Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Nϊκος Κοτζιάς: "Ιρλανδία και Ελλάδα- Η κολοβή αλεπού της μη διαπραγμάτευσης"


ΠΗΓΗ: ΕΠΙΚΑΙΡΑ
του Ν. Κοτζιά

Σε πολλαπλά κείμενα έχω αποδείξει ότι η κυβέρνηση...
 
Nϊκος Κοτζιάς: Ιρλανδία και Ελλάδα- Η κολοβή αλεπού της μη διαπραγμάτευσης
 δεν διαπραγματεύτηκε το Μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Τράπεζα, καθώς και με το ΔΝΤ. Πρόκειται για μια αλήθεια που έχει υιοθετηθεί σήμερα από πολλές πλευρές. Εξάλλου, οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες είχαν φροντίσει να καταστήσουν γνωστό πριν από κάθε διαπραγμάτευση ότι δεν επιθυμούν να διαπραγματευτούν, διότι πίστευαν ότι, ως αιτούντες, δεν το δικαιούνταν. Αν, βέβαια, κυριαρχούσε αυτή η λογική διεθνώς, θα είχαν καταργηθεί ήδη κάθε είδους διαπραγματεύσεις. Ο κανόνας είναι ότι όποιος το ζητά δικαιούται να διαπραγματευτεί, όσο δύσκολη κι αν είναι η θέση του. Αρκεί να έχει το θάρρος, την απαραίτητη γνώση και την αίσθηση ευθύνης. Να φροντίζει να αυξάνει το κόστος για την άλλη μεριά. Διότι όσα περισσότερα χρωστά κανείς, τόσο περισσότερα θα χάσει ο έχων δανείσει. Αρχή την οποία η κυβέρνηση ξέχασε, συχνά με περίεργο τρόπο, που παραπέμπει σε φήμες για προμήθειες εκατοντάδων εκατομμυρίων, τα οποία έλαβαν συγκεκριμένα γραφεία, φίλοι και παλιοί συμμαθητές ορισμένων «αρμοδίων».

Να σπάσει ο φαύλος κύκλος



thumb
Του Δημήτρη Καζάκη
οικονομολόγου - αναλυτή 


Μπορεί το «τέλος της ιστορίας» να μην ήρθε για την παγκόσμια κοινότητα, αλλά είναι σίγουρο ότι πλησιάζει για την Ελλάδα και τον λαό της. Η επίσημη ένταξη και της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης συνιστά ένα ακόμη θύμα της κρίσης του ευρώ και προμηνύει το τι θα ακολουθήσει αναφορικά με την Ισπανία, την Ιταλία, το Βέλγιο και άλλες χώρες της ευρωζώνης. 



Η εγκεφαλική επινόηση του ευρώ από μια χούφτα τραπεζίτες και εξαγορασμένους γραφειοκράτες αποδεικνύεται πολύ στενός κορσές για οικονομίες που βιώνουν ήδη καταστάσεις τραγικής ασφυξίας.

Όμως προέχει να διασωθούν οι τερατώδεις τράπεζες και το επινοημένο νόμισμά τους. Κι έτσι, με την οικονομία όλων των χωρών να έχει γίνει έρμαιο των αγορών και της ληστοσυμμορίας των τραπεζικών καρτέλ που κατέχουν το ευρώ, η πολιτική έχει κλειστεί μια για πάντα στα ανώτερα δώματα μιας εντελώς απρόσιτης, κρατικής και υπερκρατικής εξουσίας κεκλεισμένων των θυρών. Κανένα όριο, καμιά αναστολή, κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να τίθεται σήμερα στις σύγχρονες μορφές της απολυταρχίας και μάλιστα της υπερεθνικής.

Η γυναίκα-αλεξίπτωτο



thumb
Η προσγείωση της Έλενας Πανα­ρίτη με... αλεξίπτωτο (του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και των... αγορών) στο ελληνικό πολιτι­κό σκηνικό αντιμετωπίστηκε σαν μια ακόμη «καινοτόμος ιδιορρυθμία» του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αναζητά «μοντέρνες λύσεις» από τους... ειδικούς.
Όμως, οι ζυμώσεις που γίνονται (με διαρροές) το τελευταίο διάστημα για την ανάθεση του τομέα των αποκρα­τικοποιήσεων στην εν λόγω πολύπει­ρη κυρία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ίσως έφτασε η ώρα που το «κομάντο» (του ΔΝΤ) θα αναλάβει δράση. Γι' αυτό άλλωστε... προσγειώθηκε.
Βίος και... πολιτεία
Μια και θα (μας) κάνει τη δουλειά, ας τη γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από το βιογραφικό της, όπως αυτό είναι διατυ­πωμένο στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ:

Το «Ευρωπαϊκό Μνημόνιο» και οι κοινωνικές ανάγκες



ΠΗΓΗ: Red Notebook
Οι συνήθεις διαχειριστές της καθημερινής κοινοτοπίας εντοπίζουν «τραγικά σφάλματα πολιτικής», ενώ πρόκειται για τον κανιβαλισμό του κεφαλαίου μέσα στην κρίση
 
Του Γιάννη Μηλιού

1. Η δικτατορία του νεοφιλελευθερισμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φαίνεται πως αποτελούν τις μοναδικές σταθερές σε έναν κόσμο που διαπερνάται από την κυριαρχία του αστάθμητου. Συνεχώς επιβεβαιώνονται οι «μόνιμες» προτεραιότητες για «δημοσιονομική εξυγίανση» και «διαρθρωτική μεταρρύθμιση», όπως φρόντισε να μας θυμίσει η συνήθης τελετουργία των ευρωπαϊκών συνόδων του Μαρτίου. Πρόκειται για θεατρικές παραστάσεις στις οποίες κυριαρχεί η δικτατορία του «αυτονόητου» νεοφιλελευθερισμού ως φυσικού νόμου, δηλαδή μια αμιγώς ταξική πολιτική στρατηγική που αναδιανέμει πλούτο και εξουσία υπέρ του κεφαλαίου. 

η απατηλή νεοφιλελεύθερη υπόσχεση



Πηγή: Τα Νεα
του Ρούσσου Βρανά

... της αλήθειας πλησιάζει. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αντιλαµβάνονται πια πόσο ήταν απατηλή η νεοφιλελεύθερη υπόσχεση πως θα ζούσαν τόσο καλύτερα, όσο περισσότερο φορτώνονταν µε χρέη. Ο εφιάλτης των δανειστών είναι µήπως αυτοί οι άνθρωποι ξυπνήσουν από τον λήθαργό τους και απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις τους να κάνουν ό,τι ακριβώς έκανεο λαός της Αργεντινής, ότανείδε πωςη λιτότητα του∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου κατέστρεψε την οικονοµία της. ∆ιαγράφοντας µονοµερώς το 70% του εξωτερικού χρέους της, η χώρα ξανάγινε αξιόχρεη (µεπιθανότητα χρεοκοπίας µόλις 32% σήµερα, έναντι 37% της Ιρλανδίας, 40% της Πορτογαλίας και 60% της Ελλάδας, σύµφωνα µε τους δείκτες CMA, και µε σπρεντ δανεισµού 550µονάδες βάσης, έναντι 1.128 τηςΕλλάδας). 

Τώρα που "θα μειώσουν και τα διόδια" ποιος μας πιάνει...


Πηγη: Βαθύ Κόκκινο
του ciaoant1
Διαβάζουμε στο "Βήμα" την εξής είδηση "εξορθολογισμού" και "κοινωνικής πολιτικής" του κράτους:

Μειώσεις στις τιμές των διοδίων
Μειώσεις στις τιμές των διοδίων προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππας.

Ενημερώνοντας του βουλευτές του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠαΣοΚ, έκανε γνωστό ότι την προσεχή Δευτέρα, 18 Απριλίου, θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις όσον αφορά τον εξορθολογισμό των τιμών των διοδίων σε ολόκληρο το εθνικό οδικό δίκτυο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι μειώσεις να ισχύσουν άμεσα κατά την έξοδο για τις εορτές του Πάσχα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αυτή τη στιγμή η χρέωση διοδίων κυμαίνεται από 4,5 – 6 λεπτά ανά χιλιόμετρο, ενώ η σκέψη που υπάρχει είναι η χρέωση να μειωθεί στα 3 λεπτά ανά χιλιόμετρο.