Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Η ιδιωτικοποίηση τομέων στρατηγικής σημασίας και η διαπόμπευση του συνδικαλισμού


΄

ΠΗΓΗ: Διάλογοι ΕΝΕΤ

του Κ. Νικολάου

Κάθε φορά, που μια κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει μια μη αποδεκτή από το λαό πολιτική σε έναν τομέα, το πρώτο βήμα που κάνει είναι να προσπαθήσει να διαπομπεύσει τους εργαζόμενους στον τομέα αυτόν, ώστε να φαίνεται ότι η πολιτική της θα διορθώσει τα κακώς κείμενα και έτσι να αποκτήσει την απαραίτητη λαϊκή συναίνεση.
 Το έργο αυτό αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας ο κυρίαρχος ιδεολογικός μηχανισμός που κατασκευάζει τη συναίνεση, δηλαδή, τα ΜΜΕ (κυρίως τα τηλεοπτικά). Ένα έργο θεμελιώδους σημασίας, διότι οι κυβερνώντες μπορούν να κυβερνούν, μόνο αν ελέγχουν τη γνώμη των κυβερνωμένων (N. Chomsky, «Η χειραγώγηση των μαζών», Scripta, 1997).

Η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση τομέων στρατηγικής σημασίας για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, όπως η ηλεκτρική ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η ύδρευση, οι σιδηροδρομικές μεταφορές κλπ, θα υπονομεύσει κάθε προσπάθεια άσκησης μιας πολιτικής ανεξαρτησίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Μία ενδιαφέρουσα ανάλυση από τον Π.Παναγιώτου για το πως έγιναν 2 απόπειρες δημιουργίας ελληνικής κρίσης χρέους


ΠΗΓΗ: Mavroudeas blog

« 





Aποδεικνύεται ότι οι απόπειρες δημιουργίας οικονομικής κρίσης στη χώρα μαςήταν δύο. Η πρώτη με τους χειρισμούς της τότε κυβέρνησης απέτυχε. Η δεύτερη με τους άστοχους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης …πέτυχε!

HSBC: Έξι σενάρια για το ελληνικό χρέος



ΠΗΓΗ: euro2day

Μικρή πιθανότητα δίνει η HSBC στο σενάριο υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης(involuntary restructuring) των ελληνικών ομολόγων πριν από το 2013 σε έκθεσή της με ημερομηνία 5 Μαΐου, όπου αναφέρει πως οι φόβοι είναι υπερβολικοί. 

Ωστόσο, δεν αποκλείει την πιθανότητα να υπάρξει επιμήκυνση ή/και εθελοντική αναδιάρθρωση έως τότε. 

Η αναδιάρθρωση, κατά τον οίκο, θα προκαλούσε οπωσδήποτε φόβους για "μόλυνση" και άλλων χωρών της περιφέρειας καθώς και του χρηματοπιστωτικού κλάδου - γεγονός που απεύχονται χώρες όπως η Μ. Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. 

Κατά την HSBC, υπάρχουν έξι πιθανά σενάρια που σχετίζονται με το ελληνικό κρατικό χρέος. Από αυτά, εκείνα με τις περισσότερες κατά τον οίκο πιθανότητες να πραγματοποιηθούν είναι το να μην υπάρξει καθόλου αναδιάρθρωσή του (ποσοστό 20%), να υπάρξει βραχυχρόνιο reprofiling (ποσοστό 30%) και να υπάρξει μακροχρόνια μεθοδευμένη αναδιάρθρωση (ποσοστό 35%). 

Έκρηξη του αριθμού των χαμηλά αμειβόμενων στη Γερμανία



ΠΗΓΗ: TVXS 
Τα 7,3 εκατομμύρια άγγιξε εντός 7 ετών (αύξηση κατά 1,6 εκατ. σε σχέση με το 2003) ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται με καθεστώς χαμηλά αμειβόμενης εργασίας στη Γερμανία. Το μέτρο της χαμηλόμισθης και ανασφάλιστης εργασίας, που είχε ως αρχικό στόχο την επανένταξη ανέργων στην κανονική αγορά εργασίας έχει αποτύχει, τονίζουν συνδικάτα και εργοδοτικοί σύνδεσμοι.
Από τα 7,3 αυτά εκατομμύρια, που λαμβάνουν λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα, ελάχιστοι καταφέρνουν να επανέλθουν στην αγορά εργασίας, σημειώνει δημοσίευμα της Deutsche Welle. Τα άτομα αυτά, όμως, δεν θεωρούνται άνεργοι, αλλά καταγράφονται ως απασχολούμενοι. Το αποτέλεσμα είναι ότι κατά την ανακοίνωση των νέων στοιχείων από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας εντός των επόμενων ημερών, οι καταγεγραμμένοι άνεργοι να μην υπερβαίνουν τα 3 εκατ.
«Στη στατιστική που αφορά τους άνεργους καταγράφονται όσοι πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: Είναι 15 έως 65 ετών, έχουν καταγραφεί στα γραφεία εύρεσης εργασίας και να είναι διατεθειμένοι να εργασθούν. Καταγράφονται επίσης εκείνοι που εργάζονται λιγότερο από 15 ώρες την εβδομάδα», εξηγεί η Ιλόνα Μίρτσιν. Στη σχετική στατιστική δεν καταγράφονται επίσης όσοι μετέχουν σε σεμινάρια μετεκπαίδευσης ή επιμόρφωσης και φυσικά όσοι ψάχνουν δουλειά χωρίς τη διαμεσολάβηση των γραφείων εύρεσης εργασίας.

Γιατί η Ευρωζώνη είναι εγγενώς ασταθής



Πηγή: Sofokleous 10

Γιατί η Ισπανία καταβάλλει υψηλότερα επιτόκια για το δημόσιο χρέος της από τη Βρετανία; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι άκρως διαφωτιστική: η συμμετοχή στη νομισματική ένωση καθιστά την χώρα δημοσιονομικά εύθραυστη. Πρόκειται για ένα στοιχείο εγγενές στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης: Τα μέλη της δεν είναι ούτε κυρίαρχα κράτη ούτε μέλη συνομοσπονδίας. Η μεγάλη πρόκληση για την Ευρωζώνη είναι να λύσει αυτή την αντίφαση.
Σε ένα σημαντικό άρθρο του, ο καθηγητής Πολ ντε Γκράου του πανεπιστημίου του Λόιβεν καταγράφει αυτή την αντίθεση ανάμεσα στις παρούσες θέσεις της Ισπανίας και της Βρετανίας. Οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων είναι σήμερα 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες των βρετανικών, δηλαδή στο 5,3% έναντι 3,5% των 10ετών βρετανικών. Η διαφορά αυτή είναι μεγαλύτερη από ό,τι φαίνεται. Αν υποθέσουμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανταποκρίνονται στον πληθωρισμό στόχο του 2%, το πραγματικό επιτόκιο της Ισπανίας είναι υπερδιπλάσιο του βρετανικού.

Η μπόχα από το σβησμένο πούρο του lifestyle



Πηγή: koutipandoras
του Κ. Βαξεβάνη
Και ξαφνικά το lifestyle σβήνει, αναδύοντας αυτή την μπόχα που αναδύει το βίαια σβησμένο πούρο. Σε λίγο δεν θα υπάρχει ούτε δούλος για να καθαρίσει τα τασάκια. Η αυτοκρατορία της (ξασμένης) τρίχας και του (θεοποιημένου) κώλου μετατρέπεται σε μια γραφειοκρατία που καταγράφει ακάλυπτες επιταγές και παλιές αποδείξεις από Λουί Βιτόν. Τα περιοδικά της λάμψης, πάνε για πολτοποίηση. Κλείνουν. Το χειρότερο είναι πως τα μόνα που πιθανόν να επιβιώσουν είναι αυτά που θα κυκλοφορήσουν για να περιγράφουν την πτώση των μεγιστάνων που καταρρέουν.