερόμαστε στην κυριαρχία των τραπεζών.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Κατ' αρχάς, είναι αναγκαίο να πούμε μερικά πράγματα για τις τράπεζες.
Έχουμε ήδη επισημάνει πως, όταν η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου έφτασε πλέον σε αρκετά μεγάλη κλίμακα, προέκυψε ανάγκη για κεφάλαιο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί άμεσα για να ιδρυθούν μεγάλες επιχειρήσεις. Η ανάγκη αυτή ήταν μία από τις αιτίες της ανάπτυξης μετοχικών εταιρειών. Η οργάνωση νέων επιχειρήσεων απαιτούσε όλο και μεγαλύτερα κεφάλαια.
Ας εξετάσουμε τώρα πως χρησιμοποιεί ο καπιταλιστής τα κέρδη που αποκομίζει. Ξέρουμε πως ένα μέρος αυτών των κερδών το αφιερώνει στην κάλυψη των άμεσων αναγκών του, δηλαδή σε φαγητό, ρούχα κ.ο.κ. Τα υπόλοιπα τα «αποταμιεύει». Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Με ποιόν τρόπο τα αποταμιεύει; Εχει ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να επεκτείνει την επιχείρησή του, να αφιερώσει το «αποταμιευμένο» κομμάτι των κερδών του σε αυτόν το σκοπό; Όχι δεν μπορεί να το κάνει για τον εξής λόγο: Υπάρχει συνεχής ροή εσόδων, όμως οι ποσότητες είναι μικρές. Τα εμπορεύματα που παράγει πωλούνται σποραδικά, επομένως και τα χρήματα που λαμβάνει δεν είναι σταθερά. Για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτές τις εισπράξεις για την επέκταση της επιχείρησής του, είναι αναγκαίο να συγκεντρώσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Επομένως, είναι αναγκασμένος να περιμένει ώσπου να εξασφαλίσει το ποσό που χρειάζεται – ας υποθέσουμε πως το κεφάλαιο προορίζεται για την αγορά νέων μηχανών. Τι θα κάνει όμως μέχρι τότε; Μέχρι τότε δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα. Οπότε αυτά παραμένουν αδρανή. Κάτι τέτοιο συμβαίνει όχι μόνο απλώς σε έναν ή δύο καπιταλιστές, αλλά σε όλους κάποια στιγμή της ζωής τους. Υπάρχει συνεχώς ελεύθερο κεφάλαιο. Ωστόσο, επισημάναμε προηγουμένως πως υπάρχει ζήτηση κεφαλαίων. Από τη μια υπάρχουν αχρησιμοποίητα κεφάλαια που παραμένουν αδρανή και από την άλλη υπάρχει ανάγκη γι αυτά. Οσο πιο γρήγοροι είναι οι ρυθμοί με τους οποίους πραγματοποιείται η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, τόσο πιο έντονη είναι η ζήτηση για μεγάλα κεφάλαια, όμως, εξίσου μεγαλύτερη είναι και η ποσότητα του ελεύθερου κεφαλαίου.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ...

Στάση... ιδεών



ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
του Μ. Λίτση

Να που άλλαξαν τροπάρι οι «εργολάβοι της χρεοκοπίας».
Πληθαίνουν τα άρθρα τον τελευταίο καιρό στον διεθνή οικονομικό Τύπο που θέτουν θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς βλέπουν ότι η στυμμένη ελληνική λεμονόκουπα δεν βγάζει πλέον ζουμί. Με άλλα λόγια, τα νούμερα δεν βγαίνουν...
Η νέα μάλιστα πρόσφατη εκτίναξη των spreads θεωρήθηκε «σήμα» ότι η ελληνική οικονομία αργεί να ανακτήσει τη χαμένη της εμπιστοσύνη και στάθηκε το έναυσμα για την εμφάνιση δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για το αναπόφευκτο: το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, δηλαδή μια πιθανή στάση πληρωμών με άμεσες επιπτώσεις όχι μόνο στην ελληνική κοινωνική και πολιτική ζωή, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η γνωστή στήλη γνώμης των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» Lex, την προηγούμενη Παρασκευή (03/09), έφθασε μάλιστα να αναφέρει ότι η πρώτη κρατική χρεοκοπία στην Ιστορία έγινε στην Ελλάδα, όταν δέκα πόλεις-κράτη της αθηναϊκής συμμαχίας κήρυξαν πτώχευση τον 4ο π.χ. αιώνα. «Τα κράτη αυτά είχαν αρκετούς συνεχιστές. Εξι ευρωπαϊκές χώρες χρεοκόπησαν όσον αφορά το εξωτερικό τους χρέος μεταξύ 1300 και 1800(...) έκτοτε είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί λογαριασμός», συμπλήρωνε ο αρθρογράφος για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι παρόλο που η στάση πληρωμών είναι ανεπιθύμητη, «είναι μια πιθανή πολιτική επιλογή, όχι έγκλημα».